Η χρήση των social media μας κάνει "γνωστικά και ηθικά ρηχούς"

Η χρήση των social media μας κάνει "γνωστικά και ηθικά ρηχούς" Facebook Twitter
0

Τα μηνύματα στο κινητό και γενικά η χρήση των social media μπορεί να συντελέσουν σε «γνωστική και ηθική 'ρηχότητα'» λένε οι επιστήμονες. Έρευνα υποστηρίζει πως οι άνθρωποι που στέλνουν συχνά μηνύματα ή χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τείνουν να εμφανίζουν λιγότερα «αντανακλαστικά σκέψης» και «δίνουν λιγότερη σημασία σε ηθικούς στόχους ζωής».

 

Ο Nicholas G Carr στο υποψήφιο για Pulitzer βιβλίο του «The Shallows» πραγματεύεται την επιρροή του ίντερνετ και το πώς έχει αλλάξει «τον τρόπο που σκεφτόμαστε, διαβάζουμε και θυμόμαστε». Ο ίδιος θεωρεί πως το διαδίκτυο εξασθενεί την αντανακλαστική σκέψη. Αιτία γι' αυτό είναι η ταχέως αναπτυσσόμενη φύση της διαδικτυακής επικοινωνίας, που συνήθως περιλαμβάνει σύντομα μηνύματα, tweets, και σχόλια που κανένα δεν χρειάζεται πολύ χρόνο επεξεργασίας.


Η «υπόθεση της ρηχότητας» ουσιαστικά προβλέπει πως «η συνεχής πρόσβαση στο ίντερνετ και η συνεχής σύνδεση μέσω φορητών συσκευών στα social media έχουν οδηγήσει σε δραματική εξασθένιση της συνήθους καθημερινής αντανακλαστικής σκέψης».


Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο συνηθίζουμε την σύντομη και γρήγορη επικοινωνία, τόσο περισσότερο εξοικειωνόμαστε αντίστοιχα με την σύντομη και γρήγορη σκέψη. Αυτό με τη σειρά του συμβάλλει σε παρακμή των σημαντικών στόχων στη ζωή μας και αύξηση της σπουδαιότητας που δίνουμε στον ηδονισμό και την εικόνα.


Όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του 2013 από το University of Wisconsin σε δείγμα 2.314 φοιτητών, όσοι έστελναν πολύ συχνά μηνύματα είχαν επίσης «γνωρίσματα, στόχους και συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν ανθρώπους με χαμηλά ενδιαφέροντα και ελάχιστη αντανακλαστική σκέψη». Οι συμμετέχοντες που ανήκαν σε αυτήν την κατηγορία ήταν εκείνοι λιγότερο πιθανό να συμφωνούν με απόψεις όπως «Θέλω να ζήσω μια ηθική ζωή με αρχές» και «Θέλω να ζήσω τη ζωή μου με ακεραιότητα».


Άλλη πρόσφατη έρευνα του τμήματος Ψυχολογίας University of Windsor εξέτασε το πώς τα μηνύματα και οι συνήθειες στα social media συνδέονται με ηθική και/ή γνωστική παρακμή, αναλύοντας την αντίληψη των συμμετεχόντων σε συγκεκριμένα πεδία που αφορούν στόχους ζωής σε επίπεδο ηθικής και ηδονισμού. Διαπιστώθηκε πως «το να στέλνει κανείς συχνά μηνύματα συνδέεται αρνητικά με τους στόχους ζωής σε επίπεδο ηθικής και θετικά με στόχους που αφορούν την εικόνα και τον ηδονισμό.

Ένα επιπλέον συμπέρασμα ήταν και πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν πολύ τα social media έτειναν να είναι λιγότερο στοχαστικοί συγκριτικά με αυτούς που ασχολούνταν σε μικρότερο βαθμό.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ