ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

«Δυσμορφία του Snapchat» - Όταν οι άνθρωποι κάνουν πλαστικές για να δείχνουν όπως στις φιλτραρισμένες selfies

«Δυσμορφία του Snapchat» - Όταν οι άνθρωποι κάνουν πλαστικές για να δείχνουν όπως στις φιλτραρισμένες selfies Facebook Twitter
0

Η Grace Smith, 28 ετών, ξεκίνησε να χρησιμοποιεί την εφαρμογή φωτογραφιών Facetune λίγα χρόνια πριν για να επεξεργαστεί τις ρυτίδες στο πρόσωπό της.

Οι γραμμές ανάμεσα στα φρύδια της δημιούργησαν μια σκιά στο μέτωπό της και σκέφτηκε ότι φαινόταν φρεσκότερο και πιο όμορφο στις φωτογραφίες όταν το έσβηνε.

Πολύ σύντομα, αποφάσισε να επεξεργαστεί τις ρυτίδες της στην πραγματική ζωή...

Έτσι, στην ηλικία των 23 ετών, η Smith στράφηκε στο Botox. Πέντε χρόνια αργότερα, κάνει ακόμα ενέσεις στο μέτωπό της κάθε εννέα μήνες. Έχει επίσης γεμίσει τα χείλη της και κάνει λέιζερ στο δέρμα της επειδή η ίδια πίστευε ότι δεν φαινόταν όμορφη στην κάμερα. Και για την ώρα είναι ικανοποιημένη καθώς δεν χρειάζεται πλέον να επεξεργάζεται τις selfies της.

Η δερματολόγος της, Noëlle Sherber, λέει ότι η γυναίκα είναι μέρος ενός νέου κύματος πελατών στην πλαστική χειρουργική: αυτών που επιδιώκουν να αλλάξουν μόνιμα τα πρόσωπά τους, εμπνευσμένοι από φωτογραφίες που έχουν επεξεργαστεί με εφαρμογές ή φίλτρα.

«Έχω αντιμετωπίσει πολλούς millennials στο πλαίσιο της εργασίας μου», είπε. «Τις περισσότερες φορές, θέλουν να μιλήσουν για το πώς εμφανίζονται στις φωτογραφίες που έχουν επεξεργαστεί. Και επιδιώκουν να διερευνήσουν επιλογές για το πώς να μετατρέψουν την εικόνα αυτή σε πραγματικότητα».

Λέει ότι αυτοί οι ασθενείς έχουν συνηθίσει να βλέπουν τα πρόσωπά τους σε ψηφιακή κατάσταση. Θολώνουν τις ατέλειες, μεγαλώνουν τα χείλη τους, αμβλύνουν τις μύτες τους και φωτίζουν το δέρμα τους - ή μερικές φορές πηγαίνουν ακόμα πιο μακριά, μεγεθύνοντας τα μάτια τους και αλλάζοντας τις αναλογίες του προσώπου τους.

Συχνά ξεχνούν ότι οι εικόνες στο smartphone τους δεν είναι πραγματικότητα, ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην αλλαγή μιας μύτης ή πηγούνιου στην κάμερα και στην επέμβαση που απαιτεί να μετακινηθεί οστό ή ιστός με χειρουργική επέμβαση.

«Κάποιες από τις αλλαγές που θέλουν να κάνουν στα πρόσωπά τους δεν είναι καν εφικτές», πρόσθεσε. «Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό στην πραγματική ζωή. Και αν δεν μπορούν να το κάνουν, φεύγουν απογοητευμένοι».

Με άλλα λόγια, οι επεξεργασμένες και φιλτραρισμένες φωτογραφίες δημιουργούν μια εναλλακτική πραγματικότητα και παράλληλα, μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πώς πρέπει να δείχνουν οι άνθρωποι και ποιες αισθητικές θεραπείες μπορούν πράγματι να κάνουν. Και οι γιατροί προειδοποιούν ολοένα και περισσότερο ότι αυτό μπορεί επίσης να τροφοδοτεί ένα ανησυχητικό ψυχολογικό φαινόμενο το οποίο ονομάζουν «Δυσμορφία του Snapchat».

Η «Snapchat dysmorphia» δεν είναι μόνο μια τάση ομορφιάς. Είναι ένα ανησυχητικό ψυχολογικό φαινόμενο.


Η εποχή των smartphone μας έχει μετατρέψει σε φωτογράφους και πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να στρέψουν το φακό της κάμερας στον εαυτό τους, ενώ οι selfies μεταδίδονται μέσω Instagram, Facebook και Snapchat. Αυτές οι φωτογραφίες μπορούν εύκολα να δεχθούν επεξεργασία και να φιλτραριστούν με μια δελεαστική σειρά εργαλείων. Έτσι, οποιοσδήποτε με smartphone έχει άμεση πρόσβαση στο είδος του ρετούς που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για διασημότητες και μοντέλα.

Οι θολές γραμμές μεταξύ της φανταστικής εικόνας των smartphones και της πραγματικότητας, μαζί με τα μεταβαλλόμενα ιδεώδη ομορφιάς, αρχίζουν να προκαλούν πρόβλημα.

«Καμιά φορά, αυτές οι εφαρμογές, μας κάνουν να χάνουμε την επαφή με την πραγματικότητα επειδή αναμένουμε να δείχνουμε τέλειοι και φιλτραρισμένοι στην πραγματική ζωή», γράφουν οι γιατροί στο Τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης σε ένα νέο άρθρο JAMA Facial Plastic Surgery.

Οι φιλτραρισμένες φωτογραφίες μπορούν να επιδεινώσουν τη σωματική δυσμορφική διαταραχή. «Η διαπερατότητα αυτών των φιλτραρισμένων εικόνων μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση κάποιου και να τον κάνει να μην αισθάνεται επαρκής», σημειώνουν.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι πως οι άνθρωποι που επισκέπτονται κλινικές, δεν έχουν καν σωστή εικόνα του πώς πραγματικά δείχνουν.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής, το 2017, το 55% των πλαστικών χειρούργων ανέφεραν ότι οι ασθενείς ήθελαν χειρουργικές επεμβάσεις θα τους βοηθούσαν να φαίνονται καλύτεροι στις selfies. Το 2016, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 13%.

Mε πληροφορίες από Vox.com

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί πολλά μη διαβητικά άτομα φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM
Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ