Η μοναξιά στην κορυφή του βάθρου

Η μοναξιά στην κορυφή του βάθρου Facebook Twitter
Ακόμα κι οι καλύτεροι των καλύτερων δεν κερδίζουν κάθε φορά. Η Σιμόν Μπάιλς ξέρει πώς να διαχειριστεί «αποτυχίες» εν μέσω θριάμβων. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
0

Η ΣΙΜΟΝ ΜΠΑΪΛΣ δεν είναι η μόνη διάσημη αθλήτρια που έχει μιλήσει ανοιχτά για την ψυχική υγεία και για τις σχετικές υπηρεσίες και θεραπείες που τη βοήθησαν να αντιμετωπίσει τους φόβους της και να επιστρέψει στη φόρμα της.

Οι συζητήσεις σχετικά με την ψυχική υγεία και το κόστος της επιτυχίας, τόσο κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής ζωής όσο και μετά, έχουν γίνει ρουτίνα στον σύγχρονο πρωταθλητισμό, ειδικά μετά τις ενέργειες ορισμένων από τους πιο επιτυχημένους αθλητές στον κόσμο: Η πρόθεση της Ναόμι Οσάκα να θέσει όρια και να μην παραβρεθεί στις συνεντεύξεις Τύπου του Γαλλικού Όπεν, η εκστρατεία για την ψυχική υγεία που κάνει ο Μάικλ Φελπς, ο οποίος υπέφερε από κατάθλιψη και αυτοκτονικό ιδεασμό, η ανοιχτή επιστολή του παίκτη του ΝΒΑ Κέβιν Λοβ σχετικά με τον αγώνα του ενάντια στις διαταραχές άγχους και τις κρίσεις πανικού από τις οποίες υπέφερε…

Μελέτες έχουν δείξει, για παράδειγμα, ότι οι αθλητές που κατέκτησαν αργυρό μετάλλιο εστιάζουν πολύ περισσότερο από τους αθλητές που κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο στο τι θα μπορούσε να γίνει αν είχαν πιέσει λίγο παραπάνω τον εαυτό τους – «κολλάνε» με εμμονικό τρόπο σ’ αυτό που έχασαν, όχι σ’ αυτό που πέτυχαν.

Πολλοί από τους αθλητές και τις αθλήτριες με το υψηλότερο προφίλ στον κόσμο ιδρύουν φιλανθρωπικές οργανώσεις, ολοκληρώνουν ένα ανώτερο πτυχίο ή δημιουργούν οικογένεια κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής τους καριέρας.

Η κατάθλιψη που σχετίζεται με την πίεση του ανταγωνισμού μπορεί να διαμορφώσει την καριέρα ενός αθλητή και τη ζωή του μετά τον αθλητισμό, κι αυτό ισχύει ακόμη και για τους χρυσούς Ολυμπιονίκες και τους μεγαλύτερους αθλητές όλων των εποχών. Και μάλιστα έχει γίνει τόσο διαδεδομένη ώστε πλέον γίνεται λόγος για μια επιδημία κατάθλιψης μεταξύ των Ολυμπιονικών.

Η ζωή ενός κορυφαίου αθλητή κυριαρχείται αναγκαστικά από την προπόνηση και από μια σχεδόν παραληρηματική εμμονή στο να κάνει περισσότερα –και να είναι περισσότερα– από οποιονδήποτε ανταγωνιστή. Κάποιοι ειδικοί όμως διαπιστώνουν ότι η χαλάρωση αυτής της ακλόνητης δέσμευσης μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει τους αθλητές και τις αθλήτριες του ελίτ επιπέδου όχι μόνο να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία αλλά ακόμη και να γίνουν καλύτεροι αθλητές.

Ο David Lavallee, καθηγητής που μελετά την ευεξία και τον αθλητισμό στο Πανεπιστήμιο Abertay, στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η «ταυτότητα του αθλητή» ενός ατόμου –δηλαδή, όσο περισσότερο η προσωπικότητά του είναι συνυφασμένη με την ιδιότητά του ως αθλητή– τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να επιδεινωθεί η ψυχική του υγεία σε αντίξοες περιόδους στην αθλητική του πορεία και, πολύ περισσότερο, όταν εγκαταλείψει τον πρωταθλητισμό. Όπως υποδεικνύει η προαναφερθείσα έρευνα σχετικά με τους αργυρούς Ολυμπιονίκες, για ορισμένους αθλητές η πίεση για τη νίκη είναι τόσο μεγάλη που οτιδήποτε λιγότερο μπορεί να τους οδηγήσει να εξαπολύσουν δριμύ κατηγορητήριο εναντίον του ίδιου τους του εαυτού και να χάσουν κάθε αίσθηση ταυτότητας. 

Η μοναξιά στην κορυφή του βάθρου Facebook Twitter
Άλισον Σμιτ: «Θα έπρεπε να είμαι ευτυχισμένη. Είχα ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μου –μόλις είχα κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες!– αλλά στην πραγματικότητα το βίωνα ως αποτυχία, αφού δεν ήταν το χρυσό». Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

Η Άλισον Σμιτ, κάτοχος δέκα ολυμπιακών μεταλλίων και μια από τις πιο επιτυχημένες κολυμβήτριες όλων των εποχών, βίωσε από πρώτο χέρι αυτό το είδος της πρόκλησης. Η ίδια περιγράφει τον εαυτό της ως έναν «ιδιόρρυθμο αλλά μάλλον χαρωπό και αισιόδοξο τύπο ανθρώπου που αγαπάει τη διασκέδαση». Σήμερα μας λέει τι σκεφτόταν μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο πρώτο της ατομικό αγώνισμα στους Αγώνες του Λονδίνου το 2012: «Θα έπρεπε να είμαι ευτυχισμένη. Είχα ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μου –μόλις είχα κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες!– αλλά στην πραγματικότητα το βίωνα ως αποτυχία, αφού δεν ήταν το χρυσό».  

Η αθλητική επιτυχία στο ελίτ επίπεδο πάντα θα απαιτεί κάποιο βαθμό εξαιρετικής συγκέντρωσης και πειθαρχίας. Και η προσθήκη ενός ακόμη συνόλου υποχρεώσεων σε ένα ήδη απαιτητικό πρόγραμμα δεν ισοδυναμεί, ως δια μαγείας, με ψυχική υγεία.

Πολλές πρωταθλήτριες όμως, όπως η σταρ του τένις Σερένα Γουίλιαμς ή η πρωταθλήτρια του στίβου Άλισον Φίλιξ, η οποία έχει κερδίσει τα περισσότερα μετάλλια σε πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες από οποιονδήποτε άλλο δρομέα στην ιστορία, έχουν μιλήσει εκτενώς για την «εξισορρόπηση» της μητρότητας με τις απαιτήσεις του πρωταθλητισμού. Και οι δύο θέλησαν να τονίσουν ότι μια αθλήτρια δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην αγωνιστική της υπόσταση.

Πολλοί από τους αθλητές και τις αθλήτριες με το υψηλότερο προφίλ στον κόσμο ιδρύουν φιλανθρωπικές οργανώσεις, ολοκληρώνουν ένα ανώτερο πτυχίο ή δημιουργούν οικογένεια κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής τους καριέρας. Η ίδια η Σιμόν Μπάιλς, πριν από τη θριαμβευτική της επιστροφή στους Αγώνες του Παρισιού, είχε κάνει ένα σημαντικό διάλειμμα από τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις, κατά τη διάρκεια του οποίου παντρεύτηκε τον παίκτη του αμερικανικού ποδοσφαίρου Τζόναθαν Όοουενς και επικεντρώθηκε στη ζωή έξω από το γυμναστήριο.

Ακόμα κι οι καλύτεροι των καλύτερων δεν κερδίζουν κάθε φορά. Στα δύο τελευταία της αγωνίσματα σ’ αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη δοκό ισορροπίας και στο έδαφος, η Μπάιλς κατέλαβε την πέμπτη και την τρίτη θέση αντίστοιχα. Η ίδια ξέρει πώς να διαχειριστεί τέτοιες «αποτυχίες» εν μέσω θριάμβων. Άλλοι αθλητές όμως μπορεί να χάσουν όχι μόνο τον ύπνο τους, αλλά και τον εαυτό τους. Η ψυχική τους υγεία επιδεινώνεται και η απόδοσή τους επηρεάζεται αρνητικά.

Η Céline Kosirnik, αθλητική ψυχολόγος και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, τονίζει την αξία της αυτοσυμπόνιας: «Μιλάμε πολύ στον κόσμο του αθλητισμού για την ψυχική αντοχή και για το πώς πρέπει να ξεπερνάς πάντα τον εαυτό σου, και δεν διαφωνώ απαραίτητα: Είναι ένας κόσμος όπου οι επιδόσεις είναι το παν. Αλλά πρέπει επίσης να μάθουμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας καλοσύνη και υποστήριξη όταν την έχουμε ανάγκη».

Με στοιχεία από The Atlantic

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

karalis

Βίβιαν Στεργίου / «Νέος είσαι, τι να 'παθες»: Η χρήσιμη εξομολόγηση Καραλή

Είναι όμορφο ένα γεροδεμένο αγόρι, νεότατο, πανέμορφο, να παραδέχεται την ευαλωτότητά του. Είναι και χρήσιμο για όσους νομίζουν ότι τα σπουδαία επιτεύγματα έρχονται σε όσους τα πράγματα τούς πάνε διαρκώς καλά.
ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ