ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Είναι self-care το να ξαπλώνεις στο πάτωμα;

floor.gif
0

ΩΣ ΠΑΙΔΙ, Ο JOSH PATNER συνήθιζε να περνάει πάνω από τη μητέρα του, η οποία ξάπλωνε στο πάτωμα της κουζίνας κάθε φορά που της τηλεφωνούσε η πεθερά της.

«Κάθε φορά που την έπαιρνε τηλέφωνο η γιαγιά μου τής μιλούσε πάρα πολλή ώρα», θυμάται. Έτσι, η μητέρα του ανακάλυψε έναν δικό της τρόπο να το αντιμετωπίζει. «Ξάπλωνε στο πάτωμα και άφηνε το τηλέφωνο δίπλα της, στο πάτωμα». Ο πατέρας του επίσης ήταν φαν αυτής της πρακτικής και κοιμόταν για 20 λεπτά κάτω από το πιάνο της οικογένειας, όταν επέστρεφε σπίτι από τη δουλειά.

Έτσι, δεν είναι περίεργο το γεγονός πως ο Πάτνερ απολαμβάνει να περνά τον χρόνο του στο πάτωμα στο σπίτι του στο Μπρούκλιν. Αναφέρει πως το κάνει εν μέρει για να καταπραΰνει τον πόνο στην πλάτη του (λόγω σκολίωσης), αλλά και πως του προσφέρει ηρεμία.

Όπως δηλώνει η Έλεν Χέντρισκεν, ψυχολόγος στη Βοστώνη, η στάση του σώματος όταν ξαπλώνουμε είναι χαλαρή και αυτό μπορεί να έχει ηρεμιστική επίδραση. Μάλιστα, αναφέρει πως η ευθυγράμμιση του σώματός μας είναι αυτό που μας ηρεμεί. 

«Το μότο μου είναι: αν σε γνωρίζω αρκετά καλά ώστε να κάτσω στον καναπέ σου, τότε σε γνωρίζω αρκετά καλά για να ξαπλώσω στο πάτωμά σου», αναφέρει.

Το TikTok επικροτεί αυτήν τη συνήθεια

Ενώ δεν είναι κάτι καινούργιο για τον Πάτνερ, φαίνεται πως για τον κόσμο του TikTok είναι ένα σχετικά νέο trend. Οι αναρτήσεις με το hashtag #floortime έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές στη δημοφιλή πλατφόρμα.

Η Λίλι Μπίσοπ, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Σικάγο, έφτιαξε ένα βίντεο που τη δείχνει ξαπλωμένη στο μπεζ χαλί της, να κοιτάζει σιωπηλά το ταβάνι, με τα χέρια ανοιχτά. «Είμαι άνθρωπος του δαπέδου μέχρι το μεδούλι», ήταν η φράση που αναγραφόταν πάνω από το κλιπ. «Μετά την τηλεργασία; Στο πάτωμα. Επέστρεψες από το γυμναστήριο; Στο πάτωμα. Θέλεις να κοιμηθείς για λίγο; Στο πάτωμα».

Μιλώντας στους «New York Times» η Μπίσοπ ανέφερε: «Βρίσκω ότι με κάνει πιο χαλαρή και κάπως επιβραδύνει τις αγχωτικές σκέψεις μου». Για εκείνη, η αίσθηση μοιάζει με το να βλέπει τα κύματα του ωκεανού, αλλά χωρίς το ταξίδι στην παραλία.

@lilbishtok Floor gang rise up #floortime #floorgang #fyp ♬ Summer Background Jazz - Jazz Background Vibes

Γιατί τόσοι άνθρωποι ξαπλώνουν στο πάτωμα;

Αν και δεν υπάρχουν έρευνες που να εκθειάζουν τα οφέλη τού να ξαπλώνουμε στο πάτωμα, οι ψυχολόγοι λένε πως αποκλείεται να μας βλάψει σε κάτι. Αντίθετα, μόνο οφέλη δείχνει να έχει.

Όπως δηλώνει η Έλεν Χέντρισκεν, ψυχολόγος στη Βοστώνη, η στάση του σώματος όταν ξαπλώνουμε είναι χαλαρή και αυτό μπορεί να έχει ηρεμιστική επίδραση. Μάλιστα, αναφέρει πως η ευθυγράμμιση του σώματός μας είναι αυτό που μας ηρεμεί. «Δεν μπορείτε, για παράδειγμα, να νιώσετε αισιοδοξία όσο κάθεστε σκυφτοί σε μια καρέκλα, ή με το κεφάλι σας να κρέμεται. Αυτή η ευθυγράμμιση σώματος και διάθεσης είναι το μυστικό», δηλώνει.

Η διαφορά που έχει το πάτωμα από το κρεβάτι

Θα υπέθετε κανείς ότι ένα άνετο στρώμα θα ευνοούσε περισσότερο τη χαλάρωση, σωστά; «Συνήθως αυτό που συμβαίνει, ειδικά σε οικεία μέρη όπως το κρεβάτι μας, είναι ότι το μυαλό μας συνεχίζει να επεξεργάζεται όσα έγιναν μέσα στην ημέρα και να υπεραναλύει καταστάσεις. Σκεφτόμαστε τι συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και τι θα μπορούσαμε ή τι θα έπρεπε να είχαμε κάνει», εξηγεί στους «New York Times» ο Άλαν Φόγκελ, ομότιμος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

Όταν, λοιπόν, ξαπλώνετε σε μια πιο σκληρή επιφάνεια και ειδικά κάπου που δεν έχετε συνηθίσει, τότε μπορείτε να συντονιστείτε και να έχετε μεγαλύτερη επίγνωση του σώματός σας, ενώ ταυτόχρονα επικεντρώνεστε λιγότερο στις σκέψεις σας.

Ο Άλαν Φόγκελ προσθέτει: «Για να νιώσετε άνετα, είναι απαραίτητο να χαλαρώσετε πλήρως τους μυς σας. Η εστίαση σε κάθε σημείο του σώματός σας θα βοηθήσει το μυαλό αλλά και το σώμα να αποσυμπιεστεί».

Στην πραγματικότητα, το να ξαπλώνεις στο πάτωμα δεν είναι κάτι τόσο περίεργο. Οι άνθρωποι έλκονται από το έδαφος εδώ και αιώνες. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν τη στάση της γιόγκα savasana, η οποία βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώσουν σταδιακά κάθε μέρος του σώματος ενώ βρίσκονται ανάσκελα, τον διαλογισμό, τις τελετές τσαγιού που συχνά γίνονται στο πάτωμα, αλλά και πολλά ακόμα.

Σίγουρα δεν είναι για όλους

Σαφώς και δεν θα ανακουφιστούν όλοι όταν το δοκιμάσουν. Κάποιοι μπορεί να δυσκολευτούν σωματικά, όμως αν μπορείτε να το δοκιμάσετε, τότε αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία. Η Ρέιτσελ Γκόλντμαν, ψυχολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής Grossman του NYU, προτείνει: «Ξαπλώστε και επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Επικεντρωθείτε στο σώμα σας. Αισθάνεστε πιο χαλαροί, πιο προσγειωμένοι ή πιο συγκεντρωμένοι; Αν ναι, είναι μια πρόσθετη στρατηγική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν νιώθετε ότι το χρειάζεστε».

Υγεία & Σώμα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ