4 υγιεινά δεκατιανά που θα αγαπήσουν τα παιδιά σας

Υγιεινά δεκατιανά γεύματα που αγαπούν τα παιδιά Facebook Twitter
Δεν είναι καθόλου εύκολο να ικανοποιείς καθημερινά τη γεύση των παιδιών.
0

Την Ιωάννα την ξέρω πολλά χρόνια. Ήταν από τις πρώτες food bloggers και στην αρχή είχε εστιάσει περισσότερο στα γλυκά. Αργότερα επιδόθηκε με μεγάλη επιτυχία στο brunch, αναλαμβάνοντας μαγαζιά της πόλης. Ξέρω πολύ καλά ότι έχει τρομερό ένστικτο στη γεύση και διάθεση να δοκιμάζει συνεχώς νέα πράγματα.

Ενώ ξεκίνησε με συνταγές-ωδή στο βούτυρο, τη ζάχαρη και τη σοκολάτα, γρήγορα προχώρησε σε πιο healthy επιλογές, εντάσσοντας στα μενού της vegan πιάτα, γλυκά χωρίς ζάχαρη και επιλεγμένες υπερτροφές που σε χορταίνουν και σου δίνουν ενέργεια και ευεξία. Η πρόκληση να καταφέρει να έχουν πάντα τέλεια γεύση και μεγάλη θρεπτική αξία οι παρασκευές της έγινε ακόμα πιο έντονη όταν έγινε μητέρα του Γιάννη και της Ανθής.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να ικανοποιείς καθημερινά τη γεύση των παιδιών. Αυστηροί και απόλυτοι κριτές, τα παιδιά ξέρουν να βάζουν πολύ καλά τα όριά τους και όταν αποφασίσουν να κρατήσουν κλειστό το στόμα τους, δεν το ανοίγουν για κανέναν λόγο. Η Ιωάννα έπρεπε να βρει τον τρόπο όχι μόνο να ανοίγουν το στόμα τους αλλά να τα έχει ευχαριστημένα και χορτάτα όλη τη μέρα.

Έτσι, άρχισαν να μπαίνουν στο portfolio της συνταγές με γνώμονα την υγιή ανάπτυξη των παιδιών, οι οποίες δεν στερούνται την πλούσια γεύση ή τη λαχταριστή εμφάνιση. Εξάλλου, όλοι μας, και ακόμη περισσότερο τα παιδιά, θέλουμε το φαγητό μας να είναι ελκυστικό και να χορταίνει όλες μας τις αισθήσεις.

Το κολατσιό των παιδιών είναι πάντα δικές της παρασκευές. Και αυτό, παρόλο που φαίνεται δύσκολη δουλειά για μια εργαζόμενη μητέρα, στην πραγματικότητα χρειάζεται μόνο καλή οργάνωση για να επιτευχθεί.

Όταν τη ρώτησα πώς κατάφερε τα παιδιά της να μην προτιμούν τα έτοιμα σνακ αλλά τις δικές της μαγειρικές, μου απάντησε με χαρακτηριστική ψυχραιμία: «Δεν πίεσα ποτέ τα παιδιά να τρώνε υγιεινά γεύματα. Τα πάντα έγιναν απλά και αυθόρμητα. Τους έδειξα, και τους δείχνω καθημερινά, τις πρώτες ύλες που προτιμώ. Τα φέρνω σε επαφή με όλη τη διαδικασία, από τη στιγμή της αγοράς. Πηγαίνουμε μαζί στον μανάβη, τα αφήνω να διαλέξουν τα φρούτα και τα λαχανικά, τους μαθαίνω πράγματα γι’ αυτά ή φτιάχνω μικρές ιστορίες που τα περιέχουν.

Στη συνέχεια, προσπαθώ να φτιάχνω τα γεύματά τους με τη δική τους συμμετοχή. Και αυτό δεν γίνεται πάντα ως παιχνίδι. Τα παιδιά ξέρουν ήδη ότι το φαγητό είναι μια σοβαρή, όμορφη διαδικασία, ένα δώρο στον εαυτό τους. Λαμβάνοντας μέρος στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, αρχίζουν να νιώθουν άνετα μέσα σε όλο αυτό. Σημαντικό είναι, επίσης, ότι προσπαθώ σε κάθε ευκαιρία να είμαστε κοντά στη φύση. Επιλέξαμε να μένουμε σε ένα χωριό έξω από την Αθήνα για να έχουμε περισσότερες ανάλογες ευκαιρίες και καλύτερο τρόπο ζωής».

Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά που ζουν στην επαρχία τριγυρνούν συχνά στη φύση ή έστω μεγαλώνουν μέσα σε έναν μεγάλο κήπο, έχουν περισσότερες ευκαιρίες να γνωρίσουν πιο καλά τα παράγωγα της γης. Η Ιωάννα, από την άνοιξη έως και τα μέσα του καλοκαιριού, δεν σταμάτησε να φτιάχνει μαρμελάδες, τσάτνεϊ και γλυκά του κουταλιού από τα φρούτα των δέντρων που υπάρχουν στο σπίτι της ή στην εξοχή που την περιβάλλει.

Για τα λαχανικά της προτιμά τα κοντινά μποστάνια που στήνουν τα κιόσκια τους κοντά στον δρόμο, προσφέροντας εξαιρετικά προϊόντα σε προσιτές τιμές. Δεν της είναι καθόλου δύσκολο να κάνει σάλτσα ντομάτας, τουρσιά ή να αποξηραίνει βότανα που μαζεύει. Αγοράζει καθημερινά ζυμωτό ψωμί ή το φτιάχνει μόνη της.

Το κολατσιό των παιδιών είναι πάντα δικές της παρασκευές. Και αυτό, παρόλο που φαίνεται δύσκολη δουλειά για μια εργαζόμενη μητέρα, στην πραγματικότητα χρειάζεται μόνο καλή οργάνωση για να επιτευχθεί. Φροντίζοντας να υπάρχουν καλά προϊόντα και φρέσκες, οργανικές πρώτες ύλες στην κουζίνα και διαθέτοντας ελάχιστο χρόνο, είναι δυνατό να δημιουργήσεις σνακ που υποστηρίζουν την ανάπτυξη των παιδιών και ησυχάζουν την πείνα τους.

Η Ιωάννα, με την ίδια φιλοσοφία, εκτός από τα καθημερινά, οικογενειακά γεύματα, κάνει και private cheffing, αποκαλύπτοντας τα μυστικά της και τις γνώσεις της.

«Πιστεύω ότι ακόμα και σε μια γιορτή μπορείς να προσφέρεις υγιεινά εδέσματα που δεν απογοητεύουν τη γεύση των καλεσμένων. Και εκεί βρίσκεται το μεγάλο στοίχημα: να καταφέρεις να ιντριγκάρεις τον άλλον με κάτι υγιεινό και να τον πείσεις να το βάλει στην καθημερινή του διατροφή. Φυσικά, δεν ανήκω σε αυτούς που δαιμονοποιούν τη ζάχαρη, δεν χρησιμοποιούν αλεύρι ή έχουν ξεχάσει για πάντα το βούτυρο. Απλώς πιστεύω πως οι μικρές "αμαρτίες" καλό θα ήταν να είναι οι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας στη ζωή μας».

Η Ιωάννα, επίσης, αναλαμβάνει παιδικά πάρτι με το ίδιο σκεπτικό ή με το concept που θα της ζητηθεί. Εκεί, βέβαια, το level ανεβαίνει, καθώς, εκτός από τις γλυκές και αλμυρές νοστιμιές που μπορεί να είναι απίστευτα υγιεινές, η Ιωάννα προσφέρει την υπηρεσία special διακόσμησης και κουστουμιών. Τελικά, όταν μπλέκεσαι με τον μικρόκοσμο των παιδιών, ανακαλύπτεις ταλέντα και δυνατότητες που δεν ήξερες ποτέ ότι έχεις. Δεν είναι μαγικό αυτό; Ας ξεκινήσουμε φτιάχνοντας τέσσερις από τις εύκολες συνταγές της.

Γλυκό σάντουιτς

ΓΛΥΚΟ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ Facebook Twitter
Φωτ.: Ιωάννα Χαλμούκη

Υλικά
2 φέτες προζυμένιο ψωμί
4 κ.σ. βούτυρο αμυγδάλου ή άλειμμα φιστικιού
½ μπανάνα κομμένη σε φέτες
2 κ.σ. μέλι
½ κ.σ σταφίδες

Εκτέλεση
Ψήνουμε τις φέτες ψωμιού στην τοστιέρα. Τις αλείφουμε με το φουντουκοβούτυρο. Απλώνουμε στη μία φέτα την μπανάνα, τις σταφίδες και το μέλι. Καπακώνουμε με την άλλη φέτα.

Κέικ με χαρούπι, μπανάνα, μέλι και καρύδια

ΚΕΙΚ Facebook Twitter
Φωτ.: Ιωάννα Χαλμούκη

Υλικά
2 κ.σ. σπόρους chia
½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό (προσοχή, όχι παραπάνω)
185 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
30 γρ. χαρουπάλευρο
½ κ.γλ. κανέλα
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
½ κ.γλ. αλάτι
½ φλιτζάνι του τσαγιού φυτικό λάδι
⅓ φλιτζανιού του τσαγιού μέλι ή σιρόπι αγαύης/σφενδάμου για τη vegan εκδοχή
¼ φλιτζανιού του τσαγιού γάλα αμυγδάλου (προαιρετικά με άρωμα βανίλιας)
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή μια βανίλια σε σκόνη
1 φλιτζάνι του τσαγιού πουρέ από ώριμες μπανάνες (περίπου 2 μεγάλες ή 3 μικρές)
½ φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα
Μια μπανάνα για την επιφάνεια του κέικ (προαιρετικά) και χοντροσπασμένα καρύδια ή αμύγδαλα

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ περίπου 25x11 εκατοστά ή την καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Σε ένα μπολάκι βάζουμε τους σπόρους chia με το νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε 15 λεπτά να σταθεί το μείγμα μας και να πάρει τη μορφή ζελέ (το μείγμα αυτό θα λειτουργήσει ως υποκατάστατο του αυγού).

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το χαρουπάλευρο, την κανέλα, τη σόδα και το αλάτι.

Αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη το μείγμα με τους σπόρους chia (αφού έχουν περάσει τα 15 λεπτά) μαζί με το λάδι, το μέλι, το γάλα αμυγδάλου και τη βανίλια, μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά μας.

Προσθέτουμε στη συνέχεια στο μπολ το μείγμα με το αλεύρι, τον πουρέ μπανάνας, τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα μας. Προαιρετικά μπορούμε να κόψουμε μια μπανάνα στη μέση, να την τοποθετήσουμε στην επιφάνεια του κέικ και να πασπαλίσουμε με χοντροσπασμένο καρύδι ή αμύγδαλο.

Ψήνουμε περίπου 50-55 λεπτά. Σας προτείνω στα 50 λεπτά να κάνετε τον έλεγχο με το μαχαίρι ή με ένα ξύλινο σουβλί για να δείτε αν είναι έτοιμο.

Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε 10-15 λεπτά στη φόρμα να κρυώσει και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Μπάρες βρόμης με μαρμελάδα

ΜΠΑΡΕΣ Facebook Twitter
Φωτ.: Ιωάννα Χαλμούκη

Υλικά
½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
1 κούπα βρόμη
½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
Λίγο αλάτι
½ κούπα καστανή ζάχαρη
115 γρ. βούτυρο
150 γρ. μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη

Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα άλευρα, τη βρόμη , τη ζάχαρη, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια μέχρι να αρχίσει το μείγμα να ενώνεται.

Στρώνουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, βάζουμε το 1/3 της ζύμης και πατάμε πολύ καλά με τα χέρια μας για να ενωθεί καλά η ζύμη. Στρώνουμε πάνω τη μαρμελάδα και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη, ζύμη πατώντας ελαφρά με τα χέρια.

Ψήνουμε στους 175 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε κομμάτια.

Σάντουιτς με αβοκάντο, γαλοπούλα και γραβιέρα

ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ Facebook Twitter
Φωτ.: Ιωάννα Χαλμούκη

Υλικά
2 φέτες προζυμένιο ψωμί
1 φέτα γαλοπούλα ή καπνιστό ζαμπόν
½ αβοκάντο
Αλάτι και πιπέρι
Λίγος χυμός λεμόνι
Φλοίδες γραβιέρας
Ρόκα ή μαρούλι
2 φέτες ντομάτα

Εκτέλεση
Ψήνουμε τις φέτες ψωμιού στην τοστιέρα.

Λιώνουμε με το πιρούνι το αβοκάντο και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού. Αλείφουμε τις φέτες με το αβοκάντο. Βάζουμε πάνω στη μία φέτα το αλλαντικό, την ντομάτα, τις φλοίδες γραβιέρας και τέλος τη ρόκα. Σκεπάζουμε με την άλλη φέτα.

Instagram: sweetpastaflora & letsdothis

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρέμα καραμελέ, cheesecake, cinnamon rolls: 3 συνταγές για διαχρονικά και αγαπημένα γλυκά

Γεύση / Κρέμα καραμελέ, cheesecake, cinnamon rolls: 3 συνταγές για διαχρονικά και αγαπημένα γλυκά

Είναι τα little black dresses της ζαχαροπλαστικής, δεν πέφτουν ποτέ από τη μόδα, και η private chef Ιωάννα Χαλμούκη μάς δίνει τρεις συνταγές για να τα απολαμβάνουμε όποτε θέλουμε στο σπίτι μας.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό

Υγεία & Σώμα / Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό

«Είμαστε ό,τι τρώμε», έλεγε ο Ιπποκράτης και τα λόγια του επιβεβαιώνονται καθημερινά μέσα από τις ιστορίες των μαθητών, των εφήβων και των ενηλίκων που διατρέφονται σωστά και γίνονται υπερήρωες της δικής τους καθημερινότητας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM