Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό

Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό Facebook Twitter
Η σωστή διατροφή, όπως όλοι συνειδητοποιούμε στα χρόνια της πανδημίας, αποτελεί το ισχυρότερο «όπλο» για γερό ανοσοποιητικό σύστημα
0

Τα παιδιά, για να μεγαλώσουν, χρειάζονται πρώτα απ’ όλα αγάπη, φροντίδα και σωστή διατροφή. Οι «παρεκτροπές» προφανώς και έχουν θέση στη ζωή τους, γιατί δεν πρέπει να στερούνται τίποτα, αλλά και εκεί χρειάζεται μέτρο. Ας είναι η ισορροπημένη διατροφή ο κανόνας και όλα τ’ άλλα εκείνες οι μικρές εξαιρέσεις που δεν είναι για… χόρταση και δίνουν επιπλέον γεύση στη ζωή μας, ειδικά όταν μοιραζόμαστε το φαγητό και το επιδόρπιο με καλή παρέα γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι.

Άλλωστε η σωστή διατροφή, όπως όλοι συνειδητοποιούμε στα χρόνια της πανδημίας, αποτελεί το ισχυρότερο «όπλο» για γερό ανοσοποιητικό σύστημα και ακριβώς επειδή τα παιδιά θα επιστρέψουν στα σχολεία, μαζί με τις εποχικές λοιμώξεις, και με τον κορωνοϊό να έχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, όσο πιο θωρακισμένα είναι τα παιδιά τόσο λιγότερο θα κινδυνεύουν να νοσήσουν.

Τα απαραίτητα συστατικά για γερό ανοσοποιητικό σύστημα είναι η επαρκής λήψη πρωτεϊνών, βιταμινών (Α, C, E, σύμπλεγμα Β, ειδικά Β6 και Β12) και μετάλλων/ιχνοστοιχείων (μαγνήσιο, σελήνιο, σίδηρο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο), καθώς και Ω3 λιπαρών οξέων. Για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών, των φοιτητών και των νεαρών ενηλίκων σε βιταμίνες και μέταλλα/ιχνοστοιχεία απαιτείται διατροφή πλούσια σε φρούτα, φυτικές ίνες, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης και προϊόντα από χαρούπι.  

Μπορεί ο διαδεδομένος αστικός μύθος να υποστηρίζει ότι τα ψάρια δεν ταιριάζουν με το τυρί, αλλά και τα ψάρια, έστω σε ξεχωριστό γεύμα, είναι απαραίτητα δύο-τρεις φορές την εβδομάδα γιατί εφοδιάζουν τον οργανισμό με άπαχες πρωτεΐνες και πολύτιμα Ω3 λιπαρά οξέα.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα στο επίκεντρο της διατροφής

Επίσης, απαραίτητα είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι για την πρόσληψη ασβεστίου, καθώς και τα προβιοτικά και πρεβιοτικά που ενισχύουν τη μικροβιακή χλωρίδα, δηλαδή το ανθρώπινο μικροβίωμα, που θεωρείται από τους ειδικούς «το δεύτερο ανθρώπινο DNA». Το γάλα είναι συνυφασμένο με την ανάπτυξη των παιδιών, όπως και οι χυμοί φρούτων, καθώς με ένα ποτήρι, εκτός του ότι καλύπτονται θρεπτικές ανάγκες του οργανισμού, εξασφαλίζεται και σωστή ενυδάτωση.

Τι να σχολιάσει κανείς για το γιαούρτι, το πιο δροσερό και υγιεινό σνακ που χορταίνει, δροσίζει και καλύπτει την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου για γλυκό, αν το μετατρέψουμε με λίγα φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς και μέλι σε ένα υγιεινό επιδόρπιο.

Όσο για το τυρί, όλοι συμφωνούν πως μια ζωή χωρίς τυρί θα ήταν τουλάχιστον άγευστη. Τυρί σε τοστ, σάντουιτς, σαλάτες ή ζυμαρικά, μπαστουνάκια τυριού μαζί με κριτσίνια προσφέρουν μια πληθώρα διατροφικών επιλογών για κάθε ώρα και κάθε ηλικία.

Μπορεί ο διαδεδομένος αστικός μύθος να υποστηρίζει ότι τα ψάρια δεν ταιριάζουν με το τυρί, αλλά και τα ψάρια, έστω σε ξεχωριστό γεύμα, είναι απαραίτητα δύο-τρεις φορές την εβδομάδα γιατί εφοδιάζουν τον οργανισμό με άπαχες πρωτεΐνες και πολύτιμα Ω3 λιπαρά οξέα. Μία από τις καλύτερες διατροφικές συνήθειες που μπορούν περάσουν οι γονείς στα παιδιά τους από μικρά είναι να τρώνε τα ψάρια, να μην τα φοβούνται, επειδή έχουν κόκαλα, και να μη θεωρούν ότι το φαγητό είναι χορταστικό μόνο αν περιέχει κρέας, εξίσου χορταστικά είναι το ψάρι και τα όσπρια. Και το κρέας χρειάζεται, με μέτρο όμως, όχι πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα.

Οι γονείς να δώσουν πρώτοι το σωστό πρότυπο 

Επειδή τα παιδιά αντιγράφουν πρωτίστως τους γονείς τους και επειδή ο μέσος γονιός φεύγει για τη δουλειά του με έναν καφέ στο χέρι, το πρώτο μεγάλο λάθος που κάνουν πολλές οικογένειες είναι ότι δεν μαθαίνουν στα παιδιά τους την αξία του πρωινού. Το πρωινό είναι ένα απαραίτητο γεύμα γιατί μετά τη νηστεία του ύπνου, δίνει ενέργεια στον οργανισμό και περιορίζει τη λαιμαργία την υπόλοιπη μέρα. Τα παιδιά μπορούν να φάνε το πρωινό στο σπίτι ή, αν θέλουν να κερδίσουν λίγη περισσότερη ώρα ύπνου, μπορούν να το πάρουν μαζί ως κολατσιό, για τον δρόμο. 

Μια μπάρα δημητριακών, ένα roll με αραβική πίτα ή ένα σάντουιτς στο χέρι, ένα φρούτο, ένα κύπελλο γιαουρτιού, μερικά κριτσίνια ολικής άλεσης δίνουν ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στα παιδιά. Επιπλέον, τα παιδιά που ξεκινούν τη μέρα τους με πρωινό και έχουν πάρει μαζί τους και ένα υγιεινό lunch box έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να τρέξουν με το σχόλασμα στο πρώτο περίπτερο για να πάρουν κρουασάν, τσιπς, γαριδάκια και άλλα τυποποιημένα τρόφιμα τα οποία δεν δίνουν τίποτε άλλο στα παιδιά πέρα από κενές θερμίδες. 

Απαραίτητο είναι και ένα υγιεινό lunch box που θα καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών όσο βρίσκονται στο σχολείο, ειδικά από τη στιγμή που το ολοήμερο πρόγραμμα διαρκεί μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα. Το lunch box έχει και μια πρακτική πλευρά, καθώς βοηθά τα παιδιά να μη χάνουν μέρος του διαλείμματός τους περιμένοντας να εξυπηρετηθούν στην καντίνα. Το ίδιο ισχύει για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους, που έχουν ακόμα πιο απαιτητικό πρόγραμμα. 

Στο lunch box μπορούμε να βάλουμε φρούτα –όχι κομμένα, γιατί χάνουν τις βιταμίνες τους–, χειροποίητες ή έτοιμες μπάρες, μια φέτα σπιτικό κέικ, κριτσίνια, ένα αυγό βραστό, μερικά κράκερ ή παξιμαδάκια ολικής άλεσης μαζί με ένα-δυο τυράκια. Στο σούπερ μάρκετ υπάρχουν πολλά τυριά σε μπουκίτσες, ροδέλες και στικ, συσκευασμένα για να μην ξεραθούν και αλλοιωθούν μέχρι να τα καταναλώσει ο μαθητής. Άλλες ιδέες για το lunch box είναι οι ανάλατοι ξηροί καρποί (ή σε μείγμα με σταφίδες και άλλους σπόρους), τα στικ λαχανικών, ένας χυμός και μερικά μπισκότα ολικής άλεσης. 

Τέλος, αν τα παιδιά περνούν πολλές ώρες με παππούδες και γιαγιάδες στο σπίτι, καλό είναι να τσεκάρουμε το μέγεθος των μερίδων (οι ηλικιωμένοι έχουν την τάση να «μπουκώνουν» τα παιδιά) που τους δίνουν και ότι ξεδιψούν με νερό και όχι με αναψυκτικά. 

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ