Το Shamonette είναι από τις περιπτώσεις των μαγαζιών που πραγματικά δεν προλάβαμε να χαρούμε όσο θα θέλαμε. 

 

Πάνω που το μικρό αδερφάκι του Shamone εμφανίστηκε στο κέντρο της Αθήνας, τον Δεκέμβριο του 2019, πάνω που είχε αρχίσει να αποκτά το κοινό του, καθιερώνοντας, μεταξύ άλλων, τα κυριακάτικα drag brunches, μια σούπερ ιδέα του Φώτη Σεργουλόπουλου και του Βαγγέλη Γερασίμου που συνδύαζε brunch και drag show από εγχώριες queens, μας βρήκε η πανδημία.

 

Κι ενώ η πολύχρωμη αισθητική του μικροσκοπικού κοκτέιλ μπαρ στη Νίκης –και η ίδια του η παρουσία– παραμένει φρέσκια και ολοκαίνουργια, ο Φώτης ήθελε μια ανανεωτική πινελιά που θα σηματοδοτούσε το restart σε αυτό το τρίτο επιχειρηματικό του εγχείρημα (μαζί με τα Shamone και Artisanal). 

 

«Στην ουσία τώρα ξεκινά το Shamonette, γι' αυτό επανασυστήνεται. Ίσα-ίσα που είχε προλάβει να λειτουργήσει για τρεις μήνες πριν από το lockdown, κι όμως ήταν ήδη ένα γλυκό, αγαπημένο μέρος στο κέντρο. Τώρα θα ανανεωθεί κι άλλο».

 

Το πιο πρόσφατο ταξίδι του στο Παρίσι, που τόσο αγαπά, του έδωσε την ιδέα, καθώς περπατούσε στην έρημη πόλη κατά τη διάρκεια του lockdown.

 

«Στο Παρίσι πήγα το Πάσχα και η πόλη ήταν άδεια. Δεν υπήρχε τίποτα ανοιχτό, με αποτέλεσμα το μόνο που με ευχαριστούσε να είναι οι βόλτες. Έτσι όμως πρόσεξα για πρώτη φορά σημεία που δεν θα πρόσεχα σε μια γεμάτη πόλη, όπου υπό κανονικές συνθήκες θα ακολουθούσα συγκεκριμένες διαδρομές» εξηγεί.

 

Shamonette making of
Ξαφνικά το Shamonette απέκτησε μια απροσδιόριστα αστική εικόνα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

 

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, είχε την έμπνευση για τη δημιουργία μιας τοιχογραφίας σε έναν «ανεκμετάλλευτο» τοίχο του Shamonette, ενός έργου που θα βασιζόταν σε αυτή την εικόνα που του έδωσε το Παρίσι, χωρίς, ωστόσο, το αποτέλεσμα να παραπέμπει άμεσα στη γαλλική πρωτεύουσα.

 

«Βρήκαμε την Παυλίνα Μπεχράκη, μια νεαρή, ταλαντούχα εικαστικό. Της δώσαμε το κόνσεπτ και μας το ζωγράφισε, ελπίζοντας ότι μετά το lockdown η εικόνα αυτή θα αποτελέσει ένα άνοιγμα προς το κοινό. Περιμένοντας το καλοκαίρι και πολύ κόσμο από το εξωτερικό, ελπίζουμε σε μια ανάταση. Αυτό θέλουμε».

 

Shamonette painting
«Δεν ήθελα κάτι τόσο μπαρόκ όσο το Παρίσι, περισσότερο είχα σκεφτεί ένα συνονθύλευμα των δύο πόλεων». Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

 

Ξαφνικά λοιπόν το Shamonette απέκτησε μια απροσδιόριστα αστική εικόνα, που έχει τοποθετηθεί μπαίνοντας αριστερά, εκεί που υπήρχε πριν ένας κόκκινος τοίχος με έναν καθρέφτη. Στην τοιχογραφία μπορείς να δεις νεοκλασικά, δεν θα δεις προφανώς τον Πύργο του Άιφελ ή την Ακρόπολη, καθώς η ιδέα του Φώτη, όπως μας εξηγεί, προσέγγιζε μια αστική νοοτροπία.

 

«Δεν ήθελα κάτι τόσο μπαρόκ όσο το Παρίσι, περισσότερο είχα σκεφτεί ένα συνονθύλευμα των δύο πόλεων, που απέκτησε αμέσως οργανική θέση στην ποπ αισθητική του Shamonette».

 

Και ο κατάλογος όμως είναι ανανεωμένος, με focus στα rainbow cocktails, που είχαν μεγάλη επιτυχία, ενώ πλέον θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε και μερικά από τα signature cocktails της Δήμητρας Αντωνακοπούλου από το Artisanal. «Θα φέρουμε και την biangria, που θα είναι το νέο must του καλοκαιριού, μια sangria με λευκό κρασί» μου λέει γελώντας ο Φώτης και ο ενθουσιασμός του είναι διάχυτος για την επιστροφή του νεότερου παιδιού της επιχειρηματικής του οικογένειας.

 

Shamonette burger
Πέρα από καφέ, ποτό και κοκτέιλ θα μπορούμε να δοκιμάσουμε και ένα cheesburger ειδικά φτιαγμένο για το Shamonette.

 

Πέρα, όμως, από καφέ, ποτό και κοκτέιλ θα μπορούμε να δοκιμάσουμε και ένα cheesburger ειδικά φτιαγμένο για το Shamonette. Χαρακτηριστικό του το μαύρο ψωμί από χαρούπι.

 

«Στην ουσία τώρα ξεκινά το Shamonette, γι' αυτό επανασυστήνεται. Ίσα-ίσα που είχε προλάβει να λειτουργήσει για τρεις μήνες πριν από το lockdown, κι όμως ήταν ήδη ένα γλυκό, αγαπημένο μέρος στο κέντρο. Τώρα θα ανανεωθεί κι άλλο. Μας έχουν λείψει και τα παιδιά του κέντρου και ο κόσμος που θα έρθει τώρα, το καλοκαίρι, στην Αθήνα. Η νοοτροπία έχει αλλάξει με την πανδημία, γίναμε άλλοι άνθρωποι και οτιδήποτε, πριν από το lockdown, μου κάνει ήδη πολύ παλιό, σαν να μην υπήρξε ποτέ».

 

Τα drag brunches, βέβαια, θα επανέλθουν, μόλις επιτραπεί ξανά η μουσική. «Θα προσαρμοζόμαστε σιγά-σιγά με τα δεδομένα που μας δίνουν».

 

Shamonette detail
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Shamonette detail more
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
 

 

Pavlina Bechraki
Η Παυλίνα Μπεχράκη. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

 

Shamonette, Νίκης 23, Αθήνα, 210 3316158