Στο Shamonette για biangria και ανανεωμένη ποπ αισθητική

Στο Shamonette για biangria και ανανεωμένη ποπ αισθητική Facebook Twitter
«Βρήκαμε την Παυλίνα Μπεχράκη, μια νεαρή, ταλαντούχα εικαστικό. Της δώσαμε το κόνσεπτ και μας το ζωγράφισε». Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
0

Το Shamonette είναι από τις περιπτώσεις των μαγαζιών που πραγματικά δεν προλάβαμε να χαρούμε όσο θα θέλαμε. 

Πάνω που το μικρό αδερφάκι του Shamone εμφανίστηκε στο κέντρο της Αθήνας, τον Δεκέμβριο του 2019, πάνω που είχε αρχίσει να αποκτά το κοινό του, καθιερώνοντας, μεταξύ άλλων, τα κυριακάτικα drag brunches, μια σούπερ ιδέα του Φώτη Σεργουλόπουλου και του Βαγγέλη Γερασίμου που συνδύαζε brunch και drag show από εγχώριες queens, μας βρήκε η πανδημία.

Κι ενώ η πολύχρωμη αισθητική του μικροσκοπικού κοκτέιλ μπαρ στη Νίκης –και η ίδια του η παρουσία– παραμένει φρέσκια και ολοκαίνουργια, ο Φώτης ήθελε μια ανανεωτική πινελιά που θα σηματοδοτούσε το restart σε αυτό το τρίτο επιχειρηματικό του εγχείρημα (μαζί με τα Shamone και Artisanal). 

«Στην ουσία τώρα ξεκινά το Shamonette, γι' αυτό επανασυστήνεται. Ίσα-ίσα που είχε προλάβει να λειτουργήσει για τρεις μήνες πριν από το lockdown, κι όμως ήταν ήδη ένα γλυκό, αγαπημένο μέρος στο κέντρο. Τώρα θα ανανεωθεί κι άλλο».

Το πιο πρόσφατο ταξίδι του στο Παρίσι, που τόσο αγαπά, του έδωσε την ιδέα, καθώς περπατούσε στην έρημη πόλη κατά τη διάρκεια του lockdown.

«Στο Παρίσι πήγα το Πάσχα και η πόλη ήταν άδεια. Δεν υπήρχε τίποτα ανοιχτό, με αποτέλεσμα το μόνο που με ευχαριστούσε να είναι οι βόλτες. Έτσι όμως πρόσεξα για πρώτη φορά σημεία που δεν θα πρόσεχα σε μια γεμάτη πόλη, όπου υπό κανονικές συνθήκες θα ακολουθούσα συγκεκριμένες διαδρομές» εξηγεί.

Shamonette making of Facebook Twitter
Ξαφνικά το Shamonette απέκτησε μια απροσδιόριστα αστική εικόνα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, είχε την έμπνευση για τη δημιουργία μιας τοιχογραφίας σε έναν «ανεκμετάλλευτο» τοίχο του Shamonette, ενός έργου που θα βασιζόταν σε αυτή την εικόνα που του έδωσε το Παρίσι, χωρίς, ωστόσο, το αποτέλεσμα να παραπέμπει άμεσα στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Βρήκαμε την Παυλίνα Μπεχράκη, μια νεαρή, ταλαντούχα εικαστικό. Της δώσαμε το κόνσεπτ και μας το ζωγράφισε, ελπίζοντας ότι μετά το lockdown η εικόνα αυτή θα αποτελέσει ένα άνοιγμα προς το κοινό. Περιμένοντας το καλοκαίρι και πολύ κόσμο από το εξωτερικό, ελπίζουμε σε μια ανάταση. Αυτό θέλουμε».

Shamonette painting Facebook Twitter
«Δεν ήθελα κάτι τόσο μπαρόκ όσο το Παρίσι, περισσότερο είχα σκεφτεί ένα συνονθύλευμα των δύο πόλεων». Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Ξαφνικά λοιπόν το Shamonette απέκτησε μια απροσδιόριστα αστική εικόνα, που έχει τοποθετηθεί μπαίνοντας αριστερά, εκεί που υπήρχε πριν ένας κόκκινος τοίχος με έναν καθρέφτη. Στην τοιχογραφία μπορείς να δεις νεοκλασικά, δεν θα δεις προφανώς τον Πύργο του Άιφελ ή την Ακρόπολη, καθώς η ιδέα του Φώτη, όπως μας εξηγεί, προσέγγιζε μια αστική νοοτροπία.

«Δεν ήθελα κάτι τόσο μπαρόκ όσο το Παρίσι, περισσότερο είχα σκεφτεί ένα συνονθύλευμα των δύο πόλεων, που απέκτησε αμέσως οργανική θέση στην ποπ αισθητική του Shamonette».

Και ο κατάλογος όμως είναι ανανεωμένος, με focus στα rainbow cocktails, που είχαν μεγάλη επιτυχία, ενώ πλέον θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε και μερικά από τα signature cocktails της Δήμητρας Αντωνακοπούλου από το Artisanal. «Θα φέρουμε και την biangria, που θα είναι το νέο must του καλοκαιριού, μια sangria με λευκό κρασί» μου λέει γελώντας ο Φώτης και ο ενθουσιασμός του είναι διάχυτος για την επιστροφή του νεότερου παιδιού της επιχειρηματικής του οικογένειας.

Shamonette burger Facebook Twitter
Πέρα από καφέ, ποτό και κοκτέιλ θα μπορούμε να δοκιμάσουμε και ένα cheesburger ειδικά φτιαγμένο για το Shamonette.

Πέρα, όμως, από καφέ, ποτό και κοκτέιλ θα μπορούμε να δοκιμάσουμε και ένα cheesburger ειδικά φτιαγμένο για το Shamonette. Χαρακτηριστικό του το μαύρο ψωμί από χαρούπι.

«Στην ουσία τώρα ξεκινά το Shamonette, γι' αυτό επανασυστήνεται. Ίσα-ίσα που είχε προλάβει να λειτουργήσει για τρεις μήνες πριν από το lockdown, κι όμως ήταν ήδη ένα γλυκό, αγαπημένο μέρος στο κέντρο. Τώρα θα ανανεωθεί κι άλλο. Μας έχουν λείψει και τα παιδιά του κέντρου και ο κόσμος που θα έρθει τώρα, το καλοκαίρι, στην Αθήνα. Η νοοτροπία έχει αλλάξει με την πανδημία, γίναμε άλλοι άνθρωποι και οτιδήποτε, πριν από το lockdown, μου κάνει ήδη πολύ παλιό, σαν να μην υπήρξε ποτέ».

Τα drag brunches, βέβαια, θα επανέλθουν, μόλις επιτραπεί ξανά η μουσική. «Θα προσαρμοζόμαστε σιγά-σιγά με τα δεδομένα που μας δίνουν».

Shamonette detail Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Shamonette detail more Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Pavlina Bechraki Facebook Twitter
Η Παυλίνα Μπεχράκη. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Shamonette, Νίκης 23, Αθήνα, 210 3316158

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φώτης Σεργουλόπουλος: Αυτή είναι η ζωή μου

Οι Αθηναίοι / Φώτης Σεργουλόπουλος: Αυτή είναι η ζωή μου

Καθώς βρίσκεται σε ένα νέο ξεκίνημα στα ακτιβιστικά podcasts της LIFO, ο αγαπημένος παρουσιαστής, ηθοποιός, επιχειρηματίας και ευτυχισμένος μπαμπάς συνοψίζει την όχι πάντα εύκολη ζωή του σε μια φράση: «Τελικά, καλά τα κατάφερα!».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Μαριλού Φραγκιαδάκη: Η συναρπαστική ζωή της τρανς επιχειρηματία που δημιούργησε τις «Κούκλες»

Τελικά, καλά τα κατάφερες / Μαριλού Φραγκιαδάκη: Η συναρπαστική ζωή της τρανς επιχειρηματία που δημιούργησε τις «Κούκλες»

Η Μαριλού Φραγκιαδάκη αφηγείται την πορεία της ζωής της στον Φώτη Σεργουλόπουλο: Από τo Ηράκλειο της Κρήτης και τα Μάταλα στην πλατεία Βικτωρίας και στα Εξάρχεια και από κει στο Βερολίνο και στα drag shows της δεκαετίας του ’70.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ