Ο Γιάννης Λουκάκης έγινε γνωστός πέρα από τα όρια της Θεσσαλονίκης μέσα από τη «Μούργα», ένα εστιατόριο από τα λίγα, με κουζίνα σχεδόν συγκινητική. Γι' αυτό και είναι απολύτως λογικό που το νέο του εγχείρημα, ένα «αστικό καφενείο» με το όνομα «+Τροφή», συζητιέται έντονα από τις αρχές Ιουλίου που άνοιξε στα Λαδάδικα.


Μια σαλάτα με βιολογικές ντομάτες και ντοματίνια, κατσικίσιο αρσενικό τυράκι από τη Νάξο, μια φέτα καρπουζιού και φράουλες τουρσί ήταν από τις πρώτες που εμφανίστηκαν στο μενού, το οποίο αλλάζει συνεχώς, ανάλογα με τα καλύτερα υλικά που είναι διαθέσιμα κάθε καινούργια μέρα. Είναι όμορφη, αλλά είναι επίσης ξεκάθαρο πως η εμφάνιση δεν είναι αυτοσκοπός εδώ. Μέσα στο καλοκαίρι θα μπορούσε να είναι ένα πιάτο που συνέθεσες στα γρήγορα στις διακοπές στο νησί, αν είχες το ένστικτο και την ευφυΐα του Γιάννη Λουκάκη.

 

Γωνιακό, με μεγάλο εξωτερικό χώρο, το +Τροφή έχει αποκλειστικά εξωτερικά καθίσματα. Το εσωτερικό του είναι όλο μια μεγάλη ανοιχτή κουζίνα, ενώ στο περιμετρικό μπαρ μπορεί κανείς να απολαύσει το γεύμα του, παρακολουθώντας την παρασκευή του φαγητού μέσα από τα μεγάλα παράθυρα. Μάλιστα εκεί, στις περίπου δέκα θέσεις του μπαρ, υπάρχει και η επιλογή ενός μενού, αλλά σε μικρότερες μερίδες, για όσους θέλουν να δοκιμάσουν περισσότερες γεύσεις.

 

Το +Τροφή έχει να κάνει με τη συντροφικότητα γύρω από ένα τραπέζι. Εκείνοι που θέλουν να πιουν τσίπουρο και να φάνε έναν μεζέ είναι το ίδιο καλοδεχούμενοι με εκείνους που έρχονται για ένα μεγαλύτερο γεύμα.

 

Το +Τροφή από τους δημιουργούς της Μούργας είναι λόγος για ταξίδι στη Θεσσαλονίκη
Το στήσιμο, καθόλου τυχαία, ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις εποχής. Φωτ.: @alexbarb0


Το στήσιμο, καθόλου τυχαία, ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις εποχής. «Η ιδέα ξεκίνησε την περίοδο τη καραντίνας» λέει ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, συνεργάτης του Γιάννη Λουκάκη από τη Μούργα. «Έγιναν πολλές συναντήσεις και σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να φτιαχτεί ένα εστιατόριο με τα χαρακτηριστικά ενός αστικού καφενείου στο κέντρο της πόλης, με πολύ μεγάλο εξωτερικό χώρο, για να τηρούνται και όλες οι απαραίτητες αποστάσεις και να συμβαδίζει με τα ζητήματα της εποχής».

 

«Έχουμε έναν κατάλογο που φτιάχνεται καθημερινά και περιλαμβάνει και θαλασσινά αλλά και κρεατικά (σ.σ. σε αντίθεση με τη Μούργα). Η κεντρική ιδέα είναι όλες οι πρώτες ύλες να είναι βιολογικής καλλιέργειας. Τα κρεατικά φέρουν πιστοποίηση βιολογικής εκτροφής. Δεν δουλεύουμε καθόλου με κατεψυγμένα θαλασσινά, μόνο με φρέσκα πράγματα. Το μενού αλλάζει καθημερινά, ανάλογα με ό,τι βρίσκουμε κάθε μέρα. Επίσης, ξεχωρίζουν κάποια βιολογικά τσίπουρα από Έλληνες παραγωγούς και κρασιά από μικρούς παραγωγούς απ' όλη την Ελλάδα, με έμφαση στα φυσικά και τα βιοδυναμικά κρασιά.

 

Το +Τροφή έχει να κάνει με τη συντροφικότητα γύρω από ένα τραπέζι. Εκείνοι που θέλουν να πιουν τσίπουρο και να φάνε έναν μεζέ είναι το ίδιο καλοδεχούμενοι με εκείνους που έρχονται για ένα μεγαλύτερο γεύμα», συμπληρώνει.

 

Έτσι, με τσίπουρο ή χωρίς, μπορεί κανείς, ανάλογα με τη μέρα, να δοκιμάσει καρπάτσιο χριστόψαρου, φιλέτο σκορπίνας ψημένο στο μαντέμι με κρέμα πατάτας και χόρτα μαγειρεμένα στη γάστρα (σέσκουλα, μάραθο, βλίτα και αμπελοφάσουλα μαζί), κόκορα βιολογικής εκτροφής στη γάστρα με ζυμαρικά, βλίτα χρωματιστά, ζεματιστά με μουστάρδα καρυδιού ή μια χειροποίητη πίτα με παστουρμά μπακαλιάρου (ένα αλίπαστο), αρσενικό Νάξου, μελάτο αυγό και φρέσκια σάλτσα ντομάτας.

 

Το +Τροφή από τους δημιουργούς της Μούργας είναι λόγος για ταξίδι στη Θεσσαλονίκη
Ζυμαρικά με σιγομαγειρεμένο κόκορα και αρσενικό Νάξου. Φωτ.: @vassilisarvanitidis


Το κρέας, που σε μεγάλο ποσοστό έρχεται από απευθείας πηγές, π.χ. προσεκτικά επιλεγμένες φάρμες και μαντριά, συνδυάζεται και με θαλασσινά στα πιάτα του Γιάννη Λουκάκη, όπως στα ζυμαρικά ταλιολίνι με μύδια, καβούρι και μαύρο χοίρο.


Κάθε πρωί, τρία ή τέσσερα διαφορετικά είδη ψωμιού (προζυμένιο από μονόκοκκο και δίκοκκο αλεύρι, προζυμένιο που ψήνεται στη γάστρα, ψωμί από αλεύρι ζέας και από χαρουπάλευρο) βγαίνουν από τον φούρνο του +Τροφή.


Σύντομα το εστιατόριο θα επεκτείνει τη λειτουργία του, ανοίγοντας από νωρίς, προσφέροντας παραδοσιακό, ελληνικό πρωινό με βιολογικά αυγά, χειροποίητες πιτούλες, ψωμιά, χυμούς και βιολογικό καφέ.

 

Το +Τροφή από τους δημιουργούς της Μούργας είναι λόγος για ταξίδι στη Θεσσαλονίκη
Το εσωτερικό του είναι όλο μια μεγάλη ανοιχτή κουζίνα.


+Τροφή, Δόξης 7, Θεσσαλονίκη, 2310 540260