Μαρούλια: 6 φανταστικές συνταγές για να τα απολαύσεις στην εποχή τους

Μαρούλια: 6 φανταστικές συνταγές για να τα απολαύσεις στην εποχή τους Facebook Twitter
Καψαλισμένα baby μαρούλια με ρόδι και πετιμέζι.
0

1.

Καψαλισμένα baby μαρούλια με ρόδι και πετιμέζι

Ακούγεται περίεργο, αλλά το μαρούλι είναι υπέροχο στο... τηγάνι! Καψαλισμένο ελάχιστα δευτερόλεπτα με λίγο βούτυρο, γίνεται μια ζεστή σαλάτα, κάπως πιο ασυνήθιστη από την κλασική δροσερή μαρουλοσαλάτα. Και πολύ όμορφη!

Υλικά

½ baby μαρούλι ανά άτομο (πωλούνται συσκευασμένα στα σούπερ μάρκετ, περίπου 1,50 ευρώ για τέσσερα μικρούτσικα μαρούλια)

Ελάχιστο φρέσκο βούτυρο

Ρόδι

Κρέμα ξίδι μπαλσάμικο ή πετιμέζι (υπάρχει και πετιμέζι ροδιού στα παντοπωλεία που πωλούν ανατολίτικα προϊόντα)

Αλάτι και πιπέρι

Ένα αντικολλητικό τηγάνι

Αφήνουμε το τηγάνι να κάψει καλά. Προσθέτουμε το βούτυρο και το αφήνουμε ελάχιστα δευτερόλεπτα να ροδίσει. Προσθέτουμε τα μαρουλάκια και τα αφήνουμε να καψαλιστούν για μισό λεπτό. Βγάζουμε προσεκτικά και τα ακουμπάμε στο πιάτο. Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το πετιμέζι και περιλούζουμε τα μαρούλια. Προσθέτουμε λίγο ρόδι και προαιρετικά κάποιο νόστιμο τυρί. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

2.

Καρδιές μαρουλιού με καρύδια, παπαρουνόσπορο και μπλε τυρί

Μαρούλια: 6 φανταστικές συνταγές για να τα απολαύσεις στην εποχή τους Facebook Twitter

Το φρέσκο μαρούλι (ολόκληρο) κοστίζει στην αγορά από 0,50-1 ευρώ, ανάλογα με το αν είναι βιολογικό ή όχι. Συνήθως είναι μεγαλύτερα, φρεσκότερα και φθηνότερα στις λαϊκές αγορές. Οι καρδιές του μαρουλιού είναι τα 6-8 μικρότερα και πιο χλωμά φύλλα κοντά στο άσπρο κοτσάνι του μαρουλιού. Αφαιρώντας πρώτα τα εξωτερικά, πιο χοντρά φύλλα, κρατάμε τα τρυφερότερα στο κοτσάνι τους. Θα τα ξαπλώσουμε στον δίσκο κοπής και θα τα κόψουμε κατά μήκος, παίρνοντας έτσι δύο μισές καρδιές. Θα τις πλύνουμε, κρατώντας τες κάτω από κρύο νερό βρύσης, και θα τις τινάξουμε να φύγουν τα πολλά νερά προτού τις ακουμπήσουμε στο πιάτο ή στην πιατέλα (κρατώντας τα υπόλοιπα εξωτερικά φύλλα του μαρουλιού για σαλάτα ή φρικασέ).


Στο μαρούλι ταιριάζει εξίσου το λεμόνι, όπως και το ξίδι, οι προτιμήσεις είναι εντελώς προσωπικές. Το ξίδι στο μαρούλι ίσως ταιριάζει περισσότερο όταν σερβίρεται δίπλα σε ψητά κρεατικά, ενώ το λεμόνι, ας πούμε, δίπλα σε ένα πιο ελαφρύ πιάτο, όπως η ομελέτα.


Θα περιλούσουμε καλά τις καρδιές μαρουλιού με μια έντονη βινεγκρέτ και θα σπάσουμε πάνω τους, αλλά και γύρω από το πιάτο, λίγα κομμάτια ροκφόρ ή μπλε τυρί ή, για όποιον δεν το αγαπά, φλούδες παρμεζάνας ή Σαν Μιχάλη. Τέλος, μπαίνουν τα χοντροσπασμένα καρύδια και πασπαλιστά ο παπαρουνόσπορος.

3.

Αρνάκι φρικασέ με μαρούλια

Μαρούλια: 6 φανταστικές συνταγές για να τα απολαύσεις στην εποχή τους Facebook Twitter

Ένα κλασικό μαμαδίστικο πιάτο που φιγουράρει στις καλές ταβέρνες και στα εστιατόρια κάθε χειμώνα, όταν τα μαρούλια είναι τραγανά και νόστιμα. Τα ψιλοκομμένα μαρούλια (μικρότερα σε όγκο από τα φρέσκα κρεμμυδάκια!) εξαφανίζονται στη σάλτσα του φαγητού, που χυλώνει αριστουργηματικά με το αυγολέμονο.


Υλικά

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Αρνί 1.200 (προτιμάμε «χεράκι» ή μπούτι κομμένο σε μερίδες)

3 μαρούλια χοντροκομμένα, όπως για σαλάτα (έχουμε αφαιρέσει τα εξωτερικά σκληρότερα φύλλα και τις πάνω άκρες, αν είναι σκληρές)

6-8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

φλιτζάνια ζεστό νερό

Ελάχιστος άνηθος ή λίγο μάραθο ψιλοκομμένο

Αλάτι και πιπέρι

Μια βαριά κατσαρόλα με καπάκι

Χυμός από 1 1/2 λεμόνι

2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε το αρνί.


Σε μια απλωτή κατσαρόλα γιαχνίζουμε ελαφρά το κρέας με ελάχιστο ελαιόλαδο και το κρεμμύδι, χωρίς όμως να το αφήσουμε να ροδίσει καθόλου. Γιαχνίζουμε, δεν σοτάρουμε σε δυνατές φωτιές το αρνάκι για το φρικασέ.


Περίπου δέκα λεπτά μετά προσθέτουμε 1-2 ποτήρια ζεστό νερό (το πολύ, μια και τα μαρούλια και τα κρεμμυδάκια που θα προσθέσουμε αργότερα θα αφήσουν πολλά υγρά στο μαγείρεμά τους) και το αφήνουμε να σιγοβράσει με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 20 λεπτά.


Προσθέτουμε τα μαρούλια και τα κρεμμυδάκια, βολεύοντάς τα ανάμεσα στο κρέας (τα λαχανικά θα «κάτσουν» με το μαγείρεμα, οπότε δεν χρειάζεται να ανακατέψουμε), και μαγειρεύουμε πάλι με σκεπασμένη την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά ακόμα, μέχρι να πιει όλα τα νερά του, αλλά να αφήσει 2-3 φλιτζάνια ζωμού για το αυγολέμονο.


Προσοχή, αν το κάνετε με αυγολέμονο, σιγουρευτείτε ότι βγάλατε από την κατσαρόλα όλα τα ζουμάκια του φαγητού, κρατώντας από αυτά μόνο 2-3 φλυτζάνια για το αυγολέμονο, που συνιστούμε να μπει στην κατσαρόλα χωρίς άλλα ζουμιά από το μαγείρεμα, για να δέσει και να χυλώσει όμορφα. Τα υγρά από το μαγείρεμα δεν θα δέσουν όμορφα το αυγολέμονο, θα το κάνουν νερουλό.


Δέκα λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο.


Αποσύρουμε από τη φωτιά, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο, περιλούζουμε με αυτό το φαγητό και κουνάμε την κατσαρόλα για πέντε λεπτά (εκτός φωτιάς, μέχρι να κρυώσει η εστία), για να μην «κόψει» το αυγολέμονο.


Σερβίρουμε με τον μύλο του πιπεριού και φρέσκο ψωμί για απενοχοποιημένες βουτιές στη σάλτσα του νόστιμου αυτού φαγητού.

4.

Μαρουλόπιτα

(της φίλης μου Κ. Σπάρταλη, για ένα μεγάλο πυρέξ)

Υλικά

3-4 μαρούλια (αν είναι βιολογικά, θα κάνει διαφορά στη γεύση)

1 χοντρό ματσάκι άνηθο

2 μάτσα κρεμμυδάκια φρέσκα, με αρκετό από το πράσινο μέρος τους

Αλάτι αρκετό και στα αυγά και στο μαρούλι

Πιπέρι χοντροαλεσμένο

4-5 αυγά, κατά προτίμηση... από κοτέτσι!

Εκτέλεση

Ψιλοκόβεις τα μαρούλια και τα κρεμμυδάκια και με τα νερά τους, χωρίς να τα πολυστραγγίξεις, τα βράζεις σκεπασμένα σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.


Μόλις «τραβήξουν τα νερά τους» και στεγνώσει καλά ο πάτος του τηγανιού, τα τσιγαρίζεις ελαφρά (με λάδι ή βούτυρο, αλλά λίγο) και τα αφήνεις να κρυώσουν λίγο.


Προσθέτεις και ανακατεύεις τον άνηθο και τα αυγά χτυπημένα. Προσοχή να μην είναι νερουλό το μείγμα, να υπερισχύει το μαρούλι. Τα βάζεις σε πυρέξ που έχεις βουτυρώσει πολύ καλά.


Ψήνεις στους 150 βαθμούς με αέρα για 40-45 λεπτά.


Η, αν το τολμάς, τηγανίζεις σε μέτρια φωτιά, σε καλό αντικολλητικό τηγάνι και το αναποδογυρίζεις (με τη βοήθεια ενός καπακιού κατσαρόλας, ίδιας διαμέτρου με το τηγάνι) σαν χονδρουλή κρέπα, σαν τορτίγια, για να τηγανιστεί και από την άλλη μεριά!


Προτείνω το ψήσιμο σε φούρνο. Μη μου πεις μετά ότι κόλλησε και δεν αναποδογύριζε... Πήγαινε στο σιγουράκι από την αρχή, σου λέω.


Σερβίρεις κόβοντάς το σε καρεδάκια, αν θες να το παρουσιάσεις σαν μεζέ πάνω σε νόστιμο μαύρο ψωμί (το κόλλημά μου, το έχεις πιάσει πλέον...) ή στο τραπέζι με το πυρέξ, ένα μεγάλο κουτάλι για το σερβίρισμα, μια και δύσκολα θα κοπεί σε μεγάλα κομμάτια.


Συνοδεύεις (περιέργως!) με λεμόνι για να στύψει όποιος θέλει και, εννοείται, χοντροτριμμένο πιπέρι.

5.

Μαρουλοσαλάτα με ροδοπέταλα

Μαρούλια: 6 φανταστικές συνταγές για να τα απολαύσεις στην εποχή τους Facebook Twitter

Η marul salatasi, η πρωτότυπη αυτή μαρουλοσαλάτα με τον δυόσμο (και όχι άνηθο, όπως οι περισσότεροι συνηθίζουμε να προσθέτουμε στη μαρουλοσαλάτα) και τα ροδοπέταλα, είναι μια παλατιανή συνταγή από το «Εγχειρίδιο Μαγειρικής» του 1764, από τα παλάτια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Από το βιβλίο «Η οθωμανική μαγειρική» της Μαριάννας Γερασίμου (εκδόσεις Ποταμός).


Marul Salatasi

για 4 άτομα

1 μαρούλι

1/2 ματσάκι δυόσμο

1/2 ματσάκι κάρδαμο

1/2 ματσάκι μαϊντανό

5-10 σελινόφυλλα

Χυμός μισού λεμονιού ή κουταλιές ξύδι

2 κουταλιές ελαιόλαδο

Μια χούφτα ροδοπέταλα

Αλάτι

Πλένετε τα φύλλα του μαρουλιού, τα στραγγίζετε καλά και τα κόβετε σε λεπτές λωρίδες.


Ψιλοκόβετε τον δυόσμο, τον μαϊντανό, το κάρδαμο και τα σελινόφυλλα. Βάζετε το μαρούλι και όλα τα αρωματικά χορταρικά σε μια σαλατιέρα.


Χτυπάτε το ελαιόλαδο με το λεμόνι ή το ξίδι, αλατίζετε, περιχύνετε τη σαλάτα και ανακατεύετε καλά.


Αν έχετε μυρωδάτα τριαντάφυλλα στον κήπο σας, κόβετε λίγο τις άκρες των πετάλων και τα προσθέτετε στη σαλάτα. Αν δεν βρείτε ροδοπέταλα, δοκιμάστε τη σαλάτα με άνθη νεραντζιάς ή πασχαλιές. Εκτός από την ωραία όψη, δίνουν άρωμα και δροσερή γεύση."


6.

Vegan μαγειρίτσα μανιταριών του σεφ Βασίλη Καλλίδη

Λατρεύω τον τρόπο που μαγειρεύει ο σεφ Καλλίδης, με 3-4 υλικά το πολύ, γρήγορες και κατανοητές συνταγές, χωρίς φιγούρες, τίποτα περιττό στην προετοιμασία. Το αποτέλεσμα; Ένα νόστιμο comfort φαγητό που ο καθένας μας μπορεί να μαγειρέψει, όπως αυτή η vegan μαγειρίτσα που, όπως μου είπε με το χιούμορ που τον χαρακτηρίζει, «την κάνει η μητέρα μου, εγώ στο τέλος αλέθω ένα ώριμο αβοκάντο και ρίχνω τον πουρέ μέσα (δεν βάζω λάδι στην αρχή). Στα '80s ήταν πολύ αβανγκάρντ η συνταγή και γω αισθανόμουν πολύ branché (της μόδας) που έχω μάνα vegan (LOL)». Και φέτος, που δεν θα κάνει τηλεόραση, μέχρι στιγμής τουλάχιστον; «Ετοιμάζω το νέο μου Pink Flamingo στο Παγκράτι και περιμένω να ξαναταξιδέψω σε όλον τον κόσμο».

Υλικά

500 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε χοντρά κυβάκια

6 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

6-7 φύλλα μαρουλιού ψιλοκομμένα

7-8 κλαράκια άνηθος ψιλοκομμένος

1/3 φλ. ρύζι γλασέ

8 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

Για το αλευρολέμονο:

1 κ.σ. αλεύρι

Χυμός από δύο λεμόνια

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και δύο λίτρα νερό. Μόλις πάρει βράση η σούπα, προσθέτουμε το ρύζι και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Προσθέτουμε το μαρούλι και τον άνηθο και βράζουμε για ακόμα 2-3 λεπτά. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το λεμόνι σ' ένα μπολ. Προσθέτουμε λίγο ζωμό από τη σούπα και ανακατεύουμε ζωηρά. Ρίχνουμε το αλευρολέμονο μέσα στη σούπα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσει για 3-4 λεπτά.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα πρωί με τον Τάσο Μαντή και τον μαστρο-Μπάμπη στο μποστάνι που προμηθεύει τη «Hytra»

Γεύση / Ένα πρωί με τον Τάσο Μαντή και τον μαστρο-Μπάμπη στο μποστάνι που προμηθεύει τη «Hytra»

Μαζί με τον Τάσο Μαντή και την ομάδα του περάσαμε ένα πρωινό στο περιβόλι όπου ο πατέρας του σεφ καλλιεργεί και φροντίζει αδιάκοπα λαχανικά, φρούτα, άνθη και βότανα για τη βραβευμένη «Hytra».
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ