Τρεις νόστιμες συνταγές για τα απίθανα χειμωνιάτικα καρότα

Τρεις νόστιμες συνταγές για τα απίθανα χειμωνιάτικα καρότα Facebook Twitter
Αν προτιμήσετε καρότα από βιολογικές αγορές, το πιο πιθανό είναι ότι θα σας δώσουν μαζί και τα φύλλα τους. Μην τα πετάξετε, είναι ωραία και τραγανά, μέρος του λαχανικού.
0

ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΜΕ ΤΡΕΙΣ –παρακαλώ!– συμβουλές: πρώτον, προτιμάτε ρίζες (δηλαδή ό,τι λαχανικό φυτρώνει μέσα στο χώμα, όπως πατάτες, καρότα, σελινόριζες κ.λπ.) από εγγυημένα καθαρό χωράφι, χωρίς ιστορικό εντομοκτόνων και βελτιωτικών λιπασμάτων, π.χ. από βιολογικές καλλιέργειες. Τα καρότα μεγαλώνουν μέσα στο χώμα, αφήνοντας εμφανή μόνο τη φούντα των φύλλων τους. 

Αν προτιμήσετε καρότα από βιολογικές αγορές, το πιο πιθανό είναι ότι θα σας δώσουν μαζί και τα φύλλα τους – μην τα πετάξετε, είναι ωραία και τραγανά, μέρος του λαχανικού. Η φρεσκάδα του καρότου, εξάλλου, φαίνεται από τα φύλλα του! Ζητήστε και τα φύλλα από τα καρότα λοιπόν, είναι θαυμάσια ωμά ψιλοκομμένα στις σαλάτες και όμορφα για να διακοσμήσουμε ένα φαγητό, στο πιάτο ή στην πιατέλα.

Ειλικρινά απορώ γιατί ολοένα και περισσότεροι μανάβηδες «κουρεύουν» τα καρότα (όπως, ειρήσθω εν παρόδω, και οι κρεοπώλες, που αφαιρούν τα συκωτάκια από τα κοτόπουλα, ενώ είναι μέρος τους). 

Είμαστε συνηθισμένοι να ξεφλουδίζουμε τα πιο πολλά λαχανικά μας, αλλά, αν αγοράσετε αγνά καρότα, απλώς καθαρίστε τα, τρίβοντάς τα με ένα βουρτσάκι, για να αφαιρέσετε τα χώματα.

Τρίτον, στις βιολογικές αγορές μην παραμερίζετε τα πολύ μικρά καροτάκια, στοχεύοντας μόνο στα μεγαλύτερα, που, βέβαια, είναι πιο εύκολα να τα τρίψουμε στον τρίφτη για την κλασική χειμωνιάτικη λάχανο/καρότο σαλάτα.

Ναι, ναι, ξέρω, τα μικρά καρότα, ακόμα και από πακέτα των σούπερ-μάρκετ, καταλήγουν άδοξα στον σκουπιδοντενεκέ, αντί να μαγειρευτούν και αυτά με κάποιον τρόπο, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των οργανικών απορριμμάτων. Ειδικά τα μικρά για την πρώτη συνταγή μας είναι ιδανικά και μπορείτε να τα αφήσετε ολόκληρα, χωρίς να τα κόψετε καθόλου. 

Είμαστε συνηθισμένοι να ξεφλουδίζουμε τα πιο πολλά λαχανικά μας, αλλά, αν αγοράσετε αγνά καρότα, απλώς καθαρίστε τα, τρίβοντάς τα με ένα βουρτσάκι, για να αφαιρέσετε τα χώματα. Με αυτόν τον τρόπο κρατάτε λίγη έξτρα γεύση, ειδικά στις συνταγές που δεν τα θέλουν ωμά, άρα συνήθως ξεφλουδισμένα. 

Γλασαρισμένα στο τηγάνι με μαραθόσπορο, ανθότυρο και πετιμέζι

Τρεις νόστιμες συνταγές για τα απίθανα χειμωνιάτικα καρότα Facebook Twitter

Καρότα 

Μαραθόσπορος

Αλατοπίπερο

Πετιμέζι ή μπαλσάμικο

Ανθότυρο

(Δυόσμος, μαϊντανός και τα τρυφερά κοτσανάκια των καρότων, προαιρετικά)

Κόβουμε τα μεγάλα καρότα κατά μήκος (κρατώντας τα φύλλα τους για σαλάτα), χωρίζοντάς τα στα δύο ή στα τέσσερα, αν είναι πάρα πολύ χονδρά. Αν έχουμε μικρούτσικα καρότα, τα κρατάμε ολόκληρα.

Σε ένα αντικολλητικό και ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε καλά μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο, προσθέτοντας τα καρότα αμέσως μόλις λιώσει το βούτυρο.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον μαραθόσπορο και τα ψιλοκομμένα κοτσανάκια των καρότων και κουνάμε το τηγάνι να γλασαριστούν καλά τα καρότα σε δυνατή φωτιά για πέντε λεπτά. 

Μόλις τρυπιούνται ελάχιστα, προσθέτουμε το πετιμέζι ή το μπαλσάμικο και συνεχίζουμε μέχρι να καραμελώσουν, περίπου άλλα τρία λεπτά.

Τα αφαιρούμε, τα βάζουμε σε πιατέλα ολόκληρα, σπάμε με τα δάχτυλα το ανθότυρο από πάνω, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σερβίρουμε. Μπορούμε να τα διακοσμήσουμε με τα ψιλοκομμένα κοτσανάκια των καρότων, φύλλα δυόσμου ή μαϊντανό. 


 

Σαν του Στέλιου

Δεν υπάρχει καλοφαγάς που να έχει βρεθεί στα Χανιά και να μην έχει επισκεφθεί την ταβέρνα Ντουνιάς του Στέλιου Τριλιράκη στη Δρακώνα Κεραμειών. Εκεί, πριν από λίγα χρόνια, δοκίμασα μια νόστιμη σαλάτα καρότου και έμεινα άφωνη με τη νοστιμιά μέσα στην απλότητά της. 

Τρεις νόστιμες συνταγές για τα απίθανα χειμωνιάτικα καρότα Facebook Twitter

Καρότα

Σκόρδο

Ανθότυρο κρητικό

Αλατοπίπερο

Ελαιόλαδο

Χυμός λεμονιού ή λευκό ξίδι (προαιρετικά)

Απλό, όπως ακριβώς το διαβάζετε: τρίψτε το καρότο στο χονδρό του τρίφτη, προσθέστε σκόρδο κατά βούληση, ανακατέψτε καλά με αρκετό ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και στο τέλος προσθέστε το ανθότυρο, ή ανακατέψτε ξανά ελαφρά, ή, καλύτερα, αφήστε το όμορφο ολόλευκο ανθότυρο ολόκληρο στο κέντρο της σαλάτας για να σερβιριστεί ο καθένας όσο τυρί θέλει. 

Ωμή σαλάτα καρότου με αμύγδαλα και σταφίδες

Τρεις νόστιμες συνταγές για τα απίθανα χειμωνιάτικα καρότα Facebook Twitter

Καρότα

Αμύγδαλα φιλέ, ελαφρά καβουρντισμένα

Χυμός από ένα πορτοκάλι

Αλάτι 

Ελαιόλαδο

Σταφίδες ή σουλτανίνα

Τα φυλλαράκια από τα καρότα, δυόσμο ή μαϊντανό (προαιρετικά) 

Τρίβουμε το καρότο στο χονδρό τρίφτη ή σε λεπτά σπιρτάκια στο μαντολίνο.

Στο μπολ όπου θα σερβίρουμε τη σαλάτα στίβουμε ένα πορτοκάλι και μουσκεύουμε τις σταφίδες. Τις αφήνουμε να μαλακώσουν σχεδόν μισή ώρα, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να υγρανθούν καλά, και μετά προσθέτουμε τα καρότα, λίγο πριν σερβίρουμε, για να μείνουν λίγο τραγανά.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλατίζουμε και ανακατεύουμε τη σαλάτα. 

Πριν σερβίρουμε, γαρνίρουμε τη σαλάτα με τα ελαφρά καβουρντισμένα αμύγδαλα φιλέ χωρίς να ανακατέψουμε και, αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα φύλλα καρότου ή μαϊντανού. 


 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ