Τρεις νόστιμες συνταγές για τα απίθανα χειμωνιάτικα καρότα

Τρεις νόστιμες συνταγές για τα απίθανα χειμωνιάτικα καρότα Facebook Twitter
Αν προτιμήσετε καρότα από βιολογικές αγορές, το πιο πιθανό είναι ότι θα σας δώσουν μαζί και τα φύλλα τους. Μην τα πετάξετε, είναι ωραία και τραγανά, μέρος του λαχανικού.
0

ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΜΕ ΤΡΕΙΣ –παρακαλώ!– συμβουλές: πρώτον, προτιμάτε ρίζες (δηλαδή ό,τι λαχανικό φυτρώνει μέσα στο χώμα, όπως πατάτες, καρότα, σελινόριζες κ.λπ.) από εγγυημένα καθαρό χωράφι, χωρίς ιστορικό εντομοκτόνων και βελτιωτικών λιπασμάτων, π.χ. από βιολογικές καλλιέργειες. Τα καρότα μεγαλώνουν μέσα στο χώμα, αφήνοντας εμφανή μόνο τη φούντα των φύλλων τους. 

Αν προτιμήσετε καρότα από βιολογικές αγορές, το πιο πιθανό είναι ότι θα σας δώσουν μαζί και τα φύλλα τους – μην τα πετάξετε, είναι ωραία και τραγανά, μέρος του λαχανικού. Η φρεσκάδα του καρότου, εξάλλου, φαίνεται από τα φύλλα του! Ζητήστε και τα φύλλα από τα καρότα λοιπόν, είναι θαυμάσια ωμά ψιλοκομμένα στις σαλάτες και όμορφα για να διακοσμήσουμε ένα φαγητό, στο πιάτο ή στην πιατέλα.

Ειλικρινά απορώ γιατί ολοένα και περισσότεροι μανάβηδες «κουρεύουν» τα καρότα (όπως, ειρήσθω εν παρόδω, και οι κρεοπώλες, που αφαιρούν τα συκωτάκια από τα κοτόπουλα, ενώ είναι μέρος τους). 

Είμαστε συνηθισμένοι να ξεφλουδίζουμε τα πιο πολλά λαχανικά μας, αλλά, αν αγοράσετε αγνά καρότα, απλώς καθαρίστε τα, τρίβοντάς τα με ένα βουρτσάκι, για να αφαιρέσετε τα χώματα.

Τρίτον, στις βιολογικές αγορές μην παραμερίζετε τα πολύ μικρά καροτάκια, στοχεύοντας μόνο στα μεγαλύτερα, που, βέβαια, είναι πιο εύκολα να τα τρίψουμε στον τρίφτη για την κλασική χειμωνιάτικη λάχανο/καρότο σαλάτα.

Ναι, ναι, ξέρω, τα μικρά καρότα, ακόμα και από πακέτα των σούπερ-μάρκετ, καταλήγουν άδοξα στον σκουπιδοντενεκέ, αντί να μαγειρευτούν και αυτά με κάποιον τρόπο, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των οργανικών απορριμμάτων. Ειδικά τα μικρά για την πρώτη συνταγή μας είναι ιδανικά και μπορείτε να τα αφήσετε ολόκληρα, χωρίς να τα κόψετε καθόλου. 

Είμαστε συνηθισμένοι να ξεφλουδίζουμε τα πιο πολλά λαχανικά μας, αλλά, αν αγοράσετε αγνά καρότα, απλώς καθαρίστε τα, τρίβοντάς τα με ένα βουρτσάκι, για να αφαιρέσετε τα χώματα. Με αυτόν τον τρόπο κρατάτε λίγη έξτρα γεύση, ειδικά στις συνταγές που δεν τα θέλουν ωμά, άρα συνήθως ξεφλουδισμένα. 

Γλασαρισμένα στο τηγάνι με μαραθόσπορο, ανθότυρο και πετιμέζι

Τρεις νόστιμες συνταγές για τα απίθανα χειμωνιάτικα καρότα Facebook Twitter

Καρότα 

Μαραθόσπορος

Αλατοπίπερο

Πετιμέζι ή μπαλσάμικο

Ανθότυρο

(Δυόσμος, μαϊντανός και τα τρυφερά κοτσανάκια των καρότων, προαιρετικά)

Κόβουμε τα μεγάλα καρότα κατά μήκος (κρατώντας τα φύλλα τους για σαλάτα), χωρίζοντάς τα στα δύο ή στα τέσσερα, αν είναι πάρα πολύ χονδρά. Αν έχουμε μικρούτσικα καρότα, τα κρατάμε ολόκληρα.

Σε ένα αντικολλητικό και ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε καλά μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο, προσθέτοντας τα καρότα αμέσως μόλις λιώσει το βούτυρο.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον μαραθόσπορο και τα ψιλοκομμένα κοτσανάκια των καρότων και κουνάμε το τηγάνι να γλασαριστούν καλά τα καρότα σε δυνατή φωτιά για πέντε λεπτά. 

Μόλις τρυπιούνται ελάχιστα, προσθέτουμε το πετιμέζι ή το μπαλσάμικο και συνεχίζουμε μέχρι να καραμελώσουν, περίπου άλλα τρία λεπτά.

Τα αφαιρούμε, τα βάζουμε σε πιατέλα ολόκληρα, σπάμε με τα δάχτυλα το ανθότυρο από πάνω, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σερβίρουμε. Μπορούμε να τα διακοσμήσουμε με τα ψιλοκομμένα κοτσανάκια των καρότων, φύλλα δυόσμου ή μαϊντανό. 


 

Σαν του Στέλιου

Δεν υπάρχει καλοφαγάς που να έχει βρεθεί στα Χανιά και να μην έχει επισκεφθεί την ταβέρνα Ντουνιάς του Στέλιου Τριλιράκη στη Δρακώνα Κεραμειών. Εκεί, πριν από λίγα χρόνια, δοκίμασα μια νόστιμη σαλάτα καρότου και έμεινα άφωνη με τη νοστιμιά μέσα στην απλότητά της. 

Τρεις νόστιμες συνταγές για τα απίθανα χειμωνιάτικα καρότα Facebook Twitter

Καρότα

Σκόρδο

Ανθότυρο κρητικό

Αλατοπίπερο

Ελαιόλαδο

Χυμός λεμονιού ή λευκό ξίδι (προαιρετικά)

Απλό, όπως ακριβώς το διαβάζετε: τρίψτε το καρότο στο χονδρό του τρίφτη, προσθέστε σκόρδο κατά βούληση, ανακατέψτε καλά με αρκετό ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και στο τέλος προσθέστε το ανθότυρο, ή ανακατέψτε ξανά ελαφρά, ή, καλύτερα, αφήστε το όμορφο ολόλευκο ανθότυρο ολόκληρο στο κέντρο της σαλάτας για να σερβιριστεί ο καθένας όσο τυρί θέλει. 

Ωμή σαλάτα καρότου με αμύγδαλα και σταφίδες

Τρεις νόστιμες συνταγές για τα απίθανα χειμωνιάτικα καρότα Facebook Twitter

Καρότα

Αμύγδαλα φιλέ, ελαφρά καβουρντισμένα

Χυμός από ένα πορτοκάλι

Αλάτι 

Ελαιόλαδο

Σταφίδες ή σουλτανίνα

Τα φυλλαράκια από τα καρότα, δυόσμο ή μαϊντανό (προαιρετικά) 

Τρίβουμε το καρότο στο χονδρό τρίφτη ή σε λεπτά σπιρτάκια στο μαντολίνο.

Στο μπολ όπου θα σερβίρουμε τη σαλάτα στίβουμε ένα πορτοκάλι και μουσκεύουμε τις σταφίδες. Τις αφήνουμε να μαλακώσουν σχεδόν μισή ώρα, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να υγρανθούν καλά, και μετά προσθέτουμε τα καρότα, λίγο πριν σερβίρουμε, για να μείνουν λίγο τραγανά.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλατίζουμε και ανακατεύουμε τη σαλάτα. 

Πριν σερβίρουμε, γαρνίρουμε τη σαλάτα με τα ελαφρά καβουρντισμένα αμύγδαλα φιλέ χωρίς να ανακατέψουμε και, αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα φύλλα καρότου ή μαϊντανού. 


 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ