Πέντε σούπες για την ανάρρωση

 Πέντε σούπες για την ανάρρωση Facebook Twitter
Σήμερα, έχοντας πρόσβαση σε τόσα πολλά και καλά υλικά, μπορούμε να φτιάξουμε γρήγορα και εύκολα τις δικές μας σούπες, που μας βοηθούν τις κρύες μέρες και αυτές που προσπαθούμε να αναρρώσουμε.
0

Σκρολάροντας στο instagram αυτές τις μέρες είναι πιθανό να πέσετε πάνω σε κάποιο post με ένα αχνιστό μπολ και το hashtag #nationalsoupmonth. Εκτός από το ότι οι μέρες του ευνοούν την κατανάλωση σούπας, ο Ιανουάριος θεωρείται ο παγκόσμιος μήνας της, κάτι που φαίνεται να ξεκίνησε στα τέλη των ‘80s, από μια καμπάνια της αμερικάνικης εταιρείας Campbell's, που κι αν δεν έχετε γευτεί ποτέ τις συμπυκνωμένες γεύσεις της θα τη γνωρίζετε από το εμβληματικό έργο με τις κονσέρβες του Άντι Γουόρχολ.

Πρόκειται για ένα προϊστορικό τρόπο που είχε ο άνθρωπος για να τρέφεται, να αναμειγνύει υλικά με νερό και να χορταίνει. Έτσι, οι πρώτες σούπες έχουν μαγειρευτεί μέσα σε δέρματα ζώων κι έπειτα σε πήλινα αγγεία. Η λέξη σούπα έχει γαλλικές ρίζες και η λέξη «restaurant», που αρχικά σήμαινε κάτι το τονωτικό και το δυναμωτικό, διαδόθηκε και πήρε τη σημερινή της έννοια από την κίνηση που έκανε ένας Παριζιάνος να δημιουργήσει το 1765 το πρώτο μαγαζί που σέρβιρε και ειδικευόταν στις πηχτές σούπες.

Το 1897, ο John T. Dorrance, χημικός της Campbell Soup Company, εφηύρε τη συμπυκνωμένη σούπα σε κονσέρβα, διπλασιάζοντας την ποσότητά της και καθιστώντας τη πιο προσιτή. Σήμερα, έχοντας πρόσβαση σε τόσα πολλά και καλά υλικά, μπορούμε να φτιάξουμε γρήγορα και εύκολα τις δικές μας σούπες, που μας βοηθούν τις κρύες μέρες και αυτές που προσπαθούμε να αναρρώσουμε.

Κολοκυθόσουπα

Από τη Μαρία Ζαλώνη (@healthytasteland)

 Πέντε σούπες για την ανάρρωση Facebook Twitter

Υλικά

2-3 κ.σ ελαιόλαδο

1 πράσο

1 κρεμμύδι

1 πατάτα

500γρ. κολοκύθα καθαρισμένη

1 ποτηράκι λευκό κρασί (80 ml)

1 κονσέρβα γάλα καρύδας (400 ml)

1 κούπα νερό (250 ml)

1 κ.γ. κάρι

½ κ.γ. τζίντζερ

¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο

¼ κ.γ. μπούκοβο

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το πράσο, το κρεμμύδι και ξεφλουδίζουμε την πατάτα.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το πράσο και κόβουμε σε κομμάτια την πατάτα και την κολοκύθα.

Σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και το πράσο για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε την πατάτα και την κολοκύθα και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά.

Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε με μισόκλειστο καπάκι για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα λαχανικά.

Αφαιρούμε τη σούπα από τη φωτιά και την πολτοποιούμε  με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ (εναλλακτικά στο μπλέντερ). Αν θέλουμε πιο αραιή τη σύσταση της σούπας προσθέτουμε νερό και χτυπάμε για λίγο ακόμα.

Σερβίρουμε με γιαούρτι (ή φυτικό γιαούρτι), ψιλοκομμένο μαϊντανό, μπούκοβο, κολοκυθόσπορους και φρυγανισμένο ψωμί.

Ψαρόσουπα βελουτέ

Από τη Στεφανία Βασιλείου (@tetisflakes)

 Πέντε σούπες για την ανάρρωση Facebook Twitter

Υλικά

1 κιλό ψάρι για σούπα

50 ml ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 πατάτες, κομμένες σε χοντρά κομμάτια

2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες

1 μεσαία σελινόριζα, κομμένη σε χοντρά κομμάτια

3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

Xυμό από 1 λεμόνι

70 ml λευκό κρασί

0,25 γρ. κρόκο Κοζάνης

750 ml βραστό νερό (συνδυασμός νερού που έβρασε το ψάρι με απλό νερό)

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Λεμόνι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε το ψάρι και το κόβουμε σε κομμάτια.

Σε μια μεσαία κατσαρόλα προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, αλάτι και μόλις βράσει το νερό προσθέτουμε το ψάρι. Βράζουμε για 10 λεπτά. Αφαιρούμε το ψάρι και το καθαρίζουμε προσεκτικά από τα κόκαλα. Σουρώνουμε το νερό και το κρατάμε στην άκρη.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και έπειτα προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Έπειτα προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις πατάτες, τα καρότα, τη σελινόριζα και το θυμάρι. Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα τα λαχανικά.

Σβήνουμε με κρασί και λεμόνι. Προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης και ανακατεύουμε καλά. Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Μετράμε τον ζωμό από το ψάρι και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε βραστό νερό ώστε να φτάσουμε τα 750 ml.

Προσθέτουμε το νερό και τα λαχανικά στην κατσαρόλα. Βράζουμε τα λαχανικά για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν. Με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τα λαχανικά.

Σερβίρουμε με καλά καθαρισμένο ψάρι, φύλλα καπουτσίνο, μπούκοβο και επιπλέον λεμόνι.

Γιουβαρλάκια κοτόπουλο

Από την ομάδα του Keep Eat Healthy

 Πέντε σούπες για την ανάρρωση Facebook Twitter

Υλικά

500 γρ. κιμά κοτόπουλο

40 γρ. φρέσκο κρεμμύδι

125 γρ. ρύζι καρολίνα

120 ml χυμό λεμονιού

Ξύσμα από 1 λεμόνι

100 γρ. αλεύρι ολικής

5 γρ. πιπέρι

2 κ.γ. κάρι

1 κ.γ. αλάτι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

120 γρ. κρεμμύδι

15 γρ. μαϊντανό

50 γρ. καρότο

10 γρ. σκόρδο

1 λίτρο νερό

2 αυγά

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ προσθέτουμε τον κιμά, το φρέσκο κρεμμύδι, 100 γρ. από το ξερό κρεμμύδι, το καρότο, τον μαϊντανό, το ρύζι, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, 60ml χυμό λεμόνι, 1 αυγό, το αλάτι, το πιπέρι, το κάρι και τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Ζυμώνουμε το μείγμα και το αφήνουμε 15 λεπτά στο ψυγείο, στη συνέχεια πλάθουμε τα γιουβαρλάκια και τα περνάμε από το αλεύρι.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε 20 γρ. κρεμμύδι και προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια μαζί με το νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά και έπειτα σβήνουμε τη φωτιά για 10 λεπτά.

Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό μέχρι να αφρίσει, συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε 60 ml χυμό λεμονιού, 100ml από τη σάλτσα του φαγητού και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά.

Σούπα μπρόκολο

Από τον Τάσο Αντωνίου και το MamaPeinao.gr

 Πέντε σούπες για την ανάρρωση Facebook Twitter

Υλικά

300 γρ. μπρόκολο σε μπουκέτα

200 ml νερό στο οποίο έχει βράσει το μπρόκολο

200 ml ζωμός λαχανικών

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε το μπρόκολο σε κατσαρόλα γεμάτη με νερό, μέχρι να μαλακώσει και να τρυπιέται εύκολα με ένα πιρούνι. Αλατίζουμε κατά βούληση.

Μεταφέρουμε το μπρόκολο στο μπλέντερ μαζί με λίγο από το νερό στο οποίο έβρασε. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό λαχανικών. Πολτοποιούμε μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή υφή.

Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή ή και κρύα. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Παντζαρόσουπα βελουτέ

Από τον Πάνο Μαγουλά (@vegan.reality)

 Πέντε σούπες για την ανάρρωση Facebook Twitter

Υλικά

500 γρ. βρασμένα παντζάρια

2 καρότα

2 κρεμμύδια μεγάλα

1 κ.σ. τζίντζερ φρέσκο

Λίγο ζωμό λαχανικών

1 κ.σ. ζουμί από το βάζο με τις πίκλες (προαιρετικά)

4 σκελίδες σκόρδο

1 λεμόνι (χυμός)

1/2 κ.σ. πάστα μίσο

4 κ.σ. γιαούρτι φυτικό

1 κ.σ. κρέμα γάλακτος

Κουκουναρόσπορος για το σερβίρισμα

Δυόσμος για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ πολύ καλά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο να σοταριστούν.

Έπειτα βάζουμε τα βρασμένα παντζάρια και ανακατεύουμε πάλι, μετά βάζουμε δύο ποτήρια νερό στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το καρότο που το έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια (δεν μας νοιάζει τόσο το σχήμα, αφού θα διαλυθούν όλα στο τέλος).

Μόλις έχουμε βάλει και τα καρότα, ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών, το μίσο, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Mε ένα ραβδομπλέντερ κάνουμε το μείγμα ομοιογενές.

Για το σερβίρισμα ρίχνουμε σε ένα τηγάνι τον κουκουναρόσπορο μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και ψιλοκόβουμε τον δυόσμο. Σε ένα μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος με το γιαούρτι και ανακατεύουμε.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα;

Γεύση / Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα;

Αν ανήκετε σε εκείνους που ούτε τις αγγίζουν ούτε σκέφτονται να τις μαγειρέψουν, προτείνουμε να δοκιμάσετε τη συνταγή που μας δίνει ο Βασίλης Ζώης του Άνετον, την οποία αγαπούν πολύ τα γραφεία γύρω από το Σύνταγμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Αθήνα έγινε vegan: 16 plant based επιλογές που αξίζει να δοκιμάσετε

Γεύση / Η Αθήνα έγινε vegan: 16 plant based επιλογές που αξίζει να δοκιμάσετε

Τη φυτοφαγική διατροφή μπορείς να την επιλέξεις για διάφορους λόγους, όπως οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ο σεβασμός απέναντι στα ζώα, η διάθεση να τρέφεσαι πιο υγιεινά ή η απρόσμενα αληθινή και γεμάτη εντάσεις γεύση της.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ