ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

Η επιστροφή της χύτρας ταχύτητας στην κουζίνα. Τι πρέπει να ξέρεις!

Μη φοβού (τη χύτρα ταχύτητος). Facebook Twitter
Η χύτρα ταχύτητας δίνει αυτό που επιδιώκουν ολοένα και περισσότεροι σπιτικοί μερακλήδες μάγειρες, ένα γρήγορο, αλλά καλομαγειρεμένο, θρεπτικό φαγητό. Εικονογράφηση: bianka/LiFO
0

Αν ανήκεις στην κατηγορία των παραπονιάρηδων και δυνάμει μαγείρων (αχ, δεν προλαβαίνω να μαγειρέψω, εγώ δεν ξέρω να μαγειρεύω κ.λπ.), ήρθε η ώρα να μάθεις να μαγειρεύεις γρήγορα και νόστιμα, ακόμα κι αν… δεν ξέρεις να μαγειρεύεις, που λέει ο λόγος. Το εργαλείο σου; Η χύτρα ταχύτητας. 

Αν θες το πιστεύεις, αλλά κι εγώ, «σαράντα χρόνια μάγειρας», τώρα τελευταία τής πήρα τον αέρα. Την κληρονόμησα, αλλά έμεινε τυλιγμένη στο κουτί της μέχρι τη μέρα που αποφάσισα να ξεπακετάρω το χρησιμότερο, όπως θα αποδεικνυόταν, εργαλείο της κουζίνας μου και να διαβάσω τις οδηγίες χρήσης. 

Χμ! Να σου δώσω μια συμβουλή όμως; Μη διαβάσεις τις οδηγίες χρήσης της συσκευασίας της από την αρχή ως το τέλος, γιατί, έτσι όπως είναι γραμμένος, θα ξανακλείσεις το κουτί και θα αποφασίσεις να μην τη χρησιμοποιήσεις ποτέ, συνήθως τα βιβλιαράκια με τις οδηγίες μπερδεύουν αντί να τα λένε απλά και κατανοητά: αναφέρουν ένα κουμπί που το δικό σου μοντέλο δεν διαθέτει, με ένα βέλος προσπαθούν να εξηγήσουν κάτι σε μια θαμπή ασπρόμαυρη φωτογραφία, άσ' το καλύτερα. 

Αντ’ αυτού, διάβασε τα παρακάτω βασικά μυστικά και τρικ, δες 2-3 βίντεο στο διαδίκτυο και η κατσαρόλα αυτή (που δεν σου επιτρέπει να παρατηρείς ήρεμος τις φάσεις μαγειρέματος, ανεβάζοντας, μαζί με την πίεσή της, και τους παλμούς σου στα ύψη μέχρι να την ανοίξεις και να δεις το αποτέλεσμα!) θα γίνει το καινούργιο αγαπημένο εργαλείο στην κουζίνα σου. Τα μελωμένα αρνάκια και το χοιρινό που «πέφτει από το κόκαλο», τα μαλακά ρεβίθια για ένα γρήγορο χούμους, ο κιμάς για τα μακαρόνια και οι τέλεια βρασμένοι γίγαντες θα γίνουν ένα εύκολο καθημερινό σουξέ, δίνοντας ποικιλία στο καθημερινό μαγείρεμα. 

Τα μελωμένα αρνάκια και το χοιρινό που «πέφτει από το κόκαλο», τα μαλακά ρεβίθια για ένα γρήγορο χούμους, ο κιμάς για τα μακαρόνια  και οι τέλεια βρασμένοι γίγαντες θα γίνουν ένα εύκολο καθημερινό σουξέ, δίνοντας ποικιλία στο καθημερινό μαγείρεμα. 

Τι περιμένεις λοιπόν; Πάρε αυτό το εργαλείο που λέγεται χύτρα ταχύτητας στα χέρια σου και άσε στους άλλους ή για άλλες μέρες το αργό μαγείρεμα (ξέρεις εσύ, ανοίγοντας κάθε τόσο το καπάκι, προσθέτοντας λίγο-λίγο το νερό και ακολουθώντας κι άλλες γουστόζικες μαγειρικές συνήθειες που μερικές μέρες απλώς δεν τις κάνεις κέφι) επειδή σήμερα θέλεις να φας ένα μπελαλίδικο πεντανόστιμο φαγητό όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δες το απλά : η χύτρα ταχύτητας είναι μια βαριά κατσαρόλα με ένα «έξυπνο» καπάκι που κλείνει ερμητικά για να συντομεύσει τον χρόνο μαγειρέματος (μερικά καπάκια χύτρας, μάλιστα, είναι πιο έξυπνα από τα άλλα, κανονικός τυφλοσούρτης για τους beginners). 

Δεν ονόμασα το μπλογκ μου πριν από δώδεκα χρόνια ούτε υπογράφω τα κείμενά μου εδώ ως Two Minutes Angie τυχαία, πάντα έψαχνα τρόπους να απλοποιήσω τη διαδικασία μαγειρέματος, να μειώσω το χρόνο στην κουζίνα, χωρίς να θυσιάσω τη γεύση, να περιγράψω απλά τα βήματα στις συνταγές, χωρίς να αλλάζω τις παραδοσιακές τακτικές ή τα χαρακτηριστικά συστατικά, γιατί δεν θέλω να περνάω όλη τη μέρα στην κουζίνα μου. Και η χύτρα ταχύτητας, όπως ανακάλυψα τώρα τελευταία, μου δίνει αυτό που επιδιώκουν ολοένα και περισσότεροι σπιτικοί μερακλήδες μάγειρες, ένα γρήγορο, αλλά καλομαγειρεμένο θρεπτικό φαγητό. 

Τι αξίζει, όμως, και τι δεν αξίζει να διαβάσεις από το βιβλιαράκι με τις οδηγίες χρήσης 

Αξίζει να διαβάσεις τις βασικές αρχές του μαγειρέματος σε υψηλές θερμοκρασίες 100-120 βαθμούς και ατμό σε τρομερή πίεση, όπως και –το κυριότερο– τις βασικές οδηγίες προφύλαξης, δηλαδή πώς να μην καείς από τον καυτό ατμό όταν ανοίγεις τη χύτρα ή την εξαερώνεις. Ίσως χρειαστεί να ρίξεις μια ματιά και στις οδηγίες καλής χρήσης και καθαριότητας. Οι σημερινές χύτρες ταχύτητας, πάντως, οφείλω να παραδεχτώ ότι δεν έχουν σχέση με τις παλιότερες που θυμάμαι ότι χρησιμοποιούσαμε στο σπίτι, είναι μικρότερες, άρα ιδανικές ακόμα και για ένα ζευγάρι, πιο ασφαλείς, πιο εύκολες στη χρήση και κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί, μετά από 3-4 φορές, να τους πάρει τον αέρα. Η προγιαγιά της σημερινής σου χύτρας, για την ιστορία, ανακαλύφθηκε τον δέκατο έβδομο αιώνα. Το πλέον ευπώλητο μέγεθος είναι αυτό των 5-6 λίτρων. 

Μη φοβού (τη χύτρα ταχύτητος). Facebook Twitter
Ένα τέλειο δώρο για ένα ζευγάρι που αγαπά να μαγειρεύει καθημερινά αλλά και να καλεί φίλους στο σπίτι: δύο κατσαρόλες, μικρή (3 λίτρων) για τους δυο τους και μεγαλύτερη (6,5 λίτρων) π.χ. για ένα ολόκληρο κοτόπουλο με λαχανικά. Το καπάκι κοινό, ταιριάζει και στις δύο βάσεις και όλους τους τύπους εστιών. WMF PERFECT PLUS, 299 ευρώ, Parousiasi.

Τι αξίζει να δείς σε βιντεάκι στο διαδίκτυο

Αξίζει να δεις πώς λειτουργεί ακριβώς το δικό σου μοντέλο χύτρας, υπάρχουν, βλέπεις, δεκάδες στην αγορά και καθεμία διαφέρει πολύ από την άλλη, ακόμα και της ίδιας εταιρείας. Η βασική διαφορά ανάμεσα στα διάφορα μοντέλα, πέραν της χωρητικότητάς τους, είναι, πρώτον, το πώς ρυθμίζεις το μαγείρεμα κάθε φαγητού χωρίς να σε τρώει η αγωνία, με αποτέλεσμα να ανοίγεις κάθε τόσο το καπάκι (που κλείνει τόσο ερμητικά, όσο το θησαυροφυλάκιο στην Τράπεζα της Ελλάδος), και, δεύτερον, το πώς εξαερώνεις τη χύτρα με ασφάλεια, αν δεν θέλεις να περιμένεις να κρυώσει μόνη της (περίπου 15-20 λεπτά) για να μπορέσεις να δοκιμάσεις το φαγητό, ελέγχοντας αν χρειάζεται κάτι επιπλέον, π.χ. αλάτι ή περισσότερο χρόνο για να δέσει η σάλτσα. 

Δηλαδή όλα τα άλλα είναι απλά; Ναι! Όπως μαγειρεύεις τα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά της κατσαρόλας (κρασάτο αρνάκι με δενδρολίβανο, αρακά γιαχνί, γίγαντες πλακί, κιμά για μακαρονάδα ή παστίτσιο, ρεβίθια, μαυρομάτικα για σαλάτα, μοσχαράκι ή κοτόπουλο κοκκινιστό, φασολάδα κ.λπ.), έτσι κάπως γίνονται και στη χύτρα ταχύτητας, αλλά πιο γρήγορα, και τολμώ να πω και πιο νόστιμα, αφού δεν δραπετεύουν όλοι οι χυμοί με τον ατμό κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε το καπάκι, αλλά εκεί μέσα στο… μαγειρικό χαμάμ συμπυκνώνονται περισσότερο. Με την εξάσκηση του καινούργιου μαγειρικού σου ενστίκτου θα μάθεις να οραματίζεσαι σε ποια φάση βρίσκεται το φαγητό σου και σε λίγο καιρό δεν θα ανησυχείς πια καθόλου (είκοσι λεπτά γιόγκα μέχρι να γίνουν οι γίγαντες ίσως;). 

Δηλαδή πόσο χρόνο χρειάζομαι για γίγαντες ή αρνάκι κρασάτο; 

Τα δύο αυτά φαγητά έχουν ένα κοινό (δηλαδή θέλουν μια κάποια προετοιμασία, οι μεν γίγαντες μούλιασμα αποβραδίς, ένα 20λεπτο βράσιμο και μετά μαγείρεμα και το αρνάκι ένα τσιγαρισματάκι και σβήσιμο με κρασί στην αρχή, πριν κλείσει το καπάκι), αλλά ουσιαστικά και τα δύο μαγειρεύονται στο 1/3 του χρόνου που απαιτείται στην κατσαρόλα. Οι μουλιασμένοι γίγαντες με φρέσκια ντομάτα στα 35-40 λεπτά και το αρνάκι στα 25! Αν δεν έχουμε μουλιάσει τους γίγαντες (πράγμα σύνηθες σε αυθόρμητα μαγειρέματα!), θα προσθέσουμε 15-20 λεπτά ακόμα στην πρώτη βράση πριν ρίξουμε ντομάτες, καρότα κ.λπ. 

Αυτές οι τρομακτικές ιστορίες για φαγητό κολλημένο στο ταβάνι και ιπτάμενα καπάκια χύτρας έχουν βάση; 

Νομίζω, με κάποια επιφύλαξη, ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν της χύτρας ταχύτητας. Ίσως στις παλιότερες εποχές τα καπάκια να εκτινάσσονταν θεαματικά και το κοτόπουλο να καιγόταν, καταστρέφοντας όχι μόνο το φαγητό αλλά και τη χύτρα την ίδια. Οι σύγχρονες χύτρες είναι ασφαλείς (π.χ. στα πιο πολλά μοντέλα το καπάκι δεν ανοίγει, αν δεν έχει φύγει όλος ο ατμός) και η χρήση τους απλή ακόμα και για αρχάριους στη μαγειρική. 

Μη φοβού (τη χύτρα ταχύτητος). Facebook Twitter
Η χύτρα μου, απλό μοντέλο και απλή στη χρήση της. Το μπλε στρογγυλό μπουτόν θα ανέβει στο βράσιμο 1 ή 2 σκάλες δείχνοντας έτσι πόσο έντονα βράζει το φαγητό. Ανάλογα ρεγουλάρεις, χαμηλώνοντας τη φωτιά. H συγκεκριμένη είναι των 6 λίτρων, υπάρχει και μικρότερη (4 λίτρων) ιδανική για το καθημερινό μαγείρεμα ενός ατόμου ή ενός ζευγαριού, όπως και μεγαλύτερες των 8 και 10 λίτρων. Διαθέτει καλαθάκι για ατμομαγειρέματα λαχανικών ή παιδικών τροφών και φυσικά είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους εστιών (κεραμική, γκαζιού, ηλεκτρική). FISSLER VITAQUICK 6 LTR, 199 ευρώ. Cookshop

Για ποια φαγητά αξίζει κανείς να αγοράσει μια χύτρα ταχύτητας; 

Για όλα τα μεσογειακά (άκουσα bοef bourguignon στο άψε-σβήσε;) και αμιγώς ελληνικά φαγητά της κατσαρόλας, τις σούπες και τα κρεατικά που απαιτούν ώρες μαγειρέματος για να μαλακώσουν και να μελώσουν (κυρίως το μοσχάρι και το κυνήγι), τα φασολάκια λαδερά με πατάτες και καροτάκια, τα νόστιμα ινδικά κάρι που συμπυκνώνονται γευστικά με το μαγείρεμα με κλειστό καπάκι, τις ολόκληρες βραστές πατάτες (με τη φλούδα τους) για πουρέ ή νιόκι, ένα ολόκληρο κουνουπίδι για σουφλέ, τις σούπες τύπου φασολάδα ή φακές ή κοτόσουπα, ένα ολόκληρο κοτόπουλο, ζωμούς και παιδικές τροφές, ακόμα και για τις μαρμελάδες με εποχικά φρούτα (αυτές θα τις άφηνα τελευταίες πάντως, μετά τους αρχικούς πειραματισμούς). Η αλήθεια είναι ότι η εντυπωσιακή εξοικονόμηση του χρόνου μαγειρέματος (και ηλεκτρικού ρεύματος) είναι ίσως ο βασικότερος λόγος για να αγοράσουν μια χύτρα ταχύτητος οι εργαζόμενοι με οικογένεια και παιδάκια ή ηλικιωμένους που αποζητούν καθημερινά μαλακό και θρεπτικό φαγητό, αλλά και όποιος θέλει ένα καλομαγειρεμένο φαγητό 2-3 μέρες την εβδομάδα γρή-γο-ρα. 

Ένα μικρό τρικ για να δέσει η σάλτσα εγγυημένα 

Δεν υπάρχει απολαυστικότερη αίσθηση στο στόμα από μια ωραία μελωμένη σάλτσα. Πώς το πετυχαίνουμε αυτό στη χύτρα; Προσωπικά, θεωρώ ότι το μαγείρεμα στους 100-120 βαθμούς μελώνει ωραιότατα το φαγητό, αλλά, ακόμα και στις φακές, πάντα προτιμώ, για να μην κολλήσει στο ελάχιστο το φαγητό μου, να βάλω λίγο παραπάνω νεράκι ή κρασί απ' όσο συστήνει η συνταγή, αλλά και μια μικρή πατάτα ή ένα επιπλέον καρότο. Έτσι, όταν ανοίξω το καπάκι και η σάλτσα είναι ακόμα λίγο υδαρή, θα λιώσω με ένα πιρούνι αυτά τα δύο αμυλώδη λαχανικά, δένοντας μετά τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά ακόμα. Καλύτερα να διορθώσω, δηλαδή, με λίγα λεπτά επιπλέον μαγείρεμα, παρά να τρίβω με σύρμα τον πάτο της αγαπημένης μου cocotte (όπως πολύ επιτυχημένα ονόμασαν οι Γάλλοι τη χύτρα ταχύτητας, γρήγορη μεν, αλλά εγγυημένα ικανοποιητική!). 

Γίγαντες με φρέσκια ντομάτα στη χύτρα ταχύτητας

Μη φοβού (τη χύτρα ταχύτητος). Facebook Twitter

Μουλιάζουμε αποβραδίς τους γίγαντες, προτιμώντας βιολογικά όσπρια φετινής σοδειάς. Στο νερό προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι για να μη χάσουν το φλούδι τους οι γίγαντες κατά το μαγείρεμα, αλλά και για να γίνουν πιο ευκολοχώνευτοι. 

Τους σουρώνουμε την επομένη και τους ξεβγάζουμε από το αλάτι κάτω από κρύο νερό της βρύσης. 

Βάζουμε τους γίγαντες στη χύτρα με διπλό σε όγκο κρύο νερό και ρυθμίζουμε την εστία στο φουλ. Κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε για 20 λεπτά, μετρώντας απ' όταν το καπάκι αρχίσει να σφυρίζει. Όταν σφυρίξει, τότε χαμηλώνουμε την εστία σε μέτρια φωτιά. 

Αν δούμε ότι αρχίζει να χύνεται πολύ νερό έξω από τη χύτρα, αυτό σημαίνει ότι βάλαμε πολύ νερό, ή ότι η φωτιά θέλει χαμήλωμα, ή ότι δεν κλείσαμε καλά το καπάκι (στις πιο απλές ή παλιές συσκευές μπορεί να γίνει αυτό), ή ίσως ότι το λάστιχο που βοηθάει το καπάκι να κλείνει ερμητικά θέλει αλλαγή. 

Στα 20 λεπτά κλείνουμε την εστία και απομακρύνουμε τη χύτρα από τη φωτιά. Την ακουμπάμε σε μια σχάρα, ή στον κρύο πάγκο της κουζίνας, ή στα κρύα πλακάκια της βεράντας (έτσι τη βοηθάμε να κρυώσει και συνεπώς να ανοίξει το καπάκι πιο γρήγορα), ή τη βάζουμε κάτω από κρύο νερό στον νεροχύτη (προτιμότερη η πρώτη μέθοδος). Αν δεν βιαζόμαστε, την αφήσουμε να κρυώσει μόνη της, θέλει γύρω στα 20 λεπτά.  

Βράζουμε περίπου 1½  φλιτζάνι νερό στον βραστήρα. 

Χύνουμε το πρώτο νερό της βράσης, σουρώνοντας τους γίγαντες, και αμέσως τους ξαναβάζουμε στη χύτρα και τους σκεπάζουμε με το βραστό νερό για να μην αποκολληθεί το φλούδι τους. 

Προσθέτουμε ένα μεγάλο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, δύο καρότα σε χοντρές φέτες και 3-4 κλαράκια σέλινο ψιλοκομμένα, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και μια πράσινη πιπεριά κομμένη στα δύο, χωρίς τα σπόρια, ή και μια καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά). Μια σκελίδα σκόρδο δεν βλάπτει. 

Μη φοβού (τη χύτρα ταχύτητος). Facebook Twitter
Η χύτρα με το ακόμα πιο «έξυπνο» καπάκι, που εξασφαλίζει σταθερό μαγείρεμα καθ’ όλη τη διάρκειά του. Επιλέγοντας μία σκάλα δεν χρειάζεται να ανεβοκατεβάζεις εσύ τη φωτιά, το κάνει η χύτρα ρυθμίζοντας τον ατμό. Λαδερά στο 1, όσπρια στο 2, μοσχάρι στο 3, ένας γενικός κανόνας και αναλυτικά χρόνοι βρασίματος στο βιβλιαράκι. FISSLER VITAQUICK 4,5 LTR, 219 ευρώ. Όλα τα καπάκια της εταιρείας έχουν διάμετρο 22 εκατοστά, το μόνο που αλλάζει είναι η κατσαρόλα (χωρητικότητα). Αν η σύνθεση του νοικοκυριού σας αλλάξει, απλά προσθέτετε μία ακόμα κατσαρόλα χωρίς να χρειάζεται να αγοράσετε και καπάκι. Τα 4,5 λίτρα είναι ιδανικά για καθημερινό μαγείρεμα για 2 άτομα. Cookshop

Βάζουμε και μια ώριμη μεγάλη ντομάτα ή μια κονσέρβα ντομάτας, περασμένη για λίγα δευτερόλεπτα στο μούλτι, και λίγο πελτέ. 

Ξανασκεπάζουμε τη χύτρα. 

Ξεκινάμε να μετράμε τα επόμενα 20 λεπτά απ' όταν κλείσουμε το καπάκι και αφού το φαγητό κοχλάζει πάλι σε φουλ φωτιά. 

Όταν αρχίζει να ατμίζει η βαλβίδα, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, όπως κάναμε στο πρώτο εικοσάλεπτο. 

Εξαερώνουμε στον πάγκο της κουζίνας με ανοιχτό παράθυρο ή αναμμένο απορροφητήρα, ανοίγουμε το καπάκι, ελέγχουμε για αλάτι και πιπέρι και αν η σάλτσα μας είναι λίγο υδαρής, λιώνουμε το μισό καρότο, μαγειρεύοντας λίγο ακόμα το φαγητό σε χαμηλή φωτιά με ανοιχτό καπάκι, όπως στην κατσαρόλα (κρατώντας όμως κατά νου ότι θα δέσει πολύ η σάλτσα μας όταν κρυώσει). Ίσως προσθέσουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο και της αφήσουμε να πάρει μια τελευταία βράση με ανοιχτό το καπάκι.  


 


 

Γεύση
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT