Τρεις ασυνήθιστες σαλάτες με τα χειμωνιάτικα λαχανικά

Τρείς ασυνήθιστες σαλάτες με τα χειμωνιάτικα λαχανικά Facebook Twitter
Καροτοσαλάτα του Ντουνιά, αλλά ζεστή!
0

1.

Η καροτοσαλάτα του Ντουνιά, αλλά ζεστή

Δοκίμασα αυτή την καροτοσαλάτα για πρώτη φορά στη διάσημη πλέον ταβέρνα του Στέλιου Τριλλυράκη στα ορεινά Χανιά και εντυπωσιάστηκα από τη γεύση της, αν και τα υλικά είναι απλά και συνηθισμένα στην κρητική κουζίνα. Κάθε χειμώνα με μεγάλα βιολογικά καρότα και τη σερβίρω ζεστή με κρητικό ανθότυρο ή ανάλατη μυζήθρα στο τέλος, διακοσμημένη με λίγα από τα πράσινα λεπτά κοτσανάκια των καρότων.

Υλικά
Καρότα (ένα ανά άτομο)
Σκόρδο (κατά βούληση)
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Κρητικό ανθότυρο

Εκτέλεση
Τρίβουμε τα καρότα και τα σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι για 2-3 λεπτά μόνο σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι να γυαλίσουν.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά «κατά βούληση», όπως μου είχε πει ο Στέλιος. Σκόρδο όσο μας αρέσει, αλάτι όσο θέλουμε (δοκιμάστε πρώτα το τυρί σας, να δείτε πόσο αλάτι έχει). Απομακρύνουμε από τη φωτιά και βάζουμε το μείγμα στη σαλατιέρα.

Ραντίζουμε με ωμό ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ανθότυρο, περίπου μια κουταλιά ανά άτομο. Στην ίδια σαλάτα, στο σερβίρισμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κοτσανάκια από τα ωμά και ψιλοκομμένα καρότα ή να τα προσθέσουμε κι αυτά στο γρήγορο σοτάρισμα στην αρχή.

2.

Η δανέζικη ζεστή σαλάτα με το μοβ λάχανο

Τρείς ασυνήθιστες σαλάτες με τα χειμωνιάτικα λαχανικά Facebook Twitter
Δανέζικη ζεστή σαλάτα με το μοβ λάχανο.

Αυτή η σαλάτα είναι ένα από τα τυπικά φαγητά των Χριστουγέννων στα δανέζικα σπίτια, αλλά τη σερβίρουν όλο τον χειμώνα. Σερβίρεται ζεστή, δίπλα στο χοιρινό ή την πάπια που παραδοσιακά μαγειρεύουν οι Δανοί την παραμονή των Χριστουγέννων, και με τα αρώματα και τις φρουτένιες της νότες είναι το τέλειο συνοδευτικό.

Υλικά
1 μέτριο κόκκινο λάχανο
Φέτες από 2-3 μανταρίνια, χωρίς κουκούτσια
Φλούδα από ένα πορτοκάλι
70 γρ. φρέσκο βούτυρο
1 χούφτα αποξηραμένα cranberries (προαιρετικό)
3 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα από φράουλα, φρούτα του δάσους, μύρτιλο ή φραμπουάζ
100 ml νερό
2-3 καρφάκια γαρίφαλο
Αλάτι και ελάχιστο πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε στη μέση το λάχανο. Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα και το σκληρό λευκό μέρος του κοτσανιού από το εσωτερικό του, το ξεπλένουμε και το ψιλοκόβουμε σε λεπτές λωρίδες, όπως για τη σαλάτα. Στραγγίζουμε.

Σε βαθιά κατσαρόλα και μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε αμέσως το λάχανο. Ανακατεύουμε συνέχεια, σοτάροντάς το σε μέτρια φωτιά για δέκα λεπτά.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και το νερό, εκτός από τα μανταρίνια. Αφήνουμε να βράσει για μία ώρα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι το λάχανο να είναι μαλακό. Ελέγχουμε για αλάτι και αφαιρούμε τα γαρίφαλα.

Σερβίρουμε τη σαλάτα ζεστή, προσθέτοντας ψιλοκομμένες τις φέτες από μανταρίνια και ανακατεύοντας ελαφρά.

3.

Σαλάτα με καρότα, ωμά παντζάρια και ξηρούς καρπούς

Τρείς ασυνήθιστες σαλάτες με τα χειμωνιάτικα λαχανικά Facebook Twitter
Σαλάτα με καρότα, ωμά παντζάρια και ξηρούς καρπούς.

Τα παντζάρια είναι υπέροχα βραστά, ψητά αλλά και ωμά. Η γήινη γεύση τους ταιριάζει πολύ με τους καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς, ιδίως το φουντούκι. Αν έχετε στο σπίτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαύρες σταφίδες, που θα τις έχετε μουλιάσει λίγο σε χυμό πορτοκαλιού για να «ζωντανέψουν».

Υλικά & εκτέλεση
1 παντζάρι και 1 καρότο ανά άτομο τριμμένα στο χονδρό του τρίφτη ή σπιρτάκια στο μαντολίνο.
Μια μικρή χούφτα φουντούκια ελαφρά ροδισμένα στον φούρνο.

Για τη βινεγκρέτ: Βάζουμε σε μικρό βαζάκι 1/3 ελαιόλαδο, 1 κ.γλ. πικάντικη μουστάρδα, 2 κ.σ. λευκό ξίδι από μήλο, ένα σκόρδο κομμένο στη μέση για το άρωμα (προαιρετικά, αλλά ταιριάζει πολύ στο παντζάρι) και τη φλούδα από μισό πορτοκάλι, που θα τα αφαιρέσουμε πριν από το σερβίρισμα. Κλείνουμε το βαζάκι και χτυπάμε καλά. Την αφήνουμε όσο πιο πολλή ώρα μπορούμε προτουύ τη χρησιμοποιήσουμε.

Αφαιρούμε το σκόρδο και τη φλούδα πορτοκαλιού. Ετοιμάζουμε πρώτα τη βινεγκρέτ.

Αναμειγνύουμε ξεχωριστά κάθε λαχανικό με τη βινεγκρέτ και μετά τα συνθέτουμε στην πιατέλα σερβιρίσματος με τα τριμμένα καρότα στην περιφέρεια και στη μέση τα παντζάρια. Πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς, αφού έχουν κρυώσει.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ