Την Πρωτοχρονιά τρώμε κινέζικο!

ΚΥΡΙΑΚΗ Την Πρωτοχρονιά τρώμε κινέζικο! Facebook Twitter
0

Υλικά (για 4 μερίδες)
· 2 λίτρα σπιτικό ζωμό λαχανικών (βλ. συνταγή πιο κάτω)
· Τα μπουκετάκια από ένα μικρό μπρόκολο, λάχανο ψιλοκομμένο, 1 καρότο σε λεπτές ροδέλες, κινέζικο λάχανο (βάλτε περίπου μια χούφτα από κάθε λαχανικό που περίσσεψε)
· 1 κομμάτι (4 εκατ.) τζίντζερ τριμμένο στον τρίφτη
· 2-3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο στον τρίφτη
· 2 κουτ. σούπας πάστα miso (λευκή ή καφετί που είναι πιο αλατισμένη)
· 1 φλιτζάνι γαλοπούλα ή χοιρινό ψητό κομμένο σε κυβάκια (σε μέγεθος ενός ζαριού) ή 400 γραμμάρια gyoza γαρίδας ή λαχανικών
· 150 γραμμάρια noodles αυγού ή ρυζιού (διαφανή) ή φιδέ
· 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
· 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
· Λίγα φυλλαράκια φρέσκο κόλιανδρο (προαιρετικά) ή λίγες βελόνες σχοινόπρασο, ψιλοκομμένες
· Λίγο sesame oil ή ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
· Αλάτι

Την Πρωτοχρονιά τρώμε κινέζικο! Facebook Twitter
Αφρατεύουμε τα βρασμένα noodles με ένα πιρούνι, τα σουρώνουμε και τα χωρίζουμε στα μπολ.

Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε 4 μπολ ή πιάτα σούπας.

Σε καλά αλατισμένο νερό που βράζει βάζουμε τα noodles και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, μέχρι να κρατάνε ελάχιστα. Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε πολύ καλά κάτω από κρύο νερό βρύσης. Τα αφρατεύουμε με ένα πιρούνι, τα σουρώνουμε και τα χωρίζουμε στα μπολ.

Σε βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε με λίγο sesame oil ή ελαιόλαδο το σκόρδο, το τζίντζερ, την καυτερή πιπερίτσα (αν χρησιμοποιούμε) και τον κουρκουμά.

Προσθέτουμε τον ζωμό και αφήνουμε να βράσει για πέντε λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για να αρωματιστεί καλά.

Προσθέτουμε το miso και με αυγοδάρτη (σύρμα) ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Δοκιμάζουμε για αλάτι και προσθέτουμε αναλόγως.

Ρίχνουμε στον ζωμό τα dumplings ή τα διάφορα ψιλοκομμένα κρεατικά. Τα dumplings είναι έτοιμα όταν ανέβουν στην επιφάνεια. Τα κρεατικά είναι ήδη μαγειρεμένα οπότε χρειάζονται μόνο να μαλακώσουν στον ζωμό και να νοστιμίσουν. Μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε το λίπος ή τη σος που έχει μείνει στα κρεατικά που μαγειρέψατε την προηγούμενη με λίγο χαρτί κουζίνας ή κάτω από νερό βρύσης.

Μετά από δύο λεπτά προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα λαχανικά και βράζουμε για 2-3 λεπτά.

Με τσιμπίδα ή μια κουτάλα σούπας μοιράζουμε τα dumplings ή τα κρεατικά και τα λαχανικά σε κάθε μπολ με τα noodles και συμπληρώνουμε με τον ζωμό.

Διακοσμούμε με τον κόλιανδρο ή το σχοινόπρασσο και σερβίρουμε αμέσως.

Την Πρωτοχρονιά τρώμε κινέζικο! Facebook Twitter

Ο σπιτικός ζωμός λαχανικών είναι αγνότερος από τον κύβο λαχανικών και χρησιμοποιεί όλα τα κοτσάνια από μαϊντανό π.χ., τα «κουρασμένα» εξωτερικά φύλλα και μικρά κομμάτια από λαχανικά που ψιλοκόψαμε για σαλάτες, κρεμμύδια και φρέσκα κρεμμυδάκια, σκόρδα που περίσσεψαν, κοτσάνια από μπρόκολο αλλά και θυμάρι και δάφνη για να τον αρωματίσουμε. Προετοιμάζεται εύκολα κάθε φορά που έχουμε μαγειρέματα και διατηρείται στην κατάψυξη. Η κλασική γαλλική μαγειρική στηρίζεται στους φρέσκους ζωμούς και η προετοιμασία τους είναι καθημερινή δουλειά των σεφ.

Πώς προετοιμάζουμε έναν νόστιμο ζωμό λαχανικών: Σε βαθιά κατσαρόλα και δυνατή φωτιά σοτάρουμε με 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και για 5-10 λεπτά το κρεμμύδι με 4 σκελίδες σκόρδο. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά (κοτσάνια από ένα μάτσο μαϊντανό, 2 καρότα, το πράσινο μέρος από 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, τα χοντρά κοτσάνια από το μπρόκολο και τα σκληρά μέρη από το λάχανο). Σοτάρουμε για 5 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε δύο λίτρα ζεστό νερό και βράζουμε για μισή ώρα. Σουρώνουμε και χρησιμοποιούμε τον ζωμό ανάλογα με τη συνταγή. Μπορούμε να τον διατηρήσουμε στην κατάψυξη για 2 μήνες. Ιδανικός για ριζότι, λαδερά, σάλτσες κάθε είδους και χορτοφαγικές μακαρονάδες.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM