Το Τρεβίζο της Ιταλίας διεκδικεί την πατρότητα του τιραμισού

Το Τρεβίζο της Ιταλίας διεκδικεί την πατρότητα του τιραμισού Facebook Twitter
0

[Λ.Φ.]

Το Τρεβίζο, κοντά στη Βενετία, απαιτεί να αναγνωριστεί ως πατρίδα του δημοφιλούς γλυκού, λέγοντας ότι δημιουργήθηκε εκεί για πρώτη φορά τη δεκαετία του '70.


Όλο και περισσότερες περιοχές και χώρες διεκδικούν γνωστές συνταγές και δημοφιλή ποτά: η Νάπολη διαφημίζεται ως η πατρίδα της πίτσας, η Γαλλία προστατεύει τη σαμπάνια και η Ε.Ε. δηλώνει στην Κροατία ότι δε μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τη λέξη prosek για ένα από τα κρασιά της λόγω της ομοιότητας με το prosecco της Ιταλίας.

Η περιφερειακή κυβέρνηση του Veneto θα καταθέσει φάκελο για την προέλευση του τιραμισού στις Βρυξέλλες, επιδιώκοντας να πιστοποιηθεί ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευση, όπως έγινε για την ναπολιτάνικη πίτσα το 2010.

Η εκστρατεία για την επίσημη αναγνώριση του γλυκού είναι υπό την ηγεσία του Luca Zaia, προέδρου της περιοχής Veneto, η οποία περιλαμβάνει και το Τρεβίζο.

Στην παραδοσιακή συνταγή του τιραμισού υπάρχει και γλυκό κρασί Μαρσάλα αλλά η συνταγή έχει τροποποιηθεί σε διάφορες περιοχές του κόσμου– το κρασί έχει αντικατασταθεί από μπράντι, ρούμι, μαδέρα ή ακόμη και Bailey's.

Το Τρεβίζο ισχυρίζεται ότι το γλυκό φτιάχτηκε πρώτη φορά από την Ada Campoel, ιδιοκτήτρια ενός εστιατορίου, η οποία ήθελε να φτιάξει ένα γλυκό που θα της έδινε ενέργεια μετά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού.

Όμως η ακριβής προέλευση δεν αποδείχτηκε ποτέ πέραν πάσης αμφιβολίας, και υπάρχουν ισχυρισμοί ότι επινοήθηκε τον 17ο αιώνα προς τιμήν του Μεγάλου Δούκα της Τοσκάνης, ή στο Τορίνο, ως δώρο για τον Camillo Cavour, τον 19ο αιώνα, ή ακόμα και ως «σφηνάκι ενέργειας» για τις πόρνες που δούλευαν στους οίκους ανοχής τη δεκαετία του '50.

Ο κύριος Zaia, ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Γεωργίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι σίγουρος. Πιστεύει ότι «υπάρχει άφθονη τεκμηρίωση» να αποδειχτεί ο ισχυρισμός του Τρεβίζο και με την πρωτοβουλία αυτή, είπε, «θα αποτίσουμε φόρο τιμής σε μια λιχουδιά που έχει κατακτήσει τον κόσμο.»

[via]

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο νέο σπίτι της Trattoria Italia d'Onofrio για την πιο ωραία πέστο φιστίκι

Γεύση / Στο νέο σπίτι της Trattoria Italia d'Onofrio για την πιο ωραία πέστο φιστίκι

Μετά από πολλές μετακινήσεις, ο Ονούφριος Ιωακειμίδης μετέφερε την τρατορία του στα σύνορα Κουκακίου και Πετραλώνων και σε μια χαμηλών τόνων πλατεία. Συνεχίζει να σερβίρει παραδοσιακή ιταλική κουζίνα, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα στο μενού του, υπενθυμίζoντάς μας ότι το πεκορίνο δεν υπάρχει για να μπαίνει παντού και ότι η αματριτσιάνα φτιάχνεται με μπουκατίνι και μόνο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μια Αθηναία από το Νεπάλ έχει τα καλύτερα ινδικά εστιατόρια

Οι Αθηναίοι / Ήρθε από το Νεπάλ κι έφτιαξε τα καλύτερα ινδικά εστιατόρια της Αθήνας

Η Sujana Acharya ήρθε στην Ελλάδα αποφασισμένη να αποδείξει ότι το να είσαι ξένη και γυναίκα δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι πρέπει να ζεις στο περιθώριο της κοινωνίας. Σήμερα έχει τα πιο επιτυχημένα ινδικά εστιατόρια της πόλης.
M. HULOT
Matzenta: Μια γαστροταβέρνα με κουζίνα που εμπνέεται από την Κρήτη και το Μεξικό ταυτόχρονα

Γεύση / Matzenta: Μια γαστροταβέρνα εμπνέεται από την Κρήτη και το Μεξικό

Συνδυάζοντας την πλούσια πρώτη ύλη της Κρήτης με τις παραδοσιακές μεξικάνικες συνταγές, ο Δημήτρης Μαλανδρένης προσφέρει μια δημιουργική κουζίνα-πρότυπο που απέχει χιλιόμετρα απ’ όσα Tex-Mex γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
4 υγιεινά δεκατιανά που θα αγαπήσουν τα παιδιά σας

Γεύση / 4 υγιεινά δεκατιανά που θα αγαπήσουν τα παιδιά σας

Η Ιωάννα Χαλμούκη, που φτιάχνει καθημερινά υγιεινά γεύματα για τα δυο παιδιά της, κερδίζοντας το στοίχημα της ισορροπημένης και ταυτόχρονα νόστιμης διατροφής, μας μαθαίνει να φτιάχνουμε τέσσερα λαχταριστά γεύματα που μεταφέρονται εύκολα στο σχολείο.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Εσοδεία 2022, μια χρονιά με ποιοτικές διαφοροποιήσεις

Γεύση / Πώς πήγε φέτος ο τρύγος; Αμπελουργοί, οινοποιοί και οινολόγοι απαντούν

Ζητήσαμε τις εκτιμήσεις αμπελουργών, οινολόγων και οινοποιών, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, για τα κρασιά που θα πιούμε από την εσοδεία του 2022, σύμφωνα με τους καλλιεργητικούς παράγοντες και τα καιρικά φαινόμενα που προηγήθηκαν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
The Architects of Time: H indie Αθήνα δίνει πλέον ραντεβού σε ένα κτίριο του 1936

Γεύση / The Architects of Time: H indie Αθήνα δίνει ραντεβού σε ένα κτίριο του 1936

H νέα άφιξη στην καρδιά του κέντρου της πόλης θέλει να είναι ένα casual bar-restaurant που να ανταποκρίνεται στο σήμερα, ένα δυναμικό concept που θα μας προσελκύει από το πρωί και θα μας περιμένει το βράδυ για να πιούμε κοκτέιλ-φόρο τιμής στο έργο του Vangelis και να χορέψουμε με ηλεκτρονικούς ήχους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ