Τραπεζίτες = Χίτλερ, είπε διάσημος σεφ δημοσίως

Facebook Twitter
0

Το περιοδικό Time ετοιμάζεται να βραβεύσει το πρόσωπο της χρονιάς, στο τεύχος που θα βγει τον επόμενο μήνα. Η διαδικασία απαιτεί ότι σημαντικοί άνθρωποι διαφόρων επαγγελμάτων προτείνουν αυτόν που πιστεύουν ως πιο σημαντικό. Ο Mario Batali (αμερικανός σεφ, συγγραφέας, παρουσιαστής, ιδιοκτήτης εστιατορίων, με βαθιά γνώση της ιταλικής κουζίνας) βρισκόταν αυτή την εβδομάδα ανάμεσά τους, προτείνοντας τον Michael Pollan των NYT.

Δεν περιορίστηκε όμως εκεί. Συμπλήρωσε τα εξής:

«Πρέπει όμως να πω ότι αυτοί που έχουν επηρεάσει περισσότερο τον πλανήτη χωρίς εμείς να το καταλαβαίνουμε είναι όλοι όσοι δουλεύουν στην βιομηχανία τραπεζών λόγω της έλλειψης σεβασμού που τρέφουν απέναντι σ’ αυτούς για τους οποίους υποτίθεται ότι δουλεύουν. Αυτοί που απολύονται πρώτοι στην Ευρώπη είναι όσοι δουλεύουν στην εκπαίδευση και στην υγεία, όπως κάνουμε κι εμείς στο δικό μας σύστημα.»

«Ο τρόπος με τον οποίον ελέγχουν το χρήμα και τη διανομή του, κρατώντας το περισσότερο για τον εαυτό τους, μοιάζει με τον τρόπο του Στάλιν ή του Χίτλερ, των κακών.»

Ίσως αν δεν ανέφερε αυτά τα δύο ονόματα η δήλωση να ξεπερνιόταν στα ψιλά, αλλά οι Αμερικανοί ταυτίζουν αυτούς τους κακούς με το Σατανά (κι ακόμα παραπέρα), πράγμα που έδωσε στους τραπεζίτες πάτημα για διαμαρτυρίες. Εκατοντάδες tweets και δηλώσεις στο Facebook, ακόμα και μέσα από τις οθόνες της Γουόλ Στριτ (επειδή τους απαγορεύεται να κάνουν δηλώσεις σε δημοσιογράφους) ξεχύθηκαν ενάντια στον Mario Batali, που θεωρούσαν «δικό τους», αφού αυτοί είναι που μπορούν να χρηματοδοτήσουν, αυτοί που μπορούν και να πληρώσουν.

Ο Batali προσπάθησε να πάρει τη δήλωση πίσω μέσω του εκπροσώπου του λέγοντας «δεν ήταν ποτέ ο στόχος μου να ταυτοποιήσω τους τραπεζίτες με τον Χίτλερ και τον Στάλιν, δύο από τους πιο κακούς, βίαιους δικτάτορες της σύγχρονης ιστορίας» ισχυριζόμενος τώρα ότι η δήλωσή του παρερμηνεύτηκε.

Από τους NYT και το Eater

Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι που το μόνο που έχουν να πουν είναι ότι δε θα ξαναπάνε στου Batali. Για τα υπόλοιπα η αντίδραση είναι «φυσικά και το μόνο που μας νοιάζει είναι να γίνουμε πιο πλούσιοι. Ποιο είναι το πρόβλημά σας;»

  

Κι αυτό που έχω να πω εγώ είναι το εξής: η πίτσα που φτιάχνουν στο Mozza, το εστιατόριο του Batali που είναι εδώ στο Newport Beach, είναι η καλύτερη που έχω φάει σε Ελλάδα, Αμερική και Ιταλία. Οπότε, σε κάθε περίπτωση, ψηφίζω Batali.

Στο βίντεο, η Μάρθα Στιούαρτ με τον Μάριο Μπατάλι στο Eataly, στο οποίο επενδυτές είναι «τραπεζίτες της Γουόλ Στρητ»

Ο Μάριο Μπατάλι μιλάει για το πώς επανασυνδέθηκε με το φαγητό της μακρινής του πατρίδας, Ιταλίας (και δείχνει εντυπωσιακή ευχέρεια λόγου)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο νέο σπίτι της Trattoria Italia d'Onofrio για την πιο ωραία πέστο φιστίκι

Γεύση / Στο νέο σπίτι της Trattoria Italia d'Onofrio για την πιο ωραία πέστο φιστίκι

Μετά από πολλές μετακινήσεις, ο Ονούφριος Ιωακειμίδης μετέφερε την τρατορία του στα σύνορα Κουκακίου και Πετραλώνων και σε μια χαμηλών τόνων πλατεία. Συνεχίζει να σερβίρει παραδοσιακή ιταλική κουζίνα, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα στο μενού του, υπενθυμίζoντάς μας ότι το πεκορίνο δεν υπάρχει για να μπαίνει παντού και ότι η αματριτσιάνα φτιάχνεται με μπουκατίνι και μόνο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μια Αθηναία από το Νεπάλ έχει τα καλύτερα ινδικά εστιατόρια

Οι Αθηναίοι / Ήρθε από το Νεπάλ κι έφτιαξε τα καλύτερα ινδικά εστιατόρια της Αθήνας

Η Sujana Acharya ήρθε στην Ελλάδα αποφασισμένη να αποδείξει ότι το να είσαι ξένη και γυναίκα δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι πρέπει να ζεις στο περιθώριο της κοινωνίας. Σήμερα έχει τα πιο επιτυχημένα ινδικά εστιατόρια της πόλης.
M. HULOT
Matzenta: Μια γαστροταβέρνα με κουζίνα που εμπνέεται από την Κρήτη και το Μεξικό ταυτόχρονα

Γεύση / Matzenta: Μια γαστροταβέρνα εμπνέεται από την Κρήτη και το Μεξικό

Συνδυάζοντας την πλούσια πρώτη ύλη της Κρήτης με τις παραδοσιακές μεξικάνικες συνταγές, ο Δημήτρης Μαλανδρένης προσφέρει μια δημιουργική κουζίνα-πρότυπο που απέχει χιλιόμετρα απ’ όσα Tex-Mex γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
4 υγιεινά δεκατιανά που θα αγαπήσουν τα παιδιά σας

Γεύση / 4 υγιεινά δεκατιανά που θα αγαπήσουν τα παιδιά σας

Η Ιωάννα Χαλμούκη, που φτιάχνει καθημερινά υγιεινά γεύματα για τα δυο παιδιά της, κερδίζοντας το στοίχημα της ισορροπημένης και ταυτόχρονα νόστιμης διατροφής, μας μαθαίνει να φτιάχνουμε τέσσερα λαχταριστά γεύματα που μεταφέρονται εύκολα στο σχολείο.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ