Βασίλη Καλλίδη, τι έχεις στο ψυγείο σου;

Βασίλη Καλλίδη, τι έχεις στο ψυγείο σου; Facebook Twitter
Επιστρέφει από κάθε προορισμό χαρούμενος, εμπνευσμένος και φορτωμένος με ειδικά σκεύη μαγειρικής για τα καινούργια φαγητά... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Εντός Ελλάδος, κάθε εβδομάδα, για τη «Νόστιμη Γη», και με κάθε ευκαιρία εκτός. Επιστρέφει από κάθε προορισμό χαρούμενος, εμπνευσμένος και φορτωμένος με ειδικά σκεύη μαγειρικής για τα καινούργια φαγητά: μεγάλα τηγάνια για την αυθεντική τορτίγια εσπανιόλα, XXL γουόκ για αρωματικά κινέζικα ανάμεικτα ρύζια, μπαμπουδένια σκεύη για σπιτικά dumplings στον ατμό, ξύλινες τρυπητές κουτάλες και κάθε είδους πλαστικό διακοσμητικό που στολίζει πολύχρωμα και με χιούμορ τα εξωτικά πιάτα από τις μακρινές κουζίνες του κόσμου.


Το ψυγείο του είναι η απόδειξη! Ταξίδι στην Ισπανία; Το ψυγείο γεμάτο ώριμο τυρί μαντσέγκο, χαμόν και λουκάνικα τσορίθο, τσάτνεϊ από πορτοκάλια Βαλένθια και πιπεριές.


Ασία; Μάτσα από αρωματικό λέμονγκρας, καυτερά τσίλι, φύλλα καφίρ, κάρι σε σκόνη και πάστα, φρέσκος κουρκουμάς, τσιπς γαρίδας...


Ανοίξαμε το ψυγείο του Βασίλη Καλλίδη όταν επέστρεψε από το ταξίδι του στην Ασία και να τι βρήκαμε:

O σεφ Βασίλης Καλλίδης προμηθεύεται τα εξωτικά τρόφιμα από τα παντοπωλεία Σαλαμάτ (Κορινθίας 24, Αμπελόκηποι), Dong Fang (Λεωνίδου 25, Μεταξουργείο), International Food Market Πειραιά (Σαχτούρη 15, Πειραιάς) και το καλύτερο κίτρινο κάρι σε σκόνη στο mini market Αλεξάνδρεια (Παράσχου 104, Γκύζη).

Βασίλη Καλλίδη, τι έχεις στο ψυγείο σου; Facebook Twitter
Μάτσα από αρωματικό λέμονγκρας, καυτερά τσίλι, φύλλα καφίρ, κάρι σε σκόνη και πάστα, φρέσκος κουρκουμάς, τσιπς γαρίδας... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Και... τρεις πανεύκολες ασιατικές συνταγές του Βασίλη Καλλίδη

Κίνα
Σούπα κοτόπουλο με dumplings


Υλικά για 4 άτομα
• 2 μπούτια κοτόπουλο

• 1 κομμάτι τζίντζερ (5 εκατοστά περίπου) κομμένο σε μικρά κυβάκια

• 1 χούφτα φύλλα από μποκ-τσόι ολόκληρα

• 6 κουτ. σούπας σόγια σος
• 12 dumplings με λάχανο και σχοινόπρασο (chives)

• 3 κουταλιές της σούπας κινέζικο σησαμέλαιο

• 1 πρέζα αλάτι


Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μπούτια του κοτόπουλου σε δύο λίτρα νερό με το αλάτι για περίπου μισή ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Σουρώνουμε τον ζωμό και ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο.
Βάζουμε τον ζωμό στην ίδια κατσαρόλα και τον αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε στη σούπα τα ψαχνά του κοτόπουλου, το τζίντζερ, τη σόγια σος και τα dumplings.
Βράζουμε για τρία λεπτά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα του μποκ-τσόι.


Ινδία
Ρεβιθιά κάρι με λαϊμ


Υλικά για 4 άτομα
• 2 κονσέρβες βρασμένα ρεβίθια

• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

• 2 πατάτες σε μικρά κυβάκια

• 2 κόκκινες πιπεριές τσίλι κομμένες σε λεπτές ροδέλες

• 1 κουτ. της σούπας γλυκό κίτρινο κάρι σε σκόνη

• Χυμός από δύο λάιμ

• 6 κουταλιές της σούπας φοινικέλαιο

• 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:
Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το τσίλι και το σκόρδο στο φοινικέλαιο σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το κάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 ακόμα λεπτά.
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα ρεβίθια, σουρωμένα από το ζουμί τους, και τις πατάτες.
Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, ανακατεύουμε απαλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και στύβουμε τα λάιμ.
Σερβίρουμε ιδανικά με αχνιστό ρύζι μπασμάτι.

Βασίλη Καλλίδη, τι έχεις στο ψυγείο σου; Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ταϊλάνδη
Κοτόπουλο πράσινο κάρι του Βασίλη


Υλικά για 4 άτομα
• 600 γραμμάρια στήθος κοτόπουλο κομμένο σε μπαστουνάκια

• 1 κομμάτι τζίντζερ (6 εκατοστά) κομμένο σε σπιρτάκια

• 1 κονσέρβα φύτρες μπαμπού χοντροκομμένες

• 1 κονσέρβα γάλα καρύδας

• 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη κοκοφοίνικα

• Χυμός από 2 λάιμ

• 1 κουτ. της σούπας πάστα πράσινο κάρι

• 2 τεμάχια λέμονγκρας κομμένα στη μέση

• 4 κουταλιές της σούπας φοινικέλαιο

• 5-6 φύλλα καφίρ

• 1 χούφτα φρέσκο κόλιανδρο (μόνο τα φύλλα)

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα καρύδας, ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα φύλλα καφίρ, το φοινικέλαιο, το λέμονγκρας και το τζίντζερ.
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το κοτόπουλο, τις φύτρες μπαμπού, τον χυμό από τα λάιμ (και τη μία στυμμένη λεμονόκουπα) και το αλάτι.
Βράζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για δέκα λεπτά και τελευταία στιγμή προσθέτουμε το πράσινο κάρι.
Ανακατεύουμε απαλά και σιγοβράζουμε για πέντε ακόμα λεπτά.
Σερβίρουμε ιδανικά με ταϊλανδέζικο αρωματικό ρύζι Jasmin και πασπαλίζουμε το κάθε πιάτο με μπόλικο χοντροκομμένο φρέσκο κόλιανδρο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ