Aν θες φαλάφελ για να γλείφεις τα δάχτυλά σου, ο Μαρτσέλο είναι ο άνθρωπός σου

Aν θες φαλάφελ για να γλείφεις τα δάχτυλά σου, ο Μαρτσέλο είναι ο άνθρωπός σου Facebook Twitter
Ο σεφ ετοιμάζει με τέχνη τα φαλάφελ που μοσχοβολούν και μπαίνουν μέσα σε αραβική πίτα.
0

«Το παλαιστινιακό φαλάφελ γίνεται με ρεβίθια, πράσινες πιπεριές, πράσο, φρέσκο κόλιανδρο και μπαχαρικά, στα οποία κυριαρχούν το κύμινο, το θυμάρι και ο ξερός κόλιανδρος, και φυσικά θέλει σωστό τηγάνισμα» μου εξηγεί με πάθος ο ιορδανικής καταγωγής σεφ Μαρτσέλο, μυώντας με στα μυστικά της ανατολίτικης κουζίνας του στο καινούργιο all day μαγαζί Off White.

 

Aν θες φαλάφελ για να γλείφεις τα δάχτυλά σου, ο Μαρτσέλο είναι ο άνθρωπός σου Facebook Twitter
Όπου και να στραφεί η ματιά σου, το διατηρητέο οίκημα σε αγκαλιάζει με τη ζεστασιά και την ιστορία του.

 

Πίσω από τον πάγκο της ανοιχτής κουζίνας ο σεφ ετοιμάζει με τέχνη τα φαλάφελ που μοσχοβολούν και μπαίνουν μέσα σε αραβική πίτα. Στην αραβική πίτα απλώνει απαλά χούμους και μια καλή δόση από καλοφτιαγμένη σάλτσα ταρατόρ που γίνεται με ταχίνι, χυμό λεμονιού, λίγο σκόρδο και δυόσμο και τη χρησιμοποιούν στη Μέση Ανατολή, όπως εμείς το τζατζίκι – εξαιρετικά τα χειροποίητα τουρσιά από ρέβα και αγγούρι, που μπαίνουν ψιλοκομμένα. Απαραίτητα τα λεπτοκομμένα φύλλα μαρουλιού και η ντομάτα, που χαρίζουν δροσιά και φρεσκάδα σε αυτό το καταπληκτικό τυλιχτό φαλάφελ. Με την πρώτη δοκιμή ανακαλύπτεις τα υλικά που ξεδιπλώνονται με τη σειρά του το καθένα και χαρίζουν ευχάριστη κι ανάλαφρη γεύση. Χορταίνεις, χωρίς όμως να αισθάνεσαι το στομάχι σου βαρύ. Μαζί με το λιμπιστικό τυλιχτό φαλάφελ ο σεφ Μαρτσέλο μου πρόσφερε και μια καυτερή σος που φτιάχνει από κόκκινες πιπεριές για να δώσω πικάντικη ένταση στη γεύση, όπως ακριβώς μου αρέσει. Στα ράφια, μέσα σε μεγάλες γυάλες φιγουράρουν η ρέβα τουρσί και το λάμπνε. «Πρέπει να το δοκιμάσεις, το φτιάχνω με τα χεράκια μου» επιμένει ο σεφ και, φυσικά, δεν θα του χαλάσω το χατίρι. Δοκιμάζω το λάμπνε (€2,50) και η δροσιά των αρωμάτων κατακλύζει τον ουρανίσκο. Η χιονάτη μπάλα καλά στραγγισμένου γιαουρτιού μαζί με βότανα, που διατηρείται σε ελαιόλαδο και αρωματικά, είναι χαρακτηριστικό της Μέσης Ανατολής. Μόλις έσβησε τη φωτιά από τη σούπα με κόκκινες φακές που έρχεται στο τραπέζι σερβιρισμένη σε πήλινο σκεύος με τη συνοδεία λεμονιού και κρουτόν από αραβική πίτα με σουμάκ. Ανοίγω το καπάκι και η ευωδιά της διαχέεται στην ατμόσφαιρά – ό,τι πρέπει για να ξορκίσει το κρύο. Υφή βελούδινη και γεύση ευχάριστη με διακριτικά αρώματα κύμινου και φρέσκου βουτύρου.Πήραμε και γεύση από μια σούπερ αφράτη ομελέτα γεμιστή με κασέρι Μυτιλήνης που προτείνεται ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία από ομελέτες με διαφορετικά υλικά στα πρωινά που σερβίρονται στο μαγαζί. Να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Το ίδιο συνέβη και με τη συριακή τρίγωνη τυρόπιτα με ωραία χειροποίητη ζύμη και γέμιση με σπανάκι, κρεμμύδι, σουμάκ, χυμό ρόδι και λεμόνι ή με χαλούμι και δυόσμο που δοκίμασα, και ραντισμένη με μαυροσούσαμο (€2). Η φρεσκάδα ξεχειλίζει. Το ανακαλύπτεις στην ποικιλία από φρέσκιες σαλάτες, στους υπέροχους χυμούς με βάση το πράσινο μήλο και τα φρούτα των Ελλήνων παραγωγών, στα βάζα που φιγουράρουν με όσπρια, μπαχαρικά, αποξηραμένα φρούτα και γλυκά του κουταλιού. Απόλαυση να τα δοκιμάσεις επιτόπου ή να τα παραλάβεις στον χώρο σου. Όπου και να στραφεί η ματιά σου, το διατηρητέο οίκημα σε αγκαλιάζει με τη ζεστασιά και την ιστορία του.

☛Off White, Αιόλου 10, Αθήνα, 211 4087310  

Aν θες φαλάφελ για να γλείφεις τα δάχτυλά σου, ο Μαρτσέλο είναι ο άνθρωπός σου Facebook Twitter
Στα ράφια, μέσα σε μεγάλες γυάλες φιγουράρουν η ρέβα τουρσί και το λάμπνε...
Aν θες φαλάφελ για να γλείφεις τα δάχτυλά σου, ο Μαρτσέλο είναι ο άνθρωπός σου Facebook Twitter
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ