10 οινοποιεία μάς στέλνουν τα νέα του τρύγου Facebook Twitter

10 οινοποιεία μάς στέλνουν τα νέα του τρύγου

0

Οι ευνοϊκές –σε γενικές γραμμές– θερμοκρασίες, χωρίς απρόοπτα καιρικά φαινόμενα, οδήγησαν σε σταφύλια πολύ καλής υγείας και ωριμότητας. Έντεκα σημαντικοί οινοπαραγωγοί καταθέτουν την εμπειρία τους από τη φετινή καλλιεργητική χρονιά και ετοιμάζονται για τον τρύγο.

ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ

Βασίλης Γεωργίου, προϊστάμενος οινολογικής ομάδας Μπουτάρη

10 οινοποιεία μάς στέλνουν τα νέα του τρύγου Facebook Twitter

«Σε πολύ καλό ποιοτικό επίπεδο κυμαίνονται τα κρασιά που θα προκύψουν από τον αμπελώνα της Ρωξάνης Μάτσα (Αττική) το 2016. Κύρια χαρακτηριστικά της σοδειάς είναι ο πρώιμος τρύγος κατά δέκα μέρες περίπου, τα μικρόρογα αλλά πολύ αρωματικά σταφύλια, η άριστη υγιεινή του συνόλου των σταφυλιών, αποδόσεις ίδιες με τις περσινές, παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες με περίοδο ξηρασίας, χωρίς όμως καύσωνες που θα έβλαπταν ποιοτικά το σταφύλι.

»Σε πολύ καλό ποιοτικό επίπεδο θα είναι και τα κρασιά της Σαντορίνης. Κύρια χαρακτηριστικά για τη Σαντορίνη είναι επίσης τα μικρόρογα σταφύλια (γενικό φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα λόγω χαμηλών βροχοπτώσεων), τα κρασιά με έντονη φρεσκάδα και καλό αρωματικό δυναμικό και όγκο, υψηλές οξύτητες, άριστη υγιεινή του συνόλου των σταφυλιών (καμία προσβολή), πολύ καλή ωριμότητα ΔΑΤ>13%.

»Στη Νάουσα και Γουμένισσα ο τρύγος ξεκινάει τώρα, αλλά από την πορεία ωρίμανσης φαίνεται ότι περιμένουμε μια πολύ καλή χρονιά. Το ίδιο αναμένουμε και από τον τρύγο του Μοσχοφίλερου στην περιοχή της Μαντινείας».

Ε. ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ Α.Ε

Εκτιμήσεις από το αμπελουργικό και οινολογικό τμήμα της Οινοποιίας Τσάνταλη

10 οινοποιεία μάς στέλνουν τα νέα του τρύγου Facebook Twitter

«Για τους αμπελώνας μας στη Βόρεια Ελλάδα (Χαλκιδική, Άγιον Όρος, Ραψάνη και Νάουσα) το 2016 χαρακτηρίστηκε από τις ήπιες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που είχαν ως αποτέλεσμα την κανονική έκπτυξη των οφθαλμών των πρέμνων. Ταυτόχρονα, η απουσία υψηλών θερμοκρασιών κατά τους μήνες Ιούλιο και Αυγούστο οδήγησε σε συνεχή ωρίμαση των σταφυλιών.

»Ο τρύγος ξεκίνησε στην περιοχή της Χαλκιδικής με την ποικιλία Sauvignon blanc και στο Άγιον Όρος, στη Μαρώνεια και στο Λιτόχωρο με την ποικιλία Chardonnay στις 9 Αυγούστου.

»Η παραγωγή σε όλες τις περιοχές, σε σύγκριση με το 2015, παρουσιάζεται αυξημένη σε ποσοστό 10% κατά μέσο όρο, παρά ταύτα με υγιές και καλής ποιότητας σταφύλι, με φυσιολογική ωρίμανση των ραγών. Ειδικότερα για την περιοχή της Νάουσας, οι έως σήμερα ενδείξεις οδηγούν σε εκτιμήσεις για μια εξαιρετική χρονιά, από τις υψηλότερες ποιοτικά των τελευταίων ετών».

ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ

Στέλιος Μπουτάρης

10 οινοποιεία μάς στέλνουν τα νέα του τρύγου Facebook Twitter

«Η φετινή χρονιά ξεκίνησε πολύ καλά και δείχνει να εξελίσσεται ακόμα καλύτερα. Μετά από δύο μάλλον μέτριες χρονιές για το ξινόμαυρο στη Νάουσα και στο Αμύνταιο, η φετινή δείχνει να μας ανταμείβει! Η χρονιά κύλησε ήρεμα, χωρίς βροχές στη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι βροχές και οι χαμηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια της ανθοφορίας οδήγησαν σε ανθόρροια το Merlot, μειώνοντας ελαφρά την παραγωγή του, σε ορισμένα αμπελοτόπια, ενώ οι υπόλοιπες ποικιλίες δεν επηρεάστηκαν. Η παραγωγή τους ήταν καλή.

Η χρονιά χαρακτηρίζεται ως πρώιμη, 7-10 μέρες, ανάλογα με την ποικιλία. Η άνθηση ξεκίνησε το τελευταίο δεκαήμερο του Μάη, ως συνήθως, όμως εξαιτίας των βροχοπτώσεων και των σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών ήταν παρατεταμένη, με αποτέλεσμα στο ίδιο φυτό να συνυπάρχουν ανθοταξίες στο μούρο, ανθισμένες, και άλλες να έχουν ήδη δέσει. Η ανομοιόμορφη κατάσταση διατηρήθηκε και στον περκασμό, που για τις περισσότερες ποικιλίες ξεκίνησε 10-15 μέρες πρωιμότερα και ολοκληρώθηκε πάρα πολύ γρήγορα. Οι πρώιμες ποικιλίες ωρίμασαν πολύ καλά, διατηρώντας το αρωματικό τους δυναμικό και την οξύτητά τους, εξαιτίας των ζεστών ημερών και των δροσερών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα ξινόμαυρα δείχνουν υγιή, καθαρά, ώριμα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η χρονιά θα είναι μεγάλη».

ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑΣ

Γιώργος Σκούρας

10 οινοποιεία μάς στέλνουν τα νέα του τρύγου Facebook Twitter

«Η χρονιά μέχρι τα μέσα Αυγούστου στη βορειοανατολική Πελοπόννησο ήταν ξερική, με σημαντικές ζέστες, με αποτέλεσμα να έχουμε σταφύλια εξαιρετικά σε υγεία με μικρή σχετική πρωιμότητα και μικρές αποδόσεις. Ποικιλίες Chardonnay, Viognier, Merlot τρυγήθηκαν άβρεχες με ωραία φαινολική ωριμότητα και πολύ καθαρά αρωματικά χαρακτηριστικά . Ο τρύγος στη Νεμέας φαίνεται ότι, παρά τις κάποιες βροχές, θα κάνει μάλλον μια σπουδαία χρόνια!»

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΣ

Βασίλης Παπαγιαννάκος

10 οινοποιεία μάς στέλνουν τα νέα του τρύγου Facebook Twitter

«Η αμπελουργική χρονιά στην Αττική χαρακτηρίζεται από τη χαμηλή βροχόπτωση κατά τους χειμερινούς μήνες: Ήπιος χειμώνας με υψηλές θερμοκρασίες από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο που οδήγησε σε πρώιμη ανθοφορία.
Η ανάπτυξη και η ωρίμανση στη συνέχεια ήταν φυσιολογικές, χωρίς απρόοπτα καιρικά φαινόμενα (χαλάζι, παγετό, υγρασίες) που θα απειλούσαν την ανθοφορία.

Το καλοκαίρι ήταν ζεστό, αλλά χάρη στους καθημερινούς και δυνατούς, φέτος, βοριάδες που πνέουν στην περιοχή, προερχόμενοι από τον νότιο Ευβοϊκό, αποφύγαμε τις υγρασίες και κατά συνέπεια τις ασθένειες.
Έτσι, σχετικά με άλλες χρονιές, φτάσαμε σε πρώιμη, αλλά πολύ υγιή σοδειά, με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε όλες τις καλλιεργούμενες ποικιλίες και ειδικά στο σαββατιανό, τη φημισμένη ιστορική ποικιλία της Αττικής».

VASSALTIS WINERY

Ηλίας Ρουσσάκης

10 οινοποιεία μάς στέλνουν τα νέα του τρύγου Facebook Twitter

«Ο τρύγος του 2016 για το οινοποιείο Vassaltis στη Σαντορίνη ξεκίνησε σχετικά πρώιμα, στις 3 Αυγούστου, με το ασύρτικο. Είχε προηγηθεί, λίγες μέρες νωρίτερα, η συγκομιδή μιας μικρής ποσότητας μαυροτράγανου.

»Η πρωτοφανής, ακόμη και για τη Σαντορίνη, απουσία βροχοπτώσεων κατά τη χειμερινή και ανοιξιάτικη περίοδο και οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιουνίου οδήγησαν σε ένα πρώιμα αυξημένο υδατικό στρες και απώλεια φυλλικής επιφάνειας, που είχαν ως αποτέλεσμα ανισορροπίες στην ωρίμανση του καρπού μέσα στο ίδιο αμπελοτεμάχιο, και πολλές φορές ακόμα και πάνω στο ίδιο φυτό, και αρκετά εγκαύματα. Τη φετινή χρονιά ο έλεγχος του καρπού στην ταινία διαλογής έγινε και για τα άγουρα και για τα υπερώριμα σταφύλια.

»Αντίθετα, ο δροσερός και ξηρός Ιούλιος δεν ευνόησε την ανάπτυξη της φαιάς και όξινης σήψης και οδήγησε σε ιδιαίτερα καλή υγιεινή του καρπού που έφτασε στο οινοποιείο.

»Τα πρώτα δείγματα από τους μούστους δείχνουν ιδιαίτερα υψηλές οξύτητες, αλκοόλες που θα κυμανθούν στο 13,5-13,7% και αρκετά καλή συμπύκνωση».

ΤΗΝΙΑΚΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ

Σπύρος Ζουμπούλης

10 οινοποιεία μάς στέλνουν τα νέα του τρύγου Facebook Twitter

«Η φετινή σοδειά είναι πρώιμη και από ποσότητα είναι πολύ μικρή δυστυχώς, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την άνοιξη, αλλά κυρίως λόγω δύο χαλαζοπτώσεων που είχαμε τον Μάρτιο. Η ποιότητα δείχνει να είναι πολύ καλή χρόνια για το μαυροτράγανο. Για τα λευκά, είναι λίγο νωρίς για να κάνω εκτίμηση, διότι δεν τα έχουμε τρυγήσει ακόμα. Άλλα, παρά την ανομβρία που είχαμε, το αμπέλι βρήκε την υγρασία που χρειαζόταν μέχρι τώρα και οι ωριμάνσεις των λευκών πάνε πολύ καλά».

ΚΤΗΜΑ ΛΙΓΑΣ

Ιάσων Λίγας

10 οινοποιεία μάς στέλνουν τα νέα του τρύγου Facebook Twitter

«Ο χειμώνας στην Πέλλα ήταν κανονικός, με βροχές, κρύο και χιόνια. Η άνοιξη ήταν ζεστή και επιτάχυνε την ανάπτυξη του αμπελιού. Οι βροχές του Μαΐου, ευεργετικές μεν, ωστόσο ευνόησαν την ανάπτυξη του περονόσπορου που έπληξε, ευτυχώς ελαφρά, ορισμένα αμπελοτεμάχια. Οι ζεστές και άνομβρες μέρες του Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου έφεραν κάποια πρωιμότητα στα σταφύλια. Οι επεμβάσεις μας με ψεκασμούς με εκχυλίσματα βοτάνων όπως και άλλοι φυσικοί χειρισμοί που μας συστήνει η «more than organic» πρακτική μας στα αμπέλια ήταν πολύ ευεργετικά και οδήγησαν τα σταφύλια σε ωριμότητα πλήρη, υγιή και στον χρόνο της.

»Ο τρύγος εξελίσσεται ομαλά, με ιδανική φαινολική ωριμότητα και ισορροπία σακχάρων και οξύτητας. Η χρονιά φαίνεται ότι θα καταταχθεί στην κατηγορία πολύ καλή έως άριστη».

ΚΤΗΜΑ ΠΑΤΕΡΙΑΝΑΚΗ

Εμμανουέλα Πατεριανάκη

10 οινοποιεία μάς στέλνουν τα νέα του τρύγου Facebook Twitter

«Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκίνησε φέτος ο τρύγος στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στην αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Πεζών, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νομού Ηρακλείου. Η χρονιά φαίνεται να είναι εξαιρετική για τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς της περιοχής, καθώς οι ήπιες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης, η χαμηλή υγρασία μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και τα αιγαιοπελαγίτικα μελτέμια βοήθησαν στη σωστή ωρίμανση του σταφυλιού. Αποτέλεσμα
των συνθηκών αυτών είναι να επιτευχθεί μια σωστή φαινολική ωρίμανση που θα βοηθήσει στην παραγωγή ποιοτικών οίνων. Δυστυχώς, λόγω της ανομβρίας που παρατηρήθηκε κατά τη χειμερινή περίοδο δεν αναμένεται αύξηση στην ποσότητα, αλλά μας αρκεί η ποιοτική αύξηση. Η χρονιά αναμένεται να μας αποδώσει πολυδυναμικούς λευκούς και ερυθρούς οίνους, με υψηλό αρωματικό προφίλ, καλή ισορροπία οξύτητας με σάκχαρα, πλούσια σε φαινολικά συστατικά και πολύ καλό δυναμικό παλαίωσης. Συμβουλή προς τους οινόφιλους: «Φροντίστε να κράτησε φιάλες 2016 στο κελάρι σας. Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!».

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΔΟΥΛΟΥΦΑΚΗ

Νίκος Δουλουφάκης

10 οινοποιεία μάς στέλνουν τα νέα του τρύγου Facebook Twitter

«Φέτος ξεκινήσαμε τον τρύγο στις 4 Αυγούστου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Καλλιεργητικά χαρακτηρίζεται πολύ καλή χρονιά. Το καλοκαίρι ήταν δροσερό, τα φυσιολογικά για τον Ιούλιο μελτέμια κράτησαν τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι, τα σταφύλια αναπτύχθηκαν ομαλά, με καλές ωριμότητες».

ΚΤΗΜΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

Χαρίτος Χαριτάτος

10 οινοποιεία μάς στέλνουν τα νέα του τρύγου Facebook Twitter

«Ο φετινός τρύγος ήταν αυξημένος κατά 20% περίπου σε σχέση με πέρυσι για τη λευκή ποικιλία Μοσχάτο. Για τη μαυροδάφνη, αυξημένος επίσης, κατά 25%. Η ποιότητα είναι πολύ καλή μέχρι στιγμής και τα δεδομένα μάς λένε πως θα έχουμε καλά και ποιοτικά κρασιά».

*Κώστας Βάρναλης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο νέο σπίτι της Trattoria Italia d'Onofrio για την πιο ωραία πέστο φιστίκι

Γεύση / Στο νέο σπίτι της Trattoria Italia d'Onofrio για την πιο ωραία πέστο φιστίκι

Μετά από πολλές μετακινήσεις, ο Ονούφριος Ιωακειμίδης μετέφερε την τρατορία του στα σύνορα Κουκακίου και Πετραλώνων και σε μια χαμηλών τόνων πλατεία. Συνεχίζει να σερβίρει παραδοσιακή ιταλική κουζίνα, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα στο μενού του, υπενθυμίζoντάς μας ότι το πεκορίνο δεν υπάρχει για να μπαίνει παντού και ότι η αματριτσιάνα φτιάχνεται με μπουκατίνι και μόνο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μια Αθηναία από το Νεπάλ έχει τα καλύτερα ινδικά εστιατόρια

Οι Αθηναίοι / Ήρθε από το Νεπάλ κι έφτιαξε τα καλύτερα ινδικά εστιατόρια της Αθήνας

Η Sujana Acharya ήρθε στην Ελλάδα αποφασισμένη να αποδείξει ότι το να είσαι ξένη και γυναίκα δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι πρέπει να ζεις στο περιθώριο της κοινωνίας. Σήμερα έχει τα πιο επιτυχημένα ινδικά εστιατόρια της πόλης.
M. HULOT
Matzenta: Μια γαστροταβέρνα με κουζίνα που εμπνέεται από την Κρήτη και το Μεξικό ταυτόχρονα

Γεύση / Matzenta: Μια γαστροταβέρνα εμπνέεται από την Κρήτη και το Μεξικό

Συνδυάζοντας την πλούσια πρώτη ύλη της Κρήτης με τις παραδοσιακές μεξικάνικες συνταγές, ο Δημήτρης Μαλανδρένης προσφέρει μια δημιουργική κουζίνα-πρότυπο που απέχει χιλιόμετρα απ’ όσα Tex-Mex γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
4 υγιεινά δεκατιανά που θα αγαπήσουν τα παιδιά σας

Γεύση / 4 υγιεινά δεκατιανά που θα αγαπήσουν τα παιδιά σας

Η Ιωάννα Χαλμούκη, που φτιάχνει καθημερινά υγιεινά γεύματα για τα δυο παιδιά της, κερδίζοντας το στοίχημα της ισορροπημένης και ταυτόχρονα νόστιμης διατροφής, μας μαθαίνει να φτιάχνουμε τέσσερα λαχταριστά γεύματα που μεταφέρονται εύκολα στο σχολείο.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Εσοδεία 2022, μια χρονιά με ποιοτικές διαφοροποιήσεις

Γεύση / Πώς πήγε φέτος ο τρύγος; Αμπελουργοί, οινοποιοί και οινολόγοι απαντούν

Ζητήσαμε τις εκτιμήσεις αμπελουργών, οινολόγων και οινοποιών, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, για τα κρασιά που θα πιούμε από την εσοδεία του 2022, σύμφωνα με τους καλλιεργητικούς παράγοντες και τα καιρικά φαινόμενα που προηγήθηκαν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ