Τα απλά, τέλεια γεύματα: Στο Lulu για σάντουιτς και σαλάτες και στο Petit Village για tartines και cheesecake

Τα απλά, τέλεια γεύματα: Στο Lulu για σάντουιτς και σαλάτες και στο Petit Village για tartines και cheesecake Facebook Twitter
O σεφ Andrea Nigiotti, καταφέρνει να κρατά χορτάτους και χαρούμενους όλους τους επισκέπτες του Lulu.
0

Όσοι από εμάς δουλεύουν με άστατο ωράριο ή δεν έχουν μια τυπική, οικογενειακή ζωή που μεριμνά για το φαγητό της μέρας, το γεμάτο λαχανικά και φρούτα ψυγείο και τα πρωινά σε τραπέζι στρωμένο με superfoods και ροφήματα τόνωσης και ενέργειας αναζητάμε με μανία μαγαζιά που έχουν να μας προσφέρουν πιάτα όχι μόνο με γεύση αλλά και με θρεπτική αξία. Και, φυσικά, δεν θέλουμε να πληρώνουμε μια περιουσία για να μπορούμε να έχουμε μια σχέση ρουτίνας μαζί τους και να δακρύζουμε από πόνο σε κάθε μπουκιά που κατεβάζουμε.


Το Lulu είναι μια πρόσφατη και φωτεινή άφιξη στα Εξάρχεια που έχει μια τάση να αγκαλιάζει τις υγιεινές αλλά και βίγκαν επιλογές. Βρίσκεται στη γωνία Ιπποκράτους και Βαλτετσίου και θα το προσέξεις γιατί είναι απλό, μοντέρνο, πράσινο και φιλόξενο. δημιουργήθηκε από τρεις νέους ανθρώπους, την Άντζη Βαλσάμη, τον Νικόλα Κωνσταντίνου και τον Γιάννη Μπάρκα, που είχαν στο μυαλό τους να φτιάξουν κάτι με ουσία και απλότητα. Φαίνεται ότι τα κατάφεραν θαυμάσια, αφού, από την πρώτη στιγμή που πέρασα την πόρτα, ένιωσα πως είχα ανακαλύψει το ιδανικό μέρος για να κατευνάσω την πείνα μου.

Τα σάντουιτς, χορταστικά και νόστιμα, προσφέρονται και σε βίγκαν εκδοχή, ενώ τα υλικά τους είναι διαλεγμένα με φροντίδα.

Στο Lulu υπάρχει πάντα ένας καλός λόγος να πας, είτε το πρωί είτε το μεσημέρι. Το πρώτο καλό πράγμα, που δεν θα χορταίνεις στα τραπεζάκια του, είναι ο ζαπατίστικος καφές που θα πιεις. Με καταγωγή από την περιοχή Τσιάπα του Μεξικού και καλλιεργημένος με αυστηρές αγρο-οικολογικές μεθόδους, ο καφές ποικιλίας 100% Arabica είναι αρωματικός, δυνατός και ικανός να σε ξυπνήσει και να σε κρατήσει ακμαίο για πολλές ώρες. Το ίδιο λαχταριστοί και τονωτικοί είναι οι χυμοί του μαγαζιού. Φτιαγμένοι από φρέσκα, βιολογικά φρούτα και εμπλουτισμένοι με αγνά υλικά, ξυπνάνε και τρέφουν εύκολα και γρήγορα το σώμα και το μυαλό.

Τα απλά, τέλεια γεύματα: Στο Lulu για σάντουιτς και σαλάτες και στο Petit Village για tartines και cheesecake Facebook Twitter
Οι χυμοί του μαγαζιού είναι λαχταριστοί και τονωτικοί.

Αν θες να ξεκινήσεις τη μέρα σου όμορφα και παραγωγικά, το Lulu θα κάνει ό,τι μπορεί για να σε βοηθήσει. Κι όταν πεινάσεις, το Lulu και πάλι κοντά σου θα είναι με ένα μικρό, αλλά σωστά δομημένο μενού για τους περιπατητές και εργαζόμενους της πόλης.

Στην ανοιχτή κουζίνα του μαγαζιού ο σεφ Andrea Nigiotti καταφέρνει να κρατά χορτάτους και χαρούμενους όλους τους επισκέπτες του. Καθημερινά υπάρχει μια σούπα που είναι ό,τι χρειάζεσαι για να ανακουφιστείς μια κρύα μέρα αλλά και διάφορα άλλα πιάτα. Τα σάντουιτς, χορταστικά και νόστιμα, προσφέρονται και σε βίγκαν εκδοχή, ενώ τα υλικά τους είναι διαλεγμένα με φροντίδα. Τα λαχανικά ολόφρεσκα, τα αυγά βιολογικά, τα τυριά και τα αλλαντικά από μικρούς παραγωγούς και το ψωμί αληθινό και εύγευστο.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις σαλάτες, που είναι από μόνες τους ένα ολοκληρωμένο γεύμα, παρέχοντας όλα εκείνα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεσαι για να είσαι συνεπής με τη διατροφή σου. Για παράδειγμα, η ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με φρούτα εποχής, ξηρούς καρπούς, παρμεζάνα και ντρέσινγκ πορτοκάλι ήταν εξαίσια και συναγωνιζόταν άνετα το σάντουιτς με τα μανιτάρια και το βίγκαν τυρί που πήρα μαζί μου για το γραφείο. Πεντανόστιμη και σπιτική ήταν και η τορτίγια με τις πατάτες, τα αυγά και την παρμεζάνα. Στον κατάλογο του Lulu θα βρεις, επίσης, μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες αλλά και μερικά ποτά σε περίπτωση που σε πάρει το βραδάκι και χρειάζεσαι κάτι για να χαλαρώσεις.

Τα απλά, τέλεια γεύματα: Στο Lulu για σάντουιτς και σαλάτες και στο Petit Village για tartines και cheesecake Facebook Twitter
Σάντουιτς με μανιτάρια και βίγκαν τυρί.

Και αν το Lulu είναι νέο και ωραίο, το Petit Village, που ακολουθεί, είναι κλασικό και αγαπημένο. Βρίσκεται στη Φωκίωνος, ένα μικρό στενό που ενώνει την Ερμού με τη Μητρόπολη, έχει τον πιο γλυκόξινο ιδιοκτήτη του κόσμου και μοιάζει με τα σπίτια της Laura Ashley σε πιο μοντέρνα και αφαιρετική λογική. Το περίεργο με το Petit Village είναι πως φαίνεται να το ξέρουν όλοι, παρότι είναι μικρό και χωμένο ανάμεσα σε άλλα μαγαζιά. Βέβαια, αυτό εξηγείται και από το μενού του και από τον χαρακτήρα του Δημήτρη Χατζηπέτρου που το έχει εμπνευστεί και το δουλεύει καθημερινά και ακατάπαυστα.

Τι θα βρεις στο Petit Village; Αρχικά, την ηρεμία σου. Υπάρχει ευγένεια και γαλήνη στον χώρο. Ακόμα και αν κάτσεις στα τρία-τέσσερα, μπροστινά τραπέζια που στριμώχνονται το ένα δίπλα στο άλλο, νιώθεις ότι είσαι άνετα και ότι κανείς δεν ασχολείται μαζί σου. Μεγάλο πράγμα για όσους αγαπούν να περνούν απαρατήρητοι. Βέβαια, υπάρχει και το πατάρι του μαγαζιού που προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη απομόνωση και ησυχία. Μικρό, χαριτωμένο και περιποιημένο, σαν τα σαλονάκια που είχαν οι θείες άλλων εποχών, είναι ό,τι πρέπει για να περάσεις την ώρα σου απολαμβάνοντας ένα βιβλίο ή δουλεύοντας με τον υπολογιστή σου, μακριά από το γραφείο.

Τα απλά, τέλεια γεύματα: Στο Lulu για σάντουιτς και σαλάτες και στο Petit Village για tartines και cheesecake Facebook Twitter
O καφές σερβίρεται με γκοφρετίνια σε λευκές πορσελάνες.

Αγαπημένο μου ρόφημα στο «μικρό χωριό» της Αθήνας είναι αδιαμφισβήτητα η σπιτική λεμονάδα που ταιριάζει εντελώς στο ύφος του μαγαζιού και υπάρχει σε διάφορες εκδοχές για να ικανοποιεί όλα τα γούστα. Για να καταλάβεις, υπάρχει λεμονάδα με χαμομήλι και μέλι, με μαρμελάδα φράουλα και δυόσμο ή με ανανά και καρύδα, αν θέλεις λίγο καλοκαίρι μέσα στον χειμώνα. Ακόμα και αν ξεκινήσω την επίσκεψή μου με έναν καφέ, σερβιρισμένο με γκοφρετίνια σε λευκές πορσελάνες, δεν θα αντισταθώ ποτέ σε μια σπιτική λεμονάδα. Όπως πολύ δύσκολα θα πω όχι στο πιο άψογα σερβιρισμένο cheesecake της πόλης. Απόλυτα σπιτικό και αποδομημένο, ο Δημήτρης έχει αποφασίσει να το προσφέρει με δύο επιλογές για topping, γλυκό βύσσινο ή μαρμελάδα. Η κρέμα του, απαλή και ανάλαφρη, ταιριάζει τέλεια και με τα δύο.

Κάπως έτσι είναι και όλα τα πιάτα του μενού που σου δίνει την εντύπωση πως το έφτιαξαν τρεις γιαγιάδες: μία από την Ελλάδα, μία από την Ιταλία και μία από τη Γαλλία. Τόσο οι σαλάτες όσο και οι tartines είναι το κολατσιό από τα πιο αγνά υλικά που θα απολάμβανες σε μια πλατεία χωριού. Δυο φέτες ζυμωτού ψωμιού, φρυγανισμένες και στολισμένες με ό,τι λαχταρά η ψυχή σου. Λατρεμένη η tartine με σύκο και φέτα, απίστευτη η άλλη με το πέστο βασιλικού και το αγγούρι και αξεπέραστη η tartine με σάλτσα ντομάτας, θυμάρι και ελαιόλαδο που αποκλείεται να μη σε ταξιδέψει στα παιδικά σου χρόνια. Στο Petit Village θα βρεις ακόμα χυμούς, milkshakes, smoothies αλλά και σαλάτες και άλλα γλυκά. Μια επίσκεψη θα σε πείσει.

Τα απλά, τέλεια γεύματα: Στο Lulu για σάντουιτς και σαλάτες και στο Petit Village για tartines και cheesecake Facebook Twitter
Αγαπημένο μου ρόφημα στο μικρό χωριό της Αθήνας είναι αδιαμφισβήτητα η σπιτική λεμονάδα.
Τα απλά, τέλεια γεύματα: Στο Lulu για σάντουιτς και σαλάτες και στο Petit Village για tartines και cheesecake Facebook Twitter
Το Petit Village είναι κλασικό και αγαπημένο.
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Winners Vegan Restaurant: Σε ένα από τα καλύτερα vegan εστιατόρια της πόλης

Σήμερα δοκιμάζουμε / Winners Vegan Restaurant: Σε ένα από τα καλύτερα vegan εστιατόρια της πόλης

Ένα νέο vegan εστιατόριο έκανε την εμφάνισή του στην Αθήνα και ήμασταν από τους πρώτους που πήραμε μια γεύση από την κουζίνα του. Δημιουργημένο για να παρασύρει στα τραπέζια του ακόμα και τους πιο πιστούς οπαδούς των ζωικών εδεσμάτων, το Winners φαίνεται να έχει κάνει focus στην τέλεια γεύση και στις παραπλανητικές της ικανότητες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ