Οι Συμπέθεροι: Το deli που κάνουν ουρές στα Εξάρχεια

Ψωνίζουμε pasta από τον «Rummo Man» της Αθήνας Facebook Twitter
Στην αρχή δεν γέμιζε τα ράφια του με κάτι φοβερά ψαγμένο, σταδιακά όμως ο Θάνος άρχισε να ψάχνεται πολύ και να ανακαλύπτει γευστικούς θησαυρούς, ντόπιους και όχι μόνο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Κάποια στιγμή, ο πατέρας του Θάνου Βρεττάκη τον ρώτησε με τι θα ήθελε να ασχοληθεί μεγαλώνοντας, για να κάνει τα κουμάντα του και να τον βοηθήσει όσο μπορούσε. Και ο έφηβος τότε Θάνος απάντησε πως θέλει να γίνει μπακάλης, μια και όταν είχε ταξιδέψει στην Αυστραλία, στα δεκαπέντε του, βρέθηκε στο μπακάλικο ενός θείου του και ενθουσιάστηκε με τη φάση του deli. Ο πατέρας του, λοιπόν, που ήταν ένας από τους παλιούς επαγγελματίες των Εξαρχείων και τυπογραφούσε στη Σπύρου Τρικούπη, άνοιξε τότε ένα κλασικό μπακάλικο στην κοντινή οδό Στουρνάρη, προκειμένου να το δουλέψει ο Θάνος, όταν θα ήταν έτοιμος.

Το τυπογραφείο μπορεί να μην υπάρχει πια, όμως οι Συμπέθεροι μετράνε γύρω στα είκοσι χρόνια λειτουργίας. Στην αρχή δεν γέμιζε τα ράφια του με κάτι φοβερά ψαγμένο, σταδιακά όμως ο Θάνος άρχισε να ψάχνεται πολύ και να ανακαλύπτει γευστικούς θησαυρούς, ντόπιους και όχι μόνο.

Με καταγωγή από τα Τρίκαλα και τo Ηράκλειο, έχοντας σπουδάσει τυροκομία, πολλά από τα τυριά που βάζει ο Θάνος στα ψυγεία του είναι δικές του συνταγές, τις οποίες φτιάχνει σε συνεργασία με πολλούς διαφορετικούς μικρούς παραγωγούς, νησιώτες και στεριανούς. Δοκιμάστε το δικό του βολάκι Άνδρου και το τυρί τρύπας από την Κρήτη.

Έχει και αλλαντικά δικής του συνταγής, έχει και ελληνικά προϊόντα ιταλικής έμπνευσης, πολύ ωραία μορταδέλα και spianata από τη Λάρισα. Και salsiccia φρέσκια πουλάει –το ιταλικό λουκάνικο που το σπάμε και το κάνουμε σαν κιμά–, και burrata, που είναι κάπως δυσεύρετη εδώ.

Αν είστε λάτρεις των ζυμαρικών και δεν τα αντιμετωπίζετε απλώς ως μια εύκολη λύση, εκεί θα βρείτε ποικιλία σε ζυμαρικά Rummo – για τους Ιταλούς ο Θάνος είναι ο «Rummo man», παρατσούκλι που του έδωσαν οι εργαζόμενοι της πρεσβείας.

Ο Θάνος φέρνει και πολύ καυτερές αμερικανικές σάλτσες για να τις χρησιμοποιήσετε σε ένα μπάρμπεκιου ή για να βουτήξετε απλώς τις τηγανητές πατάτες σας, διαθέτει πολλά αποστάγματα και κρασί από την Ικαρία.

Ψωνίζουμε pasta από τον «Rummo Man» της Αθήνας Facebook Twitter
Ο Θάνος Βρεττάκης (αριστερά) και ο Χρήστος Γκίκας έχουν πλάκα, είναι πολύ κουλ και καθόλου ελιτιστές, θα τους πείτε απλώς ποιες είναι οι γεύσεις σας και εκείνοι θα σας προτείνουν τι να πάρετε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αν είστε λάτρεις των ζυμαρικών και δεν τα αντιμετωπίζετε απλώς ως μια εύκολη λύση, εκεί θα βρείτε ποικιλία σε ζυμαρικά Rummo – για τους Ιταλούς ο Θάνος είναι ο «Rummo man», παρατσούκλι που του έδωσαν οι εργαζόμενοι της πρεσβείας. Τη συγκεκριμένη μάρκα μπορείτε να τη βρείτε σε μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ, ωστόσο εκεί θα προμηθευτείτε τα προϊόντα της σε πιο χαμηλή τιμή – εγώ έχω μια κουζίνα γεμάτη με αυτά, με λογιών λογιών είδη μακαρονιών που βγάζει το συγκεκριμένο brand και τα έχω προμηθευτεί από τους Συμπέθερους. Τα μικρά πακέτα κοστίζουν 1,90 και τα μεγαλύτερα 2,50 ευρώ.

Γιατί τα Rummo είναι η τέλεια επιλογή για το καθημερινό μαγείρεμα αλλά και για πιο σπέσιαλ τραπέζια; Σε αντίθεση με τα βιομηχανικά ζυμαρικά που ψήνονται σε φούρνους με υψηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να ξεραθούν γρήγορα, να πακεταριστούν και να βγουν προς πώληση, τα Rummo παράγονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Αφήνονται να ξεραθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες, γίνονται με μια διαδικασία πιο χρονοβόρα, κι αυτό τους δίνει το υπόλευκο χρώμα και τα κάνει πιο εύπεπτα.

Επίσης, τα ζυμαρικά που έχουν στεγνώσει σε χαμηλή θερμοκρασία αφήνουν το νερό του βρασμού να τα διαπεράσει πιο εύκολα, έτσι πετυχαίνουμε πιο εύκολα το ιδανικό al dente αποτέλεσμα.

Ψωνίζουμε pasta από τον «Rummo Man» της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Θάνος φέρνει και πολύ καυτερές αμερικανικές σάλτσες για να τις χρησιμοποιήσετε σε ένα μπάρμπεκιου ή για να βουτήξετε απλώς τις τηγανητές πατάτες σας, διαθέτει πολλά αποστάγματα και κρασί από την Ικαρία. Μαζί του είναι και ο Χρήστος Γκίκας που μπορεί να τον ξέρετε ως gikachu από το TikTok. Έχουν πλάκα, είναι πολύ κουλ και καθόλου ελιτιστές, θα τους πείτε απλώς ποιες είναι οι γεύσεις σας και εκείνοι θα σας προτείνουν τι να πάρετε, δεν χρειάζεται να έχετε το άγχος ότι πρέπει να ξέρετε τα πάντα, θα τα μάθετε εκεί.

Στουρνάρη 14, Εξάρχεια, 210 3836661

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ