Οι Συμπέθεροι: Το deli που κάνουν ουρές στα Εξάρχεια

Ψωνίζουμε pasta από τον «Rummo Man» της Αθήνας Facebook Twitter
Στην αρχή δεν γέμιζε τα ράφια του με κάτι φοβερά ψαγμένο, σταδιακά όμως ο Θάνος άρχισε να ψάχνεται πολύ και να ανακαλύπτει γευστικούς θησαυρούς, ντόπιους και όχι μόνο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Κάποια στιγμή, ο πατέρας του Θάνου Βρεττάκη τον ρώτησε με τι θα ήθελε να ασχοληθεί μεγαλώνοντας, για να κάνει τα κουμάντα του και να τον βοηθήσει όσο μπορούσε. Και ο έφηβος τότε Θάνος απάντησε πως θέλει να γίνει μπακάλης, μια και όταν είχε ταξιδέψει στην Αυστραλία, στα δεκαπέντε του, βρέθηκε στο μπακάλικο ενός θείου του και ενθουσιάστηκε με τη φάση του deli. Ο πατέρας του, λοιπόν, που ήταν ένας από τους παλιούς επαγγελματίες των Εξαρχείων και τυπογραφούσε στη Σπύρου Τρικούπη, άνοιξε τότε ένα κλασικό μπακάλικο στην κοντινή οδό Στουρνάρη, προκειμένου να το δουλέψει ο Θάνος, όταν θα ήταν έτοιμος.

Το τυπογραφείο μπορεί να μην υπάρχει πια, όμως οι Συμπέθεροι μετράνε γύρω στα είκοσι χρόνια λειτουργίας. Στην αρχή δεν γέμιζε τα ράφια του με κάτι φοβερά ψαγμένο, σταδιακά όμως ο Θάνος άρχισε να ψάχνεται πολύ και να ανακαλύπτει γευστικούς θησαυρούς, ντόπιους και όχι μόνο.

Με καταγωγή από τα Τρίκαλα και τo Ηράκλειο, έχοντας σπουδάσει τυροκομία, πολλά από τα τυριά που βάζει ο Θάνος στα ψυγεία του είναι δικές του συνταγές, τις οποίες φτιάχνει σε συνεργασία με πολλούς διαφορετικούς μικρούς παραγωγούς, νησιώτες και στεριανούς. Δοκιμάστε το δικό του βολάκι Άνδρου και το τυρί τρύπας από την Κρήτη.

Έχει και αλλαντικά δικής του συνταγής, έχει και ελληνικά προϊόντα ιταλικής έμπνευσης, πολύ ωραία μορταδέλα και spianata από τη Λάρισα. Και salsiccia φρέσκια πουλάει –το ιταλικό λουκάνικο που το σπάμε και το κάνουμε σαν κιμά–, και burrata, που είναι κάπως δυσεύρετη εδώ.

Αν είστε λάτρεις των ζυμαρικών και δεν τα αντιμετωπίζετε απλώς ως μια εύκολη λύση, εκεί θα βρείτε ποικιλία σε ζυμαρικά Rummo – για τους Ιταλούς ο Θάνος είναι ο «Rummo man», παρατσούκλι που του έδωσαν οι εργαζόμενοι της πρεσβείας.

Ο Θάνος φέρνει και πολύ καυτερές αμερικανικές σάλτσες για να τις χρησιμοποιήσετε σε ένα μπάρμπεκιου ή για να βουτήξετε απλώς τις τηγανητές πατάτες σας, διαθέτει πολλά αποστάγματα και κρασί από την Ικαρία.

Ψωνίζουμε pasta από τον «Rummo Man» της Αθήνας Facebook Twitter
Ο Θάνος Βρεττάκης (αριστερά) και ο Χρήστος Γκίκας έχουν πλάκα, είναι πολύ κουλ και καθόλου ελιτιστές, θα τους πείτε απλώς ποιες είναι οι γεύσεις σας και εκείνοι θα σας προτείνουν τι να πάρετε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αν είστε λάτρεις των ζυμαρικών και δεν τα αντιμετωπίζετε απλώς ως μια εύκολη λύση, εκεί θα βρείτε ποικιλία σε ζυμαρικά Rummo – για τους Ιταλούς ο Θάνος είναι ο «Rummo man», παρατσούκλι που του έδωσαν οι εργαζόμενοι της πρεσβείας. Τη συγκεκριμένη μάρκα μπορείτε να τη βρείτε σε μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ, ωστόσο εκεί θα προμηθευτείτε τα προϊόντα της σε πιο χαμηλή τιμή – εγώ έχω μια κουζίνα γεμάτη με αυτά, με λογιών λογιών είδη μακαρονιών που βγάζει το συγκεκριμένο brand και τα έχω προμηθευτεί από τους Συμπέθερους. Τα μικρά πακέτα κοστίζουν 1,90 και τα μεγαλύτερα 2,50 ευρώ.

Γιατί τα Rummo είναι η τέλεια επιλογή για το καθημερινό μαγείρεμα αλλά και για πιο σπέσιαλ τραπέζια; Σε αντίθεση με τα βιομηχανικά ζυμαρικά που ψήνονται σε φούρνους με υψηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να ξεραθούν γρήγορα, να πακεταριστούν και να βγουν προς πώληση, τα Rummo παράγονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Αφήνονται να ξεραθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες, γίνονται με μια διαδικασία πιο χρονοβόρα, κι αυτό τους δίνει το υπόλευκο χρώμα και τα κάνει πιο εύπεπτα.

Επίσης, τα ζυμαρικά που έχουν στεγνώσει σε χαμηλή θερμοκρασία αφήνουν το νερό του βρασμού να τα διαπεράσει πιο εύκολα, έτσι πετυχαίνουμε πιο εύκολα το ιδανικό al dente αποτέλεσμα.

Ψωνίζουμε pasta από τον «Rummo Man» της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Θάνος φέρνει και πολύ καυτερές αμερικανικές σάλτσες για να τις χρησιμοποιήσετε σε ένα μπάρμπεκιου ή για να βουτήξετε απλώς τις τηγανητές πατάτες σας, διαθέτει πολλά αποστάγματα και κρασί από την Ικαρία. Μαζί του είναι και ο Χρήστος Γκίκας που μπορεί να τον ξέρετε ως gikachu από το TikTok. Έχουν πλάκα, είναι πολύ κουλ και καθόλου ελιτιστές, θα τους πείτε απλώς ποιες είναι οι γεύσεις σας και εκείνοι θα σας προτείνουν τι να πάρετε, δεν χρειάζεται να έχετε το άγχος ότι πρέπει να ξέρετε τα πάντα, θα τα μάθετε εκεί.

Στουρνάρη 14, Εξάρχεια, 210 3836661

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ