Οι Συμπέθεροι: Το deli που κάνουν ουρές στα Εξάρχεια

Ψωνίζουμε pasta από τον «Rummo Man» της Αθήνας Facebook Twitter
Στην αρχή δεν γέμιζε τα ράφια του με κάτι φοβερά ψαγμένο, σταδιακά όμως ο Θάνος άρχισε να ψάχνεται πολύ και να ανακαλύπτει γευστικούς θησαυρούς, ντόπιους και όχι μόνο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Κάποια στιγμή, ο πατέρας του Θάνου Βρεττάκη τον ρώτησε με τι θα ήθελε να ασχοληθεί μεγαλώνοντας, για να κάνει τα κουμάντα του και να τον βοηθήσει όσο μπορούσε. Και ο έφηβος τότε Θάνος απάντησε πως θέλει να γίνει μπακάλης, μια και όταν είχε ταξιδέψει στην Αυστραλία, στα δεκαπέντε του, βρέθηκε στο μπακάλικο ενός θείου του και ενθουσιάστηκε με τη φάση του deli. Ο πατέρας του, λοιπόν, που ήταν ένας από τους παλιούς επαγγελματίες των Εξαρχείων και τυπογραφούσε στη Σπύρου Τρικούπη, άνοιξε τότε ένα κλασικό μπακάλικο στην κοντινή οδό Στουρνάρη, προκειμένου να το δουλέψει ο Θάνος, όταν θα ήταν έτοιμος.

Το τυπογραφείο μπορεί να μην υπάρχει πια, όμως οι Συμπέθεροι μετράνε γύρω στα είκοσι χρόνια λειτουργίας. Στην αρχή δεν γέμιζε τα ράφια του με κάτι φοβερά ψαγμένο, σταδιακά όμως ο Θάνος άρχισε να ψάχνεται πολύ και να ανακαλύπτει γευστικούς θησαυρούς, ντόπιους και όχι μόνο.

Με καταγωγή από τα Τρίκαλα και τo Ηράκλειο, έχοντας σπουδάσει τυροκομία, πολλά από τα τυριά που βάζει ο Θάνος στα ψυγεία του είναι δικές του συνταγές, τις οποίες φτιάχνει σε συνεργασία με πολλούς διαφορετικούς μικρούς παραγωγούς, νησιώτες και στεριανούς. Δοκιμάστε το δικό του βολάκι Άνδρου και το τυρί τρύπας από την Κρήτη.

Έχει και αλλαντικά δικής του συνταγής, έχει και ελληνικά προϊόντα ιταλικής έμπνευσης, πολύ ωραία μορταδέλα και spianata από τη Λάρισα. Και salsiccia φρέσκια πουλάει –το ιταλικό λουκάνικο που το σπάμε και το κάνουμε σαν κιμά–, και burrata, που είναι κάπως δυσεύρετη εδώ.

Αν είστε λάτρεις των ζυμαρικών και δεν τα αντιμετωπίζετε απλώς ως μια εύκολη λύση, εκεί θα βρείτε ποικιλία σε ζυμαρικά Rummo – για τους Ιταλούς ο Θάνος είναι ο «Rummo man», παρατσούκλι που του έδωσαν οι εργαζόμενοι της πρεσβείας.

Ο Θάνος φέρνει και πολύ καυτερές αμερικανικές σάλτσες για να τις χρησιμοποιήσετε σε ένα μπάρμπεκιου ή για να βουτήξετε απλώς τις τηγανητές πατάτες σας, διαθέτει πολλά αποστάγματα και κρασί από την Ικαρία.

Ψωνίζουμε pasta από τον «Rummo Man» της Αθήνας Facebook Twitter
Ο Θάνος Βρεττάκης (αριστερά) και ο Χρήστος Γκίκας έχουν πλάκα, είναι πολύ κουλ και καθόλου ελιτιστές, θα τους πείτε απλώς ποιες είναι οι γεύσεις σας και εκείνοι θα σας προτείνουν τι να πάρετε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αν είστε λάτρεις των ζυμαρικών και δεν τα αντιμετωπίζετε απλώς ως μια εύκολη λύση, εκεί θα βρείτε ποικιλία σε ζυμαρικά Rummo – για τους Ιταλούς ο Θάνος είναι ο «Rummo man», παρατσούκλι που του έδωσαν οι εργαζόμενοι της πρεσβείας. Τη συγκεκριμένη μάρκα μπορείτε να τη βρείτε σε μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ, ωστόσο εκεί θα προμηθευτείτε τα προϊόντα της σε πιο χαμηλή τιμή – εγώ έχω μια κουζίνα γεμάτη με αυτά, με λογιών λογιών είδη μακαρονιών που βγάζει το συγκεκριμένο brand και τα έχω προμηθευτεί από τους Συμπέθερους. Τα μικρά πακέτα κοστίζουν 1,90 και τα μεγαλύτερα 2,50 ευρώ.

Γιατί τα Rummo είναι η τέλεια επιλογή για το καθημερινό μαγείρεμα αλλά και για πιο σπέσιαλ τραπέζια; Σε αντίθεση με τα βιομηχανικά ζυμαρικά που ψήνονται σε φούρνους με υψηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να ξεραθούν γρήγορα, να πακεταριστούν και να βγουν προς πώληση, τα Rummo παράγονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Αφήνονται να ξεραθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες, γίνονται με μια διαδικασία πιο χρονοβόρα, κι αυτό τους δίνει το υπόλευκο χρώμα και τα κάνει πιο εύπεπτα.

Επίσης, τα ζυμαρικά που έχουν στεγνώσει σε χαμηλή θερμοκρασία αφήνουν το νερό του βρασμού να τα διαπεράσει πιο εύκολα, έτσι πετυχαίνουμε πιο εύκολα το ιδανικό al dente αποτέλεσμα.

Ψωνίζουμε pasta από τον «Rummo Man» της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Θάνος φέρνει και πολύ καυτερές αμερικανικές σάλτσες για να τις χρησιμοποιήσετε σε ένα μπάρμπεκιου ή για να βουτήξετε απλώς τις τηγανητές πατάτες σας, διαθέτει πολλά αποστάγματα και κρασί από την Ικαρία. Μαζί του είναι και ο Χρήστος Γκίκας που μπορεί να τον ξέρετε ως gikachu από το TikTok. Έχουν πλάκα, είναι πολύ κουλ και καθόλου ελιτιστές, θα τους πείτε απλώς ποιες είναι οι γεύσεις σας και εκείνοι θα σας προτείνουν τι να πάρετε, δεν χρειάζεται να έχετε το άγχος ότι πρέπει να ξέρετε τα πάντα, θα τα μάθετε εκεί.

Στουρνάρη 14, Εξάρχεια, 210 3836661

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ