Στο Υπερωκεάνειον, την κλασική αξία του Πειραιά για ψάρι και θαλασσινά

Στο Υπερωκεάνειον, την κλασική αξία του Πειραιά για ψάρι και θαλασσινά, σαν σε νησί Facebook Twitter
Η διακόσμηση που θυμίζει μπακάλικο, με τις στοιβαγμένες κονσέρβες και τις φωτογραφίες παλιών βαποριών, σε ταξιδεύει πολλές δεκαετίες πίσω. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η αλήθεια είναι πως στον Πειραιά, παρόλο που είναι λιμάνι και η Ιχθυόσκαλα δεν απέχει πολύ από καμιά του γειτονιά, δεν είναι πολλά τα εστιατόρια που σερβίρουν πραγματικά φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. Μια φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα του αστερίσκου με τα κατεψυγμένα στα ψιλά γράμματα είναι το Υπερωκεάνειον, που χρόνια τώρα έχει αγκυροβολήσει στην ηλιόλουστη γειτονιά του Χατζηκυριάκειου και όταν λέει πως ό,τι σερβίρει είναι φρέσκο, το εννοεί. 

Από την αρχή σε κερδίζει η φιλόξενη ατμόσφαιρα. Η διακόσμηση που θυμίζει μπακάλικο, με τις στοιβαγμένες κονσέρβες και τις φωτογραφίες παλιών βαποριών, σε ταξιδεύει πολλές δεκαετίες πίσω και σου ξυπνά μνήμες από κάποια Κυριακή μεσημέρι στην κουζίνα της γιαγιάς στο νησί, που κάτι σιγοτραγουδούσε και τηγάνιζε πατάτες. Οι καρέκλες καφενείου μοιάζουν να ανήκουν εκεί περισσότερο απ' οπουδήποτε αλλού, και οι γάτες που βολτάρουν στα πόδια σου –αν τις αφήσεις φυσικά, γιατί ως ευγενή πλάσματα που είναι έχουν το απαραίτητο τακτ– αποτελούν κομμάτι της εμπειρίας τού να βρίσκεσαι εκεί. Όπως και η Μαριάννα, που έγινε Μαριάννος και εν τέλει Μάριος, ένας γουργούρης γάτος που έχει όρεξη μέχρι και για αγκαλιές, τόσο που μια μέρα κάποιος προσπάθησε να τον τσουβαλιάσει και να τον πάρει για δικό του. Τα πεντακάθαρα πατώματα που περισσότερο θυμίζουν ιατρείο είναι πάντα ένα μεγάλο συν για κάθε επιχείρηση εστίασης. Το Υπερωκεάνειον βάζει τσεκ και σε αυτό το κουτάκι. 

Οι άνθρωποί του τιμούν τη νησιώτικη καταγωγή τους και αυτό φαίνεται με την πρώτη ματιά στον κατάλογο, αφού η Κίμωλος έχει την τιμητική της, χωρίς βέβαια να λείπουν συνταγές και προϊόντα και από άλλα νησιά.

Αρκετά όμως με τα γύρω γύρω. Αν θες να βιώσεις εκατό τοις εκατό την ατμόσφαιρα και την αυθεντική εμπειρία ενός ουζερί θαλασσινών, μπορείς πολύ εύκολα να βρεθείς στα τραπέζια του. Όμως τι μπορείς να δοκιμάσεις εκεί; 

Στο Υπερωκεάνειον, την κλασική αξία του Πειραιά για ψάρι και θαλασσινά, σαν σε νησί Facebook Twitter
Το κουρκούτι, χρυσαφένιο και ελαφρύ, δεν κρατούσε καθόλου λάδι. Και η σκορδαλιά σκορδάτη όπως πρέπει, για να τιμά και το όνομά της. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι άνθρωποί του τιμούν τη νησιώτικη καταγωγή τους και αυτό φαίνεται με την πρώτη ματιά στον κατάλογο, αφού η Κίμωλος έχει την τιμητική της, χωρίς βέβαια να λείπουν συνταγές και προϊόντα και από άλλα νησιά. Τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά φτάνουν εκεί από την Ιχθυόσκαλα και από συνεργαζόμενους ψαράδες από την Κίμωλο, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Γι’ αυτό και, ενώ υπάρχουν πολλά στάνταρ στο μενού, ανάλογα με την ψαριά των ημερών κρύβει και πολλές εκπλήξεις. 

Οι σαλάτες και τα ορεκτικά έχουν τη φρεσκάδα που ταιριάζει στο ύφος του μαγαζιού. Απλές συνταγές με άριστες πρώτες ύλες, που μαζί με το δροσερό ουζάκι που θα έχεις στο ποτήρι κάνουν την καλύτερη εισαγωγή για όσα νόστιμα έπονται. Δοκιμάσαμε σαλάτα Κιμώλου με ντοματίνια, κάππαρη Κιμώλου, κρεμμύδι, ξινοτύρι Κιμώλου, ρίγανη και σουσάμι. Δεν της έλειπε τίποτα. Από τα ορεκτικά, μεταξύ άλλων, αξίζει να δοκιμάσετε τα ντολμαδάκια Κάσου, όταν είναι διαθέσιμα, τη βελούδινη φάβα Σχοινούσας, τα πιταράκια Κιμώλου αλλά και τα ρεβίθια με ξινομυζήθρα. 

Στο Υπερωκεάνειον, την κλασική αξία του Πειραιά για ψάρι και θαλασσινά, σαν σε νησί Facebook Twitter
Δοκιμάσαμε σαλάτα Κιμώλου με ντοματίνια, κάππαρη Κιμώλου, κρεμμύδι, ξινοτύρι Κιμώλου, ρίγανη και σουσάμι. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στο Υπερωκεάνειον, την κλασική αξία του Πειραιά για ψάρι και θαλασσινά, σαν σε νησί Facebook Twitter
Οι ψητές σαρδέλες πάνω σε ψημένο προζυμένιο ψωμί με κρεμμύδι και ντομάτα ήταν τόσο καλές όσο ακούγονται. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Από τα κυρίως δοκιμάσαμε τον τηγανητό μπακαλιάρο, που ήταν έπος. Το κουρκούτι, χρυσαφένιο και ελαφρύ, δεν κρατούσε καθόλου λάδι. Και η σκορδαλιά σκορδάτη όπως πρέπει, για να τιμά και το όνομά της. Οι ψητές σαρδέλες πάνω σε ψημένο προζυμένιο ψωμί με κρεμμύδι και ντομάτα ήταν τόσο καλές όσο ακούγονται, ενώ το λαβράκι μαρινάτο ήταν φίνο και ολόφρεσκο.

Αν δεν μπορείς χωρίς ένα πιάτο που να συνδυάζει τη θάλασσα με τα ζυμαρικά ή τα risotti, ο κατάλογος έχει επιλογές και για εσένα. Ένα από τα δικά μου αγαπημένα είναι το ριζότο με μελάνι σουπιάς. Εννοείται δεν λείπουν τα κλασικά πιάτα, όπως καλαμαράκι γόνος τηγανητός, καλαμάρι ψητό, χταπόδι ψητό ή τηγανητό, μύδια σαγανάκι, γαρίδες και αστακός ψητός, μπουγιαμπέσα κ.λπ., όλα τους με την ίδια ποιότητα που τα κάνει να ξεχωρίζουν σε σχέση με τις φορές που τα δοκίμασες κάπου αλλού. Οι σουπιές με ταχίνι αξίζουν μια ευκαιρία· αν και ιδιαίτερος συνδυασμός, είναι ένα εξαιρετικό ταίριασμα που θα σε κερδίσει. Τα ψαράκια είναι και αυτά ημέρας, οπότε μην ξεχάσεις να ρωτήσεις τι έφερε το δίχτυ του ψαρά. 

Στο Υπερωκεάνειον, την κλασική αξία του Πειραιά για ψάρι και θαλασσινά, σαν σε νησί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στο τέλος, θα απολαύσεις έναν χειροποίητο σιμιγδαλένιο χαλβά και θα τελειώσεις το ουζάκι σου χωρίς βιασύνη, κανονίζοντας νοητά πότε θα ξαναβρεθείς εκεί. Βλέπεις, αυτό το ραχάτι που νιώθουμε μετά από ένα τέτοιο γεύμα δεν το βρίσκουμε μόνο στα νησιά. Κάποιες φορές έρχονται αυτά σε εμάς, αρκεί να ξέρουμε πού να τα ψάξουμε στον χάρτη. Το pin δείχνει Πειραιά. 

Μαρίας Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς, 210 418 0030

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταβερνάκια για να μας βρουν οι Αλκυονίδες

Γεύση / Ταβερνάκια για να μας βρουν οι Αλκυονίδες

Μαγαζιά κοντά στη θάλασσα που είτε τη βλέπουν είτε όχι, κάποια που θέλουν φεριμπότ για να τα βρει κανείς, μια καλά κρυμμένη αυλή στο βουνό, στέκια του κέντρου που ομορφαίνουν λίγο παραπάνω όταν τα λούζει ο ήλιος. Η ομάδα της LiFO επιλέγει εκείνα τα μέρη όπου θέλει να περάσει τις πιο καλές μέρες του χειμώνα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ