Στο Υπερωκεάνειον, την κλασική αξία του Πειραιά για ψάρι και θαλασσινά

Στο Υπερωκεάνειον, την κλασική αξία του Πειραιά για ψάρι και θαλασσινά, σαν σε νησί Facebook Twitter
Η διακόσμηση που θυμίζει μπακάλικο, με τις στοιβαγμένες κονσέρβες και τις φωτογραφίες παλιών βαποριών, σε ταξιδεύει πολλές δεκαετίες πίσω. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η αλήθεια είναι πως στον Πειραιά, παρόλο που είναι λιμάνι και η Ιχθυόσκαλα δεν απέχει πολύ από καμιά του γειτονιά, δεν είναι πολλά τα εστιατόρια που σερβίρουν πραγματικά φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. Μια φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα του αστερίσκου με τα κατεψυγμένα στα ψιλά γράμματα είναι το Υπερωκεάνειον, που χρόνια τώρα έχει αγκυροβολήσει στην ηλιόλουστη γειτονιά του Χατζηκυριάκειου και όταν λέει πως ό,τι σερβίρει είναι φρέσκο, το εννοεί. 

Από την αρχή σε κερδίζει η φιλόξενη ατμόσφαιρα. Η διακόσμηση που θυμίζει μπακάλικο, με τις στοιβαγμένες κονσέρβες και τις φωτογραφίες παλιών βαποριών, σε ταξιδεύει πολλές δεκαετίες πίσω και σου ξυπνά μνήμες από κάποια Κυριακή μεσημέρι στην κουζίνα της γιαγιάς στο νησί, που κάτι σιγοτραγουδούσε και τηγάνιζε πατάτες. Οι καρέκλες καφενείου μοιάζουν να ανήκουν εκεί περισσότερο απ' οπουδήποτε αλλού, και οι γάτες που βολτάρουν στα πόδια σου –αν τις αφήσεις φυσικά, γιατί ως ευγενή πλάσματα που είναι έχουν το απαραίτητο τακτ– αποτελούν κομμάτι της εμπειρίας τού να βρίσκεσαι εκεί. Όπως και η Μαριάννα, που έγινε Μαριάννος και εν τέλει Μάριος, ένας γουργούρης γάτος που έχει όρεξη μέχρι και για αγκαλιές, τόσο που μια μέρα κάποιος προσπάθησε να τον τσουβαλιάσει και να τον πάρει για δικό του. Τα πεντακάθαρα πατώματα που περισσότερο θυμίζουν ιατρείο είναι πάντα ένα μεγάλο συν για κάθε επιχείρηση εστίασης. Το Υπερωκεάνειον βάζει τσεκ και σε αυτό το κουτάκι. 

Οι άνθρωποί του τιμούν τη νησιώτικη καταγωγή τους και αυτό φαίνεται με την πρώτη ματιά στον κατάλογο, αφού η Κίμωλος έχει την τιμητική της, χωρίς βέβαια να λείπουν συνταγές και προϊόντα και από άλλα νησιά.

Αρκετά όμως με τα γύρω γύρω. Αν θες να βιώσεις εκατό τοις εκατό την ατμόσφαιρα και την αυθεντική εμπειρία ενός ουζερί θαλασσινών, μπορείς πολύ εύκολα να βρεθείς στα τραπέζια του. Όμως τι μπορείς να δοκιμάσεις εκεί; 

Στο Υπερωκεάνειον, την κλασική αξία του Πειραιά για ψάρι και θαλασσινά, σαν σε νησί Facebook Twitter
Το κουρκούτι, χρυσαφένιο και ελαφρύ, δεν κρατούσε καθόλου λάδι. Και η σκορδαλιά σκορδάτη όπως πρέπει, για να τιμά και το όνομά της. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι άνθρωποί του τιμούν τη νησιώτικη καταγωγή τους και αυτό φαίνεται με την πρώτη ματιά στον κατάλογο, αφού η Κίμωλος έχει την τιμητική της, χωρίς βέβαια να λείπουν συνταγές και προϊόντα και από άλλα νησιά. Τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά φτάνουν εκεί από την Ιχθυόσκαλα και από συνεργαζόμενους ψαράδες από την Κίμωλο, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Γι’ αυτό και, ενώ υπάρχουν πολλά στάνταρ στο μενού, ανάλογα με την ψαριά των ημερών κρύβει και πολλές εκπλήξεις. 

Οι σαλάτες και τα ορεκτικά έχουν τη φρεσκάδα που ταιριάζει στο ύφος του μαγαζιού. Απλές συνταγές με άριστες πρώτες ύλες, που μαζί με το δροσερό ουζάκι που θα έχεις στο ποτήρι κάνουν την καλύτερη εισαγωγή για όσα νόστιμα έπονται. Δοκιμάσαμε σαλάτα Κιμώλου με ντοματίνια, κάππαρη Κιμώλου, κρεμμύδι, ξινοτύρι Κιμώλου, ρίγανη και σουσάμι. Δεν της έλειπε τίποτα. Από τα ορεκτικά, μεταξύ άλλων, αξίζει να δοκιμάσετε τα ντολμαδάκια Κάσου, όταν είναι διαθέσιμα, τη βελούδινη φάβα Σχοινούσας, τα πιταράκια Κιμώλου αλλά και τα ρεβίθια με ξινομυζήθρα. 

Στο Υπερωκεάνειον, την κλασική αξία του Πειραιά για ψάρι και θαλασσινά, σαν σε νησί Facebook Twitter
Δοκιμάσαμε σαλάτα Κιμώλου με ντοματίνια, κάππαρη Κιμώλου, κρεμμύδι, ξινοτύρι Κιμώλου, ρίγανη και σουσάμι. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στο Υπερωκεάνειον, την κλασική αξία του Πειραιά για ψάρι και θαλασσινά, σαν σε νησί Facebook Twitter
Οι ψητές σαρδέλες πάνω σε ψημένο προζυμένιο ψωμί με κρεμμύδι και ντομάτα ήταν τόσο καλές όσο ακούγονται. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Από τα κυρίως δοκιμάσαμε τον τηγανητό μπακαλιάρο, που ήταν έπος. Το κουρκούτι, χρυσαφένιο και ελαφρύ, δεν κρατούσε καθόλου λάδι. Και η σκορδαλιά σκορδάτη όπως πρέπει, για να τιμά και το όνομά της. Οι ψητές σαρδέλες πάνω σε ψημένο προζυμένιο ψωμί με κρεμμύδι και ντομάτα ήταν τόσο καλές όσο ακούγονται, ενώ το λαβράκι μαρινάτο ήταν φίνο και ολόφρεσκο.

Αν δεν μπορείς χωρίς ένα πιάτο που να συνδυάζει τη θάλασσα με τα ζυμαρικά ή τα risotti, ο κατάλογος έχει επιλογές και για εσένα. Ένα από τα δικά μου αγαπημένα είναι το ριζότο με μελάνι σουπιάς. Εννοείται δεν λείπουν τα κλασικά πιάτα, όπως καλαμαράκι γόνος τηγανητός, καλαμάρι ψητό, χταπόδι ψητό ή τηγανητό, μύδια σαγανάκι, γαρίδες και αστακός ψητός, μπουγιαμπέσα κ.λπ., όλα τους με την ίδια ποιότητα που τα κάνει να ξεχωρίζουν σε σχέση με τις φορές που τα δοκίμασες κάπου αλλού. Οι σουπιές με ταχίνι αξίζουν μια ευκαιρία· αν και ιδιαίτερος συνδυασμός, είναι ένα εξαιρετικό ταίριασμα που θα σε κερδίσει. Τα ψαράκια είναι και αυτά ημέρας, οπότε μην ξεχάσεις να ρωτήσεις τι έφερε το δίχτυ του ψαρά. 

Στο Υπερωκεάνειον, την κλασική αξία του Πειραιά για ψάρι και θαλασσινά, σαν σε νησί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στο τέλος, θα απολαύσεις έναν χειροποίητο σιμιγδαλένιο χαλβά και θα τελειώσεις το ουζάκι σου χωρίς βιασύνη, κανονίζοντας νοητά πότε θα ξαναβρεθείς εκεί. Βλέπεις, αυτό το ραχάτι που νιώθουμε μετά από ένα τέτοιο γεύμα δεν το βρίσκουμε μόνο στα νησιά. Κάποιες φορές έρχονται αυτά σε εμάς, αρκεί να ξέρουμε πού να τα ψάξουμε στον χάρτη. Το pin δείχνει Πειραιά. 

Μαρίας Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς, 210 418 0030

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταβερνάκια για να μας βρουν οι Αλκυονίδες

Γεύση / Ταβερνάκια για να μας βρουν οι Αλκυονίδες

Μαγαζιά κοντά στη θάλασσα που είτε τη βλέπουν είτε όχι, κάποια που θέλουν φεριμπότ για να τα βρει κανείς, μια καλά κρυμμένη αυλή στο βουνό, στέκια του κέντρου που ομορφαίνουν λίγο παραπάνω όταν τα λούζει ο ήλιος. Η ομάδα της LiFO επιλέγει εκείνα τα μέρη όπου θέλει να περάσει τις πιο καλές μέρες του χειμώνα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM