Στο Ρόδον στα Σεπόλια για προφιτερόλ και άλλα ρετρό γλυκά

Στο Ρόδον στα Σεπόλια για προφιτερόλ και άλλα ρετρό γλυκά Facebook Twitter
Όλη η παλιά γειτονιά γνωρίζει καλά πως στο Ρόδον μπορούν να βρουν τις γεύσεις που πάντα προτιμούσαν. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Παλιότερα, τα «καλά» ζαχαροπλαστεία της Αθήνας βρισκόντουσαν στο κέντρο της. Και δεν διέφεραν από τα «καλά» ρούχα των κατοίκων της ή το «καλό» δωμάτιο των σπιτιών της, το σαλόνι, που άνοιγε μόνο κάθε επίσημη γιορτή, καθώς ήταν ακριβό και ακριβοθώρητο. Το ίδιο ήταν και τα καλά ζαχαροπλαστεία, που σπάνια κάποιος τα επισκεπτόταν.

Το καθημερινό γλυκό και το παγωτό ήταν υπόθεση των συνοικιακών μαγαζιών. Ο ζαχαροπλάστης είχε εξέχουσα θέση στις μικρές κοινωνίες, όπως είχαν ο φούρναρης, ο φαρμακοποιός και ο παπάς της ενορίας, καθώς από τον πάγκο ή το παγκάρι τους περνούσαν όλοι.

Βέβαια, τη μεγαλύτερη αγάπη την έτρεφαν όλοι προς τον ζαχαροπλάστη και όχι φυσικά άδικα. Εκείνος ήταν που σιγοντάριζε τις γιορτές τους, γλύκαινε τις στεναχώριες τους και έσωζε την υπόληψή τους με κουτιά που ήταν δεμένα με περλέ κορδέλα και το περιεχόμενο τούς έβγαζε ασπροπρόσωπους στις επισκέψεις τους. 

Ένα τέτοιο ζαχαροπλαστείο, από τα παλιά, είναι και το Ρόδον στα Σεπόλια, το οποίο φέτος έγινε 50 χρονών. Άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1972, στη γωνία των οδών  Δυρραχίου και Ρόδου, εξού και το όνομά του.

Το πρώτο κατάστημα προέκυψε από τη συνεργασία του Κώστα Μαρούσα με τον Μάκη Θάνο και αργότερα με τον γιο του Μάρκο. Ο Κώστας, γεννημένος το 1948 στην Κάρυστο, ήρθε στην Αθήνα όταν ήταν μόλις δώδεκα χρονών με σκοπό να δουλέψει στο πλάι του θείου ζαχαροπλάστη, μαθαίνοντας από αυτόν την τέχνη του. Συνέχισε τη διαδρομή του σε ένα μεγαλύτερο ζαχαροπλαστείο στην Κυψέλη και εκεί γνώρισε τον φίλο και μέντορά του Μάκη, με τον οποίο αποφάσισαν να δοκιμαστούν στο δικό τους μαγαζί.

Έτσι, ο Μαρούσας έγινε συνέταιρος στο δικό του ζαχαροπλαστείο, στα εικοσιτέσσερα χρόνια του, αποφασίζοντας πως η νέα του γειτονιά είναι τα Σεπόλια, τα οποία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ποτέ. 

Για το προφιτερόλ του πάνε και έρχονται στα Σεπόλια γενιές και γενιές Αθηναίων. Ένας από τους λάτρεις του είναι και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που μεγάλωσε στη γειτονιά.

Το Ρόδον είναι ένα συνοικιακό ζαχαροπλαστείο Facebook Twitter
Τα παιδιά, ο Γιάννης και η Χριστίνα, που μεγάλωσαν γύρω από τα τραπεζάκια και τις βιτρίνες του ζαχαροπλαστείου και θυμούνται ακόμη να τρώνε στις γιορτές πάνω στα μάρμαρα του ζαχαροπλαστείου γιατί δεν προλάβαιναν να πάνε σπίτι τους, δεν ήθελαν για κανέναν λόγο να αφήσουν την επιχείρηση. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το πρώτο μαγαζί που στεγάστηκε το Ρόδον είχε μεγάλη, φωτεινή σάλα, βιτρίνες ολόγυρα με διάφορα γλυκά και εξίσου μεγάλο εργαστήριο στο υπόγειο, για να καλύπτει όλες τις ανάγκες. Τη δεκαετία του ’70 συνηθιζόταν τα μεγάλα ζαχαροπλαστεία να βγάζουν τραπεζάκια έξω και αυτό έκανε και το Ρόδον. Έτσι, γρήγορα απέκτησε τους δικούς του πιστούς πελάτες.

Οι δύο συνέταιροι, μαζί με τις συζύγους τους, μοιράζονταν τις βάρδιες προσπαθώντας να βρίσκονται όσες περισσότερες ώρες γίνεται στο πόστο τους. Στα ζαχαροπλαστεία της εποχής δεν έβρισκες μόνο γλυκά. Μπορούσες, επίσης, να αγοράσεις ποτά, κρασιά ή ακόμη και παιχνίδια, έτσι ώστε να πας σε μια επίσκεψη φορτωμένος με όλα τα καλά του κόσμου.

Γι’ αυτόν το λόγο, το μαγαζί ήταν πάντα γεμάτο. Εξάλλου, εκείνες τις εποχές, οι γάμοι και τα βαφτίσια ήταν εβδομαδιαία υπόθεση. Τα κεράσματα δεν σταματούσαν λεπτό να βγαίνουν από το εργαστήριο.

Πρώτες και καλύτερες οι καριόκες, ένα απαιτητικό γλυκό, που έχει την τέχνη του και δεν καταφέρνουν όλοι να το πετύχουν. Η σωστή καριόκα πρέπει να έχει ισορροπία στα υλικά της, να μην είναι υπερ-σιροπιασμένο το παντεσπάνι της και να νιώθεις όμορφη τη σοκολάτα στη γέμισή της. Η καριόκα στο Ρόδον ήταν τόσο καλή, που πολλοί πελάτες διέσχιζαν για χάρη της όλη την Αθήνα.

Το Ρόδον είναι ένα συνοικιακό ζαχαροπλαστείο Facebook Twitter
Τα σουδάκια, μικρά και εύκολα στο κουτάλι, γεμίζονται με απαλή σαντιγί και όχι με κρέμα πατισερί. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Ρόδον αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη φήμη. Βέβαια, τα Σεπόλια ήταν μια μικρή γειτονιά. Με μονοκατοικίες, αυλές και δρόμους γεμάτους πιτσιρίκια που έπαιζαν. Το μαγαζί θα μπορούσε εύκολα να κάνει ένα γενναίο άνοιγμα προς το κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά οι οικογένειες αποφάσισαν ότι είχαν λόγο να παραμείνουν εκεί που είχαν κάνει τα πρώτα βήματά τους. Με το πέρασμα των χρόνων, το μαγαζί μεταφέρθηκε στην τωρινή του διεύθυνση και πέρασε αποκλειστικά στα χέρια της οικογένειας Μαρούσα.

Τα παιδιά, ο Γιάννης και η Χριστίνα, που μεγάλωσαν γύρω από τα τραπεζάκια και τις βιτρίνες του ζαχαροπλαστείου και θυμούνται ακόμη να τρώνε στις γιορτές πάνω στα μάρμαρα του ζαχαροπλαστείου γιατί δεν προλάβαιναν να πάνε σπίτι τους, δεν ήθελαν για κανέναν λόγο να αφήσουν την επιχείρηση. Όλη η ζωή τους βρισκόταν εκεί.

Ο Γιάννης δούλευε από πάντα με τον πατέρα του και η Χριστίνα, αφού σπούδασε και δούλεψε σε μια τράπεζα, αποφάσισε πως ήθελε και εκείνη να αποκτήσει δυναμικό ρόλο στο Ρόδον και να τιμήσει με αυτό τον τρόπο τον πατέρα της που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο ζαχαροπλαστείο. Με τον ίδιο τρόπο, συνεχίζουν μέχρι σήμερα να φτιάχνουν τα γλυκά και να υποδέχονται τους πελάτες τους.

Το Ρόδον είναι ένα συνοικιακό ζαχαροπλαστείο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το Ρόδον είναι ένα συνοικιακό ζαχαροπλαστείο Facebook Twitter
Παρόλο που το Ρόδον έχει όλα εκείνα τα ρετρό, αγαπημένα γλυκά, εκείνο που κρατάει τα σκήπτρα των προτιμήσεων είναι το προφιτερόλ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Όλη η παλιά γειτονιά γνωρίζει καλά πως στο Ρόδον μπορούν να βρουν τις γεύσεις που πάντα προτιμούσαν, όπως την κλασική σοκολατίνα με την κρέμα σεράνο και την επικάλυψη γκανάς, την ανάλαφρη αμυγδάλου με την κρέμα πατισερί, τη σαντιγί και το καβουρδισμένο αμύγδαλο, την ανάμεικτη τούρτα μενελίκ, τις τάρτες με τα φρέσκα φρούτα, τις φλωρεντίνες, το αεράτο μιλφέιγ, τα κοκάκια και τα εκλεράκια και, φυσικά, τα ποντικάκια με γέμιση σεράνο και πλούσια επικάλυψη γκανάς από bitter σοκολάτα.

Το μαγαζί φτιάχνει ακόμα εξαιρετικό τσουρέκι και είναι γνωστό για τους βουτυράτους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και τις δίπλες, πάντα με μέλι από την Κάρυστο. Σίγουρα, θα πρότεινα να δοκιμάσετε τα κοκ, με το σωστά σιροπιασμένο παντεσπάνι και την αρωματική κρέμα. Το τρως σε δυο μπουκιές και μεταφέρεσαι νοητά τέσσερις δεκαετίες πίσω.

Βέβαια, δική μου αγαπημένη πάστα θα είναι πάντα η αμυγδάλου, το γλυκό με το χαμηλό προφίλ, που δεν σε προδίδει ποτέ και είναι το ίδιο λαχταριστό αν το φας μετά από ένα πλούσιο γεύμα ή με τον απογευματινό καφέ σου. 

Το Ρόδον είναι ένα συνοικιακό ζαχαροπλαστείο Facebook Twitter
Ποντικάκια. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Παρόλο, όμως, που το Ρόδον έχει όλα εκείνα τα ρετρό, αγαπημένα γλυκά, εκείνο που κρατάει τα σκήπτρα των προτιμήσεων είναι το προφιτερόλ. Για το προφιτερόλ του πάνε και έρχονται στα Σεπόλια γενιές και γενιές Αθηναίων. Ένας από τους λάτρεις του είναι και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που μεγάλωσε στη γειτονιά.

Εκείνο που το κάνει τόσο ξεχωριστό είναι η ισορροπία του στα υλικά και η τέλεια διαχείριση της ζάχαρης. Τα σουδάκια, μικρά και εύκολα στο κουτάλι, γεμίζονται με απαλή σαντιγί και όχι με κρέμα πατισερί. Η σαντιγί, μάλιστα, είναι περισσότερο φυτική και λιγότερο ζωική και έχει πολύ λίγη ζάχαρη, για να είναι ακόμη πιο ελαφριά. Η σοκολάτα που καλύπτει το γλυκό είναι μια βελούδινη, βραστή σάλτσα σοκολάτας, με μεγάλο ποσοστό κακάο.

Το προφιτερόλ του Ρόδον ξεκάθαρα δημιουργήθηκε για να μπορεί κάποιος να το απολαύσει χωρίς ενοχές. Η ατομική εκδοχή σε πλαστικό κεσεδάκι, που θυμίζει εκείνο που βάζουμε το ρυζόγαλο, είναι καλτ και λατρεία και θα ήθελα να συνεχίσει να υπάρχει για πάντα, ακόμη και όταν τα αδέρφια Μαρούσα ανακαινίσουν το μαγαζί και φρεσκάρουν την εικόνα του. Εξάλλου, όπως μου είπαν, τις γεύσεις των γλυκών δεν πρόκειται να τις πειράξουν και θα μείνουν πιστοί στην παράδοσή τους, ελπίζω και στην εικόνα των γλυκών τους. Μου αρέσει, βέβαια, ότι πειραματίζονται με κάποια νέα, vegan προϊόντα, γιατί θα ήθελα πάρα πολύ να δοκιμάσουν κάποιοι vegan φίλοι μου αυτό το προφιτερόλ. 

Έφυγα από το Ρόδον με ένα προφιτερόλ στο χέρι. Περπάτησα στους κεντρικούς δρόμους των Σεπολιών, έφτασα στον Άγιο Μελέτιο, έριξα μια ματιά στα μαγαζιά που βρίσκονται τριγύρω του, άραξα για λίγο σε ένα παγκάκι. Κάθε γειτονιά της Αθήνας κρύβει μικρούς, πολύτιμους θησαυρούς και δεν χορταίνω να τους ανακαλύπτω. Δεν χορταίνω να στοιχηματίζω στα outsider και να κερδίζω.  

Το Ρόδον είναι ένα συνοικιακό ζαχαροπλαστείο Facebook Twitter
Εκλεράκια. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το Ρόδον είναι ένα συνοικιακό ζαχαροπλαστείο Facebook Twitter
Η ατομική εκδοχή σε πλαστικό κεσεδάκι, που θυμίζει εκείνο που βάζουμε το ρυζόγαλο, είναι καλτ και λατρεία και θα ήθελα να συνεχίσει να υπάρχει για πάντα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το Ρόδον είναι ένα συνοικιακό ζαχαροπλαστείο Facebook Twitter
Κοκάκια. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το Ρόδον είναι ένα συνοικιακό ζαχαροπλαστείο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αυλώνος 42, Σεπόλια, Τηλέφωνο: 21 0512 3495

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σουit»: Δοκιμάζουμε τα εξαιρετικά γλυκά του νέου ζαχαροπλαστείου στο Παλαιό Φάληρο

Γεύση / «Σουit»: Δοκιμάζουμε τα εξαιρετικά γλυκά του νέου ζαχαροπλαστείου στο Παλαιό Φάληρο

Μέλος της dream team των Ελλήνων ζαχαροπλαστών, με πορεία σε εστιατόρια όπως το Funky Gourmet και το Opso του Λονδίνου, ο Μπάμπης Ζιντίλης μόλις άνοιξε τον δικό του χώρο στα νότια προάστια.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Στο Χαϊδάρι για καλό φαγητό και περατζάδα

Γεύση / Στο Χαϊδάρι για καλό φαγητό και περατζάδα

Το Χαϊδάρι παραμένει μια γειτονιά που οι κάτοικοί της έχουν ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ τους, στέκια που γεμίζουν φίλους και πεζόδρομους για απογευματινή περατζάδα. Εφτά μαγαζιά όπου θα πηγαίναμε ξανά και ξανά έχουν επενδύσει στη γεύση και έχουν κάνει πολύ καλά.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Μελιστάλακτο, Αμαρυλλίς, Μαστρονικόλας, Αντωνίου: 4 κλασικά ζαχαροπλαστεία του Πειραιά που ξεχωρίζουν

Γεύση / Μελιστάλακτο, Αμαρυλλίς, Μαστρονικόλας, Αντωνίου: 4 κλασικά ζαχαροπλαστεία του Πειραιά που ξεχωρίζουν

Με το πιο νέο να μετράει 17 χρόνια ιστορίας και το πιο παλιό να ξεπερνά τα 110, αυτά τα ζαχαροπλαστεία είναι ένας πολύ καλός λόγος να επισκεφθείς το λιμάνι και να γυρίσεις σπίτι με ό,τι θες να έχεις για τις γιορτές στο τραπέζι σου.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ