Στο Χατίρι στο Παγκράτι για πίτσα, entrecôte και παστίτσιο

CHECK Στο Χατίρι στο Παγκράτι για πίτσα, entrecôte και παστίτσιο Facebook Twitter
Tο Χατίρι εξακολουθεί να κάνει επιτυχημένα κάτι που συνήθως αποτελεί red flag για το φαγητό έξω. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Είναι ένας ημιυπόγειος, χώρος σε μια γωνία της Ριζάρη που φαίνεται ότι το έχει η μοίρα του να γεμίζει με αφορμή το φαγητό. Τη δεκαετία του ’70 πέρασε από εκεί ο Παπούλιας, ο διάσημος κρεοπώλης της περιοχής και οι πιο παλιοί Παγκρατιώτες το θυμούνται μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια να στρώνει τραπέζια. Όσοι ανέλαβαν αυτό το μαγαζί και το διαχειρίζονταν μαγείρευαν, εκτός από μια περίοδο στα '80s που κάποιος το γύρισε σε ουφάδικο. Αρχές του ‘90 είχε το όνομα «Ο Άνθρωπος» και ήταν μια θρυλική και καλτ ψαροταβέρνα με μια ιδιοκτήτρια-περσόνα. To 2008, όταν μετακόμισε ο Γιώργος Κωστόπουλος στη γειτονιά, το πέτυχε να σερβίρει λιβανέζικο, κάποια στιγμή είχε υπάρξει και ως αργεντίνικο.

Ο αριθμός 28 της Ριζάρη άρχισε να λειτουργεί ως Χατίρι το 2012, αθόρυβα. O Μάριος Παπαδήμας που το ξεκίνησε σέρβιρε μόνο βράδυ, κάνοντας ελληνική κουζίνα. Το άνοιξε εν μέσω κρίσης, το βάφτισε έτσι όταν άκουσε κάποιους να αναρωτιούνται γιατί σκέφτηκε να πάρει αυτό το ρίσκο, με τον έναν από τους δύο που είχαν την κουβέντα του να απαντάει «αφού θέλει να το βγάλει από μέσα του, άσ' τον». Αυτό το μαγαζί, λοιπόν, είναι ένα χατίρι που έκανε στον εαυτό του. Μετά από δύο χρόνια το μετατρέπει σε μαγειρείο, λειτουργεί μόνο για μεσημεριανό.

Το Χατίρι με το μαζεμένο μενού και τις φαινομενικά ασυνδύαστες προτάσεις είναι ακομπλεξάριστο, οι άνθρωποί του κρατάνε την μπάλα χαμηλά, οι τιμές τους είναι πολύ προσιτές. Είναι ένα μέρος όπου θα πάτε μια φορά, θα επιστρέψετε σύντομα και θα φάει και ο καθένας από την παρέα ό,τι τραβάει εκείνη την ώρα η όρεξή του.

Ο Γιώργος είναι από τους πολύ τακτικούς του πελάτες, το επισκέπτεται δύο-τρεις φορές την εβδομάδα. Έχοντας αποφοιτήσει από την Καλών Τεχνών, εκείνη την περίοδο διδάσκει ζωγραφική το πρωί, ενώ το βράδυ κάνει βάρδια στην κουζίνα ενός γαλλικού εστιατορίου-σταθερή αξία, αυτήν του Σπύρος και Βασίλης στο Κολωνάκι. Ακολουθεί αυτό το πρόγραμμα για μια πενταετία, στο μεταξύ όμως γνωρίζονται καλύτερα με τον Μάριο, συζητάνε για το πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν έτσι ώστε να μην κλειδώνει την πόρτα του το μαγαζί από τις έξι το απόγευμα.

CHECK Στο Χατίρι στο Παγκράτι για πίτσα, entrecôte και παστίτσιο Facebook Twitter
Η σάλα τους είναι από τις πιο cozy που παίζουν αυτήν τη στιγμή εκεί έξω, μου φαίνεται δύσκολο να μη νιώσετε άνετα σε αυτήν, μοιάζει με σπίτι και δεν έχει τίποτα το επιτηδευμένο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Πριν από τρία χρόνια, λοιπόν, ξεκινούν να δουλεύουν μαζί με έναν δικό τους, ασυνήθιστο για τα εστιατορικά δεδομένα τρόπο: το μεσημέρι το κρατάνε ως μαγειρείο, το βράδυ το Χατίρι μετατρέπεται σε γαλλο-ιταλικό μπιστρό, προσφέρει ένα μικρό μενού μεν, με διάφορες ετερόκλητες αναφορές δε. Έτρεξαν έτσι το μαγαζί για δύο χρόνια, ο ένας είχε την πρωινή βάρδια και ο άλλος τη βραδινή. Τελικά, τα ψώνια και οι προετοιμασίες που απαιτούσαν αυτές οι δύο διαφορετικές λειτουργίες του μαγαζιού τούς έκαναν να αποφασίσουν ότι θα συνεχίσουν με έναν πιο ορθολογικό τρόπο.

Παρ' όλα αυτά, το Χατίρι εξακολουθεί να κάνει επιτυχημένα κάτι που συνήθως αποτελεί red flag για το φαγητό έξω. Ο γενικός κανόνας λέει πως ένα μαγαζί που κάνει και πίτσα και κλασικά γαλλικά πιάτα και μαμαδίστικα όσπρια μάλλον δεν θα είναι καλό σε τίποτα από τα τρία. Και ο Μάριος και ο Γιώργος έχουν ενώσει τις διαφορετικές τους αναφορές για να τον καταρρίψουν.

Η σάλα τους είναι από τις πιο cozy που παίζουν αυτήν τη στιγμή εκεί έξω, μου φαίνεται δύσκολο να μη νιώσετε άνετα σε αυτήν, μοιάζει με σπίτι και δεν έχει τίποτα το επιτηδευμένο. Στον χώρο υπάρχουν ακόμα κάποια παλιά κρασοβάρελα που είχε τοποθετήσει εκεί κάποιος από τους προηγούμενους ενοίκους, ενώ μια μικρή σκάλα οδηγεί στο υπερυψωμένο σαν ντεκ σημείο του μαγαζιού και στα πιο μικρά τραπέζια, σε εκείνα των δύο-τριών ατόμων που βλέπουν από τα παράθυρα την κίνηση στον κεντρικό δρόμο του Παγκρατίου.

Τα μισά έπιπλα τα έφερε ο Μάριος από την προσωπική του συλλογή – συλλέγει κομμάτια των δεκαετιών του '60 και του '70 εδώ και χρόνια μαζί με τη σύντροφό του. Σε αυτά υπάρχουν μπάουχαους αναφορές σαν τη βιβλιοθήκη δίπλα στο παράθυρο της κουζίνας τους και τα πόστερ τους. Τα υπόλοιπα έψαξαν για να τα βρουν σε αγγελίες και παλιατζίδικα.

CHECK Στο Χατίρι στο Παγκράτι για πίτσα, entrecôte και παστίτσιο Facebook Twitter
Πίτσα σπαράγγια-γκοργκοντζόλα με ξινή κρέμα, τραγανή βάση και ζουμερά toppings.
CHECK Στο Χατίρι στο Παγκράτι για πίτσα, entrecôte και παστίτσιο Facebook Twitter
Παστίτσιο που αν το ψάχνετε τόσο καιρό να το απολαύσετε έξω εκεί πρέπει να το παραγγείλετε.

Τα βράδια πια, από την Τρίτη μέχρι το Σάββατο, στο Χατίρι θα δείτε να τρώνε στα τραπέζια κορεάτικη/ρώσικη πικάντικη καροτοσαλάτα και πίτσες με ψαγμένα υλικά, entrecôte και σπαγγέτι ταυτόχρονα. Ο Γιώργος θέλησε προφανώς να αξιοποιήσει όσα είχε μάθει από τη θητεία του στο γαλλικό εστιατόριο, ενώ δεν άφησε ανεκμετάλλευτη και την εμπλοκή που είχε κάποια στιγμή με την ιταλική κουζίνα.

Φτιάχνει πίτσα σπαράγγια-γκοργκοντζόλα με ξινή κρέμα, τραγανή βάση και ζουμερά toppings, πρέπει να τη δοκιμάσετε. Κάνει και την πιο λιτή μαργαρίτα, πίτσα με ντούγια και ρόκα αλλά και πίτσα με chorizo. Την entrecôte τους την προσφέρουν με μπερναέζ και με σος τσιμιτσούρι, πιπεράτη και με σάλτσα μουστάρδα-μανιτάρια. 

Είναι το αγαπημένο πιάτο του γείτονά τους, του Αντώνη Σελέκου, που έχει το ζαχαροπλαστείο του λίγο πιο πάνω. Τις πιο κρύες μέρες που ακόμα δεν λένε να έρθουν η κρεμμυδόσουπα κάνει σουξέ. Θα φάτε και κλασική καρμπονάρα και σπαγγέτι με πέστο βασιλικού αλλά και με πέστο ρόσο.

Τις Κυριακές τα μεσημέρια, μαζί με τα ιταλικά και γαλλικά πιάτα, τα μαγειρευτά εμφανίζονται πάλι στο Χατίρι, θα σας τα φέρουν γραμμένα σε μια κόλλα χαρτί. Τις προάλλες είχε γιουβαρλάκια και ρεβίθια, γιουβέτσι με γαρίδες και παστίτσιο που αν το ψάχνετε τόσο καιρό να το απολαύσετε έξω, εκεί πρέπει να το παραγγείλετε – ο Μάριος ξέρει από μπεσαμέλ. Όποτε βρίσκουν ωραίο συκώτι το σερβίρουν σοτέ με μανιτάρια, σκόρδο, μαϊντανό και λευκό κρασί, είναι από τα πιάτα που το θυμάμαι και περιμένω να το ξαναφάω. Και μπακαλιαράκια ετοιμάζουν, και όπως αλλάζει ο χειρόγραφος κατάλογος με τα μαγειρευτά μπορεί να πετύχετε και κάποια καινούργια πίτσα. 

Το Χατίρι με το μαζεμένο μενού και τις φαινομενικά ασυνδύαστες προτάσεις είναι ακομπλεξάριστο, οι άνθρωποί του κρατάνε την μπάλα χαμηλά, οι τιμές τους είναι πολύ προσιτές. Είναι ένα μέρος που θα πάτε μια φορά, θα επιστρέψετε σύντομα και θα φάει και ο καθένας από την παρέα ό,τι τραβάει εκείνη την ώρα η όρεξή του. Θυμηθείτε το εκείνη τη μέρα που ψάχνετε να κάνετε μια έξοδο που θα σας χαλαρώσει.

CHECK Στο Χατίρι στο Παγκράτι για πίτσα, entrecôte και παστίτσιο Facebook Twitter
Mια μικρή σκάλα οδηγεί στο υπερυψωμένο σαν ντεκ σημείο του μαγαζιού και στα πιο μικρά τραπέζια, σε εκείνα των δύο-τριών ατόμων που βλέπουν από τα παράθυρα την κίνηση στον κεντρικό δρόμο του Παγκρατίου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ριζάρη 28, Παγκράτι, 210 7232333

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT
Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά.

Το κρασί με απλά λόγια / Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά

Ο καθηγητής αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αμπελοοινικό κόσμο αυτήν τη στιγμή.
THE LIFO TEAM
CHECK Manari:

Γεύση / Manari: O Άρης Βεζενές έφτιαξε την ταβέρνα που έλειπε από το κέντρο

Με βλέμμα στην παράδοση, βελτιώνοντας όσα μπορούν να αναβαθμιστούν σε μια ταβέρνα το 2024 χωρίς να «κλοτσάνε», ο μεγάλος restaurateur προσφέρει κλασικά ταβερνίσια και προσιτά πιάτα, «μπινελίκια» και παϊδάκια-λουκούμια που θα ψήνονται στο κέντρο της πόλης - πράγμα σπάνιο πια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ