Στο botilia.gr μπορείς να παραγγείλεις κρασιά Ελλήνων παραγωγών σε τιμές οινοποιείου

Στο botilia.gr μπορείς να παραγγείλεις κρασιά Ελλήνων παραγωγών σε τιμές οινοποιείου Facebook Twitter
Το botilia.gr eίναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο του κρασιού, φέρνοντας σε επαφή τους οινοπαραγωγούς με τους καταναλωτές και προσφέροντας υπηρεσίες ανακάλυψης και διάθεσης των καλύτερων κρασιών Ελλήνων μικρών παραγωγών σε τιμή οινοποιείου Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
1

Στο botilia.gr μπορείς να παραγγείλεις κρασιά Ελλήνων παραγωγών σε τιμές οινοποιείου Facebook Twitter
Το ελληνικό κρασί αποκτά σταδιακά αναγνώριση και τη θέση που του αξίζει στη διεθνή αγορά. Είναι κρίμα να μη γνωρίζουμε κάποια εξαιρετικά κρασιά του τόπου μας. Γενικά, υπάρχουν εκατοντάδες Έλληνες παραγωγοί με εξαιρετικά κρασιά, που όμως δεν έχουν πρόσβαση στο ευρύτερο κοινό. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Τι ακριβώς είναι το site botilia;

Το botilia.gr είναι ο νέος, διαφορετικός τρόπος να αγοράζεις από το σπίτι, σε τιμή οινοποιείου, εγγυημένα εξαιρετικά κρασιά Ελλήνων παραγωγών, επιλεγμένα από ομάδα ειδικών οινολόγων και sommeliers. Είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο του κρασιού, φέρνοντας σε επαφή τους οινοπαραγωγούς με τους καταναλωτές και προσφέροντας υπηρεσίες ανακάλυψης και διάθεσης των καλύτερων κρασιών Ελλήνων μικρών παραγωγών σε τιμή οινοποιείου. Η παρουσίαση και διάθεση των επιλεγμένων κρασιών γίνεται μέσα από το site του botilia.gr (www.botilia.gr) που λειτουργεί με μέλη, χωρίς όμως κανένα κόστος εγγραφής ή συνδρομής. Κάθε κρασί περιγράφεται αναλυτικά με περιεχόμενο εκπαιδευτικού χαρακτήρα και εκτενή παρουσίαση του παραγωγού του και των λόγων επιλογής του. Προτείνονται συνδυασμοί με φαγητό και παρατίθενται αναλυτικές συνταγές που ταιριάζουν με κάθε κρασί. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με επιλεγμένα εστιατόρια και wine bars σε όλη την Ελλάδα, αλλά πλέον και στην Ευρώπη, προτείνοντας και διαθέτοντάς τους ξεχωριστά και δυσεύρετα ελληνικά κρασιά.

 

Θέλουμε τόσο το οινόφιλο κοινό όσο και ο απλός καταναλωτής που θα μπει στο botilia.gr να είναι σίγουρος ότι θα βρει τα καλύτερα ελληνικά κρασιά, επιλεγμένα πολύ αυστηρά

Απ’ ό,τι γνωρίζω, προέρχεσαι από τον τραπεζικό κλάδο. Το κρασί πώς προκύπτει;

Συγκεκριμένα, προέρχομαι από τον χώρο της πληροφορικής. Για αρκετά χρόνια εργάστηκα σε κάποιες από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες στην ανάπτυξη, αλλά κυρίως στο project management, για τη δημιουργία των συστημάτων e-banking. Το κρασί ήταν πάντα μεγάλο πάθος. Κυρίως, τα τελευταία 15 χρόνια είχα την τύχη να έχω τις σωστές παρέες. Πολλά οινικά ταξίδια, εκπαίδευση, διάβασμα και άπειρες δοκιμές.

Γιατί αποκλειστικά κρασί και γιατί ελληνικό;

Είμαστε οπαδοί της εξειδίκευσης και θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική σε ό,τι κι αν κάνεις. Κρασί, γιατί αυτό ξέρουμε καλά. Όλη η ομάδα αποτελείται από οινολόγους και sommeliers με μεγάλη εμπειρία στον χώρο. Μπορεί να ακούγεται εμμονικό, αλλά θέλουμε τόσο το οινόφιλο κοινό όσο και ο απλός καταναλωτής που θα μπει στο botilia.gr να είναι σίγουρος ότι θα βρει τα καλύτερα ελληνικά κρασιά, επιλεγμένα πολύ αυστηρά. Ίσως, όταν αυτό θα μπορέσουμε να το εξασφαλίσουμε και για άλλα προϊόντα στον βαθμό που το κάνουμε τώρα για το κρασί, να το ξανασκεφτούμε. Η Ελλάδα είναι σίγουρα μία από τις ταχύτερα ανερχόμενες οινικά χώρες στην Ευρώπη, ίσως και παγκόσμια. Το ελληνικό κρασί αποκτά σταδιακά αναγνώριση και τη θέση που του αξίζει στη διεθνή αγορά. Είναι κρίμα να μη γνωρίζουμε κάποια εξαιρετικά κρασιά του τόπου μας. Γενικά, υπάρχουν εκατοντάδες Έλληνες παραγωγοί με εξαιρετικά κρασιά, που όμως δεν έχουν πρόσβαση στο ευρύτερο κοινό. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από αμπελουργικές οικογένειες που προχώρησαν στην εμφιάλωση κρασιού χωρίς να έχουν την ικανότητα, τον χρόνο και την οικονομική δυνατότητα για να το προωθήσουν.

Στο botilia.gr μπορείς να παραγγείλεις κρασιά Ελλήνων παραγωγών σε τιμές οινοποιείου Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Η επιλογή των οινοποιείων με ποια κριτήρια γίνεται;

Όλα τα κρασιά που διατίθενται μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του botilia.gr επιλέγονται με πολύ αυστηρά ποιοτικά κριτήρια ανάμεσα σε χιλιάδες κρασιά μικρών, Ελλήνων οινοπαραγωγών. Κάθε εβδομάδα δοκιμάζονται δεκάδες νέα κρασιά που υποβάλλονται από οινοπαραγωγούς ή ανακαλύπτονται από την ομάδα του botilia.gr. Με την εφαρμογή αλγορίθμου ανάλυσης, κατηγοριοποίησης και αντικειμενικής αξιολόγησης που έχουμε αναπτύξει ανακαλύπτουμε, επιλέγουμε και φιλτράρουμε τα καλύτερα και ποιοτικότερα κρασιά μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Καθοριστικό ρόλο παίζει πάντα η σχέση ποιότητας/τιμής. Τα περισσότερα επιλεγμένα κρασιά είναι δυσεύρετα και κάποιες φορές σπάνια και συλλεκτικά. Ενδεικτικά, περίπου 1 στα 10 κρασιά που δοκιμάζονται επιλέγεται και διατίθεται μέσω της πλατφόρμας.

Υπάρχει πραγματικά σημαντικό ποσοστό οινόφιλων στην Ελλάδα ή δείχνει μια τάση της εποχής με ημερομηνία λήξης;

Οι εκθέσεις και οι εκδηλώσεις δείχνουν ότι το οινόφιλο κοινό στην Ελλάδα συνεχώς αυξάνεται. Σίγουρα είναι και μόδα. Εδώ υπάρχει και τηλεοπτικό σίριαλ σχετικό με οινοπαραγωγούς! Το καλό είναι ότι το ελληνικό κρασί είναι τόσο καλό, που σίγουρα δεν απογοητεύει τους καταναλωτές και δημιουργεί προσδοκίες. Το γεγονός ότι δεν είναι σταθερό εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και ένα σωρό άλλους παράγοντες, του χαρίζει γοητεία που δείχνει να μπαίνει στη νοοτροπία του κοινού. Προσωπικά, ενθουσιάζομαι όταν σε εκθέσεις συναντάω κόσμο με πραγματικές γνώσεις κρασιού, κυρίως νέους ανθρώπους με μεγάλη φυσική περιέργεια και διάθεση για μάθηση. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η τωρινή «μόδα» λειτουργεί προπαρασκευαστικά για το ώριμο οινόφιλο κοινό του αύριο.

 

Ανάλογα με την ηλικία ή τη γεωγραφική προέλευση των καταναλωτών, παρατηρείς κάποιες ιδιαιτερότητες στις προτιμήσεις;

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το ότι η Βόρεια Ελλάδα έχει μεγάλη αδυναμία στην Κρήτη, ενώ αντίστοιχα οι Κρητικοί αγαπούν το Ξινόμαυρο. Γενικά, η επαρχία έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το κρασί. Το αξιοσημείωτο είναι ότι, αντίθετα με τη σημαντικά μεγαλύτερη κατανάλωση λευκού κρασιού σε σχέση με το κόκκινο που παρατηρείται στην Ελλάδα, τα μέλη του botilia.gr δείχνουν τεράστια αγάπη στα κόκκινα κρασιά, προτιμώντας τα σε ποσοστό περίπου 65%! Οι Βέλγοι αγαπούν το Ξινόμαυρο, ενώ οι Άγγλοι προτιμούν τα blends ελληνικών με διεθνείς ποικιλίες. Ηλικιακά τώρα, οι ηλικίες 25-35 δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για σπάνιες και γενικά ιδιαίτερες ποικιλίες, ενώ μεγαλύτερες ηλικίες δείχνουν να έχουν πιο κλασικές επιλογές. Η ποικιλία με την πιο ανοδική τάση είναι το Βιδιανό της Κρήτης, ενώ από τις ερυθρές ξεχωρίζει το Λημνιό.

 

Αυτό είναι το top 10 της πλατφόρμας

 

1. Merlot 2012 (Merlot) - Κτήμα Μπουγιούρη, Αττική

2. Μικροί Οινοποιοί (Touriga Nacional, Αγιωργίτικο) - Κτήμα Παπαργυρίου, Ορεινή Κορινθία

3. Διαμαντόπετρα (Syrah, Μανδηλαριά) - Οινοποιείο Διαμαντάκη, Κρήτη

4. Old Roots (Ξινόμαυρο) - Κτήμα Τάτση, Γουμένισσα

5. Μαλαγουζιά - Κτήμα Μπουγιούρη, Αττική

6. Άβδηρος Ροζέ (Παμίτι, Syrah) - Κτήμα Βουρβουκέλη, Άβδηρα

7. Le roi des montagnes cuvee (Cabernet Sauvignon, Μαυροδάφνη, Touriga Nacional) - Κτήμα Παπαργυρίου, Ορεινή Κορινθία

8. Ξινόμαυρο - Κτήμα Μαρκοβίτη, Νάουσα

9. Κοτσιφάλι - Merlot - Οινοποιείο Καραβιτάκη, Κρήτη

10. Βίος Πρώτος (Βιδιανό) - Οινοποιείο Διγενάκη, Κρήτη

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ