Στο ανανεωμένο Cycladic Café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Στο ανανεωμένο Cycladic Café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Facebook Twitter
O σχεδιασμός του νέου Cycladic Café οφείλεται στο αρχιτεκτονικό γραφείο Kois Associated Architects. Φωτο: Γιώργος Σφακιανάκης
0

Με ιστορία δεκαπέντε χρόνων, το café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης ήταν από τους πρώτους χώρους που κατάφεραν να δέσουν έννοιες όπως η τέχνη, ο πολιτισμός, η μαγειρική, που μπορούν να συνδυαστούν με πολλούς τρόπους και να οδηγήσουν σε διαφορετικό αποτέλεσμα. Οι ευκαιρίες να συναντήσει κανείς τις αρμονικές αναλογίες τους δεν είναι πολλές, αλλά το Cycladic Café κατάφερε, στην πορεία του χρόνου, να μας δώσει πολλές καλές εμπειρίες. Η ανανέωση του χώρου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, σε συνδυασμό με το νέο μενού, που προσπαθεί να φέρει το άρωμα και τον ήλιο των Κυκλάδων στην Αθήνα, έρχεται να ενισχύσει την εικόνα ενός ξεχωριστού χώρου γεύσης και πολιτισμού που εντάσσεται στην καθημερινότητα της πόλης. Με πηγή έμπνευσης τη συλλογή της Κυκλαδικής Τέχνης του μουσείου, ο σχεδιασμός του νέου Cycladic Café οφείλεται στο αρχιτεκτονικό γραφείο Kois Associated Architects. Το υποβλητικό αέρινο στέγαστρο-γλυπτό φέρει την υπογραφή του Στέλιου Κόη, ο φωτισμός της Ελευθερίας Ντεκώ, ενώ οι μαρμάρινοι πάγκοι με τα φυτά που φτάνουν μέχρι την οροφή του αίθριου έγιναν υπό τη μελέτη και επίβλεψη της doxiadis + Αγγελική Μαθιουδάκη.

Στο ανανεωμένο Cycladic Café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Facebook Twitter
Χειροποίητα ραβιόλι με σκοτύρι


Το μενού στο εστιατόριο ενός μουσείου είναι μια πρόκληση,
είναι κάτι το διαφορετικό. Η κουζίνα δεν πρέπει να είναι πολύπλοκη. Ο επισκέπτης, μετά την περιήγησή του στους χώρους των εκθεμάτων, θα πρέπει να βρεθεί μπροστά σε ένα πιάτο που θα εναρμονίζεται με τις εικόνες που έχει αποκομίσει. Την ευθύνη για την κουζίνα του Cycladic Café έχει η Begnis Catering που σχεδίασε το μενού για πρωινό, brunch, café ή μεσημεριανό, αξιοποιώντας πρώτες ύλες και φρέσκα υλικά που αναδίδουν γεύσεις και αρώματα κυκλαδικής γης με αγνές πρώτες ύλες. Για πρωινό ή brunch μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε σάντουιτς που συνδυάζουν φρεσκοψημένα ψωμιά φτιαγμένα από ζέα, πολύσπορο, ολικής κ.ά. με τυριά κυκλαδικών νησιών και άλλα φρέσκα υλικά. Για κάτι περισσότερο, ο δρόμος οδηγεί αναπόφευκτα σε αυγά ποσέ από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής που σερβίρονται πάνω σε τραγανή τάρτα από ναξιώτικες πατάτες και τρυφερό, αχνιστό σπανάκι. Για το γεύμα, οι επιλογές είναι πολλές. Αέρινο και αρωματικό είναι το καρπάτσιο από αιγαιοπελαγίτικο λαβράκι, μαριναρισμένο με θαλασσινό αλάτι, μοσχολέμονο, χυμό από πορτοκάλι και μυρωδικά, σερβιρισμένο με σαντορινιά κάππαρη και αρώματα από τζίντζερ. Γνώριμη νησιώτική γεύση δίνει η ελληνική σαλάτα με Καλαθάκι Λήμνου, παξιμάδια μαριναρισμένα με αγουρέλαιο και κάππαρη, ενώ ολόφρεσκη και δροσερή είναι η πράσινη σαλάτα με μελωμένη ψητή κολοκύθα, ξερά σύκα, σταφίδες, ψητό χαλούμι στη σχάρα και σάλτσα με βαλσάμικο και πετιμέζι, που μας δροσίζει ευχάριστα. Από ζεστά πιάτα, μπορείτε να δοκιμάσετε το ψητό φιλέτο μπακαλιάρου στη σχάρα με σάλτσα από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι και αρωματικά βότανα, που σερβίρεται με πουρέ από τρυφερά λαχανικά και σαλάτα με πλιγούρι, ή το σουβλάκι από μοσχάρι γάλακτος με τηγανητές πατάτες Νάξου και δροσερό γιαούρτι με ψιλοκομμένο αγγούρι. Αν ενδώσετε στα ζυμαρικά, θα βρείτε χειροποίητη χωριάτικη με σπιτική σάλτσα από ντομάτες, βασιλικό, παρθένο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου. Ενδιαφέρουσα είναι και η λίστα ελληνικών κρασιών μικρών παραγωγών, με καλές επιλογές για κρασί σε ποτήρι. Το Cycladic Café λειτουργεί τις ώρες και τις ημέρες λειτουργίας του Μουσείου.

Στο ανανεωμένο Cycladic Café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Facebook Twitter
Ceviche
Στο ανανεωμένο Cycladic Café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Facebook Twitter
Αυγά ποσέ από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής που σερβίρονται πάνω σε τραγανή τάρτα από ναξιώτικες πατάτες και τρυφερό, αχνιστό σπανάκι.

☛ Cycladic Café, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, 210 7228321-3.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM