ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Στα ράφια της Αιγύπτου. Από την Ελένη Ψυχούλη

Στα ράφια της Αιγύπτου. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
2

Tα έθνικ μπακάλικα είναι σαν τις πρεσβείες και τα προξενεία. Στη μέση του πλανήτη, αρκεί να διαβείς το κατώφλι τους για να σε πάρει πάραυτα από τη μύτη η μυρωδιά της χώρας που προξενεύουν. Η γαλλική πρεσβεία μυρίζει κάτι αδιόρατο από βούτυρο και κρουασάν, η ινδική κάρυ και καπνό από μπίντις, η αγγλική δέρμα από Chesterfield καναπέ με καπνό από πούρο, η κινέζικη σουσαμέλαιο και stir fry.

Άλλες πατρίδες έχουν πιο έντονο άρωμα, άλλες πιο διακριτικό, άλλες πιο εξωτικό άλλες πιο οικείο. Έτσι και τα μπακάλικα. Κι ενώ τα βαλκάνια ίσα που αναδύουν μια διακριτική οσμή από καπνιστό σολομό και ξινό ψωμί με σπόρους carraway, τα αιγυπτιακά σε τραβάνε κυριολεκτικά από τη μύτη σε μια βαριά χαύνωση που φτάνει κατευθείαν από τις υπαίθριες αγορές του Λούξορ και του Καϊρου. Κάτι σε σαπισμένο μοσχολέμονο, μάνγκο και γουάφα, κύμινο και τηγανητό κρεμμύδι.

 

Όποτε με πιάνει η νοσταλγία μιας χώρας που κάποτε αγάπησα, τώρα που δεν μου περισεύουν για εισητήρια, παίρνω το μετρό και πάω να τη μυρίσω στα μπακάλικα της πρωτεύουσας, μέσα από το άρωμά της να ξετυλίξω εντός μου την ταινία του τοπίου της, τις φωνές των ανθρώπων της, χαζεύοντας ρύζια και πολύχρωμες κονσέρβες στα ράφια. Φτηνό και πολύτιμο ταξίδι, κάπως έτσι μου μοιάζει ο διακτινισμός.

 

Στα ράφια της Αιγύπτου. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Από όλα, πιο αγαπημένα τα αιγυπτιακά παντοπωλεία. Τίποτα δεν σε ταξιδεύει γρηγορότερα στο χάος του Καϊρου, στην ακαταστασία, τη σκόνη, το αλαλούμ μιας χώρας που απορείς πώς βρίσκει ειρμό μέσα στον απόλυτο σουρεαλισμό της. Το μόνο που σου λείπει είναι ίσως η ηχητική υπόκρουση από τις κόρνες στους δρόμους που δεν σταματούν ποτέ, ωστόσο, τα αυτιά σου λες και κορνάρουν από μόνα τους καθώς αναζητάς ένα φακελάκι κύμινο πατώντας πάνω σε κασόνια, κονσέρβες με ζαμπόν κότας, χαλάκια προσευχής και αργιλέδες.

Το αιγυπτιακό μπακάλικο διαθέτει όλα όσα σιχαίνεται ο ευρωπαίος καταναλωτής. Την έλλειψη τάξης, λογικής, καθαριότητας, αισθητικής.  Κι όμως, όλα εδώ έχουν μια δικιά τους, γλυκιά λογική, που απλά δεν μοιάζει με τη δική σου. Ένα γεμάτο, πολύχρωμο ράφι, δίπλα πέντε σειρές άδειες προθήκες, μετά ξανά στριμωγμένο εμπόρευμα. Νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε επιχείρηση υπό πτώχευση, ότι μόλις έγινε ληστεία, ότι πάει, τους κλείνει κι αυτούς η κρίση. Καθόλου. Την επόμενη φορά που θα επιστρέψεις, η αδειοσύνη θα’χει μεταφερθεί στα απέναντι ράφια, στο ψυγείο, κάπου παραπέρα.


Στα ράφια της Αιγύπτου. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Στο ταμείο το αφεντικό,  πάντα κάποιος Φουάντ, Καρίμ ή Μοχάμαντ, που εδώ τον λένε Τάκη, Γιάννη ή Σωτήρη, με κείνη τη βαθιά αραβική ευγένεια στο λόγο, τη ζεν νιρβάνα ακόμη κι όταν-ο δικός σου-κόσμος καίγεται. Η μικρή οθόνη συντονισμένη στα κύματα της πατρίδας, ο λαός αλληλοσκοτώνεται στην Ταχρίρ, αν τον ρωτήσεις πώς πάνε τα πράγματα θα σου απαντήσει «πολύ προσεχώς όλα θα πάνε τέλεια!». Η αραβική ευγένεια δεν επιτρέπει τον αρνητισμό, να στεναχωρέσεις τον ξένο σου με δυσάρεστα και γκρίνιες. Η οποία ευγένεια έχει και τα στραβά της, αν τον ρωτήσεις σε ποιό ράφι άραγε να είναι οι κόκκινες φακές. Οι φακές έχουν τελειώσει αλλά εκείνος θα σου υποδείξει κάπου αόριστα στο χάος, καθότι το σαβουάρ βιβρ του δεν του επιτρέπει το «όχι», το «δεν» (έχω, μπορώ, διαθέτω, ξέρω) γενικότερα. Για την ταλαιπωρία, θα σε δροσίσει κερνώντας ένα μάνγκο χυμό στο au revoir.

Απαραιτήτως, σε κάποια γωνιά, μια ολόκληρη προθήκη με λαχανικά, θα βιώνει την προχωρημένη της σήψη, λεμονάκια-απολιθώματα σε φαιό χρώμα, μαυρισμένα μάνγκο, όλο το φυτικό βασίλειο όπως δεν θα ήθελε ποτέ να εκτεθεί σε ξένα μάτια. Κι αυτό θα σε αποτροπιάσει εσένα τον ευρωπαίο. Έχει, ωστόσο, την εξήγησή του. Λαός απέραντα μιλιούνια οι αιγύπτιοι, με εκατομμύρια να επιβιώνουν στο πολύ πιο κάτω από το όριο της πείνας, εκεί τίποτα δεν πάει χαμένο. Και για το σάπιο υπάρχει πελατεία, και για το ληγμένο και για το κακομούτσουνο και για το ακατάλληλο. Φόρος τιμής στα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας ή πραμάτεια για τους μετανάστες της εξαθλίωσης, δεν ξέρω να απαντήσω.

Στα ράφια της Αιγύπτου. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Κι αν σας στεναχώρησα με εικόνες που δεν θυμίζουν αστραφτερή διαφήμιση πολυεθνικής, να σας εξηγήσω πώς σ’αυτό εδώ το μικρό κομμάτι παραλογισμού, υπάρχει λόγος σοβαρός να έρθεις να ψωνίσεις. Δυό-τρία εξαιρετικά πράγματα που δεν θα βρεις αλλού. Σοβαρά ντελικατέσεν πωλούν μερικά μόνο απ’αυτά στο υπερτριπλάσιο απλά και μόνο επειδή τα έχουν ξεσκονίσει και τα έχουν πλασάρει με όλους τους κανόνες του μάρκετινγκ στο εκλεκτό τους κοινό: το ροδόνερο και το ανθόνερο, τα φρέσκα λεμονάκια της Αιγύπτου με κείνο το μεθυστικό άρωμα λιβανιού που δεν διαθέτει κανένα μοσχολέμονο του πλανήτη, οι χυμοί από γουάφα, μάνγκο και λοιπά εξωτικά φρούτα, το φιτίρ-η δικιά τους πίτα με μπόλικο βούτυρο που τρώγεται ζεστή με μέλι ή τυρί, το αιγυτιακό νόστιμο ρύζι που κάνει τα καλύτερα πιλάφια, οι πορτοκαλί φακές, η ένταση στο εξαιρετικό τους κύμινο, οι καυτερές κόκκινες σάλτσες στο ψυγείο, τα υπέροχα κατεψυγμένα φελάφελ στον καταψύκτη.

Κλεοπάτρα, πλ. Δημαρχείου στην Αθηνάς, 2105227975

Αλεξάνδρεια, Παράσχου 104, Γκύζη, 2106450419

Γεύση
2

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

2 σχόλια