Στα ράφια της Αιγύπτου. Από την Ελένη Ψυχούλη

Στα ράφια της Αιγύπτου. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
2

Tα έθνικ μπακάλικα είναι σαν τις πρεσβείες και τα προξενεία. Στη μέση του πλανήτη, αρκεί να διαβείς το κατώφλι τους για να σε πάρει πάραυτα από τη μύτη η μυρωδιά της χώρας που προξενεύουν. Η γαλλική πρεσβεία μυρίζει κάτι αδιόρατο από βούτυρο και κρουασάν, η ινδική κάρυ και καπνό από μπίντις, η αγγλική δέρμα από Chesterfield καναπέ με καπνό από πούρο, η κινέζικη σουσαμέλαιο και stir fry.

Άλλες πατρίδες έχουν πιο έντονο άρωμα, άλλες πιο διακριτικό, άλλες πιο εξωτικό άλλες πιο οικείο. Έτσι και τα μπακάλικα. Κι ενώ τα βαλκάνια ίσα που αναδύουν μια διακριτική οσμή από καπνιστό σολομό και ξινό ψωμί με σπόρους carraway, τα αιγυπτιακά σε τραβάνε κυριολεκτικά από τη μύτη σε μια βαριά χαύνωση που φτάνει κατευθείαν από τις υπαίθριες αγορές του Λούξορ και του Καϊρου. Κάτι σε σαπισμένο μοσχολέμονο, μάνγκο και γουάφα, κύμινο και τηγανητό κρεμμύδι.

 

Όποτε με πιάνει η νοσταλγία μιας χώρας που κάποτε αγάπησα, τώρα που δεν μου περισεύουν για εισητήρια, παίρνω το μετρό και πάω να τη μυρίσω στα μπακάλικα της πρωτεύουσας, μέσα από το άρωμά της να ξετυλίξω εντός μου την ταινία του τοπίου της, τις φωνές των ανθρώπων της, χαζεύοντας ρύζια και πολύχρωμες κονσέρβες στα ράφια. Φτηνό και πολύτιμο ταξίδι, κάπως έτσι μου μοιάζει ο διακτινισμός.

 

Στα ράφια της Αιγύπτου. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Από όλα, πιο αγαπημένα τα αιγυπτιακά παντοπωλεία. Τίποτα δεν σε ταξιδεύει γρηγορότερα στο χάος του Καϊρου, στην ακαταστασία, τη σκόνη, το αλαλούμ μιας χώρας που απορείς πώς βρίσκει ειρμό μέσα στον απόλυτο σουρεαλισμό της. Το μόνο που σου λείπει είναι ίσως η ηχητική υπόκρουση από τις κόρνες στους δρόμους που δεν σταματούν ποτέ, ωστόσο, τα αυτιά σου λες και κορνάρουν από μόνα τους καθώς αναζητάς ένα φακελάκι κύμινο πατώντας πάνω σε κασόνια, κονσέρβες με ζαμπόν κότας, χαλάκια προσευχής και αργιλέδες.

Το αιγυπτιακό μπακάλικο διαθέτει όλα όσα σιχαίνεται ο ευρωπαίος καταναλωτής. Την έλλειψη τάξης, λογικής, καθαριότητας, αισθητικής.  Κι όμως, όλα εδώ έχουν μια δικιά τους, γλυκιά λογική, που απλά δεν μοιάζει με τη δική σου. Ένα γεμάτο, πολύχρωμο ράφι, δίπλα πέντε σειρές άδειες προθήκες, μετά ξανά στριμωγμένο εμπόρευμα. Νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε επιχείρηση υπό πτώχευση, ότι μόλις έγινε ληστεία, ότι πάει, τους κλείνει κι αυτούς η κρίση. Καθόλου. Την επόμενη φορά που θα επιστρέψεις, η αδειοσύνη θα’χει μεταφερθεί στα απέναντι ράφια, στο ψυγείο, κάπου παραπέρα.


Στα ράφια της Αιγύπτου. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Στο ταμείο το αφεντικό,  πάντα κάποιος Φουάντ, Καρίμ ή Μοχάμαντ, που εδώ τον λένε Τάκη, Γιάννη ή Σωτήρη, με κείνη τη βαθιά αραβική ευγένεια στο λόγο, τη ζεν νιρβάνα ακόμη κι όταν-ο δικός σου-κόσμος καίγεται. Η μικρή οθόνη συντονισμένη στα κύματα της πατρίδας, ο λαός αλληλοσκοτώνεται στην Ταχρίρ, αν τον ρωτήσεις πώς πάνε τα πράγματα θα σου απαντήσει «πολύ προσεχώς όλα θα πάνε τέλεια!». Η αραβική ευγένεια δεν επιτρέπει τον αρνητισμό, να στεναχωρέσεις τον ξένο σου με δυσάρεστα και γκρίνιες. Η οποία ευγένεια έχει και τα στραβά της, αν τον ρωτήσεις σε ποιό ράφι άραγε να είναι οι κόκκινες φακές. Οι φακές έχουν τελειώσει αλλά εκείνος θα σου υποδείξει κάπου αόριστα στο χάος, καθότι το σαβουάρ βιβρ του δεν του επιτρέπει το «όχι», το «δεν» (έχω, μπορώ, διαθέτω, ξέρω) γενικότερα. Για την ταλαιπωρία, θα σε δροσίσει κερνώντας ένα μάνγκο χυμό στο au revoir.

Απαραιτήτως, σε κάποια γωνιά, μια ολόκληρη προθήκη με λαχανικά, θα βιώνει την προχωρημένη της σήψη, λεμονάκια-απολιθώματα σε φαιό χρώμα, μαυρισμένα μάνγκο, όλο το φυτικό βασίλειο όπως δεν θα ήθελε ποτέ να εκτεθεί σε ξένα μάτια. Κι αυτό θα σε αποτροπιάσει εσένα τον ευρωπαίο. Έχει, ωστόσο, την εξήγησή του. Λαός απέραντα μιλιούνια οι αιγύπτιοι, με εκατομμύρια να επιβιώνουν στο πολύ πιο κάτω από το όριο της πείνας, εκεί τίποτα δεν πάει χαμένο. Και για το σάπιο υπάρχει πελατεία, και για το ληγμένο και για το κακομούτσουνο και για το ακατάλληλο. Φόρος τιμής στα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας ή πραμάτεια για τους μετανάστες της εξαθλίωσης, δεν ξέρω να απαντήσω.

Στα ράφια της Αιγύπτου. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Κι αν σας στεναχώρησα με εικόνες που δεν θυμίζουν αστραφτερή διαφήμιση πολυεθνικής, να σας εξηγήσω πώς σ’αυτό εδώ το μικρό κομμάτι παραλογισμού, υπάρχει λόγος σοβαρός να έρθεις να ψωνίσεις. Δυό-τρία εξαιρετικά πράγματα που δεν θα βρεις αλλού. Σοβαρά ντελικατέσεν πωλούν μερικά μόνο απ’αυτά στο υπερτριπλάσιο απλά και μόνο επειδή τα έχουν ξεσκονίσει και τα έχουν πλασάρει με όλους τους κανόνες του μάρκετινγκ στο εκλεκτό τους κοινό: το ροδόνερο και το ανθόνερο, τα φρέσκα λεμονάκια της Αιγύπτου με κείνο το μεθυστικό άρωμα λιβανιού που δεν διαθέτει κανένα μοσχολέμονο του πλανήτη, οι χυμοί από γουάφα, μάνγκο και λοιπά εξωτικά φρούτα, το φιτίρ-η δικιά τους πίτα με μπόλικο βούτυρο που τρώγεται ζεστή με μέλι ή τυρί, το αιγυτιακό νόστιμο ρύζι που κάνει τα καλύτερα πιλάφια, οι πορτοκαλί φακές, η ένταση στο εξαιρετικό τους κύμινο, οι καυτερές κόκκινες σάλτσες στο ψυγείο, τα υπέροχα κατεψυγμένα φελάφελ στον καταψύκτη.

Κλεοπάτρα, πλ. Δημαρχείου στην Αθηνάς, 2105227975

Αλεξάνδρεια, Παράσχου 104, Γκύζη, 2106450419

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια