Στα άδυτα ενός εργοστασίου παραγωγής τσιπς

Στα άδυτα ενός εργοστασίου παραγωγής τσιπς Facebook Twitter
H μητέρα του Ed Herr το 1953, ενώ συσκευάζει πατατάκια
3

Οι κάτοικοι του δυτικού κόσμου ξοδεύουν λιγότερα για φρέσκα λαχανικά από ό, τι έκαναν πριν από μερικές δεκαετίες. Αυτό είναι εν μέρει λόγω των νέων μηχανών και της τεχνολογίας που έχουν κάνει την παραγωγή τροφίμων φθηνότερη.

Το NPR πήγε στο εργοστάσιο τσιπς Herr στο Nottingham της Pennsylvania, για να δει μερικά από τα τεχνολογικά επιτεύγματα στο χώρο των τροφίμων σε δράση. Το εργοστάσιο Herr άνοιξε για πρώτη φορά το 1946, όταν ιδρυτής Jim Herr και η οικογένειά του έφτιαχνε τσιπς με το χέρι. Να πως έχει αλλάξει η διαδικασία έχει αλλάξει με την πάροδο των ετών:

Εκφόρτωση πατάτας

Παλιά η εκφόρτωση έπαιρνε ώρες, αφού γινόταν με τα χέρια. Ο Ed Herr (γιος του ιδρυτή και πρόεδρος της εταιρίας) θυμάται πώς έσερναν τα σακιά μέσα στο εργοστάσιο. Σήμερα το φορτηγό εκφορτώνει με τη βοήθεια ενός ιμάντα και 23 τόνοι πατάτες μεταφέρονται σε 20 λεπτά.

Διαλογή

Οι πατάτες με πράσινα ή καφέ σημάδια αφαιρούνταν από ανθρώπους. Τώρα το OptoSort φωτογραφίζει τα φρέσκα τσιπς, αναγνωρίζει όσα έχουν λάθος χρώμα και με μια ριπή αέρα τα αφαιρεί από τον ιμάντα.

Πακετάρισμα

Και αυτή η διαδικασία απαιτούσε εργάτες, οι οποίοι μπορούσαν να φτιάξουν τρία πακέτα το λεπτό. Σήμερα η διαδικασία ολοκληρώνεται από μηχανή που φτιάχνει 100 σακούλες το λεπτό.

Και οι εργάτες που έγιναν περιττοί;

Ο Ed Herr λέει ότι στους εργάτες ανατέθηκαν άλλες δουλειές, όπως η διανομή με φορτηγά.

Γεύση
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια