Στα άδυτα ενός εργοστασίου παραγωγής τσιπς

Στα άδυτα ενός εργοστασίου παραγωγής τσιπς Facebook Twitter
H μητέρα του Ed Herr το 1953, ενώ συσκευάζει πατατάκια
3

Οι κάτοικοι του δυτικού κόσμου ξοδεύουν λιγότερα για φρέσκα λαχανικά από ό, τι έκαναν πριν από μερικές δεκαετίες. Αυτό είναι εν μέρει λόγω των νέων μηχανών και της τεχνολογίας που έχουν κάνει την παραγωγή τροφίμων φθηνότερη.

Το NPR πήγε στο εργοστάσιο τσιπς Herr στο Nottingham της Pennsylvania, για να δει μερικά από τα τεχνολογικά επιτεύγματα στο χώρο των τροφίμων σε δράση. Το εργοστάσιο Herr άνοιξε για πρώτη φορά το 1946, όταν ιδρυτής Jim Herr και η οικογένειά του έφτιαχνε τσιπς με το χέρι. Να πως έχει αλλάξει η διαδικασία έχει αλλάξει με την πάροδο των ετών:

Εκφόρτωση πατάτας

Παλιά η εκφόρτωση έπαιρνε ώρες, αφού γινόταν με τα χέρια. Ο Ed Herr (γιος του ιδρυτή και πρόεδρος της εταιρίας) θυμάται πώς έσερναν τα σακιά μέσα στο εργοστάσιο. Σήμερα το φορτηγό εκφορτώνει με τη βοήθεια ενός ιμάντα και 23 τόνοι πατάτες μεταφέρονται σε 20 λεπτά.

Διαλογή

Οι πατάτες με πράσινα ή καφέ σημάδια αφαιρούνταν από ανθρώπους. Τώρα το OptoSort φωτογραφίζει τα φρέσκα τσιπς, αναγνωρίζει όσα έχουν λάθος χρώμα και με μια ριπή αέρα τα αφαιρεί από τον ιμάντα.

Πακετάρισμα

Και αυτή η διαδικασία απαιτούσε εργάτες, οι οποίοι μπορούσαν να φτιάξουν τρία πακέτα το λεπτό. Σήμερα η διαδικασία ολοκληρώνεται από μηχανή που φτιάχνει 100 σακούλες το λεπτό.

Και οι εργάτες που έγιναν περιττοί;

Ο Ed Herr λέει ότι στους εργάτες ανατέθηκαν άλλες δουλειές, όπως η διανομή με φορτηγά.

Γεύση
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ

σχόλια

1 σχόλια