Πώς τα πάνε 5 μαγαζιά του κέντρου μετά το restart

Πώς τα πάνε 5 μαγαζιά του κέντρου μετά το restart Facebook Twitter
Το heteroclito, wine bar που έχει αναδειχτεί σε σημείο αναφοράς για το επώνυμο ελληνικό κρασί τα τελευταία χρόνια. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Παρασκευή μεσημέρι, ένα ασυνήθιστο θέαμα στην οδό Πεντέλης στο Σύνταγμα: η ουρά για τα σουβλάκια του «Κώστα», που κανονικά τέτοια ώρα θα ήταν γεμάτη τουρίστες και θα έφτανε μέχρι τη Μητροπόλεως, δεν είναι τόσο αποτρεπτική. Όσοι μπαίνουν στη γραμμή τρώνε ευχαριστημένοι λίγα λεπτά αργότερα. Περιμένοντας στην ουρά, παρατηρώ τις ντομάτες-μπιμπελό στη βιτρίνα του μαγαζιού. Θυμίζουν τα τέλεια, αψεγάδιαστα φρούτα που δίνουν ως δώρα στην Ιαπωνία.


Με διάφανη μάσκα από αυτές που καλύπτουν όλο το πρόσωπο και πίσω από το διαχωριστικό πλεξιγκλάς, ο Κώστας σχολιάζει τη διάθεση των πελατών: «Ο κόσμος είναι ευχαριστημένος που μπορεί να έρθει να φάει αλλά και ανήσυχος για το εργασιακό του μέλλον, ειδικά όσοι δουλεύουν στον τομέα του τουρισμού. Το καλοκαίρι οι πελάτες μας είναι 90% τουρίστες. Έχουμε και πολλούς Έλληνες που μας στηρίζουν, αλλά όταν ο τουρισμός θίγεται, θίγονται όλα, είναι αλυσίδα» λέει.

Οι πολυάριθμοι εργαζόμενοι του τουρισμού πλήττονται κι αυτό έχει αρχίσει να αντικατοπτρίζεται και στην κατανάλωση. Όσο για τα μέτρα προστασίας που έχει υιοθετήσει: «Αυτά τα πράγματα δεν μου είπε κανείς να τα βάλω. Απλώς σκέφτηκα πως θα νιώσει πιο άνετα ο κόσμος, μαζί τους κι εγώ. Δεν με ενοχλούν ιδιαίτερα. Προσαρμόζεσαι και το ξεπερνάς». Τα ρέστα δίνονται με τσιμπίδα, όπως πάντα. Με τον ίδιο τρόπο περνιούνται και οι κάρτες. Πραγματικά ανέπαφη συναλλαγή.

Όσον αφορά τον τουρισμό, ακόμα και από την κυβέρνηση μιλάνε για μετάθεση των προσδοκιών στο 2021. Αυτό σημαίνει ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, να κρατηθούμε περίπου μέχρι την άνοιξη του '21, και να πάρουμε τότε μια ανάσα, αν όλα πάνε καλά.


Λίγο παραπάνω, στο Nolan του Σωτήρη Κοντιζά, οι υπάλληλοι έχουν κωδικές λέξεις με τις οποίες ειδοποιούν ο ένας τον άλλον όταν πλησιάζουν πολύ και πάνε να χαλάσουν τις αποστάσεις. «Περάσαμε πάρα πολλές ώρες για να φτιάξουμε ένα πρωτόκολλο. Πριν ανοίξουμε, σκηνοθετήσαμε κάθε κίνηση πελάτη ή δική μας προκειμένου να βάλουμε όλες τις δικλείδες ασφαλείας. Έχουμε τέσσερα pit stops με αντισηπτικά για τα τραπέζια, τις καρέκλες, εμάς και τους πελάτες. Τα τραπέζια απολυμαίνονται πριν κάτσει ο επόμενος πελάτης. Δεν έχουμε εκτεθειμένα πιάτα και πιρούνια, τα κρατάμε όλα σε ένα κουτί πλεξιγκλάς» λέει η οικοδέσποινα του εστιατορίου, Έλενα Ματζουράνη. «Έχουμε αγωνία για το μέλλον, αλλά, δόξα τω Θεώ, οι πελάτες μάς αγαπάνε και είχαν μεγάλη χαρά ερχόμενοι ξανά κοντά μας. Προσπαθούμε όμως συνέχεια και δεν επαναπαυόμαστε. Κάθε μέρα είναι σαν την πρώτη μέρα» λέει.


Στα αραιά τοποθετημένα τραπέζια της στοάς στη Λέκκα μερικές παρέες τρώνε και συζητούν χαμηλόφωνα. «Περιμένουμε τους τουρίστες για να ανακάμψουμε» σχολιάζει ο κ. Τριαντάφυλλος Λαδάς, ιδιοκτήτης της ομώνυμης ταβέρνας. Ο ίδιος παρατηρεί μείωση στον κόσμο που κυκλοφορεί στο κέντρο της πόλης και συνεπώς στους πελάτες της εστίασης. «Η περιφέρεια αυτήν τη στιγμή είναι σε καλύτερη μοίρα. Το κέντρο είναι ίσως πιο αγχωτικό και μερικοί το αποφεύγουν ακόμα λόγω της πολυκοσμίας του ή για να μη χρειαστεί να μπουν στα ΜΜΜ. Επίσης, οι δημόσιοι υπάλληλοι που δουλεύουν κανονικά εδώ γύρω έχουν μειωθεί πλέον στο μισό» αναφέρει.

Πώς τα πάνε 5 μαγαζιά του κέντρου μετά το restart Facebook Twitter
Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Τριαντάφυλλος» παρατηρεί μείωση στον κόσμο που κυκλοφορεί στο κέντρο της πόλης και συνεπώς στους πελάτες της εστίασης. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Μια βόλτα με ένα παγωτό στο χέρι φαντάζει πιο εύκολη για πολλούς αυτήν τη στιγμή. Το κόστος είναι χαμηλό και οι περιπλοκές πολύ λιγότερες, αφού η κατανάλωσή του γίνεται σε ανοιχτό χώρο. Στο δημοφιλές Le Greche μέρος της βιτρίνας μετατράπηκε σε παράθυρο, ώστε οι πελάτες να εξυπηρετούνται και απ' έξω.


Τους δυόμισι μήνες του lockdown οι Αθηναίοι συνήθισαν σε έναν βαθμό να κινούνται περισσότερο στις γειτονιές και στις συνοικίες τους. Οι δεύτερες σκέψεις που συνοδεύουν πλέον τη διαδρομή με τα ΜΜΜ αποκλείουν από το κέντρο και εκείνους που θα το επέλεγαν για να πιουν το ποτό τους και θα μπορούσαν να επιστρέψουν σπίτι χωρίς να σκέφτονται την οδήγηση και τα αλκοτέστ. Ακόμα, πολλοί εργαζόμενοι του κέντρου που γέμιζαν μέχρι πρότινος τα στέκια μετά το γραφείο, δουλεύουν πλέον από το σπίτι ή βρίσκονται ακόμα σε αναστολή.


«Γενικά, υπάρχει ένα μάγκωμα» αναφέρει ο Δημήτρης Κούμανης του heteroclito, wine bar που έχει αναδειχτεί σε σημείο αναφοράς για το επώνυμο ελληνικό κρασί τα τελευταία χρόνια. «Όσον αφορά τον τουρισμό, ακόμα και από την κυβέρνηση μιλάνε για μετάθεση των προσδοκιών στο 2021. Αυτό σημαίνει ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, να κρατηθούμε περίπου μέχρι την άνοιξη του '21, και να πάρουμε τότε μια ανάσα, αν όλα πάνε καλά. Το μεγάλο στοίχημα είναι η πραγματική επανεκκίνηση του κέντρου, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα είναι μια χρονιά, αν όχι χαμένη (από πλευράς τουρισμού), σίγουρα χωρίς τον παλμό των προηγούμενων 2-3 χρόνων. Θεωρώ ότι ο τουρισμός στην πόλη θα κινηθεί, αλλά πολύ ταπεινά. Είναι επιτακτική ανάγκη, όμως, να δούμε τον τουρισμό στην Αθήνα ως συμπλήρωμα και όχι ως προτεραιότητα».

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ