Πτιφούρ και γλυκά βουτήματα: Πού θα βρεις τα καλύτερα στην Αθήνα!

Τα πτιφούρ της καρδιάς μας Facebook Twitter
0

Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για τα πτιφούρ, τα μικρά γλυκίσματα που οφείλουν να είναι μια μπουκιά, να έχουν τέλεια γεύση και να αποτελούν από μόνα τους μια ξεχωριστή, γευστική εμπειρία. Επίσης, θα είχε ενδιαφέρον να αναζητήσουμε την ετυμολογία κάθε γλυκίσματος, να ψάξουμε την καταγωγή του, να αναφέρουμε την ιστορία του.

Προτιμήσαμε να γυρίσουμε την πόλη και να βρούμε εκείνα τα ζαχαροπλαστεία που έχουν στις βιτρίνες του τα πιο νόστιμα, μικρά φουρνίσματα που έχουμε ποτέ δοκιμάσει. Ετοιμαστείτε για το πιο λαχταριστό tea party.

Φοντάν, μπεζέδες και βουτήματα από τους Αφούς Ασημακόπουλους

Τα πτιφούρ της καρδιάς μας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Με παρουσία στα Εξάρχεια πάνω από από 106 χρόνια, το ζαχαροπλαστείο των Ασημακόπουλων έχει ζήσει όλη την ιστορία της σύγχρονης Αθήνας και έχει γίνει σημείο αναφοράς για τους κατοίκους όλου του Λεκανοπεδίου. Στους Ασημακόπουλους θα πας για το ρυζόγαλο και την κρέμα, το τσουρέκι με το μαχλέπι από την Τουρκία, τα κουλουράκια πάστα-φλόρα με φρέσκο αιγοπρόβειο βούτυρο, τη χειροποίητη, ελληνική σοκολάτα, τις νουγκατίνες και τις πάστες αμυγδάλου και, φυσικά, την τεράστια συλλογή από βουτήματα, πτιφούρ, μπισκότα, σοκολατάκια και φοντάν. Διατηρώντας στο ακέραιο την ποιότητά του, παραμένοντας πιστό στις κλασικές γεύσεις και επιμένοντας να δημιουργεί γλυκά με πλούσια, αυθεντική γεύση, το ζαχαροπλαστείο έχει πιστούς πελάτες που διανύουν ακόμη και χιλιόμετρα για να το επισκεφτούν και ένα καθόλα προσεγμένο περιβάλλον που αποτελεί ωδή στην αστική κουλτούρα.

Σας προτείνουμε, αρχικά, να δοκιμάσετε τους μπεζέδες με χειροποίητη πραλίνα αμυγδάλου, που πραγματικά λιώνουν σαν αφρός στο στόμα. Θα τους βρείτε σε κλασική γεύση αλλά και σε γεύση κακάο. Μην ξεχάσετε να πάρετε μερικά κλασικά βουτήματα με φρέσκο βούτυρο, το οποίο το κατάστημα προμηθεύεται από μικρούς παραγωγούς, για να συνοδεύσετε το τσάι σας. Αγαπημένα μας είναι εκείνα με γέμιση μαρμελάδα βερίκοκο και ελληνική σοκολάτα υγείας. Εξαιρετικά και τα φοντάν από αληθινή, χειροποίητη αμυγδαλόπαστα, επικαλυμμένα με καραμέλα και πασπαλισμένα με φιστίκι τύπου Αιγίνης με καταγωγή από τα Μέγαρα ή ολόκληρα αμύγδαλα.

Χαρ. Τρικούπη 82, Εξάρχεια, 210 361 0092

Μπισκοτάκια palmier και βουτήματα από το Πετέκ

Τα πτιφούρ της καρδιάς μας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Βρίσκεται στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου από το 1964 και ιδρυτής του είναι ο Γιάννης Μαγκλάρας από την Κωνσταντινούπολη. Τότε η περιοχή ήταν από τις πιο κλασάτες των Αθηνών και το Πετέκ κατάφερε γρήγορα να κερδίσει την πελατεία του και να γίνει γνωστό σε όλη την Αθήνα. Δυνατό του σημείο ήταν το παγωτό σε ξεχωριστές γεύσεις, όπως ουίσκι και ρούμι, οι οποίες ήταν πρωτόγνωρες για την εποχή. Υπάρχουν πολλές ιστορίες που περιγράφουν τις ουρές έξω από το κατάστημα, οι οποίες ήταν τόσο μεγάλες, που συχνά επενέβαινε η αστυνομία για να επαναφέρει τη τάξη. Εκτός από το παγωτό, διάσημο εξακολουθεί να είναι το πολίτικο τσουρέκι και τα σιροπιαστά, με κορυφαία τον μπακλαβά και το καϊμάκι.

Σήμερα στο εργαστήριο βρίσκεται ο Γιώργος Μαγκλάρας και στην πώληση η γυναίκα του Δήμητρα και η κόρη του Έρη. Όταν επισκεφθήκαμε το μαγαζί ήταν αδύνατο να αντισταθούμε στα palmiers, τα γαλλικά μπισκοτάκια που πια τα βρίσκουμε σπάνια, αλλά και στα φρεσκότατα βουτήματα με σπιτική μαρμελάδα βερίκοκο. Αν το επισκεφτείτε, ζητήστε και ένα κουτάκι μαρόν. Τυλιγμένα με το ασημένιο χαρτάκι τους και με ένα σιρόπι που φτάνει στην καρδιά του κάστανου, είναι βέβαιο ότι θα σας ενθουσιάσουν.   

Γ’ Σεπτεμβρίου 81, Αθήνα, 210 8223955

Μακαρόν και αμυγδαλωτά από το ζαχαροπλαστείο Lonis

Τα πτιφούρ της καρδιάς μας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το πρώτο ζαχαροπλαστείο Lonis δημιουργήθηκε το 1990 από τον Παναγιώτη Λώνη και την οικογένειά του και γρήγορα απέκτησε φανατικούς πελάτες. Η οικογένεια συνηθίζει να λέει πως το μυστικό της επιτυχίας του μαγαζιού οφείλεται στην αγάπη και στο μεράκι τους, στα αγνά υλικά αλλά και στον σεβασμό σε πρωτότυπες συνταγές κλασικών γλυκών που ακολουθούν. Στο Lonis θα πας για να πάρεις σοκολατένια τυλιχτά κεράσματα, αμυγδαλωτά με αέρινη υφή, κλασικές πάστες και εντυπωσιακά rainbow cakes που φτιάχνει η Ευγενία Λώνη, προσφέροντας έναν αέρα αναζωογόνησης στο ζαχαροπλαστείο.

Αυτό, όμως, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε είναι τα μακαρόν, που φτιάχνονται με αυθεντική συνταγή από το 1900, ελληνικό αμύγδαλο εξαιρετικής ποιότητας και μια μεγάλη ποικιλία φυσικών γεύσεων από φρέσκα φρούτα και είδη γέμισης. Για να καταλάβετε, θα δοκιμάσετε μακαρόν μαστίχα, τριαντάφυλλο, ρόδι, καραμέλα, πικραμύγδαλο, τιραμισού, γιαούρτι, μήλο-κανέλα και ένα σωρό άλλα. Αυτό, όμως, που αδιαμφισβήτητα αποτελεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των γλυκών του Lonis είναι η φρεσκάδα τους. Μερικές φορές είναι δύσκολο να πιάσεις το μακαρόν που μόλις έχει βγει από το εργαστήριο και «λιώνει» στα χέρια.

Πριγκηποννήσων 28, Αθήνα, 210 6466989

Σοκολατένια σαμπλέ και αμυγδαλωτά από το Choc O’ Rock Pastry Lab

Τα πτιφούρ της καρδιάς μας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Βρίσκεται στον Χολαργό από το 2013 και δημιουργήθηκε από τη Ρένα Οροκλού που είχε ονειρευτεί ένα μικρό εργαστήριο ζαχαροπλαστικής για να υλοποιεί γλυκές συνταγές που θα κάνουν χαρούμενους τους ανθρώπους. Κι αυτό συμβαίνει. Στο Choc O’ Rock νιώθεις πως κάποιος φτιάχνει γλυκά μόνο για σένα. Διάσημα τα πειραγμένα cheesecakes του με ξεχωριστές γεύσεις, όπως κάστανο, κολοκύθα, μπαχάρια ή η πιο πρόσφατη με χειροποίητα speculoos, αλλά και το banoffee του, που έχει φανατικούς οπαδούς.

Η φιλοσοφία της Ρένας στηρίζεται στην comfort ζαχαροπλαστική και στα αγνά υλικά. Με έναν μαγικό τρόπο, στο μικρό αυτό ζαχαροπλαστείο συνυπάρχουν παραδοσιακές γεύσεις με αυθεντικές συνταγές, όπως το σμυρναίικο κουλουράκι και το τσουρέκι, που είναι σαν να τα έχει φτιάξει μια θεία Κωνσταντινουπολίτισσα, αλλά και γλυκά νέας γενιάς ή ακόμη και healthy προτάσεις, όπως γλυκές μπάρες δημητριακών.

Από μικρά φουρνίσματα, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τα σοκολατένια σαμπλέ από μαύρη σοκολάτα 70%, φρέσκο αιγοπρόβειο βούτυρο από την Καλαμπάκα και ανθό αλατιού, που είναι ό,τι πρέπει για βουτιές μέσα στο γάλα, αλλά και τα σοκολατένια αμυγδαλωτά από φρέσκο μάρτσιπαν, κονιάκ και κακάο, που είναι γεμισμένα με την πιο βελούδινη γκανάς μαύρης σοκολάτας που θα μπορούσατε να φανταστείτε.

Βουτσινά 105, Χολαργός, 211 0122512

Βουτήματα βανίλιας και σοκολάτας από το ζαχαροπλαστείο Πανόραμα, Αφοί Ζάρρα

Τα πτιφούρ της καρδιάς μας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Βρίσκεται στην Κυψέλη από το 1978 και όταν περνάς την πόρτα του καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι σε ένα κλασικό ζαχαροπλαστείο της αστικής Αθήνας των ’70s που δεν νιώθει καμιά ανάγκη να αλλάξει κάτι από το περιβάλλον ή τις γεύσεις του. Και γιατί να το κάνει, αφού έχει κερδίσει το παιχνίδι με τον χρόνο και έχει καταφέρει να γίνει γνωστό σε όλη την Αθήνα για τα γλυκά του. Best-seller του μαγαζιού είναι ο κορμός από αφράτο παντεσπάνι, γέμιση σεράνο και επικάλυψη από flakes σοκολάτας και ζάχαρη άχνη. Τόσο ανάλαφρο και αφράτο κορμό δύσκολα θα βρείτε κάπου άλλου. Γνωστά και τα μπαμπάτσικα εκλέρ του, τα κλασικά κοκ, πάντα φρέσκα και με βελούδινη κρέμα, το ποντικάκι του, τα σιροπιαστά και τα τριγωνάκια του, που καλό είναι να μην αρχίσεις μ’ αυτά, γιατί δεν θα θέλεις να σταματήσεις.

Σας προτείνουμε, όταν το επισκεφτείτε, να μην αντισταθείτε στα βουτήματά του. Στο σωστό μέγεθος μιας απολαυστικής μπουκιάς, γεμισμένα με φίνα μαρμελάδα και ζύμη από φρέσκο, μυρωδάτο βούτυρο, είναι ένας σίγουρος τρόπος για να καλομάθεις τον εαυτό σου. Και αφού γλυκαθείς με τα βουτήματα στον απογευματινό καφέ σου, συνέχισε την απόλαυση συνδυάζοντας το ποτό σου με τα υπέροχα μπατόν σαλέ του ζαχαροπλαστείου. Ξέρεις, εκείνα τα αλμυρά κουλουράκια με το μαύρο και άσπρο σουσάμι και την υπέροχη, τριφτή ζύμη που συνόδευαν στα ’70s το βερμούτ και το κονιάκ. Απλώς, μαγικά.

Βελβενδού 44, Αθήνα, 210 8827860

Σοκολατένια μπισκότα και βουτήματα από το ζαχαροπλαστείο Désiré

Τα πτιφούρ της καρδιάς μας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Γνωστό σε όλη την Αθήνα, το ζαχαροπλαστείο Désiré με την κλασική, elegant αισθητική του είναι το μέρος όπου θέλεις να βρεθείς για μια γενναία δόση παλιάς Αθήνας. Βρίσκεται στο Κολωνάκι από το 1962, στην οδό Δημοκρίτου, και από την πόρτα ήδη σε τραβάει η ζεστή μυρωδιά κρέμας, βουτύρου και σοκολάτας. Στο Désiré θα πας και θα ξαναπάς για πολλούς, διαφορετικούς λόγους. Τη μία φορά γιατί επιθύμησες σιροπιαστά με πλούσια γεύση, την άλλη γιατί θέλεις απεγνωσμένα μια κλασική σοκολατίνα ή μια πάστα κάστανο και μια άλλη γιατί θέλεις να γευτείς, για μια ακόμη φορά, τη σπεσιαλιτέ του, το St. Honoré cake με τα θαυμάσια, καραμελωμένα σουδάκια, την απαλή, κρέμα πατισερί και την τραγανή σφολιάτα μιλφέιγ. Φτιάχνεται τη στιγμή της παραγγελίας και είναι ένα εξαίσιο γλυκό του οποίου τη γεύση πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίσετε.

Εμείς, για μια ακόμη φορά, ζητήσαμε ένα κουτί γεμάτο μπισκοτάκια με βουτυράτη ζύμη και επικάλυψη μαύρης σοκολάτας, φίνα βουτήματα βανίλιας με γέμιση μαρμελάδας βερίκοκο και μπισκότα με γλάσο σοκολάτας στο κέντρο τους για μπουκιές πραγματικής απόλαυσης. Σας προτείνω, όταν το επισκεφτείτε, να έχετε χρόνο για να απολαύσετε έναν καφέ ή τσάι στη σάλα του. Η όλη εμπειρία θα σας μεταφέρει νοητά σε άλλη εποχή, τότε που οι συναντήσεις γίνονταν στα ζαχαροπλαστεία και τα χέρια αγγίζονταν απαλά κάτω από τα τραπέζια.

Δημοκρίτου 6, Αθήνα, 210 3632333

Μπισκοτάκια καρδούλες και φλωρεντίνες από την Καμέλια

Τα πτιφούρ της καρδιάς μας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Αν μένετε στο Ψυχικό ή στις γύρω περιοχές, θα έχετε απολαύσει δεκάδες φορές τα γλυκά του Καμέλια που δημιουργήθηκε το 1972 από τον Ηλία Αποστόλογλου και κέρδισε τις καρδιές όλων με τις γεύσεις του. Το σημερινό Καμέλια έχει ατμόσφαιρα Γαλλίας μετά την τελευταία ανακαίνισή του, γλυκά που σέβονται την παράδοσή του και μια επιμονή στις καλές, αγνές, πρώτες ύλες του. Αν δεν έχετε δοκιμάσει τα διάσημα πουράκια του, θα σας έλεγα να το κάνετε με την πρώτη ευκαιρία. Το ίδιο ισχύει και για τα εκλεράκια του, που είναι από τα πιο κλασικά που μπορείτε να βρείτε.

Εμείς επιλέξαμε τα μπισκοτάκια καρδούλες όχι μόνο γιατί είναι το γλυκό που έκανε το ζαχαροπλαστείο διάσημο σε όλη την Αθήνα αλλά γιατί πιστεύουμε πως είναι από τα πιο ισορροπημένα και νόστιμα μπισκότα που υπάρχουν. Δίπλα σε αυτά βάλαμε και μερικές κλασικές φλωρεντίνες με αμύγδαλο, το γλυκό που μοιάζει με μπισκότο, αλλά δεν είναι, και έχει όνομα ιταλικής πόλης, ενώ η καταγωγή του είναι γαλλική και ποτέ δεν αποδείχθηκε οποιαδήποτε σχέση με την Ιταλία.

28ης Οκτωβρίου 2, 210 6717134

Αμυγδαλωτά και εργολάβοι από τον Μπόζα

Τα πτιφούρ της καρδιάς μας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Ένα από τα πιο ιστορικά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας είναι ο Μπόζας της Κυψέλης. Δημιουργήθηκε το 1967 από τον Ξενοφώντα Μπόζα και εδώ και χρόνια το έχει αναλάβει ο γιος του Παναγιώτης, διατηρώντας με ακρίβεια τις αρχικές συνταγές των γλυκών. Στο ζαχαροπλαστείο δεν έχει αλλάξει τίποτα από την ίδρυσή του. Όσοι ψωνίζουν από αυτό εδώ και δεκαετίες είναι σε θέση να μιλήσουν για τη σταθερότητα στην ποιότητα και τις γεύσεις του.

Από τα γλυκά που πρέπει να δοκιμάσετε είναι η τούρτα και η πάστα αμυγδάλου. Μια μικρή ωδή στο αμύγδαλο, με φίνα κρέμα που δεν λιώνει και ζάχαρη τόση, όση ακριβώς πρέπει. Εκείνα, όμως, που σίγουρα θα λατρέψετε είναι τα αμυγδαλωτά και οι εργολάβοι του. Εξαιρετική υφή κάτω από την ελαφριά, τραγανιστή κρούστα και μια ζαχαρόπαστα που λιώνει στο στόμα, από ελληνικά αμύγδαλα με καταγωγή από τον Βόλο. Η ζήτηση των αμυγδαλωτών είναι τόσο μεγάλη, που είναι αδύνατο να μην τα βρείτε ολόφρεσκα. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για όλα τα γλυκά του ζαχαροπλαστείου. Πριν φύγετε, ζητήστε ένα από τα τσουρέκια του και θα με θυμηθείτε. Σπάνια βρίσκει κανείς τόσο μαστιχωτό και αρωματικό τσουρέκι. Ό,τι πρέπει για το πρωινό σας, και όχι μόνο.

Κερκύρας και Παξών Αθήνα, 210 8211107

Σαμπλέ και βουτήματα από το Μητροπολτικόν

Τα πτιφούρ της καρδιάς μας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Άνοιξε το 1933 στην οδό Μέρλιν και μεταφέρθηκε το 1945 στην οδό Βουλής, εκεί όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Το Μητροπολιτικόν το αγαπάς από την πρώτη στιγμή. Τα αρώματα που σε υποδέχονται στην πόρτα είναι γλυκά οικεία, ανακουφιστικά και λαχταριστά. Ξέρεις πως εκεί θα βρεις όλα εκείνα που σου θυμίζουν την παλιά Αθήνα και δεν θέλεις ποτέ να πάψεις να υπάρχουν.

Μπορεί εμείς αυτήν τη φορά να επιλέξαμε για το tea party μας τα συγκλονιστικά σαμπλέ με την τριφτή, βουτυρένια ζύμη τους και την εξαίσια μαρμελάδα, καθώς και τα βουτήματα με τη μαρμελάδα βερίκοκο και τη μαύρη σοκολάτα, αλλά θα μπορούσαμε να βγούμε από το ζαχαροπλαστείο με πολλά μικρά κουτιά γεμάτα μπακλαβαδάκια, βραχάκια, αμυγδαλωτά, σοκολατένια κεράσματα, γλυκά του κουταλιού και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σου. Όλα φτιαγμένα από τα πιο αγνά υλικά, με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνονταν παλιά, κερδίζοντας τις καρδιές μας. Στα μεγάλα του πλεονεκτήματα το υπέροχο, επιβλητικό περιβάλλον του που αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία του. 

Βουλής 39, Αθήνα, 210 3240654

Πτιφούρ, μπεζέδες, βουτήματα και φρουί γλασέ στον Βάρσο

STANDBY ΓΙΑ ΤΕΥΧΟΣ Τα πτιφούρ της καρδιάς μας Facebook Twitter

Στον Βάρσο δεν πηγαίνεις ποτέ μόνο για ένα πράγμα. Ακόμα και αν ορκιστείς στον εαυτό σου ότι δεν θα ενδώσεις στα γλυκά του, είναι βέβαιο ότι θα βγεις από την πόρτα του με ένα σωρό κουτιά γεμάτα από διάφορα γλυκίσματα. Το ζαχαροπλαστείο που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1892 στο κέντρο της Αθήνας και το 1922 μεταφέρθηκε στην Κηφισιά, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα, έχει μεγαλώσει γενιές με το γάλα, το γιαούρτι του, το ρυζόγαλο αλλά και όλα τα υπόλοιπα γλυκά, που φτιάχνονται με μεράκι στο εργαστήριό του. Γι’ αυτό και αν το επισκεφτείς για να βρεις εκεί βουτυράτα βουτήματα για τον καφέ σου, δεν γίνεται να αντισταθείς και να μην πάρεις μερικά από τα περίφημα πτιφούρ του με λευκό ή ροζ γλάσο ή να περιφρονήσεις τους μπεζέδες του, γεμιστούς με πραλίνα αμυγδάλου.

Και ενώ θα φλερτάρεις με τα κουλουράκια κανέλας και τα τραγανά παλμιέ, που θα βρεις και πασπαλισμένα με κανέλα, το μάτι σου θα πέφτει στα πολύχρωμα φρουί γλασέ αλλά και τα σιροπιασμένα μαρόν, που είναι και η εποχή τους και δεν γίνεται να μην πάρεις μερικά, για να θυμηθείς πώς είναι να λιώνει το κάστανο μέσα στο στόμα. Με εξαιρετικής ποιότητας είδη και πάντα φρέσκα, ο Βάρσος θα είναι πάντα το καταφύγιο εκείνων που αγαπούν τα κλασικά γλυκά και δεν το έχουν σε τίποτα να διανύσουν μερικά χιλιόμετρα για να τα απολαύσουν. Εννοείται πως όταν τον επισκεφθείς, αξίζει να φας ένα εκλέρ στη σάλα του. Έτσι θα έχεις χρόνο να προσθέσεις και μερικές καριόκες στην παραγγελία σου. Ό,τι είναι τυλιγμένα σε χρυσό ή ασημί χαρτάκι αξίζει πάντα την αγάπη μας.

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, 210 8012472

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν τους προλαβαίνουμε τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ