#ProjectUnlonely: Πώς 15 λεπτά επαφής μέσα στη μέρα μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά

#ProjectUnlonely: Πώς 15 λεπτά επαφής μέσα στη μέρα μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Μέσα στην τελευταία δεκαετία, έχουν γίνει μεγάλα βήματα σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία - ωστόσο, το θέμα της μοναξιάς είναι ένα θέμα για το οποίο δεν υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση ή αναγνώριση. Ωστόσο, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη χρονιά (πριν την πανδημία του Covid-19) ένας στους δέκα Έλληνες, αισθάνεται συχνά μοναξιά.

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δημοσίευσε τα στοιχεία της έρευνας, με την Ελλάδα να βρίσκεται πρώτη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με ποσοστό 10%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος βρισκόταν στο 7%. Στο σύνολο, 30 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δήλωσαν πως νιώθουν μοναξιά (το 7% δηλαδή του πληθυσμού της ΕΕ). Παράλληλα, ο ερχομός της πανδημίας και ο υποχρεωτικός εγκλεισμός επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο το συναίσθημα της μοναξιάς, σε τουλάχιστον 2/3 του πληθυσμού της Ελλάδας που συμμετείχαν στην πρόσφατη Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων» (Μελέτη COH-FIT).

#ProjectUnlonely: Πώς 15 λεπτά επαφής μέσα στη μέρα μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά Facebook Twitter

Το αίσθημα της μοναξιάς δεν κάνει διακρίσεις σε φύλα ή σε ηλικίες - και ταυτόχρονα, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά μας, την ψυχική μας υγεία και την γενικότερη ευεξία μας. Διανύοντας μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή και σε συνθήκες εγκλεισμού, τείνουμε - τώρα περισσότερο από ποτέ - να περνάμε ακόμα περισσότερο χρόνο στις οθόνες μας και στα social media, σε μία προσπάθεια για μεγαλύτερη επαφή με τον έξω κόσμο. Πολλές φορές, βέβαια, ξεχνάμε την έννοια της πραγματικής επαφής.

Μπορεί οι συνθήκες να μην επιτρέπουν την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε εμείς μία νέα συνθήκη, με στόχο την «πραγματική» επαφή, που προέρχεται μέσα από την προσοχή, το ενδιαφέρον και τη φροντίδα. Έτσι, λοιπόν, αφιερώνουμε έστω 15 λεπτά μέσα στη μέρα μας για να έρθουμε σε επαφή με τους αγαπημένους μας - και με τους ανθρώπους γύρω μας που ίσως να μας έχουν πραγματική ανάγκη.

#ProjectUnlonely: Πώς 15 λεπτά επαφής μέσα στη μέρα μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά Facebook Twitter

Αν μένουμε στο ίδιο σπίτι με την οικογένεια, τους συντρόφους, τους φίλους και συγκατοίκους, μπορούμε να κανονίσουμε ένα «ραντεβού» μέσα στη μέρα μας, να τους πούμε «YOU.ME.TEA.NOW» και να περάσουμε λίγο χρόνο μαζί, παρέα με μία ζεστή κούπα της αγαπημένης μας γεύσης τσάι Lipton. Με το #ProjectUnlonely, το Lipton μας θυμίζει πως ακόμα και 15 λεπτά πραγματικής επαφής μέσα στη μέρα, μπορούν να έχουν σημαντικά θετικό αντίκτυπο στην υγεία και τη διάθεσή μας. Το να είμαστε παρόντες, να ζούμε τη στιγμή και να επιδιώκουμε την ανθρώπινη επαφή και να απολαμβάνουμε τον ποιοτικό χρόνο, είναι πλέον πιο αναγκαία από ποτέ.

#ProjectUnlonely: Πώς 15 λεπτά επαφής μέσα στη μέρα μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά Facebook Twitter

Ακόμα, όμως, κι αν δεν ζούμε με κάποιον άλλον στο ίδιο σπίτι, μπορούμε και πάλι να επιδιώξουμε αυτή την επαφή μέσα από την τεχνολογία, που μας δίνει τα κατάλληλα εργαλεία. Ευτυχώς, τα video calls είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και μας προσφέρουν την ευκαιρία να απολαύσουμε τα 15 λεπτά ποιοτικού χρόνου που όλοι έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Μπορείτε, λοιπόν, να φτιάξετε το ζεστό σας Lipton, να καθίσετε αναπαυτικά στον καναπέ και να δημιουργήσετε πραγματική επαφή με όλους όσους βρίσκονται μακριά - ή έστω στην άλλη πλευρά της οθόνης. 

15 λεπτά πραγματικής επαφής μέσα στη μέρα μας, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ακόμα κι ένα απλό «Τι κάνεις;» μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο. Ένα χαμόγελο, λίγα λεπτά γέλιου, μία κουβέντα που προέρχεται από αγνό ενδιαφέρον, μπορεί και θα κάνει τη διαφορά.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ