Ο Χρήστος Μπιτσακτσής είναι ο άνθρωπος που έκανε το όνομα «Μέλισσα» συνώνυμο της ζαχαροπλαστικής. Ο ιδιοκτήτης με την πολίτικη καταγωγή κρατάει μια παράδοση από το 1925. Το τσουρέκι που φτιάχνει στο μαγαζί του πατάει στη συνταγή που έφεραν οι πρόγονοί του από την Κωνσταντινούπολη.

 

Στα άδυτα της «Μέλισσας», ο έμπειρος ζαχαροπλάστης Παναγιώτης Παπατρέχας, στα 40 χρόνια που υπηρετεί την τέχνη του, έχει φτιάξει αμέτρητα χιλιόμετρα τσουρέκια. Στο πλευρό του είναι ο βοηθός του Θανάσης Τσεσμελής, που αναλαμβάνει σιγά-σιγά τα ηνία.

 

Τσουρέκι

Υλικά για προζύμι

100 γρ. μαγιά

150 γρ. νερό χλιαρό

100 γρ. αλεύρι σκληρό

 

Εκτέλεση

Σε λεκάνη ρίχνουμε το νερό και τη μαγιά και τη διαλύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί η ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα τη λεκάνη και αφήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.

 

Μυστικά για αυθεντικό πασχαλινό τσουρέκι
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνουν χλιαρά. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Υλικά για 4 τσουρέκια

500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 αυγά
400 γρ. γάλα φρέσκο
300 γρ. βούτυρο γάλακτος
Ξύσμα 3 πορτοκαλιών
30 γρ. μέλι
3 γρ. μαστίχα σκόνη
10 γρ. αλάτι
50 γρ. μαχλέπι
10 γρ. κακουλέ
1.200 γρ. αλεύρι σκληρό


Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνουν χλιαρά.

 

Σε κάδο του μίξερ με γάντζο ρίχνουμε το αλεύρι, το προζύμι που έχει φουσκώσει και το δουλεύουμε ρίχνοντας σιγά-σιγά το χλιαρό μείγμα μέχρι να ενσωματωθεί και η ζύμη να ξεκολλήσει από τον κάδο.

 

Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

 

Μετά το αναδεύουμε για 3 έως 5 λεπτά.

 

Μυστικά για αυθεντικό πασχαλινό τσουρέκι
Σε κάδο του μίξερ με γάντζο ρίχνουμε το αλεύρι, το προζύμι που έχει φουσκώσει και το δουλεύουμε ρίχνοντας σιγά-σιγά το χλιαρό μείγμα μέχρι να ενσωματωθεί και η ζύμη να ξεκολλήσει από τον κάδο. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μυστικά για αυθεντικό πασχαλινό τσουρέκι
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Αδειάζουμε τη ζύμη πάνω στον πάγκο της κουζίνας –που πρέπει να μην είναι κρύος– και την κόβουμε σε 4 ίσα μέρη, όσα και τα τσουρέκια που θα φτιάξουμε.

 

Παίρνουμε το ένα κομμάτι της ζύμης και το κόβουμε σε δύο μέρη.

 

Ανοίγουμε το καθένα με τις παλάμες μας, πλάθοντας ένα κορδόνι μήκους 35 εκ.

 

Όταν φτιάξουμε δύο ίδια κορδόνια τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο, σχηματίζοντας έναν σταυρό. Πιάνουμε τις δύο άκρες δεξιά κι αριστερά και τις πλέκουμε και μετά τις άλλες δύο, μέχρι να σχηματιστεί η πλεξούδα. Στο τέλος της, πιέζουμε στην άκρη και τη γυρίζουμε από κάτω.

 

Μυστικά για αυθεντικό πασχαλινό τσουρέκι
Αδειάζουμε τη ζύμη πάνω στον πάγκο της κουζίνας –που πρέπει να μην είναι κρύος– και την κόβουμε σε 4 ίσα μέρη, όσα και τα τσουρέκια που θα φτιάξουμε. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μυστικά για αυθεντικό πασχαλινό τσουρέκι
Όταν φτιάξουμε δύο ίδια κορδόνια τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο, σχηματίζοντας έναν σταυρό. Πιάνουμε τις δύο άκρες δεξιά κι αριστερά και τις πλέκουμε και μετά τις άλλες δύο, μέχρι να σχηματιστεί η πλεξούδα. Στο τέλος της, πιέζουμε στην άκρη και τη γυρίζουμε από κάτω. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Βάζουμε τις πλεξούδες σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους.

 

Σε μπολάκι σπάμε ένα αυγό και αλείφουμε με πινέλο την αφράτη επιφάνεια των τσουρεκιών.

 

Πασπαλίζουμε με λευκό αμύγδαλο φιλέ ή αμύγδαλο κροκάν.

 

Βάζουμε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 35 έως 40 λεπτά.

 

Εάν θέλουμε να προσθέσουμε στο τσουρέκι κόκκινο αυγό, όταν βγει από τον φούρνο και κρυώσει, στην άκρη χαράσσουμε με μαχαίρι την επιφάνειά του και το προσθέτουμε.

 

Μυστικά για αυθεντικό πασχαλινό τσουρέκι
Βάζουμε τις πλεξούδες σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μυστικά για αυθεντικό πασχαλινό τσουρέκι
Σε μπολάκι σπάμε ένα αυγό και αλείφουμε με πινέλο την αφράτη επιφάνεια των τσουρεκιών. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Άλλα σχέδια για το τσουρέκι

Την πλεξούδα του τσουρεκιού μπορούμε να τη γυρίσουμε και να δώσουμε στο τσουρέκι μας στρογγυλό σχήμα.
Μπορούμε να πλάσουμε τρία κορδόνια και να τα πλέξουμε φτιάχνοντας μια κλασική πλεξούδα. Ξεκινάμε να πλέκουμε από τη μέση και μόλις τελειώσουμε γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και πλέκουμε την υπόλοιπη κοτσίδα. Παίρνουμε τις άκρες, τις ενώνουμε και σχηματίζουμε ένα στεφάνι.

 

Μυστικά για αυθεντικό πασχαλινό τσουρέκι
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Ζαχαροπλαστεία Μέλισσα, Εθνάρχου Μακαρίου 43, Περιστέρι, 210 5711055, http://www.melisa.gr/