Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας

Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
0

Το θέμα της γεύσης το γνωρίζει πολύ καλά ο Βασίλης Ακρίβος. Είναι εκείνος που πριν από δεκατέσσερα χρόνια μας γνώρισε έναν διαφορετικό τρόπο να αντιμετωπίζουμε τους ψαρομεδέζες και τους θαλασσομεζέδες όταν έφτιαξε το Ψάριστον, ένα εστιατόριο που απείχε πολύ από αυτό που ανέμενε κανείς από μια τυπική ψαροταβέρνα. Η επιτυχία του αδιαμφισβήτητη όπως και η πρόθεσή του να ανανεώνεται συνεχώς και να αναζητεί καινούργιες γεύσεις στην κουζίνα του μέσα από το παιχνίδι των υλικών και των πρώτων υλών το οποίο χειρίζεται με αυθόρμητη έμπνευση και απροσποίητη μαεστρία.

 

Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
«Umami Tales», ονομάζεται το κατάστημα με delicatessen προϊόντα που έφτιαξε ο Βασίλης και μόλις ξεκίνησε να λειτουργεί στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Αθήνας, στον αριθμό 18 της οδού Σοφοκλέους... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Αυτή ακριβώς η αγαπημένη του συνήθεια, η περιήγηση στις γεύσεις και τα υλικά, είναι που του έδωσε την αφορμή για την καινούργια του ενασχόληση μέσω της οποίας είναι αποφασισμένος να μας διηγηθεί πολλές «Ιστορίες γεύσης». Έτσι, «Umami Tales», ονομάζεται το κατάστημα με delicatessen προϊόντα που έφτιαξε ο Βασίλης και μόλις ξεκίνησε να λειτουργεί στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Αθήνας, στον αριθμό 18 της οδού Σοφοκλέους, απέναντι από την κεντρική αγορά.

Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Ο κόσμος του Umami Tales αν και είναι κατά βάση φλογερός, δεν εξαντλείται στις hot & spicy γεύσεις. Θα βρεις αλάτια από διάφορα μέρη, τσάντνει, τσάγια, ζάχαρες αρωματισμένες, ιδιαίτερες μαρμελάδες, μουστάρδες έως και πολύ εξειδικευμένα προϊόντα όπως λίπος από wagyu.Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το Umami Tales αν και είναι καινούργιο δείχνει να αισθάνεται ενσωματωμένο στην περιοχή της κεντρικής αγοράς ανάμεσα σε μαγαζιά με μπαχαρικά και βότανα. Μεγάλες ξύλινες προθήκες και ντουλάπια στο χρώμα του ξύλου που θυμίζουν παλιό μπακάλικο, μεταλλική σκάλα στο βάθος και προϊόντα που προδίδουν τις διαθέσεις εκείνου που τα επέλεξε.


«Θέλησα να μεταφέρω εμπειρίες από ταξίδια και γευστικές δοκιμές σε διάφορα μέρη του κόσμου. Να γεμίσω τα ράφια με προτάσεις για εκείνους που θέλουν να ανακαλύψουν νέες γεύσεις, να δοκιμάσουν πέρα από τα συνηθισμένα. Ο στόχος μου δεν είναι να μιλήσω τη γλώσσα των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων. Αυτό ήδη γίνεται σε μεγάλη έκταση και με επιτυχία. Τα προϊόντα που επιλέγω απευθύνονται σε ανήσυχους μάγειρες που θέλουν να μπουν στην κουζίνα τους και να μαγειρέψουν καυτερά φαγητά, σε επαγγελματίες σεφ και μπάρμαν που πειραματίζονται με κοκτέιλ», λέει ο Βασίλης .

Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Εύκολα διαπιστώνεις ότι από τα προϊόντα που εκτίθενται στα ράφια ξεχωρίζουν εκείνα που απευθύνονται στους φανατικούς των καυτερών γεύσεων. Σάλτσες από κάθε γωνιά του κόσμου Αγγλία, την Αυστραλία, την Αμερική την Τασμανία, Ελλάδα για δοκιμάσεις και να ...δακρύσεις από τον πόνο. «Διαπίστωσα ότι εκτός Ελλάδα η κουλτούρα του καυτερού έχει φανατικούς οπαδούς. Η μεγάλη ποικιλία από καυτερές πιπεριές σε διάφορες βαθμίδες έχουν δώσεις ιδέες για σάλτσες και συνδυασμούς υλικών που χαρίζουν πυροτεχνήματα στη γεύση. Προϊόντα σαν αυτά θέλησα να φέρω στο Umami Tales», εξηγεί ο Βασίλης. Χαζεύεις τα ράφια και βλέπεις να φιγουράρουν σάλτσες φτιαγμένες από διάφορα είδη πιπεριάς με εντυπωσιακές και φευγάτες ετικέτες όπως η σειρά Psycho με εμφανείς τις... προθέσεις του κατασκευαστή της.

Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Τα προϊόντα που επιλέγω απευθύνονται σε ανήσυχους μάγειρες που θέλουν να μπουν στην κουζίνα τους και να μαγειρέψουν καυτερά φαγητά, σε επαγγελματίες σεφ και μπάρμαν που πειραματίζονται με κοκτέιλ», λέει ο Βασίλης ...Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Καθώς φαίνεται ότι η κουλτούρα του πικάντικου αποκτά πλέον «οργανωμένους» οπαδούς και στην Ελλάδα αξίζει να προσεγγίσουμε την ιστορία του. Το 1912 ο χημικός Wilbur Scoville δημιούργησε την κλίμακα Scoville για να μετρά το πόσο καυστικό είναι το κάθε είδος πιπεριάς. Η μέθοδος με την οποία κατέγραψε την κλίμακα ήταν η εξής: Χρησιμοποίησε καυστικό έλαιο που παρήχθη από πιπεριές το οποίο αραίωνε σταδιακά με ζαχαρούχο νερό έως ότου η καυστικότητα του ελαίου έπαυε να είναι ανιχνεύσιμη στη γεύση. Το χημικό συστατικό στο οποίο οφείλει την καυστικότητά της η πιπεριά είναι η καψικίνη η οποία στην καθαρή της μορφή χαρακτηρίζεται από καυστικότητα 16 εκατομμυρίων μονάδων της κλίμακας Scoville και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα.

Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Ο κόσμος του Umami Tales αν και είναι κατά βάση φλογερός, δεν εξαντλείται στις hot & spicy γεύσεις. Θα βρεις αλάτια από διάφορα μέρη, τσάντνει, τσάγια, ζάχαρες αρωματισμένες, ιδιαίτερες μαρμελάδες, μουστάρδες έως και πολύ εξειδικευμένα προϊόντα όπως λίπος από wagyu. Ανεβαίνοντας την μεταλλική σκάλα προσγειώνεσαι στον γλυκό κόσμο με εξαιρετικές ιταλικές σοκολάτες, σοκολατάκια με αλάτι, τσίλι ή πιπέρι και τεράστιους κορμούς σοκολατένιους με φουντούκια. Ο Βασίλης υπόσχεται ότι η λίστα των προϊόντων θα μεγαλώσει σύντομα για να αντιμετωπίσει τις λίστες επιθυμιών κάθε φανατικού των καλών γεύσεων.

Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Ti άλλο θα βρεις στο Umami; Εξαιρετικές ιταλικές σοκολάτες, σοκολατάκια με αλάτι, τσίλι ή πιπέρι και τεράστιους κορμούς σοκολατένιους με φουντούκια. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Umami Tales»

Σοφοκλέους 18, Αθήνα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM