Όλο και περισσότερα αθηναϊκά εστιατόρια μαγειρεύουν δωρεάν για τα νοσοκομεία αναφοράς

Όλο και περισσότερα αθηναϊκά εστιατόρια μαγειρεύουν δωρεάν για τα νοσοκομεία αναφοράς Facebook Twitter
Ο Άρης Βεζενές θα μαγειρέψει από κοινού με τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη για τους ανθρώπους που υπερασπίζονται αυτήν τη στιγμή την υγεία όλων μας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων από τις εξαντλητικές βάρδιες οι εργαζόμενοι γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία αναφοράς του κορωνοϊού στην Αθήνα απολαμβάνουν πλέον πιάτα μαγειρεμένα από τους κορυφαίους σεφ της πόλης. Αυτή την εβδομάδα κάποιοι θα δοκιμάσουν χταπόδι μαζί με φάβα και λάδι τρούφας ενώ κάποιοι άλλοι θα φάνε κερκυραϊκό τσιγαρέλι, σπανακόρυζο με σουπιές δηλαδή, καθώς διανύουμε τη Μ. Εβδομάδα και το μενού γι αυτές τις μέρες έχει προσαρμοστεί αναλόγως.


Σε ολόκληρη την Αθήνα τα εστιατόρια που συμμετέχουν στην δράση #cook4heroes στέλνουν δωρεάν χιλιάδες γεύματα σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης του κορωνοϊού θέλοντας με αυτό τον τρόπο όχι μόνο να θρέψουν και να τονώσουν τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία αλλά κυρίως να τους ευχαριστήσουν για την προσπάθεια την οποία καταβάλλουν αυτές τις δύσκολες μέρες της πανδημίας.


Την αρχή για το #cook4heroes έκαναν τα εστιατόρια Cookoovaya, Basegrill και Travolta όμως σχεδόν αυτόματα ακολούθησαν κι άλλοι δέκα επαγγελματίες της εστίασης, μια πρωτοβουλία που ένωσε τα εστιατόρια της Αθήνας σε μια προσπάθεια αλληλεγγύης. Τα γεύματα προετοιμάζονται, εκ περιτροπής, στις κουζίνες των εστιατορίων, τηρώντας αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και υγιεινής, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Έπειτα, κάθε μεσημέρι τα παραλαμβάνει ειδικό αυτοκίνητο του Δήμου Αθηναίων που τα παραδίδει στα αντίστοιχα νοσοκομεία.

Το ακόμα πιο ωραίο είναι να καταλάβουμε όλοι ότι θα μπορούσαμε μέσα από τη δουλειά μας να δίνουμε φαγητό σε πάρα πολύ κόσμο που το έχει ανάγκη και σε καιρούς που δεν υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις όπως αυτή που ζούμε τώρα.


«Θεωρώ πως όλοι μας έχουμε την υποχρέωση, όπως μπορεί ο καθένας από την πλευρά του, να ανταποδίδουμε αυτά που μας προσφέρει η κοινωνία. Έτσι λοιπόν θεώρησα ελάχιστη αποζημίωση στους ανθρώπους που υπερασπίζονται αυτήν τη στιγμή την υγεία όλων μας, να τους προσφέρω τη θαλπωρή του σπιτικού φαγητού που αυτές τις μέρες λείπει από την καθημερινότητά τους.

Όλο και περισσότερα αθηναϊκά εστιατόρια μαγειρεύουν δωρεάν για τα νοσοκομεία αναφοράς Facebook Twitter
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής που μάχονται για όλους μας». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Παράλληλα για εμάς, ήταν μια ευκαιρία να επιδείξουμε την αναγκαιότητα της συλλογικότητας και της σύμπνοιας των εστιατόρων καθώς όλη αυτή η προσπάθεια έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις και ίσως να μην μπορούσε καν να πραγματοποιηθεί χωρίς συνεργασίες όπως η δική μου με τον φίλο και συνάδελφο Άρη Βεζενέ, με τον οποίο από κοινού θα μαγειρέψουμε όλες τις ημέρες στο δικό του εστιατόριο» λέει ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης ο οποίος μαζί με τον κ. Βενεζέ έχουν προγραμματίσει την παρασκευή συνολικά 1.600 μερίδων απασχολώντας με αυτή την κίνηση πέντε άτομα από κάθε ομάδα (CTC / MrE restaurant και Vezene / Birdman).


«Είναι το δικό μας μικρό πασχαλινό δώρο προς αυτούς τους ανθρώπους. Κάποια από τα πιάτα που θα σερβίρουμε θα είναι λαζάνια θαλασσινών, γεμιστά, και άλλες λιχουδιές που καθρεφτίζουν τη μαγειρική ταυτότητα τη δική μου και του Άρη» καταλήγει ο κ. Τσιοτίνης.

Οι Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος του Funky Gourmet λένε πως, παρά την ανεπανόρθωτη πληγή των εστιατορίων τους και το αβέβαιο μέλλον που έρχεται, αποφάσισαν όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους να δηλώσουν παρόντες στους ανθρώπους που εργάζονται με αυτοθυσία για να είμαστε όλοι οι υπόλοιποι υγιείς και σύντομα η χώρα μας να ξανανοίξει τις πόρτες της με ασφάλεια σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο.


«Θέλουμε να προσφέρουμε και εμείς από την πλευρά μας κάνοντας αυτό που ξέρουμε καλύτερα, να μαγειρεύουμε και να δίνουμε ευχαρίστηση στους ανθρώπους. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής που μάχονται για όλους μας.


Θα ετοιμάσουμε 50 γεύματα για δύο συνεχόμενες Κυριακές. Ενδεχομένως και παραπάνω φορές, αναλόγως τις ανάγκες. Αποφασίσαμε το κάθε γεύμα να αποτελείται από ένα κυρίως πιάτο και ένα επιδόρπιο.

Όλο και περισσότερα αθηναϊκά εστιατόρια μαγειρεύουν δωρεάν για τα νοσοκομεία αναφοράς Facebook Twitter
Έκτορας Μποτρίνι: «Θα μαγειρέψουμε για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για τέσσερις εβδομάδες, 800 μερίδες την κάθε εβδομάδα».


Το πρώτο γεύμα που θα προσφέρουμε είναι για την Κυριακή του Πάσχα, μια μέρα γιορτινή που όλοι θέλουμε να είμαστε με τις οικογένειές μας. Μας άρεσε πολύ η ιδέα όποιον βρει αυτή η μέρα στη δουλειά, να του έρθει δώρο-έκπληξη, ένα καλομαγειρεμένο φαγητό.


Λόγω της ημέρας, το κυρίως πιάτο είναι αρνάκι κότσι φρικασέ με χειροποίητο τραχανά από τα Κύθηρα, ενώ για γλυκό ετοιμάζουμε μία τάρτα βουτύρου με γέμιση από τρεις διαφορετικές σοκολάτες και καραμελωμένα φουντούκια.


Την επόμενη Κυριακή μετά το Πάσχα θα μαγειρέψουμε vegetarian και θα φτιάξουμε burger με jackfruit και γλυκοπατάτες φούρνου. Ενώ για γλυκό θα ετοιμάσουμε brownie σοκολάτας με αλμυρή καραμέλα. To jackfruit είναι ένα φρούτο γεμάτο πρωτεΐνες και ενέργεια και στη μορφή αυτή, του burger patty, είναι ιδανικό για ένα υγιεινό κυριακάτικο street food» λένε οι ίδιοι, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τα τρία εστιατόριά τους μαγειρεύοντας τα γεύματα από την κουζίνα του σπιτιού τους.

Ο Χριστόφορος Πέσκιας λέει πως κι αυτός, από την πρώτη στιγμή που άκουσε για την κίνηση των ανθρώπων της Cookoovaya, έσπευσε να επικοινωνήσει μαζί τους θέλοντας να συμμετέχει. «Πολλοί και από τους δικούς μας προμηθευτές θέλησαν να προσφέρουν προϊόντα και οι εργαζόμενοι στις κουζίνες μας ήρθαν να βοηθήσουν με χαρά. Θα μαγειρεύουμε κι εμείς τρεις φορές την εβδομάδα, 150 μερίδες κάθε φορά. Είναι ωραία η αίσθηση να κάνεις κάτι καλό αλλά και για μας ήταν μια ευκαιρία για να βγούμε και λίγο από τα καβούκια μας.


Τη Μ. Εβδομάδα θα φτιάξουμε νηστίσιμα φυσικά. Κριθαράκι με θαλασσινά, μύδια, γαρίδες, καλαμάρι και αυγοτάραχο, φαλάφελ με πιλάφι, πλιγούρι και σάλτσα ταχίνι και χταπόδι μαζί με φάβα και λάδι τρούφας, ένα πιάτο που φτιάχνω από το '99» λέει ο ίδιος.

Όλο και περισσότερα αθηναϊκά εστιατόρια μαγειρεύουν δωρεάν για τα νοσοκομεία αναφοράς Facebook Twitter
Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου, επειδή ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, προθυμοποιήθηκε να μαγειρεύει από το σπίτι.


Ο Έκτορας Μποτρίνι ο οποίος συμμετέχει και αυτός στην πρωτοβουλία λέει πως στην αρχή δεν ήθελε να επικοινωνήσει τη συμμετοχή του. «Τελικά το κάναμε διότι θελήσαμε με αυτό τον τρόπο να συσπειρώσουμε κι άλλους γύρω μας, πράγμα που και έγινε, καθώς συνέχεια υπάρχουν καινούρια entries εστιατορίων σε αυτή την προσπάθεια».


Όμως ο κ. Μποτρίνι θέτει και ένα άλλο ζήτημα: «Το ακόμα πιο ωραίο είναι να καταλάβουμε όλοι ότι θα μπορούσαμε μέσα από τη δουλειά μας να δίνουμε φαγητό σε πάρα πολύ κόσμο που το έχει ανάγκη και σε καιρούς που δεν υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις όπως αυτή που ζούμε τώρα. Κάθε μέρα, για παράδειγμα, στα εστιατόριά μας φτιάχνουμε φρέσκο ψωμί το οποίο δεν πουλάμε όλο. Θα μπορούσαμε να το δίνουμε το ίδιο βράδυ σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Φανταστείτε αυτό να γίνεται επί 1.000. Και όχι μόνο με το ψωμί φυσικά. Σκεφθείτε και το άλλο, είναι μια ευκαιρία τώρα, με τον Δήμο της Αθήνας που βοηθάει πολύ, να μας παραχωρηθεί ένας χώρος όπου με βάρδιες τα εστιατόρια θα μπορούν να μαγειρεύουν για τους άπορους. Ας το κρατήσουμε αυτό ως σκέψη και ας μην το ξεχάσουμε όταν θα ξεπεράσουμε την τωρινή κρίση. Γιατί στην ανάγκη φαίνεται ότι συσπειρωνόμαστε όλοι. Το θέμα όμως είναι να μείνουμε ενωμένοι και μετά».


Ο κ. Μποτρίνι λέει ότι από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, μόλις έκλεισαν τα εστιατόρια, συζητούσαν με τους συνεργάτες του τι θα μπορούν να κάνουν. «Είχαμε κι εμείς προμηθευτές που ήθελαν να βοηθήσουν. Στην αρχή λέγαμε να βοηθήσουμε τον κόσμο. Αλλά πού; Όλοι είναι ταμπουρωμένοι στα σπίτια τους και μαγειρεύουν όλη μέρα. Και κάπως έτσι σκεφθήκαμε να βοηθήσουμε αυτούς που είναι όλη μέρα στα νοσοκομεία. Θα μαγειρέψουμε λοιπόν για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για τέσσερις εβδομάδες, 800 μερίδες την κάθε εβδομάδα.


Θα τους προσφέρουμε κερκυραϊκό τσιγαρέλι, σπανακόρυζο με σουπιές δηλαδή, γεμιστά "ορφανά" και το Πάσχα θα προσφέρουμε αρνίσιο μπούτι στον φούρνο ενώ την επομένη του Πάσχα θα φτιάξουμε κοτόπουλο με σάλτσα από μανιτάρια» καταλήγει ο κ. Μποτρίνι.


Να αναφερθεί ότι σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν ήδη οι Λευτέρης Λαζάρου (Varoulko Seaside), Αλέξανδρος Τσιοτίνης (CTC), Έκτορας Μποτρίνι (Botrini's), Γιαννης Σαπουντζής (Sapou), Γιάννης Λουκάκος (Ψωμί και Αλάτι, Alio), Άρης Βεζενές (Vezene, Birdman) Γιάννης Μπαξεβάνης (Ark), Χριστόφορος Πέσκιας (Balthazar, different&different catering), Νίκος Ρούσος και Γεωργιάννα Χιλιαδάκη (Funky Gourmet, Opso, Pittabun) και Γκίκας Ξενάκης (Aleria), σε μια προσπάθεια στήριξης όσων δίνουν προσωπική μάχη για όλους τους συμπολίτες μας. Μάλιστα, οι σεφ Λευτέρης Λαζάρου και Γιάννης Μπαξεβάνης, επειδή ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, προθυμοποιήθηκαν να μαγειρεύουν από το σπίτι.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Γεύσεις που σκάνε σαν κύμα: Η παράδοση του Αιγαίου στο πιάτο

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ