Όλο και περισσότερα αθηναϊκά εστιατόρια μαγειρεύουν δωρεάν για τα νοσοκομεία αναφοράς

Όλο και περισσότερα αθηναϊκά εστιατόρια μαγειρεύουν δωρεάν για τα νοσοκομεία αναφοράς Facebook Twitter
Ο Άρης Βεζενές θα μαγειρέψει από κοινού με τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη για τους ανθρώπους που υπερασπίζονται αυτήν τη στιγμή την υγεία όλων μας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων από τις εξαντλητικές βάρδιες οι εργαζόμενοι γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία αναφοράς του κορωνοϊού στην Αθήνα απολαμβάνουν πλέον πιάτα μαγειρεμένα από τους κορυφαίους σεφ της πόλης. Αυτή την εβδομάδα κάποιοι θα δοκιμάσουν χταπόδι μαζί με φάβα και λάδι τρούφας ενώ κάποιοι άλλοι θα φάνε κερκυραϊκό τσιγαρέλι, σπανακόρυζο με σουπιές δηλαδή, καθώς διανύουμε τη Μ. Εβδομάδα και το μενού γι αυτές τις μέρες έχει προσαρμοστεί αναλόγως.


Σε ολόκληρη την Αθήνα τα εστιατόρια που συμμετέχουν στην δράση #cook4heroes στέλνουν δωρεάν χιλιάδες γεύματα σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης του κορωνοϊού θέλοντας με αυτό τον τρόπο όχι μόνο να θρέψουν και να τονώσουν τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία αλλά κυρίως να τους ευχαριστήσουν για την προσπάθεια την οποία καταβάλλουν αυτές τις δύσκολες μέρες της πανδημίας.


Την αρχή για το #cook4heroes έκαναν τα εστιατόρια Cookoovaya, Basegrill και Travolta όμως σχεδόν αυτόματα ακολούθησαν κι άλλοι δέκα επαγγελματίες της εστίασης, μια πρωτοβουλία που ένωσε τα εστιατόρια της Αθήνας σε μια προσπάθεια αλληλεγγύης. Τα γεύματα προετοιμάζονται, εκ περιτροπής, στις κουζίνες των εστιατορίων, τηρώντας αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και υγιεινής, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Έπειτα, κάθε μεσημέρι τα παραλαμβάνει ειδικό αυτοκίνητο του Δήμου Αθηναίων που τα παραδίδει στα αντίστοιχα νοσοκομεία.

Το ακόμα πιο ωραίο είναι να καταλάβουμε όλοι ότι θα μπορούσαμε μέσα από τη δουλειά μας να δίνουμε φαγητό σε πάρα πολύ κόσμο που το έχει ανάγκη και σε καιρούς που δεν υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις όπως αυτή που ζούμε τώρα.


«Θεωρώ πως όλοι μας έχουμε την υποχρέωση, όπως μπορεί ο καθένας από την πλευρά του, να ανταποδίδουμε αυτά που μας προσφέρει η κοινωνία. Έτσι λοιπόν θεώρησα ελάχιστη αποζημίωση στους ανθρώπους που υπερασπίζονται αυτήν τη στιγμή την υγεία όλων μας, να τους προσφέρω τη θαλπωρή του σπιτικού φαγητού που αυτές τις μέρες λείπει από την καθημερινότητά τους.

Όλο και περισσότερα αθηναϊκά εστιατόρια μαγειρεύουν δωρεάν για τα νοσοκομεία αναφοράς Facebook Twitter
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής που μάχονται για όλους μας». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Παράλληλα για εμάς, ήταν μια ευκαιρία να επιδείξουμε την αναγκαιότητα της συλλογικότητας και της σύμπνοιας των εστιατόρων καθώς όλη αυτή η προσπάθεια έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις και ίσως να μην μπορούσε καν να πραγματοποιηθεί χωρίς συνεργασίες όπως η δική μου με τον φίλο και συνάδελφο Άρη Βεζενέ, με τον οποίο από κοινού θα μαγειρέψουμε όλες τις ημέρες στο δικό του εστιατόριο» λέει ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης ο οποίος μαζί με τον κ. Βενεζέ έχουν προγραμματίσει την παρασκευή συνολικά 1.600 μερίδων απασχολώντας με αυτή την κίνηση πέντε άτομα από κάθε ομάδα (CTC / MrE restaurant και Vezene / Birdman).


«Είναι το δικό μας μικρό πασχαλινό δώρο προς αυτούς τους ανθρώπους. Κάποια από τα πιάτα που θα σερβίρουμε θα είναι λαζάνια θαλασσινών, γεμιστά, και άλλες λιχουδιές που καθρεφτίζουν τη μαγειρική ταυτότητα τη δική μου και του Άρη» καταλήγει ο κ. Τσιοτίνης.

Οι Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος του Funky Gourmet λένε πως, παρά την ανεπανόρθωτη πληγή των εστιατορίων τους και το αβέβαιο μέλλον που έρχεται, αποφάσισαν όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους να δηλώσουν παρόντες στους ανθρώπους που εργάζονται με αυτοθυσία για να είμαστε όλοι οι υπόλοιποι υγιείς και σύντομα η χώρα μας να ξανανοίξει τις πόρτες της με ασφάλεια σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο.


«Θέλουμε να προσφέρουμε και εμείς από την πλευρά μας κάνοντας αυτό που ξέρουμε καλύτερα, να μαγειρεύουμε και να δίνουμε ευχαρίστηση στους ανθρώπους. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής που μάχονται για όλους μας.


Θα ετοιμάσουμε 50 γεύματα για δύο συνεχόμενες Κυριακές. Ενδεχομένως και παραπάνω φορές, αναλόγως τις ανάγκες. Αποφασίσαμε το κάθε γεύμα να αποτελείται από ένα κυρίως πιάτο και ένα επιδόρπιο.

Όλο και περισσότερα αθηναϊκά εστιατόρια μαγειρεύουν δωρεάν για τα νοσοκομεία αναφοράς Facebook Twitter
Έκτορας Μποτρίνι: «Θα μαγειρέψουμε για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για τέσσερις εβδομάδες, 800 μερίδες την κάθε εβδομάδα».


Το πρώτο γεύμα που θα προσφέρουμε είναι για την Κυριακή του Πάσχα, μια μέρα γιορτινή που όλοι θέλουμε να είμαστε με τις οικογένειές μας. Μας άρεσε πολύ η ιδέα όποιον βρει αυτή η μέρα στη δουλειά, να του έρθει δώρο-έκπληξη, ένα καλομαγειρεμένο φαγητό.


Λόγω της ημέρας, το κυρίως πιάτο είναι αρνάκι κότσι φρικασέ με χειροποίητο τραχανά από τα Κύθηρα, ενώ για γλυκό ετοιμάζουμε μία τάρτα βουτύρου με γέμιση από τρεις διαφορετικές σοκολάτες και καραμελωμένα φουντούκια.


Την επόμενη Κυριακή μετά το Πάσχα θα μαγειρέψουμε vegetarian και θα φτιάξουμε burger με jackfruit και γλυκοπατάτες φούρνου. Ενώ για γλυκό θα ετοιμάσουμε brownie σοκολάτας με αλμυρή καραμέλα. To jackfruit είναι ένα φρούτο γεμάτο πρωτεΐνες και ενέργεια και στη μορφή αυτή, του burger patty, είναι ιδανικό για ένα υγιεινό κυριακάτικο street food» λένε οι ίδιοι, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τα τρία εστιατόριά τους μαγειρεύοντας τα γεύματα από την κουζίνα του σπιτιού τους.

Ο Χριστόφορος Πέσκιας λέει πως κι αυτός, από την πρώτη στιγμή που άκουσε για την κίνηση των ανθρώπων της Cookoovaya, έσπευσε να επικοινωνήσει μαζί τους θέλοντας να συμμετέχει. «Πολλοί και από τους δικούς μας προμηθευτές θέλησαν να προσφέρουν προϊόντα και οι εργαζόμενοι στις κουζίνες μας ήρθαν να βοηθήσουν με χαρά. Θα μαγειρεύουμε κι εμείς τρεις φορές την εβδομάδα, 150 μερίδες κάθε φορά. Είναι ωραία η αίσθηση να κάνεις κάτι καλό αλλά και για μας ήταν μια ευκαιρία για να βγούμε και λίγο από τα καβούκια μας.


Τη Μ. Εβδομάδα θα φτιάξουμε νηστίσιμα φυσικά. Κριθαράκι με θαλασσινά, μύδια, γαρίδες, καλαμάρι και αυγοτάραχο, φαλάφελ με πιλάφι, πλιγούρι και σάλτσα ταχίνι και χταπόδι μαζί με φάβα και λάδι τρούφας, ένα πιάτο που φτιάχνω από το '99» λέει ο ίδιος.

Όλο και περισσότερα αθηναϊκά εστιατόρια μαγειρεύουν δωρεάν για τα νοσοκομεία αναφοράς Facebook Twitter
Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου, επειδή ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, προθυμοποιήθηκε να μαγειρεύει από το σπίτι.


Ο Έκτορας Μποτρίνι ο οποίος συμμετέχει και αυτός στην πρωτοβουλία λέει πως στην αρχή δεν ήθελε να επικοινωνήσει τη συμμετοχή του. «Τελικά το κάναμε διότι θελήσαμε με αυτό τον τρόπο να συσπειρώσουμε κι άλλους γύρω μας, πράγμα που και έγινε, καθώς συνέχεια υπάρχουν καινούρια entries εστιατορίων σε αυτή την προσπάθεια».


Όμως ο κ. Μποτρίνι θέτει και ένα άλλο ζήτημα: «Το ακόμα πιο ωραίο είναι να καταλάβουμε όλοι ότι θα μπορούσαμε μέσα από τη δουλειά μας να δίνουμε φαγητό σε πάρα πολύ κόσμο που το έχει ανάγκη και σε καιρούς που δεν υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις όπως αυτή που ζούμε τώρα. Κάθε μέρα, για παράδειγμα, στα εστιατόριά μας φτιάχνουμε φρέσκο ψωμί το οποίο δεν πουλάμε όλο. Θα μπορούσαμε να το δίνουμε το ίδιο βράδυ σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Φανταστείτε αυτό να γίνεται επί 1.000. Και όχι μόνο με το ψωμί φυσικά. Σκεφθείτε και το άλλο, είναι μια ευκαιρία τώρα, με τον Δήμο της Αθήνας που βοηθάει πολύ, να μας παραχωρηθεί ένας χώρος όπου με βάρδιες τα εστιατόρια θα μπορούν να μαγειρεύουν για τους άπορους. Ας το κρατήσουμε αυτό ως σκέψη και ας μην το ξεχάσουμε όταν θα ξεπεράσουμε την τωρινή κρίση. Γιατί στην ανάγκη φαίνεται ότι συσπειρωνόμαστε όλοι. Το θέμα όμως είναι να μείνουμε ενωμένοι και μετά».


Ο κ. Μποτρίνι λέει ότι από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, μόλις έκλεισαν τα εστιατόρια, συζητούσαν με τους συνεργάτες του τι θα μπορούν να κάνουν. «Είχαμε κι εμείς προμηθευτές που ήθελαν να βοηθήσουν. Στην αρχή λέγαμε να βοηθήσουμε τον κόσμο. Αλλά πού; Όλοι είναι ταμπουρωμένοι στα σπίτια τους και μαγειρεύουν όλη μέρα. Και κάπως έτσι σκεφθήκαμε να βοηθήσουμε αυτούς που είναι όλη μέρα στα νοσοκομεία. Θα μαγειρέψουμε λοιπόν για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για τέσσερις εβδομάδες, 800 μερίδες την κάθε εβδομάδα.


Θα τους προσφέρουμε κερκυραϊκό τσιγαρέλι, σπανακόρυζο με σουπιές δηλαδή, γεμιστά "ορφανά" και το Πάσχα θα προσφέρουμε αρνίσιο μπούτι στον φούρνο ενώ την επομένη του Πάσχα θα φτιάξουμε κοτόπουλο με σάλτσα από μανιτάρια» καταλήγει ο κ. Μποτρίνι.


Να αναφερθεί ότι σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν ήδη οι Λευτέρης Λαζάρου (Varoulko Seaside), Αλέξανδρος Τσιοτίνης (CTC), Έκτορας Μποτρίνι (Botrini's), Γιαννης Σαπουντζής (Sapou), Γιάννης Λουκάκος (Ψωμί και Αλάτι, Alio), Άρης Βεζενές (Vezene, Birdman) Γιάννης Μπαξεβάνης (Ark), Χριστόφορος Πέσκιας (Balthazar, different&different catering), Νίκος Ρούσος και Γεωργιάννα Χιλιαδάκη (Funky Gourmet, Opso, Pittabun) και Γκίκας Ξενάκης (Aleria), σε μια προσπάθεια στήριξης όσων δίνουν προσωπική μάχη για όλους τους συμπολίτες μας. Μάλιστα, οι σεφ Λευτέρης Λαζάρου και Γιάννης Μπαξεβάνης, επειδή ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, προθυμοποιήθηκαν να μαγειρεύουν από το σπίτι.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ