«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων»

«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων» Facebook Twitter
Όπως αναφέρει ο κ. Κοσκινάς η προσφορά αυτή έχει και πρακτικό χαρακτήρα διότι μέσα στη δύσκολη καθημερινότητα των ανθρώπων που εργάζονται στα νοσοκομεία είναι θα έλεγε κανείς αρκετά σημαντικό να μην έχουν και την έγνοια του τι θα φάνε καθώς πολλοί από αυτούς μπορεί να μη έχουν τον χρόνο ή το κουράγιο για να μαγειρέψουν. Φωτ.: Aggelos Barai/LIFO
0

Τα ρολά στο εστιατόριο Cookoovaya, στην περιοχή του Χίλτον, είναι μισάνοιχτα αφήνοντας την δροσερή ανοιξιάτικη αύρα να μπαίνει στον χώρο. Τα τραπέζια και τα καθίσματα είναι μαζεμένα σε έναν σωρό και στην άλλοτε γεμάτη με πελάτες σάλα κάθονται η Ρένα και ο Αδάμ, φορώντας προστατευτικές μάσκες και γάντια, προετοιμάζοντας τα εκατοντάδες πλαστικά κουτιά τα οποία σε λίγο θα γεμίσουν με το φαγητό που ετοιμάζεται στην κουζίνα. Τα γεύματα θα παραλάβουν έπειτα υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων και θα τα διανείμουν στους εργαζομένους των νοσοκομείων αναφοράς για τον κορωνοϊό, Ευαγγελισμός και Σωτηρία.


Στην κουζίνα οι κατσαρόλες και τα τηγάνια που είχαν μπει σε αδράνεια τις περασμένες εβδομάδες ξαναμπαίνουν στην φωτιά καθώς οι μάγειρες ετοιμάζουν μια συνταγή από κοτόπουλο με μανιτάρια, εστραγκόν και μπέικον μαύρου χοίρου το οποίο θα σερβιριστεί μαζί με πουρέ πατάτας. «Είναι ο δικός μας τρόπος να πούμε ένα «ευχαριστώ» στους ανθρώπους που εργάζονται με αυτοθυσία και αυταπάρνηση στην πρώτη γραμμή» λέει ο σεφ και ένας από τους συνιδιοκτήτες του μαγαζιού Περικλής Κοσκινάς ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του Μάνο Ζουρνατζή, Σπύρο και Βαγγέλη Λιάκο συμμετέχουν και οι ίδιοι στην προετοιμασία του φαγητού παρέα με τον chef Σπύρο Παυλίδη και τον sous chef του μαγαζιού Μάριο Κοροβέση. Όλοι τους φορούν, εκτός από τις μαγειρικές ποδιές τους, και τον απαραίτητο εξοπλισμό που επιβάλουν οι νέοι κανόνες υγιεινής, προστατευτικές μάσκες και γάντια, και είναι να αναρωτιέται κανείς αν από εδώ και στο εξής θα πρέπει να αρχίζουμε να συνηθίζουμε σε αυτό το νέο «look» των μαγείρων.

Από την ώρα που το ανακοινώσαμε πρέπει να σας πω ότι κάθε μέρα επικοινωνούν μαζί μας και καινούριοι προμηθευτές που θέλουν κι εκείνοι να προσφέρουν. Αυτό δείχνει ότι πολλοί θέλουν να συμμετέχουν σε κάτι που έχει να κάνει με την προσφορά σε μια ώρα ανάγκης.

Την πρωτοβουλία πάντως για το #cook4heroes, για την προσφορά δηλαδή ενός καλομαγειρεμένου γεύματος στους γιατρούς και τους νοσηλευτές των νοσοκομείων, είχαν οι ίδιοι οι άνθρωποι των εστιατορίων Cookoovaya, Basegrill και Travolta οι οποίοι με τη σειρά τους κινητοποίησαν τους προμηθευτές τους για να τους παρέχουν τα απαραίτητα υλικά για την παρασκευή των γευμάτων. «Από την ώρα που το ανακοινώσαμε πρέπει να σας πω ότι κάθε μέρα επικοινωνούν μαζί μας και καινούριοι προμηθευτές που θέλουν κι εκείνοι να προσφέρουν. Αυτό δείχνει ότι πολλοί θέλουν να συμμετέχουν σε κάτι που έχει να κάνει με την προσφορά σε μια ώρα ανάγκης. Μας πήρε ακόμα και ο Ζαφείρης Τρικαλινός, που φτιάχνει το περιβόητο αυγοτάραχο του Αιτωλικού που γνωρίζει όλος ο πλανήτης, και μας είπε ότι θέλει κι εκείνος να προσφέρει, βάζοντας τα κλάματα στο τηλέφωνο. Είναι συγκινητικό όλο αυτό που συμβαίνει» λέει ο κ. Κοσκινάς.


Η αλήθεια είναι πως το προηγούμενο διάστημα παρακολουθούσαμε ανάλογες κινήσεις να γίνονται σε εστιατόρια του εξωτερικού τα οποία είχαν ξεκινήσει να εργάζονται για το κοινωνικό καλό προσφέροντας γεύματα στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής και αναρωτιόμασταν αν και ποιος θα έκανε την πρώτη κίνηση στη χώρα μας.


Για τους ανθρώπους των Cookoovaya, Basegrill και Travolta ήταν μονόδρομος. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούνται με την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Από τον περασμένο Σεπτέμβρη συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Human Rights 360 που ασχολείται με τα δικαιώματα των προσφύγων προσφέροντας τα απαραίτητα για την σίτηση των προσφύγων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα ενώ εδώ και τρία περίπου χρόνια συμμετέχουν σε πρόγραμμα της Κιβωτού του Κόσμου όπου προσφέρουν είτε πρώτες ύλες, είτε μαγειρεμένο φαγητό σε εβδομαδιαία βάση βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων» Facebook Twitter
Στην κουζίνα οι κατσαρόλες και τα τηγάνια που είχαν μπει σε αδράνεια τις περασμένες εβδομάδες ξαναμπαίνουν στην φωτιά καθώς οι μάγειρες ετοιμάζουν μια συνταγή από κοτόπουλο με μανιτάρια, εστραγκόν και μπέικον μαύρου χοίρου το οποίο θα σερβιριστεί μαζί με πουρέ πατάτας. Φωτ.: Aggelos Barai/LIFO


«Όμως αυτή την προσφορά στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό δεν την κάνουμε επειδή δεν έχουν να φάνε αλλά επειδή αισθανόμαστε ότι ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας «ευχαριστώ» και το δικό μας «χάδι» σε αυτούς τους ανθρώπους».


Βέβαια πέρα από το «χάδι» που αναφέρει ο κ. Κοσκινάς η προσφορά αυτή έχει και πρακτικό χαρακτήρα διότι μέσα στη δύσκολη καθημερινότητα των ανθρώπων που εργάζονται στα νοσοκομεία είναι θα έλεγε κανείς αρκετά σημαντικό να μην έχουν και την έγνοια του τι θα φάνε καθώς πολλοί από αυτούς μπορεί να μη έχουν τον χρόνο ή το κουράγιο για να μαγειρέψουν.


«Ελπίζω πως αφού ξεπεραστεί αυτή η κρίση να μην ξεχάσουμε τους εργαζομένους στον τομέα τα υγείας. Φαίνεται πως τώρα συνειδητοποιήσαμε όλοι πόσο σημαντικοί είναι στην κοινωνία. Πολλοί από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία είναι φίλοι μας και πελάτες μας. Τους γνωρίζουμε προσωπικά. Ξέρουμε ότι πολλοί απ' αυτούς έχουν παιδιά ή φροντίζουν τους ηλικιωμένους του γονείς και πως αυτή τη στιγμή παίρνουν μεγάλο ρίσκο για την δική τους υγεία, εκείνη των οικείων τους αλλά και για την υγεία όλων μας τελικά».


Μέχρι στιγμής στο εστιατόριο Cookoovaya ετοιμάζονται 150 μερίδες επί τρεις φορές την εβδομάδα οι οποίες διανέμονται στα δύο πιο κεντρικά σημεία αναφοράς του κορωνοϊού της Αθήνας. «Υπάρχει η σκέψη την επόμενη εβδομάδα να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις μερίδες σε 200. Την ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα πρόκειται να μπουν κι άλλα εστιατόρια στο «παιχνίδι» και το νούμερο αυτό θα αυξηθεί κατά πολύ» λέει ο κ. Κοσκινάς ο οποίος μας ενημερώνει ότι έχει ήδη επισημοποιηθεί η συμμετοχή του σεφ Γιάννη Λουκάκου με τα εστιατόρια Ψωμί & Αλάτι, ALIO και Buddhashand.gr, του σεφ Έκτορα Μποτρίνι με τα  Botrini's restaurant και Etrusco και του σεφ Λευτέρη Λαζάρου. «Η ιδέα άλλωστε από τη αρχή ήταν να ακολουθήσουν κι άλλα εστιατόρια σε αυτή την προσπάθεια γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες όπως και οι ποσότητες που θέλουμε να καλυφθούν. Όσο πιο πολλοί μπουν τόσο το καλύτερο».

Ο κ. Κοσκινάς λέει ότι πριν ξεκινήσουν την δράση έμαθαν από φίλους που εργάζονται στα συγκεκριμένα νοσοκομεία ότι είχε δημιουργηθεί ένα σούσουρο, ότι κατά κάποιο τρόπο το περίμεναν οι άνθρωποι εκεί. Τον ρωτάω αν είχαν feedback από την αποστολή του γεύματος της πρώτης μέρας που ήταν χουνκιάρ, δηλαδή μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας. «Για λόγους διακριτικότητας δεν ρωτάω αν τους άρεσε το φαγητό. Περισσότερο με συγκινεί το γεγονός ότι το έχουν κάτι όμορφο να περιμένουν μέσα στη μέρα τους» λέει.

«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων» Facebook Twitter
Φωτ.: Aggelos Barai/LIFO


Πάντως το μεγαλύτερο όφελος για τους ίδιους τους μάγειρες και τους εργαζόμενους των εστιατορίων, σύμφωνα με τον κ. Κοσκινά, ήταν ότι κατάφεραν να βγουν από την απομόνωση του εγκλεισμού και να κάνουν κάτι χρήσιμο μέσα στη μέρα τους. «Το μεγαλύτερο κέρδος για εμάς από αυτή την κίνηση, πέρα από την πράξη της προσφοράς, ήταν το γεγονός ότι από εκεί που μέσα σε ένα βράδυ γίναμε «συνταξιούχοι» μας δόθηκε η ευκαιρία να ξανακουνήσουμε τις κατσαλόρες μας, να ξαναμαζευτούμε εδώ και να ξαναμαγειρέψουμε. Γιατί κακά τα ψέματα η απομόνωση και ο εγκλεισμός σε μια πόλη όπως η Αθήνα όπου οι περισσότεροι μένουμε μέσα σε διαμερίσματα είναι πολύ ζόρικη. Και αν σκεφτείς ότι η δικιά μας η δουλειά είχε να κάνει πολύ με την κοινωνικότητα τότε μπορείς να καταλάβεις πόσο πολύ μας κακοφάνηκε.


Τώρα αν κανείς πει ότι το κάνουμε για επικοινωνιακό όφελος ή για διαφήμιση των μαγαζιών πραγματικά δεν θέλω ούτε καν να το επεξεργαστώ. Ειλικρινά δεν ξέρω αν με νοιάζει κιόλας τελικά τη δεδομένη στιγμή. Το τι θα γίνουν τα μαγαζιά μας είναι ένας πονοκέφαλος που θα έχουμε, θέλουμε δεν θέλουμε, και θα τον αντιμετωπίσουμε όταν έρθει εκείνη η ώρα. Αυτό που λέμε εμείς εδώ είναι πως αυτό που προέχει είναι όταν θα ξαναβρεθούμε να είμαστε όλοι εδώ, χωρίς καμιά απώλεια, κι όλα τα άλλα θα δούμε πως θα τα διαχειριστούμε.


Στα τέσσερα μαγαζιά που έχουμε εργάζονται περισσότερα από 150 άτομα. Τους σκεφτόμαστε κάθε μέρα και φυσικά δεν έχουμε απολύσει κανέναν, ούτε και πρόκειται να το κάνουμε. Όταν ξανανοίξουμε θα μαζευτούμε για να δούμε πώς θα πορευτούμε γιατί στα αλήθεια κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι αυτή η «επόμενη μέρα». Πως θα έρθει ο πελάτης να φάει; Θα είναι φοβισμένος ή χαλαρός; Πώς θα μαγειρεύουμε και τι θα τους σερβίρουμε; Ακόμα και με ποιο τρόπο θα τους σερβίρουμε θα πρέπει να σκεφτούμε ή με ποιο τρόπο θα τους χαιρετάμε στην πόρτα».

Ίσως τελικά να υπάρχουν και άνθρωποι που δεν εργάζονται για να κερδίζουν μονάχα τις εντυπώσεις αλλά για να κάνουν απλά μια καλή πράξη. Εύγε!

«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων» Facebook Twitter
Μέχρι στιγμής στο εστιατόριο Cookoovaya ετοιμάζονται 150 μερίδες επί τρεις φορές την εβδομάδα οι οποίες διανέμονται στα δύο πιο κεντρικά σημεία αναφοράς του κορωνοϊού της Αθήνας. Φωτ.: Aggelos Barai/LIFO
«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων» Facebook Twitter
Φωτ.: Aggelos Barai/LIFO
«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων» Facebook Twitter
Φωτ.: Aggelos Barai/LIFO
«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων» Facebook Twitter
Φωτ.: Aggelos Barai/LIFO
«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων» Facebook Twitter
Φωτ.: Aggelos Barai/LIFO
«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων» Facebook Twitter
Φωτ.: Aggelos Barai/LIFO
«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων» Facebook Twitter
Φωτ.: Aggelos Barai/LIFO
«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων» Facebook Twitter
Φωτ.: Aggelos Barai/LIFO
«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων» Facebook Twitter
Φωτ.: Aggelos Barai/LIFO
«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων» Facebook Twitter
Φωτ.: Aggelos Barai/LIFO
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Διονυσιακά δρώμενα στην κοιλάδα του Λίγηρα

Γεύση / Διονυσιακά δρώμενα στην κοιλάδα του Λίγηρα

Εντυπώσεις και συμπεράσματα από τις φετινές εκθέσεις κρασιών του Λίγηρα, όπου, με επίκεντρο τη γαλλική πόλη Angers, επισκέπτες από όλο τον κόσμο δίνουν ραντεβού κάθε χρόνο για να δοκιμάσουν και να γιορτάσουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την ιδιαίτερη ποικιλία Μούχταρο

Το κρασί με απλά λόγια / Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την ιδιαίτερη ποικιλία Μούχταρο

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης αποκαλύπτουν τα μυστικά της ποικιλίας Μούχταρο με τους παραγωγούς του είδους, Στέλιο Ζαχαρία από το Κτήμα Μουσών και ο Πάνο Σαμαρτζή από το ομώνυμο οινοποιείο.
THE LIFO TEAM
10 + 1 ελληνικές σούπες του χειμώνα

Γεύση / Πώς να φτιάξετε σούπες σαν αυτές που κάνει η «Ήπειρος» στη Βαρβάκειο

Μπήκαμε στην κουζίνα της «Ακρόπολης της ελληνικής εστίασης» -όπως αποκαλεί ο Βασίλης Ακριβός το εμβληματικό οινομαγειρείο που ανανέωσε πρόσφατα- και ζητήσαμε να μάθουμε τα μυστικά για τις πιο νόστιμες ελληνικές σούπες του χειμώνα. Μαγείρεψε για μας ούτε μία, ούτε δύο αλλά έντεκα διαφορετικές συνταγές.  
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Παγκράτι κάποιοι έστησαν ένα ATM που αντί για μετρητά βγάζει φοβερά μπέργκερ

Γεύση / Στο Παγκράτι έστησαν ένα ATM που αντί για μετρητά βγάζει φοβερά μπέργκερ

Το World X11 είναι ένα μπεργκεράδικο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στην πόλη. Ετοιμάζει ολόσωστο smash burger και κλασικές τηγανητές πατάτες, ενώ μπαίνοντας δεν βλέπουμε κανέναν για να πάρει την παραγγελία μας. Έχει και arcade παιχνίδια για να παίξουμε όσο θέλουμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Για μουσακά, φαλάφελ και ναπολιτάνικη πίτσα στην Ιπποκράτους 

Γεύση / Για μουσακά, παστουρμαδόπιτα και ναπολιτάνικη πίτσα στην Ιπποκράτους

Ο δρόμος των Εξαρχείων που οι περισσότεροι Αθηναίοι έχουν συνδέσει με τις κλήσεις που έχουν μαζέψει για παράνομο παρκάρισμα πλέον έχει να μας χορτάσει με πολλά νόστιμα και διαφορετικά, πριν ξεχυθούμε για φυσικά κρασιά στο Τανίνη Αγάπη Μου ή για ποτά στο πιο χοτ μπαρ του δρόμου, το Lulu. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ταβερνάκια για να μας βρουν οι Αλκυονίδες

Γεύση / Ταβερνάκια για να μας βρουν οι Αλκυονίδες

Μαγαζιά κοντά στη θάλασσα που είτε τη βλέπουν είτε όχι, κάποια που θέλουν φεριμπότ για να τα βρει κανείς, μια καλά κρυμμένη αυλή στο βουνό, στέκια του κέντρου που ομορφαίνουν λίγο παραπάνω όταν τα λούζει ο ήλιος. Η ομάδα της LiFO επιλέγει εκείνα τα μέρη όπου θέλει να περάσει τις πιο καλές μέρες του χειμώνα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το αρμένικο μαντί

Γεύση / Αρμένικα μαντί: Τα πιο μπελαλίδικα γεμιστά ζυμαρικά είναι και τα πιο ωραία

Θέλουν παρέα για να γίνουν γρήγορα. Όμως, όπως όλα τα φαγητά που απαιτούν χρόνο και πολλά χέρια, η παρασκευή των μαντί είναι παραδοσιακά μια ευκαιρία για κοινωνική επαφή. Η Ιζαμπέλα Μπογοσιάν ξεδιπλώνει τα μυστικά το εμβληματικής συνταγής του τόπου της.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ