«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων»

«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων» Facebook Twitter
Όπως αναφέρει ο κ. Κοσκινάς η προσφορά αυτή έχει και πρακτικό χαρακτήρα διότι μέσα στη δύσκολη καθημερινότητα των ανθρώπων που εργάζονται στα νοσοκομεία είναι θα έλεγε κανείς αρκετά σημαντικό να μην έχουν και την έγνοια του τι θα φάνε καθώς πολλοί από αυτούς μπορεί να μη έχουν τον χρόνο ή το κουράγιο για να μαγειρέψουν. Φωτ.: Aggelos Barai/LIFO
0

Τα ρολά στο εστιατόριο Cookoovaya, στην περιοχή του Χίλτον, είναι μισάνοιχτα αφήνοντας την δροσερή ανοιξιάτικη αύρα να μπαίνει στον χώρο. Τα τραπέζια και τα καθίσματα είναι μαζεμένα σε έναν σωρό και στην άλλοτε γεμάτη με πελάτες σάλα κάθονται η Ρένα και ο Αδάμ, φορώντας προστατευτικές μάσκες και γάντια, προετοιμάζοντας τα εκατοντάδες πλαστικά κουτιά τα οποία σε λίγο θα γεμίσουν με το φαγητό που ετοιμάζεται στην κουζίνα. Τα γεύματα θα παραλάβουν έπειτα υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων και θα τα διανείμουν στους εργαζομένους των νοσοκομείων αναφοράς για τον κορωνοϊό, Ευαγγελισμός και Σωτηρία.


Στην κουζίνα οι κατσαρόλες και τα τηγάνια που είχαν μπει σε αδράνεια τις περασμένες εβδομάδες ξαναμπαίνουν στην φωτιά καθώς οι μάγειρες ετοιμάζουν μια συνταγή από κοτόπουλο με μανιτάρια, εστραγκόν και μπέικον μαύρου χοίρου το οποίο θα σερβιριστεί μαζί με πουρέ πατάτας. «Είναι ο δικός μας τρόπος να πούμε ένα «ευχαριστώ» στους ανθρώπους που εργάζονται με αυτοθυσία και αυταπάρνηση στην πρώτη γραμμή» λέει ο σεφ και ένας από τους συνιδιοκτήτες του μαγαζιού Περικλής Κοσκινάς ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του Μάνο Ζουρνατζή, Σπύρο και Βαγγέλη Λιάκο συμμετέχουν και οι ίδιοι στην προετοιμασία του φαγητού παρέα με τον chef Σπύρο Παυλίδη και τον sous chef του μαγαζιού Μάριο Κοροβέση. Όλοι τους φορούν, εκτός από τις μαγειρικές ποδιές τους, και τον απαραίτητο εξοπλισμό που επιβάλουν οι νέοι κανόνες υγιεινής, προστατευτικές μάσκες και γάντια, και είναι να αναρωτιέται κανείς αν από εδώ και στο εξής θα πρέπει να αρχίζουμε να συνηθίζουμε σε αυτό το νέο «look» των μαγείρων.

Από την ώρα που το ανακοινώσαμε πρέπει να σας πω ότι κάθε μέρα επικοινωνούν μαζί μας και καινούριοι προμηθευτές που θέλουν κι εκείνοι να προσφέρουν. Αυτό δείχνει ότι πολλοί θέλουν να συμμετέχουν σε κάτι που έχει να κάνει με την προσφορά σε μια ώρα ανάγκης.

Την πρωτοβουλία πάντως για το #cook4heroes, για την προσφορά δηλαδή ενός καλομαγειρεμένου γεύματος στους γιατρούς και τους νοσηλευτές των νοσοκομείων, είχαν οι ίδιοι οι άνθρωποι των εστιατορίων Cookoovaya, Basegrill και Travolta οι οποίοι με τη σειρά τους κινητοποίησαν τους προμηθευτές τους για να τους παρέχουν τα απαραίτητα υλικά για την παρασκευή των γευμάτων. «Από την ώρα που το ανακοινώσαμε πρέπει να σας πω ότι κάθε μέρα επικοινωνούν μαζί μας και καινούριοι προμηθευτές που θέλουν κι εκείνοι να προσφέρουν. Αυτό δείχνει ότι πολλοί θέλουν να συμμετέχουν σε κάτι που έχει να κάνει με την προσφορά σε μια ώρα ανάγκης. Μας πήρε ακόμα και ο Ζαφείρης Τρικαλινός, που φτιάχνει το περιβόητο αυγοτάραχο του Αιτωλικού που γνωρίζει όλος ο πλανήτης, και μας είπε ότι θέλει κι εκείνος να προσφέρει, βάζοντας τα κλάματα στο τηλέφωνο. Είναι συγκινητικό όλο αυτό που συμβαίνει» λέει ο κ. Κοσκινάς.


Η αλήθεια είναι πως το προηγούμενο διάστημα παρακολουθούσαμε ανάλογες κινήσεις να γίνονται σε εστιατόρια του εξωτερικού τα οποία είχαν ξεκινήσει να εργάζονται για το κοινωνικό καλό προσφέροντας γεύματα στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής και αναρωτιόμασταν αν και ποιος θα έκανε την πρώτη κίνηση στη χώρα μας.


Για τους ανθρώπους των Cookoovaya, Basegrill και Travolta ήταν μονόδρομος. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούνται με την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Από τον περασμένο Σεπτέμβρη συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Human Rights 360 που ασχολείται με τα δικαιώματα των προσφύγων προσφέροντας τα απαραίτητα για την σίτηση των προσφύγων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα ενώ εδώ και τρία περίπου χρόνια συμμετέχουν σε πρόγραμμα της Κιβωτού του Κόσμου όπου προσφέρουν είτε πρώτες ύλες, είτε μαγειρεμένο φαγητό σε εβδομαδιαία βάση βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων» Facebook Twitter
Στην κουζίνα οι κατσαρόλες και τα τηγάνια που είχαν μπει σε αδράνεια τις περασμένες εβδομάδες ξαναμπαίνουν στην φωτιά καθώς οι μάγειρες ετοιμάζουν μια συνταγή από κοτόπουλο με μανιτάρια, εστραγκόν και μπέικον μαύρου χοίρου το οποίο θα σερβιριστεί μαζί με πουρέ πατάτας. Φωτ.: Aggelos Barai/LIFO


«Όμως αυτή την προσφορά στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό δεν την κάνουμε επειδή δεν έχουν να φάνε αλλά επειδή αισθανόμαστε ότι ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας «ευχαριστώ» και το δικό μας «χάδι» σε αυτούς τους ανθρώπους».


Βέβαια πέρα από το «χάδι» που αναφέρει ο κ. Κοσκινάς η προσφορά αυτή έχει και πρακτικό χαρακτήρα διότι μέσα στη δύσκολη καθημερινότητα των ανθρώπων που εργάζονται στα νοσοκομεία είναι θα έλεγε κανείς αρκετά σημαντικό να μην έχουν και την έγνοια του τι θα φάνε καθώς πολλοί από αυτούς μπορεί να μη έχουν τον χρόνο ή το κουράγιο για να μαγειρέψουν.


«Ελπίζω πως αφού ξεπεραστεί αυτή η κρίση να μην ξεχάσουμε τους εργαζομένους στον τομέα τα υγείας. Φαίνεται πως τώρα συνειδητοποιήσαμε όλοι πόσο σημαντικοί είναι στην κοινωνία. Πολλοί από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία είναι φίλοι μας και πελάτες μας. Τους γνωρίζουμε προσωπικά. Ξέρουμε ότι πολλοί απ' αυτούς έχουν παιδιά ή φροντίζουν τους ηλικιωμένους του γονείς και πως αυτή τη στιγμή παίρνουν μεγάλο ρίσκο για την δική τους υγεία, εκείνη των οικείων τους αλλά και για την υγεία όλων μας τελικά».


Μέχρι στιγμής στο εστιατόριο Cookoovaya ετοιμάζονται 150 μερίδες επί τρεις φορές την εβδομάδα οι οποίες διανέμονται στα δύο πιο κεντρικά σημεία αναφοράς του κορωνοϊού της Αθήνας. «Υπάρχει η σκέψη την επόμενη εβδομάδα να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις μερίδες σε 200. Την ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα πρόκειται να μπουν κι άλλα εστιατόρια στο «παιχνίδι» και το νούμερο αυτό θα αυξηθεί κατά πολύ» λέει ο κ. Κοσκινάς ο οποίος μας ενημερώνει ότι έχει ήδη επισημοποιηθεί η συμμετοχή του σεφ Γιάννη Λουκάκου με τα εστιατόρια Ψωμί & Αλάτι, ALIO και Buddhashand.gr, του σεφ Έκτορα Μποτρίνι με τα  Botrini's restaurant και Etrusco και του σεφ Λευτέρη Λαζάρου. «Η ιδέα άλλωστε από τη αρχή ήταν να ακολουθήσουν κι άλλα εστιατόρια σε αυτή την προσπάθεια γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες όπως και οι ποσότητες που θέλουμε να καλυφθούν. Όσο πιο πολλοί μπουν τόσο το καλύτερο».

Ο κ. Κοσκινάς λέει ότι πριν ξεκινήσουν την δράση έμαθαν από φίλους που εργάζονται στα συγκεκριμένα νοσοκομεία ότι είχε δημιουργηθεί ένα σούσουρο, ότι κατά κάποιο τρόπο το περίμεναν οι άνθρωποι εκεί. Τον ρωτάω αν είχαν feedback από την αποστολή του γεύματος της πρώτης μέρας που ήταν χουνκιάρ, δηλαδή μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας. «Για λόγους διακριτικότητας δεν ρωτάω αν τους άρεσε το φαγητό. Περισσότερο με συγκινεί το γεγονός ότι το έχουν κάτι όμορφο να περιμένουν μέσα στη μέρα τους» λέει.

«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων» Facebook Twitter
Φωτ.: Aggelos Barai/LIFO


Πάντως το μεγαλύτερο όφελος για τους ίδιους τους μάγειρες και τους εργαζόμενους των εστιατορίων, σύμφωνα με τον κ. Κοσκινά, ήταν ότι κατάφεραν να βγουν από την απομόνωση του εγκλεισμού και να κάνουν κάτι χρήσιμο μέσα στη μέρα τους. «Το μεγαλύτερο κέρδος για εμάς από αυτή την κίνηση, πέρα από την πράξη της προσφοράς, ήταν το γεγονός ότι από εκεί που μέσα σε ένα βράδυ γίναμε «συνταξιούχοι» μας δόθηκε η ευκαιρία να ξανακουνήσουμε τις κατσαλόρες μας, να ξαναμαζευτούμε εδώ και να ξαναμαγειρέψουμε. Γιατί κακά τα ψέματα η απομόνωση και ο εγκλεισμός σε μια πόλη όπως η Αθήνα όπου οι περισσότεροι μένουμε μέσα σε διαμερίσματα είναι πολύ ζόρικη. Και αν σκεφτείς ότι η δικιά μας η δουλειά είχε να κάνει πολύ με την κοινωνικότητα τότε μπορείς να καταλάβεις πόσο πολύ μας κακοφάνηκε.


Τώρα αν κανείς πει ότι το κάνουμε για επικοινωνιακό όφελος ή για διαφήμιση των μαγαζιών πραγματικά δεν θέλω ούτε καν να το επεξεργαστώ. Ειλικρινά δεν ξέρω αν με νοιάζει κιόλας τελικά τη δεδομένη στιγμή. Το τι θα γίνουν τα μαγαζιά μας είναι ένας πονοκέφαλος που θα έχουμε, θέλουμε δεν θέλουμε, και θα τον αντιμετωπίσουμε όταν έρθει εκείνη η ώρα. Αυτό που λέμε εμείς εδώ είναι πως αυτό που προέχει είναι όταν θα ξαναβρεθούμε να είμαστε όλοι εδώ, χωρίς καμιά απώλεια, κι όλα τα άλλα θα δούμε πως θα τα διαχειριστούμε.


Στα τέσσερα μαγαζιά που έχουμε εργάζονται περισσότερα από 150 άτομα. Τους σκεφτόμαστε κάθε μέρα και φυσικά δεν έχουμε απολύσει κανέναν, ούτε και πρόκειται να το κάνουμε. Όταν ξανανοίξουμε θα μαζευτούμε για να δούμε πώς θα πορευτούμε γιατί στα αλήθεια κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι αυτή η «επόμενη μέρα». Πως θα έρθει ο πελάτης να φάει; Θα είναι φοβισμένος ή χαλαρός; Πώς θα μαγειρεύουμε και τι θα τους σερβίρουμε; Ακόμα και με ποιο τρόπο θα τους σερβίρουμε θα πρέπει να σκεφτούμε ή με ποιο τρόπο θα τους χαιρετάμε στην πόρτα».

Ίσως τελικά να υπάρχουν και άνθρωποι που δεν εργάζονται για να κερδίζουν μονάχα τις εντυπώσεις αλλά για να κάνουν απλά μια καλή πράξη. Εύγε!

«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων» Facebook Twitter
Μέχρι στιγμής στο εστιατόριο Cookoovaya ετοιμάζονται 150 μερίδες επί τρεις φορές την εβδομάδα οι οποίες διανέμονται στα δύο πιο κεντρικά σημεία αναφοράς του κορωνοϊού της Αθήνας. Φωτ.: Aggelos Barai/LIFO

«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων» Facebook Twitter
Φωτ.: Aggelos Barai/LIFO

«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων» Facebook Twitter
Φωτ.: Aggelos Barai/LIFO

«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων» Facebook Twitter
Φωτ.: Aggelos Barai/LIFO

«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων» Facebook Twitter
Φωτ.: Aggelos Barai/LIFO

«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων» Facebook Twitter
Φωτ.: Aggelos Barai/LIFO

«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων» Facebook Twitter
Φωτ.: Aggelos Barai/LIFO

«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων» Facebook Twitter
Φωτ.: Aggelos Barai/LIFO

«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων» Facebook Twitter
Φωτ.: Aggelos Barai/LIFO

«Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό είναι το δικό μας "ευχαριστώ" στους εργαζομένους των νοσοκομείων» Facebook Twitter
Φωτ.: Aggelos Barai/LIFO

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο νέο σπίτι της Trattoria Italia d'Onofrio για την πιο ωραία πέστο φιστίκι

Γεύση / Στο νέο σπίτι της Trattoria Italia d'Onofrio για την πιο ωραία πέστο φιστίκι

Μετά από πολλές μετακινήσεις, ο Ονούφριος Ιωακειμίδης μετέφερε την τρατορία του στα σύνορα Κουκακίου και Πετραλώνων και σε μια χαμηλών τόνων πλατεία. Συνεχίζει να σερβίρει παραδοσιακή ιταλική κουζίνα, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα στο μενού του, υπενθυμίζoντάς μας ότι το πεκορίνο δεν υπάρχει για να μπαίνει παντού και ότι η αματριτσιάνα φτιάχνεται με μπουκατίνι και μόνο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μια Αθηναία από το Νεπάλ έχει τα καλύτερα ινδικά εστιατόρια

Οι Αθηναίοι / Ήρθε από το Νεπάλ κι έφτιαξε τα καλύτερα ινδικά εστιατόρια της Αθήνας

Η Sujana Acharya ήρθε στην Ελλάδα αποφασισμένη να αποδείξει ότι το να είσαι ξένη και γυναίκα δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι πρέπει να ζεις στο περιθώριο της κοινωνίας. Σήμερα έχει τα πιο επιτυχημένα ινδικά εστιατόρια της πόλης.
M. HULOT
Matzenta: Μια γαστροταβέρνα με κουζίνα που εμπνέεται από την Κρήτη και το Μεξικό ταυτόχρονα

Γεύση / Matzenta: Μια γαστροταβέρνα εμπνέεται από την Κρήτη και το Μεξικό

Συνδυάζοντας την πλούσια πρώτη ύλη της Κρήτης με τις παραδοσιακές μεξικάνικες συνταγές, ο Δημήτρης Μαλανδρένης προσφέρει μια δημιουργική κουζίνα-πρότυπο που απέχει χιλιόμετρα απ’ όσα Tex-Mex γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
4 υγιεινά δεκατιανά που θα αγαπήσουν τα παιδιά σας

Γεύση / 4 υγιεινά δεκατιανά που θα αγαπήσουν τα παιδιά σας

Η Ιωάννα Χαλμούκη, που φτιάχνει καθημερινά υγιεινά γεύματα για τα δυο παιδιά της, κερδίζοντας το στοίχημα της ισορροπημένης και ταυτόχρονα νόστιμης διατροφής, μας μαθαίνει να φτιάχνουμε τέσσερα λαχταριστά γεύματα που μεταφέρονται εύκολα στο σχολείο.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Εσοδεία 2022, μια χρονιά με ποιοτικές διαφοροποιήσεις

Γεύση / Πώς πήγε φέτος ο τρύγος; Αμπελουργοί, οινοποιοί και οινολόγοι απαντούν

Ζητήσαμε τις εκτιμήσεις αμπελουργών, οινολόγων και οινοποιών, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, για τα κρασιά που θα πιούμε από την εσοδεία του 2022, σύμφωνα με τους καλλιεργητικούς παράγοντες και τα καιρικά φαινόμενα που προηγήθηκαν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
The Architects of Time: H indie Αθήνα δίνει πλέον ραντεβού σε ένα κτίριο του 1936

Γεύση / The Architects of Time: H indie Αθήνα δίνει ραντεβού σε ένα κτίριο του 1936

H νέα άφιξη στην καρδιά του κέντρου της πόλης θέλει να είναι ένα casual bar-restaurant που να ανταποκρίνεται στο σήμερα, ένα δυναμικό concept που θα μας προσελκύει από το πρωί και θα μας περιμένει το βράδυ για να πιούμε κοκτέιλ-φόρο τιμής στο έργο του Vangelis και να χορέψουμε με ηλεκτρονικούς ήχους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ