ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Οινοτουρισμός στη γη του Ερμή και του Πανός

Οινοτουρισμός στη γη του Ερμή και του Πανός Facebook Twitter
Οι οίνοι αυτοί είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι γιατί χαρακτηρίζονται από ζωηρά αρώματα βοτάνων, λουλουδιών, πράσινου μήλου και εσπεριδοειδών.
0

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ «Ανοικτές Πόρτες» αφορά οινικές περιηγήσεις και δοκιμές στα περισσότερα οινοποιεία της χώρας το διήμερο 28 και 29 Μαΐου.

Η πρωτοβουλία είναι του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN), στο οποίο συμμετέχει και η χώρα μας, και σκοπό έχει τη γνωριμία των καταναλωτών με τον θαυμαστό κόσμο της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής κρασιού, αναπόσπαστου αγαθού των λαών της Μεσογείου. 

Όλα τα παραπάνω αποτυπώνουν παράλληλα την έμφαση που δίνουν το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ στη σημασία του οινοτουρισμού με δράσεις της υφυπουργού κ. Σοφίας Ζαχαράκη σε συνεργασία με τις κατά τόπους περιφέρειες.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ότι στη Μαντινεία Αρκαδίας έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις και δράσεις ώστε να προβληθεί το κρασί ως πολιτισμικό αγαθό και όχι απλώς ως προϊόν απόλαυσης. 

Την Κυριακή 29 Μαΐου είναι προγραμματισμένη μια γιορτινή πεζοπορία με την αναβίωση παλαιού μονοπατιού από τα Άνω Δολιανά προς τον κάμπο της Τρίπολης. 

«Δύο κτήματα - Ένα ταξίδι» ονομάζεται η πρωτοβουλία των οινοποιείων Σπυρόπουλου και Τσέλεπου και αφορά την προβολή της ταινίας «Arcadia 1900, Champagne d’Orient» στον κινηματογράφο της Τρίπολης Cineville, το Σάββατο 28 Μαΐου.

Οινοτουρισμός στη γη του Ερμή και του Πανός Facebook Twitter
Εδώ, όπου τα αμπέλια γειτονεύουν με τα έλατα, τα σύγχρονα οινοποιεία της περιοχής παράγουν από την ποικιλία Μοσχοφίλερο έναν οίνο blanc de gris (οίνο λευκό από γκρίζα σταφύλια).

Η ταινία του σκηνοθέτη Κώστα Σπυρόπουλου αφηγείται μια ιστορία άγνωστη ως τώρα ακόμα και στην ιστοριογραφία του ελληνικού κρασιού. Είναι το εγχείρημα των αδελφών Παπανικολάου στο χωριό Ρίζες Τεγέας, οι οποίοι πέτυχαν, από το 1885 έως το 1935, να παράγουν αφρώδη οίνο εκλεκτής ποιότητας, να κερδίσουν χρυσά βραβεία στις παγκόσμιες εκθέσεις της εποχής και να καταχωριστεί στο Παγκόσμιο Οινολογικό Λεξικό του Μπορντό η Τεγέα ως ο «μοναδικός τόπος καλλιέργειας της ποικιλίας Φιλέρι, παραγωγής αρητίνωτου λευκού οίνου και καμπανίτου οίνου εφάμιλλου των γαλλικών».

Με σπουδές στο Μονπελιέ της Γαλλίας, οι αδελφοί Παπανικολάου όχι μόνο μυήθηκαν στον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής αφρωδών αλλά προσέθεσαν, ήδη από το 1900, καινοτόμες τεχνικές, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην επιστημονική βιβλιογραφία εξήντα χρόνια μετά. Το όραμά τους «Αρκαδία - Η Καμπανία της Ανατολής» αναφέρεται στο βιβλίο του Βασιλείου Παπανικολάου «Η Αρκαδία υπό οινολογικήν έποψιν». Το όραμα αυτό δεν ήταν μια υπερφίαλη επιδίωξη. Βασιζόταν στην  ομοιότητα της επαρχίας της Γαλλίας, Καμπανία (Champagne), με το οροπέδιο της Μαντινείας σε ό,τι αφορά τη σύσταση του εδάφους, το μικροκλίμα, το υψόμετρο και ιδίως την καλλιέργεια της αρωματικής ποικιλίας Φιλέρι, η οποία παρουσιάζεται ως το δίδυμο αδελφάκι των αμπέλων της Καμπανίας.

Το επίσημο τρέιλερ της ταινίας «Arcadia 1900 - Champagne d’Orient»

Έκαναν εξαγωγές σε Ευρώπη και Αμερική, άνοιξαν τρία καταστήματα στην Αθήνα και ένα wine bar(!) στην Ομόνοια, δίπλα στο θέατρο «Νέα Σκηνή». Είχαν πάρει χρυσά βραβεία με αφρώδη οίνο στις Παγκόσμιες Εκθέσεις του Παρισιού, του Σικάγου, της Λιέγης και του Σαν Φρανσίσκο. 

Έχτισαν στις Ρίζες Τεγέας ένα πρότυπο οινοποιείο, αντίγραφο των γαλλικών chateaux, με υπόγεια κελάρια και άρτια εξοπλισμένο. 

Η κατάληξη δεν έχει happy end, όπως συνέβη με πολλές ελληνικές οικογένειες με επιχειρηματικό δαιμόνιο. Μικροπολιτικά συμφέροντα, μάταιες υποσχέσεις και η εναντίωση μέρους της τοπικής κοινωνίας συνέβαλαν στο άδοξο τέλος, που αποδίδεται εύστοχα στην ταινία.

Την επομένη, Κυριακή 29 Μαΐου, είναι προγραμματισμένη μια γιορτινή πεζοπορία με την αναβίωση παλαιού μονοπατιού από τα Άνω Δολιανά προς τον κάμπο της Τρίπολης. 

Η διαδρομή θα ξεκινήσει από τα κατάφυτα Άνω Δολιανά στις πλαγιές του Πάρνωνα, θα ακολουθήσει το κατηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στη ρεματιά του Αγιάννη και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς το ξωκλήσι του Αϊ-Στρατηγού μέσα από αγροτικό δρόμο και παλαιό μονοπάτι, κάτω από τις πυκνές φυλλωσιές του καστανοδάσους της περιοχής. Ο Αϊ-Στρατηγός είναι ένα γραφικό εκκλησάκι, χτισμένο στη θέση αρχαίου ιερού, με μια πολύ φιλόξενη αυλή όπου θα γίνει στάση για ξεκούραση. Από κει, μέσω της ρεματιάς του Γαρεάτη ποταμού, κάτω από γιγάντια πλατάνια, η διαδρομή θα φτάσει στο ξωκλήσι της Παναγίας Κουβλιώτισσας, η οποία έχει χτιστεί στη θέση αρχαίου ιερού, αφιερωμένου στον Πάνα. Το τελευταίο κομμάτι της πεζοπορικής διαδρομής θα καταλήξει στους αμπελώνες του Κτήματος Τσέλεπου και στο οινοποιείο, προκειμένου να δοκιμαστούν τα εξαιρετικά κρασιά που παράγει η φιλόξενη οικογένεια. Η όμορφη μέρα θα συνεχιστεί στον εμβληματικό νερόμυλο, κτίσμα του δέκατου έβδομου αιώνα που ανακαινίστηκε με γνώση και επιμονή. Πρόκειται για τον Κοκκινόμυλο που έχει δώσει το όνομά του σε ένα από τα κορυφαία κρασιά του κτήματος. Εκεί, κάτω από την πυκνή σκιά των βελανιδιών και των πεύκων, έχει προγραμματιστεί πικνίκ από την ομάδα της Βίκυς και του Γιώργου (Ονειρολόγιο Άνω Δολιανών). 

Οινοτουρισμός στη γη του Ερμή και του Πανός Facebook Twitter
Με σπουδές στο Μονπελιέ της Γαλλίας, οι αδελφοί Παπανικολάου όχι μόνο μυήθηκαν στον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής αφρωδών αλλά προσέθεσαν, ήδη από το 1900, καινοτόμες τεχνικές, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην επιστημονική βιβλιογραφία εξήντα χρόνια μετά.

Η ποικιλία αμπέλου Μοσχοφίλερο πρωταγωνιστεί διαχρονικά στην περιοχή της Μαντινείας (αναγνωρίστηκε το 1971 ως Ονομασία Ανωτέρας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας), αφού καλύπτει το 85% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Η σπουδαία Ελληνίδα του κρασιού, κ. Σταυρούλα Κουράκου, έχει γράψει για την ποικιλία:

«Το οροπέδιο της Μαντινείας βρίσκεται στην καρδιά της ορεινής Αρκαδίας, όπου οι βροχές και το χιόνι είναι συχνά φαινόμενα τον χειμώνα, το δε καλοκαίρι επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες συγκριτικά με τις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Εδώ, όπου τα αμπέλια γειτονεύουν με τα έλατα, τα σύγχρονα οινοποιεία της περιοχής παράγουν από την ποικιλία Μοσχοφίλερο έναν οίνο blanc de gris (οίνο λευκό από γκρίζα σταφύλια).

[…] Οι οίνοι αυτοί είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι γιατί χαρακτηρίζονται από ζωηρά αρώματα βοτάνων, λουλουδιών, πράσινου μήλου και εσπεριδοειδών».

Με αφορμή τις «Ανοικτές Πόρτες», μια απόδραση τριάντα έξι ωρών θα σας αναζωογονήσει σαν τις φυσαλίδες μιας Amalia Brut και το κυριότερο είναι ότι θα γνωρίσετε το κρασί ως μέσο επικοινωνίας και χαράς.

Οινοτουρισμός στη γη του Ερμή και του Πανός Facebook Twitter
Με αφορμή τις «Ανοικτές Πόρτες», μια απόδραση 36 ωρών θα σας αναζωογονήσει σαν τις φυσαλίδες μιας Amalia Brut και το κυριότερο είναι ότι θα γνωρίσετε το κρασί ως μέσο επικοινωνίας και χαράς.

Τips:

• Στο Κτήμα Τσέλεπου, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, προσφέρονται τρεις δυνατότητες γευσιγνωσιών (εισαγωγή, επιλεγμένη, παλαιές εσοδείες), ανάλογα με το επίπεδο γνώσης και ενδιαφέροντος. 

• Στο κέντρο της Τρίπολης (Δεληγιάννη & Τάσου Σεχιώτη 43) βρίσκεται το εστιατόριο Villa Incognito. Πρόκειται για ένα «γαστρονομικό διαμάντι» που δημιούργησαν δύο χαμογελαστά παιδιά: ο Σωτήρης, που μαγειρεύει ευφάνταστα, και η Υακίνθη, που προτείνει τα κρασιά από την πλούσια και σωστά τιμολογημένη λίστα.

• Επιστρέφοντας στην Αθήνα, αξίζει μια στάση στη Νεμέα, με το εμβληματικό ιερό του Δία και το Στάδιο να ξεχωρίζουν στον αρχαιολογικό χώρο. Κατά τα άλλα η κωμόπολη αποτελεί πρότυπο οικιστικής ασχήμιας, όμως το κλασικό εστιατόριο Σοφός και τα νεοαφιχθέντα 17 Χωριά κερδίζουν τις εντυπώσεις, αμφότερα με αξιόλογες προτάσεις οινοποιείων της φημισμένης οινικής ζώνης.

• Τα 17 Χωριά πήραν το όνομά τους από τον αριθμό των χωριών και τα 25.000 στρέμματα που συναπαρτίζουν την οριοθετημένη ζώνη καλλιέργειας Αγιωργίτικου από την οποία παράγονται οι ΠΟΠ οίνοι που δικαιωματικά φέρουν το όνομα Νεμέα.

• Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το ότι στην κουζίνα βρίσκεται ένας γνώριμος (στους άνω των 45;), παλαιάς κοπής οινοχόος! Ο ιταλοτραφής Κώστας Τουλουμτζής, γνώριμος στους Αθηναίους από τη θρυλική Enoteca των '90s στα Βριλήσσια, μαγειρεύει ρουστίκ ιταλική κουζίνα με πελοποννησιακές πρώτες ύλες και τη συνδυάζει με μια μεγάλη γκάμα κρασιών της περιοχής.

Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ