Οινοτουρισμός στη δυτική Μακεδονία, τη γη των τεσσάρων λιμνών

Οινοτουρισμός στη γη των τεσσάρων λιμνών Facebook Twitter
Ιστορικά, στην ευρύτερη περιοχή πρωταγωνιστεί η πολυδύναμη ερυθρή ποικιλία αμπέλου Ξινόμαυρο.
0

Τη δυτική Μακεδονία, συγκεκριμένα με επίκεντρο την αμπελόεσσα περιοχή του Αμυνταίου, επέλεξαν το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ ως δεύτερη στάση για το οδοιπορικό οινοτουρισμού στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για την περαιτέρω ανάδειξη του ταχύτατα αναπτυσσόμενου κλάδου. 

Ιδιαίτερα εύστοχη επιλογή, μια και η περιοχή έχει βαθιά οινική παράδοση, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την πρόκληση της μετάβασης από ένα οικονομικό μοντέλο βασισμένο στη λιγνιτική παραγωγή ενέργειας σε μια νέα εποχή αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης. Σε αυτήν τη μετάβαση, κρίσιμος είναι ο ρόλος της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, προκειμένου να επιτευχθούν οικονομική πρόοδος και ποιοτικές θέσεις εργασίας, τελώντας παράλληλα σε μια σχέση αρμονίας με το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική παράδοση του τόπου.

Είναι εξαιρετικά ευαίσθητη η περίοδος προσαρμογής (με αρχή το 2023), ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να παραμείνουν οι κάτοικοι στον τόπο τους. 

Για να αναπτυχθεί ο οινοτουρισμός δεν αρκούν η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού. Χρειάζεται ο τόπος να κρατήσει ενεργό το ενδιαφέρον του επισκέπτη, για να μπει στη διαδικασία παράλληλων δραστηριοτήτων. Άρα, η μαγική λέξη «συνέργεια» είναι το κλειδί για υγιή οικονομική ανάπτυξη.

Εκτός από την ημερίδα που διεξήχθη στις 13 Νοεμβρίου, μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι περιηγήσεις σε αμπελώνες εντός προστατευόμενης περιοχής ενταγμένης στο Δίκτυο Natura 2000, οι επισκέψεις σε οινοποιεία των νομών Φλώρινας και Κοζάνης, τα οποία έχουν λάβει το ειδικό Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου (ΣΕΟ) του υπουργείου Τουρισμού, καθώς και η γνωριμία με τους ιστορικούς οικισμούς του Νυμφαίου και της Σιάτιστας.

Αμύνταιο Facebook Twitter
Η αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Αμύνταιο (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) είναι αναγνωρισμένη από το 1972.

Ιστορικά, στην ευρύτερη περιοχή πρωταγωνιστεί η πολυδύναμη ερυθρή ποικιλία αμπέλου Ξινόμαυρο. Τις τελευταίες δεκαετίες καλλιεργούνται επίσης κοσμοπολίτικες, κυρίως λευκές ποικιλίες που ευδοκιμούν σε ψυχρό κλίμα, όπως οι Sauvignon Blanc, Gewürztraminer και Riesling.

Η αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) Αμύνταιο είναι αναγνωρισμένη από το 1972, ενώ η ΕΑΣ (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) Αμυνταίου με τις χαρακτηριστικές τσιμεντένιες δεξαμενές ήταν το πρώτο οργανωμένο οινοποιείο, το οποίο δημιουργήθηκε το 1959. Η ζώνη σήμερα αριθμεί οκτώ οινοποιεία, εκατοντάδες αμπελουργούς και αναπτύσσεται σε έκταση 8.000 στρεμμάτων, με αυξητικές τάσεις. 

Το κύριο στοιχείο που συμβάλλει σε ιδανικές συνθήκες για αμπελοκαλλιέργεια είναι ότι το οροπέδιο περιβάλλεται από τα βουνά Βίτσι, Βέρμιο και Βόρας (γνωστό σε όσοι ασχολούνται με χειμερινές δραστηριότητες ως Καϊμακτσαλάν), όλα σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Οινοτουρισμός στη γη των τεσσάρων λιμνών Facebook Twitter

Ταυτόχρονα, οι τέσσερις λίμνες της περιοχής (Βεγορίτιδα, Πετρών, Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα) ωφελούν ιδιαίτερα τη διατήρηση θεμιτών θερμοκρασιών και υγρασίας για το αμπέλι. Ας φανταστούμε απλά ότι για να αναπτυχθεί με υγεία η άμπελος χρειάζεται να «κουραστεί» την ημέρα από τις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου και να «ξεκουραστεί» το βράδυ, σε συνθήκες δροσιάς.

Για να αναπτυχθεί, όμως, ο οινοτουρισμός δεν αρκούν η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού. Χρειάζεται ο τόπος να κρατήσει ενεργό το ενδιαφέρον του επισκέπτη για να μπει στη διαδικασία παράλληλων δραστηριοτήτων. Άρα, η μαγική λέξη «συνέργεια» είναι το κλειδί για υγιή οικονομική ανάπτυξη.

Και ευτυχώς αυτή η γωνιά της Ελλάδας είναι ευλογημένη! 

Αναλλοίωτο φυσικό κάλλος, γραφικοί οικισμοί, πάμπολλες εναλλακτικές δραστηριότητες, με τη γαστρονομία να πρωταγωνιστεί. 

Από τις διάσημες πιπεριές Φλωρίνης, οι οποίες προέρχονται αποκλειστικά από τις ποικιλίες πλατίκα και καμπανάκι, τo γριβάδι (κυπρίνος) της Βεγορίτιδας και τα ΠΟΠ φασόλια των Πρεσπών μέχρι τα φημισμένα εστιατόρια Κοντοσώρος, Θωμάς και Ναουμίδης, που δεν προσφέρουν απλώς εμπειρία αλλά και γαστρονομική συγκίνηση.

Σοφία Ζαχαράκη Facebook Twitter
Η υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι στην εισαγωγή της μελέτης που είχε εκπονηθεί από τον ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) το 2009 αναφερόταν πως η γαστρονομία αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία και ότι ο «γαστρονομικός πατριωτισμός» επιβραβεύεται οικονομικά. 

Συνοψίζοντας όσα ενδιαφέροντα ακούστηκαν στην ημερίδα, κρατάμε τα λόγια της υφυπουργού Τουρισμού κ. Σοφίας Ζαχαράκη ότι «το οδοιπορικό ελληνικού οινοτουρισμού που εγκαινιάσαμε στη Σαντορίνη έκανε τη δεύτερη στάση του και συνεχίζεται, με σκοπό την ανάδειξη μιας μορφής τουρισμού η οποία μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στη διάχυση της ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης στο σύνολο της επικράτειας και στη συνολική αναβάθμιση της ελληνικής ταξιδιωτικής εμπειρίας» και ότι «το κρασί δεν είναι προϊόν, είναι εμπειρία» από την πρόεδρο του ΕΟΤ, κ. Άντζελα Γκερέκου.

Άντζελα Γκερέκου Facebook Twitter
Η Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η παρέμβαση του κ. Γιάννη Μπουτάρη, του ανθρώπου στον οποίο οι φορείς του κρασιού οφείλουν την ύπαρξή τους, τόσο για την ενιαία προβολή της ποικιλίας Ξινόμαυρο όσο και για τη διεύρυνση του οινοτουρισμού στη Μακεδονία. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι Δρόμοι του Κρασιού Βορείου Ελλάδος εκτείνονται από τα δυτικά της Ηπείρου έως τα σύνορα με τη Θράκη.




 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ