ΠΙΣΩ ΣΤΑ 1990, ο Άγγελος Ρούβαλης, μια εμβληματική μορφή στον κόσμο της ελληνικής οινοποιίας, βρίσκει στην ορεινή Αιγιάλεια μια αμπελουργική «γη της επαγγελίας», τόπο ιδανικό για να φιλοξενήσει τα πρωτοποριακά κρασιά που οραματίζεται, τα οποία, με τη σειρά τους, θα «αποκάλυπταν» αυτό το χαρισματικό terroir ως μία από τις σπουδαιότερες αμπελουργικές ζώνες του κόσμου. 

 

Παράλληλα, ο Άγγελος διαμορφώνει στην καρδιά της αμπελουργικής ζώνης ένα πρότυπο βαρυτικό οινοποιείο, το πρώτο στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα παγκοσμίως. Ακολουθώντας την κλίση του εδάφους, η οινοποιητική διαδρομή κατακτά εδώ μια αβίαστη και ήρεμη ροή. Αυτή η «φυσική» οινοποιία, σε συνδυασμό με την ορεινή αμπελουργία, του δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ποιοτικά κρασιά με ιδιαίτερη ταυτότητα.

 

Το 1990 κυκλοφορεί για πρώτη φορά το «Ασπρολίθι» και πολύ γρήγορα κατακτά τη θέση του στην αγορά, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το ελληνικό κρασί ως η καλύτερη έκφραση του ορεινού Ροδίτη. Ακολούθησαν, αξιοποιώντας διεθνείς ποικιλίες, οι εξαιρετικά δημοφιλείς «Μικροί Βοριάδες» και οι 4 εκδοχές του σπουδαίου «Ιανού», ενός ευγενικού κρασιού μακρόχρονης παλαίωσης. 

 

Οινοποιείο Ρούβαλη

 

Σήμερα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Άγγελο Ρούβαλη, η Θεοδώρα Ρούβαλη και ο Antonio Ruiz Paego επενδύουν στην οινοποιητική πρωτοπορία. Με εμπειρία σε σπουδαία οινοποιεία του εξωτερικού, αφοσιωμένοι σε μια υψηλής ποιότητας βιολογική αμπελουργία και οινοποίηση ήπιων παρεμβάσεων, φέρνουν νέα πνοή στον ιδιόκτητο αμπελώνα και στο οικογενειακό οινοποιείο, δημιουργώντας νέα κρασιά με αφοσίωση και φροντίδα για το χαρισματικό terroir αυτής της ιδιαίτερης αμπελουργικής ζώνης. 

 

Η χαρισματική «Τσιγκέλω» ήταν ο πρώτος καρπός της νέας γενιάς. Ένα βραβευμένο και ντελικάτο κρασί, θαυμάσιο δείγμα της γενικότερης στροφής που παρατηρείται παγκοσμίως από το υπερώριμο, συμπυκνωμένο στυλ προς κρασιά πιο μεταξένια, με φρεσκάδα, φινέτσα και λεπτότητα. Παράλληλα, στο «σύρραχο» των Αγίων Θεοδώρων, εκεί όπου τέμνονται δύο ορεινές ράχες και η κλίση του εδάφους ξεπερνά σε κάποια σημεία το 50%, η Θεοδώρα και ο Antonio δημιουργούν έναν πρότυπο βιολογικό αμπελώνα, εφαρμόζοντας πρωτοποριακές αμπελουργικές τεχνικές.

 

Αναγνωρίζοντας στον «δύσκολο» αμπελώνα της Αιγιάλειας έναν τόπο «ηρωικής αμπελουργίας», το CERVIM (διεθνές Κέντρο Έρευνας, Μελέτης και Ανάδειξης της Ορεινής Αμπελουργίας) έχρισε πρόσφατα το Οινοποιείο Ρούβαλη μέλος του, το πρώτο στην Ελλάδα που κατακτά αυτόν τον τίτλο. 

 

Τα extreme κρασιά της «ηρωικής αμπελουργίας», που παράγονται με τη φροντίδα της Θεοδώρας και του Antonio, αποτελούν ένα βαθιά αυθεντικό, ειλικρινές δημιούργημα. Πέντε λευκά κρασιά, δύο ροζέ και δύο ερυθρά, που αξιοποιούν σημαντικές ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες: το «Ασπρολίθι», ο «Μικρός Βοριάς», η «Φραγκοσυκιά», το «Λευκό Λινό», το «Σύρραχο», το «Ασύρτικο» και η «Τσιγκέλω». Κρασιά που εμπεριέχουν την τόλμη, την αγωνία και τον κόπο των δημιουργών τους και υπόσχονται βαθιές συγκινήσεις σε κάθε φίλο του κρασιού. 

 

Οινοποιείο Ρούβαλη

 

www.rouvaliswinery.gr