Οι νέοι τολμηροί ζαχαροπλάστες της Αθήνας

Οι νέοι τολμηροί ζαχαροπλάστες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Τολμηροί συνδυασμοί με άριστης ποιότητας υλικά (εποχής και πολύ προσεκτικά επιλεγμένα), γεύσεις και υφές που είναι υψηλή γαστρονομία (και αποτέλεσμα βαθιάς γνώσης), γλυκά πιο όμορφα από ποτέ που φτιάχνονται καθημερινά από το μηδέν και είναι πάντα φρέσκα, αυτή είναι η νέα τάση και αυτήν τη στιγμή οι ζαχαροπλάστες της νέας γενιάς φτιάχνουν τα καλύτερα γλυκά που έχει φάει ποτέ η Αθήνα.

Ο Δημήτρης Οικονομίδης (στην Κασσιανή και σύντομα στην Κηφισίας 340), ο Alexander Pavlov (στο Pavlov's Lab) αλλά και ο «βετεράνος» Arnaud Larher (στο GB Corner Gifts & Flavors, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία) δημιουργούν γλυκά γαλλικής, κυρίως, «σχολής», που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν το εξαιρετικό. Η Αθήνα έχει αρχίσει να ζει κυριολεκτικά «μέρες καλού γλυκού», με τα μικρά ζαχαροπλαστεία της περιφέρειας να δίνουν το στίγμα και να μεγαλουργούν, βάζοντας στον γαστρονομικό χάρτη περιοχές όπως η Πετρούπολη και η Νέα Ερυθραία, που δεν φανταζόσουν ποτέ ότι θα γίνουν ο must εβδομαδιαίος προορισμός για τους απαιτητικούς γλυκατζήδες.

Οι νέοι ζαχαροπλάστες έφεραν στην Αθήνα τη γνώση και την εμπειρία από τη θητεία τους δίπλα σε μεγάλους ζαχαροπλάστες, έγιναν πιο αυστηροί και πιο απαιτητικοί κι έχουν βάλει πολύ ψηλά τον προσωπικό τους πήχη.

Οι νέοι ζαχαροπλάστες έφεραν στην Αθήνα τη γνώση και την εμπειρία από τη θητεία τους δίπλα σε μεγάλους ζαχαροπλάστες, έγιναν πιο αυστηροί και πιο απαιτητικοί κι έχουν βάλει πολύ ψηλά τον προσωπικό τους πήχη. Τα γλυκά τους δεν είναι απλώς εξαιρετικά, δεν είναι απλώς όμορφα, κάποια από αυτά είναι πραγματικά έργα τέχνης που φτιάχνονται σε ζαχαροπλαστεία-μπουτίκ, μια νέα τάση που επέβαλε η εποχή αλλά και η ανάγκη αναβάθμισης του ελληνικού γλυκού – χωρίς καμία αμφιβολία είναι ανάμεσα στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της Ευρώπης. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή.

Κασσιανή

Βενιζέλου Ελευθερίου 129 & Ανατολικής Ρωμυλίας, Πετρούπολη, 211 0124691

Τάρτα βανίλιας

Οι νέοι τολμηροί ζαχαροπλάστες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Τραγανή βάση από μπισκότο βουτύρου, γεμισμένο με γκανάς λευκής κουβερτούρας-βανίλιας, μπισκουί βανίλια και γκανάς μοντέ λευκή κουβερτούρα και μασκαρπόνε-βανίλια.

Τάρτα φραμπουάζ

Οι νέοι τολμηροί ζαχαροπλάστες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τραγανή τάρτα από μπισκότο βουτύρου με γκανάς σοκολάτας γάλακτος, κομπότ φραμπουάζ και φρέσκα φραμπουάζ απ' το Ρεζίς.

Pavlov's Lab

Πατριάρχου Γρηγορίου Ε' 15, Νέα Ερυθραία, 210 5019480

Baba au mandarin

Οι νέοι τολμηροί ζαχαροπλάστες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Mπαμπάς με μανταρίνι

Pistachio tartelette

Οι νέοι τολμηροί ζαχαροπλάστες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Τάρτα με μουαλέ φιστικιού Αιγίνης και φρούτα του δάσους σε τραγανή βάση από σαμπλέ αμυγδάλου.

Passion fruit cremeux

Οι νέοι τολμηροί ζαχαροπλάστες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κρέμα passion fruit με ανανά μαγειρεμένο με μοβ βασιλικό, πάνω σε τραγανή βάση από κραμπλ εσπεριδοειδών.

GB Corner Gifts & Flavors

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, πλατεία Συντάγματος, 210 3330750

 

Paris Fraise

Οι νέοι τολμηροί ζαχαροπλάστες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τραγανό σου με κρέμα βανίλιας, κομπότ πορτοκάλι, σαντιγί τριαντάφυλλο και φρέσκες φράουλες.

L' emotion

Οι νέοι τολμηροί ζαχαροπλάστες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ντακουάζ φουντουκιού, σοκολάτα γάλακτος, μέλι, λεμόνι.

Η γαστρονομική έκρηξη του artisanal παγωτού

Οι νέοι τολμηροί ζαχαροπλάστες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Δεν ήταν μόνοι οι νέες συνθήκες που δημιούργησε η γαστρονομική άνθηση της τελευταίας πενταετίας που έφεραν το παγωτό, όπως δεν το είχαμε ξαναφάει ποτέ, στην Αθήνα. Η σχέση των νέων παγωτατζήδων με το (αληθινό) παγωτό χαρακτηρίζεται από πάθος, μια σχέση που εύκολα καταλαβαίνεις ότι ξεκινάει από την εμμονή στην ποιότητα και στοχεύει στη δημιουργία του «τέλειου παγωτού».

Το παγωτό που φτιάχνουν οι νέου τύπου τζελατερίες είναι χειροποίητο, παγωτό artisanal ή gelato artigianale, με τις καλύτερες φυσικές πρώτες ύλες, πολλές φορές ΠΟΠ, από κάθε μέρος της Ελλάδας, με γάλα από μικρές φάρμες, φρέσκο τυρί, φρέσκα φρούτα εποχής και άριστης ποιότητας υλικά, όπως η πραγματική σοκολάτα, η βανίλια, τα αρωματικά, υλικά που «κραυγάζουν» αλήθεια και όχι εντυπωσιασμό, γιατί τα χρώματα και τα αρώματα είναι πραγματικά, άρα και διακριτικά, χωρίς βελτιωτικά γεύσης και χρωστικές ουσίες.

Οι φυσικές γεύσεις με σεβασμό στις πρώτες ύλες κάθε περιοχής και πειραματική διάθεση των La Greche, Fatto a mano και Κόκκιον και το soft arisanal του Dickie Dee ξεκινούν μια ολόκληρη γενιά νέου παγωτού στην Αθήνα, ξαναδίνουν νόημα στη λέξη «χειροποίητο» και μαθαίνουν στους Αθηναίους τι σημαίνει καλό παγωτό. 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ