Το νέο μικροσκοπικό Dope βγάζει τραπέζια στη Φωκίωνος Νέγρη

Dope Facebook Twitter
Το μικρό, γουστόζικο, νέο Dope που άνοιξε στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, στην Κυψέλη. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Είναι πλέον επίσημο: η Αθήνα είναι εθισμένη στον καφέ, το επίπεδό του ανεβαίνει σταθερά την τελευταία δεκαετία, δεν πρόκειται για ένα εφημερό trend αλλά για ένα κομμάτι της γεύσης –άμεσα συνδεδεμένο με την καθημερινότητα– που ήρθε για να παραμείνει ποιοτικό. Δύσκολα υπάρχει επιστροφή από τα specialty χαρμάνια και τις μονοποικιλιακές σοδειές. 

Στο τρίτο κύμα του, μαζί με τα micro roasteries που κάνουν εξαιρετική δουλειά σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και οι μεγάλες, πιο μαζικής κατανάλωσης εταιρείες πρόσεξαν περισσότερο τον καφέ που προσφέρουν κι άρχισαν να επικοινωνούν την προέλευση και τα χαρακτηριστικά του. Δημιουργήθηκε μια συνθήκη μέσα στην οποία οι baristi είχαν να δουλέψουν με ανώτερη κι εκλεκτή πρώτη ύλη, ενώ οι καταναλωτές είναι πλέον σε θέση να μιλήσουν για οξύτητες, ξεχωρίζουν το aeropress από το chemex και το V60. 

Το Dope ήταν ένα από τα πρώτα καλά καφέ που ανάδειξαν το pairing του καφέ όπως θα έκανε ένα wine bar.

Η πόλη λοιπόν ξέρει από καλό καφέ κι έχει καβαλήσει το τέταρτο κύμα του. Τέταρτης γενιάς καφεκόπτης, ο Αντώνης Τζαρουγκιάν πιστεύει ότι σε αυτό το κύμα, κι έχοντας πλέον τη γνώση, οι δεξιοτέχνες του είδους θα προσαρμοστούν ακόμα καλύτερα στις ανάγκες των repeaters τους, θα βελτιώσουν και θα προσφέρουν την εμπειρία του καφέ έχοντας ως γνώμονα τις προτιμήσεις του μέσου καταναλωτή κι όχι ενός μυημένου, που και πάλι δύσκολα θα μείνει παραπονεμένος.

«Εδώ, ούτε απευθυνόμαστε μόνο σε κόσμο με εξεζητημένη παλέτα, ούτε θέλουμε να εκπαιδεύσουμε κανέναν, στόχος μας είναι να δώσουμε τον καφέ που προτιμά η γειτονιά στην καλύτερη εκδοχή του». 

Dope Facebook Twitter
Ο καφές του, με προέλευση από την Αιθιοπία, την Ονδούρα, τη Βραζιλία, τη Γουατεμάλα, τη Νικαράγουα και την Κολομβία, ψήνεται στο καφεκοπτείο του καταστήματος στο Μοναστηράκι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Με το «εδώ» αναφέρεται στο μικρό, γουστόζικο, νέο Dope που άνοιξε στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, στην Κυψέλη. Το καφέ που πρωτογνωρίσαμε στον δρόμο των πομολάδικων, στην οδό Βύσσης του εμπορικού τριγώνου, μόλις δημιούργησε κι ένα δεύτερο σπίτι, που μπορεί να διαφέρει εξωτερικά από το πρώτο αλλά προσφέρει τις  γεύσεις και τα αρώματα που αγάπησε το κέντρο. 

Στα μόλις είκοσι τετραγωνικά του μέτρα, ένας ασοβάτιστος, γυμνός τοίχος και οι κρεμασμένοι ξένοι τίτλοι περιοδικών κλείνουν το μάτι, θυμίζοντας το πρώτο μαγαζί. Κατά τ' άλλα, το ξύλινο και κίτρινο Dope της Κυψέλης έχει το δικό του μοναδικό ύφος.

Ο καφές του, με προέλευση από την Αιθιοπία, την Ονδούρα, τη Βραζιλία, τη Γουατεμάλα, τη Νικαράγουα και την Κολομβία, ψήνεται στο καφεκοπτείο του καταστήματος στο Μοναστηράκι, ενώ τα ψωμιά, οι γλυκές φουρνισμένες λιχουδιές σε συνταγές του κορυφαίου Γάλλου αρτοποιού Kamel Saci, και τα σάντουιτς που έχει επιμεληθεί ο Δήμος Μπαλόπουλος έρχονται καθημερινά από το μικρό αρτοποιείο που διαθέτει το πρώτο Dope. 

Dope Facebook Twitter
«Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που έχουμε μαγαζί εδώ», λέει ο Αντώνης Τζαρουγκιάν. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Dope Facebook Twitter
Οι γλυκές φουρνισμένες λιχουδιές σε συνταγές του κορυφαίου Γάλλου αρτοποιού Kamel Saci. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Μέσα σε αυτά τα χρόνια εξέλιξης και αναβάθμισης του καφέ, οι connoisseurs έκαναν γευσιγνωσίες, τον έκριναν και μιλούσαν γι’ αυτόν όπως κάνουν άλλοι για το κρασί. Από τη στιγμή που εμφανίστηκε, το Dope μπορεί να μην εξηγεί με περιπλοκότητα το βασικό του προϊόν, όμως ταιριάζει όσα ζυμώνει με αυτό, και ήταν ένα από τα πρώτα καλά καφέ που ανάδειξαν το pairing του καφέ όπως θα έκανε ένα wine bar.

Τα γλυκά του μπριός, τα κέικ του (δοκιμάστε αυτό με το φιστίκι), η babka του και το cinnamon roll προσφέρονται φρέσκα και πολύ νόστιμα. Στα ράφια του θα βρείτε και ψαγμένα ψωμιά: μπαγκέτα σε παραδοσιακή συνταγή -προζυμένια, μόνο με αλεύρι, χωρίς μαγιά-, μπαγκέτα πολύσπορη με σουσάμι και παπαρουνόσπορο, προζυμένιο καρβέλι, ένα ψωμί με καρύδι και κράνμπερις. 

«Αν και δεν την έχω ζήσει, περνάω δύο φορές τη μέρα από την περιοχή εδώ και κάποια χρόνια. Κάθε φορά μου άφηνε μια θετική αύρα, μια έντονη ενέργεια που δεν μπορούσα να προσδιορίσω. Τώρα που γνωρίζουμε τον κόσμο της, βλέπω πως είναι μια πολυπολιτισμική γειτονιά-πρότυπο. Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που έχουμε μαγαζί εδώ», λέει ο Αντώνης Τζαρουγκιάν. Καθώς η γειτονιά είναι ζωντανή μέχρι αργά, το Dope θα έχει και τη βραδινή του πλευρά, με λίγα προσεγμένα cocktails και κάτι απλό για φαγητό. 

Dope Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Dope Roasting Co. Fokionos Negri, Φωκίωνος Νέγρη 49, Κυψέλη.  




 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήπως η babka ήρθε για να κλέψει τη δόξα του cinnamon roll;

Γεύση / Μήπως η babka ήρθε για να κλέψει τη δόξα του cinnamon roll;

Ένα απλό, εβραϊκό γλυκό έχει πολλές ιστορίες γύρω του και ακόμα περισσότερες παραλλαγές. Έκανε δυναμική εμφάνιση στη Αθήνα, μπήκε στο μενού των πιο ποιοτικών καφέ της πόλης και φτιάχνεται πεντανόστιμο, ξέρουμε τις σωστές διευθύνσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Γεύσεις που σκάνε σαν κύμα: Η παράδοση του Αιγαίου στο πιάτο

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ