Το νέο μικροσκοπικό Dope βγάζει τραπέζια στη Φωκίωνος Νέγρη

Dope Facebook Twitter
Το μικρό, γουστόζικο, νέο Dope που άνοιξε στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, στην Κυψέλη. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Είναι πλέον επίσημο: η Αθήνα είναι εθισμένη στον καφέ, το επίπεδό του ανεβαίνει σταθερά την τελευταία δεκαετία, δεν πρόκειται για ένα εφημερό trend αλλά για ένα κομμάτι της γεύσης –άμεσα συνδεδεμένο με την καθημερινότητα– που ήρθε για να παραμείνει ποιοτικό. Δύσκολα υπάρχει επιστροφή από τα specialty χαρμάνια και τις μονοποικιλιακές σοδειές. 

Στο τρίτο κύμα του, μαζί με τα micro roasteries που κάνουν εξαιρετική δουλειά σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και οι μεγάλες, πιο μαζικής κατανάλωσης εταιρείες πρόσεξαν περισσότερο τον καφέ που προσφέρουν κι άρχισαν να επικοινωνούν την προέλευση και τα χαρακτηριστικά του. Δημιουργήθηκε μια συνθήκη μέσα στην οποία οι baristi είχαν να δουλέψουν με ανώτερη κι εκλεκτή πρώτη ύλη, ενώ οι καταναλωτές είναι πλέον σε θέση να μιλήσουν για οξύτητες, ξεχωρίζουν το aeropress από το chemex και το V60. 

Το Dope ήταν ένα από τα πρώτα καλά καφέ που ανάδειξαν το pairing του καφέ όπως θα έκανε ένα wine bar.

Η πόλη λοιπόν ξέρει από καλό καφέ κι έχει καβαλήσει το τέταρτο κύμα του. Τέταρτης γενιάς καφεκόπτης, ο Αντώνης Τζαρουγκιάν πιστεύει ότι σε αυτό το κύμα, κι έχοντας πλέον τη γνώση, οι δεξιοτέχνες του είδους θα προσαρμοστούν ακόμα καλύτερα στις ανάγκες των repeaters τους, θα βελτιώσουν και θα προσφέρουν την εμπειρία του καφέ έχοντας ως γνώμονα τις προτιμήσεις του μέσου καταναλωτή κι όχι ενός μυημένου, που και πάλι δύσκολα θα μείνει παραπονεμένος.

«Εδώ, ούτε απευθυνόμαστε μόνο σε κόσμο με εξεζητημένη παλέτα, ούτε θέλουμε να εκπαιδεύσουμε κανέναν, στόχος μας είναι να δώσουμε τον καφέ που προτιμά η γειτονιά στην καλύτερη εκδοχή του». 

Dope Facebook Twitter
Ο καφές του, με προέλευση από την Αιθιοπία, την Ονδούρα, τη Βραζιλία, τη Γουατεμάλα, τη Νικαράγουα και την Κολομβία, ψήνεται στο καφεκοπτείο του καταστήματος στο Μοναστηράκι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Με το «εδώ» αναφέρεται στο μικρό, γουστόζικο, νέο Dope που άνοιξε στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, στην Κυψέλη. Το καφέ που πρωτογνωρίσαμε στον δρόμο των πομολάδικων, στην οδό Βύσσης του εμπορικού τριγώνου, μόλις δημιούργησε κι ένα δεύτερο σπίτι, που μπορεί να διαφέρει εξωτερικά από το πρώτο αλλά προσφέρει τις  γεύσεις και τα αρώματα που αγάπησε το κέντρο. 

Στα μόλις είκοσι τετραγωνικά του μέτρα, ένας ασοβάτιστος, γυμνός τοίχος και οι κρεμασμένοι ξένοι τίτλοι περιοδικών κλείνουν το μάτι, θυμίζοντας το πρώτο μαγαζί. Κατά τ' άλλα, το ξύλινο και κίτρινο Dope της Κυψέλης έχει το δικό του μοναδικό ύφος.

Ο καφές του, με προέλευση από την Αιθιοπία, την Ονδούρα, τη Βραζιλία, τη Γουατεμάλα, τη Νικαράγουα και την Κολομβία, ψήνεται στο καφεκοπτείο του καταστήματος στο Μοναστηράκι, ενώ τα ψωμιά, οι γλυκές φουρνισμένες λιχουδιές σε συνταγές του κορυφαίου Γάλλου αρτοποιού Kamel Saci, και τα σάντουιτς που έχει επιμεληθεί ο Δήμος Μπαλόπουλος έρχονται καθημερινά από το μικρό αρτοποιείο που διαθέτει το πρώτο Dope. 

Dope Facebook Twitter
«Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που έχουμε μαγαζί εδώ», λέει ο Αντώνης Τζαρουγκιάν. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Dope Facebook Twitter
Οι γλυκές φουρνισμένες λιχουδιές σε συνταγές του κορυφαίου Γάλλου αρτοποιού Kamel Saci. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Μέσα σε αυτά τα χρόνια εξέλιξης και αναβάθμισης του καφέ, οι connoisseurs έκαναν γευσιγνωσίες, τον έκριναν και μιλούσαν γι’ αυτόν όπως κάνουν άλλοι για το κρασί. Από τη στιγμή που εμφανίστηκε, το Dope μπορεί να μην εξηγεί με περιπλοκότητα το βασικό του προϊόν, όμως ταιριάζει όσα ζυμώνει με αυτό, και ήταν ένα από τα πρώτα καλά καφέ που ανάδειξαν το pairing του καφέ όπως θα έκανε ένα wine bar.

Τα γλυκά του μπριός, τα κέικ του (δοκιμάστε αυτό με το φιστίκι), η babka του και το cinnamon roll προσφέρονται φρέσκα και πολύ νόστιμα. Στα ράφια του θα βρείτε και ψαγμένα ψωμιά: μπαγκέτα σε παραδοσιακή συνταγή -προζυμένια, μόνο με αλεύρι, χωρίς μαγιά-, μπαγκέτα πολύσπορη με σουσάμι και παπαρουνόσπορο, προζυμένιο καρβέλι, ένα ψωμί με καρύδι και κράνμπερις. 

«Αν και δεν την έχω ζήσει, περνάω δύο φορές τη μέρα από την περιοχή εδώ και κάποια χρόνια. Κάθε φορά μου άφηνε μια θετική αύρα, μια έντονη ενέργεια που δεν μπορούσα να προσδιορίσω. Τώρα που γνωρίζουμε τον κόσμο της, βλέπω πως είναι μια πολυπολιτισμική γειτονιά-πρότυπο. Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που έχουμε μαγαζί εδώ», λέει ο Αντώνης Τζαρουγκιάν. Καθώς η γειτονιά είναι ζωντανή μέχρι αργά, το Dope θα έχει και τη βραδινή του πλευρά, με λίγα προσεγμένα cocktails και κάτι απλό για φαγητό. 

Dope Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Dope Roasting Co. Fokionos Negri, Φωκίωνος Νέγρη 49, Κυψέλη.  




 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήπως η babka ήρθε για να κλέψει τη δόξα του cinnamon roll;

Γεύση / Μήπως η babka ήρθε για να κλέψει τη δόξα του cinnamon roll;

Ένα απλό, εβραϊκό γλυκό έχει πολλές ιστορίες γύρω του και ακόμα περισσότερες παραλλαγές. Έκανε δυναμική εμφάνιση στη Αθήνα, μπήκε στο μενού των πιο ποιοτικών καφέ της πόλης και φτιάχνεται πεντανόστιμο, ξέρουμε τις σωστές διευθύνσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM