Μέσα στην πρώτη ghost kitchen της Αθήνας

Μέσα στην πρώτη ghost kitchen της Αθήνας Facebook Twitter
0

Με την επανεκκίνηση της εστίασης, ένα εστιατόριο δεν χρειάστηκε να αρχίσει να κατεβάζει και να ξεσκονίζει τα στοιβαγμένα του καθίσματα, μετρώντας παράλληλα τις αποστάσεις στον διαθέσιμο εξωτερικό του χώρο. Ίσως να έχετε δοκιμάσει το φαγητό του, σίγουρα όμως δεν ξέρετε τους σερβιτόρους του, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν. 

Τι πάει να πει «ghost restaurant» και «ghost kitchen», ελληνιστί, εστιατόριο και κουζίνα φάντασμα; Πρόκειται για έναν χώρο φαγητού που δεν διαθέτει σάλα για να σερβίρει, είναι ένα μέρος όπου το μενού του είναι προορισμένο όχι για να στηθεί σε πιάτα αλλά για να μπει σε πακέτα κατάλληλα για delivery. Σε μια κουζίνα φάντασμα μπορεί να ετοιμάζονται περισσότερα από ένα μενού – στο Σικάγο όπου ανθίζουν αυτές οι κουζίνες υπάρχει μία από την οποία εξυπηρετούνται εννιά διαφορετικά «εστιατόρια». Συνήθως, τα ονόματα των εστιατορίων που εξυπηρετούνται σε αυτές δεν αναγράφονται σε ταμπέλες κρεμασμένες σε γαστρονομικές πιάτσες ή οπουδήποτε αλλού. 

Στον αντίποδα και για να ξεκαθαρίζουμε τους όρους, ένα virtual restaurant –ένα εικονικό εστιατόριο δηλαδή– αποτελεί κομμάτι ενός ήδη υπάρχοντος, το οποίο μπορεί να έχετε επισκεφθεί, ίσως και να είναι κι ένα από τα αγαπημένο σας. Εικονικά εστιατόρια ονομάζονται όλα αυτά που άρχισαν να ξεπετάγονται μέσα στην καραντίνα στις πλατφόρμες διανομής αποτελώντας έναν τρόπο για ήδη δημοφιλή κι εκλεκτά μέρη φαγητού της Αθήνας να προσφέρουν ένα διαφορετικό, πιο comfort μενού, που μπορούσε να μεταφερθεί στο σπίτι μας.  

Δεδομένης της κατάστασης μέσα στην οποία ανοίξαμε, στο Vego καταφέραμε να προσφέρουμε όλες τις γεύσεις που αγαπάει ο κόσμος μέσα από μία μόνο κουζίνα και αν υπολογίσουμε ότι αυτές οι γεύσεις προέρχονται από φυτικές πρώτες ύλες τότε το επίτευγμα είναι ακόμα πιο σημαντικό, δεν προσφέρουμε μόνο νόστιμο φαγητό αλλά  παρουσιάζουμε το μέλλον της διατροφής και αλλάζουμε συνειδήσεις. 

Αυτός ο νέος τρόπος που βρήκαν τα εστιατόρια για να αντέξουν ή για να προσφέρουν και κάτι πέρα απ΄όσα συνηθίζουν έχει ανοίξει μια συζήτηση στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, ήδη από το 2017. Ενώ η διανομή στο σπίτι οργανώνεται καλύτερα και γίνεται ταχύτερη, υπηρεσίες παράδοσης φαγητού όπως η Uber Eats, η DoorDash, η Grubhub άρχισαν να αναδιαμορφώνουν την αμερικανική βιομηχανία εστιατορίων ύψους 863 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μέσα σε τρία χρόνια και μόνο μέσω της Uber Eats εμφανίστηκαν 4 χιλιάδες εικονικά εστιατόρια. Την ίδια χρονιά άρχισε να εντείνεται η συζήτηση και να πληθαίνουν τα άρθρα για τα –αμφιλεγόμενα για τις εργασιακές τους συνθήκες στο εξωτερικό– «ghost» ή «headless» restaurants, που σε αντίθεση με τα virtual δεν έχουν πολλές φορές συγκεκριμένη διεύθυνση ή μια γνωστή ομάδα για να τα εκπροσωπεί. 

Ηλίας Πανταζόπουλος Νίκος Γαϊτάνος. Facebook Twitter
Ηλίας Πανταζόπουλος και Νίκος Γαϊτάνος. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στα δικά μας, εκτός από τα virtual restaurants των ποιοτικών εστιατορίων που έκαναν για πολλούς πιο υποφερτό τον πολύμηνο εγκλεισμό, παράλληλα εμφανίστηκε η πρώτη κουζίνα που δήλωνε καθαρά πως είναι φάντασμα, ότι από αυτή βγαίνουν τρία διαφορετικά εστιατόρια.

Η σκέψη για τη δημιουργία ενός εργαστηρίου φαγητού, χωρίς όλα τα υπόλοιπα που απαιτεί η εστίαση, απασχολούσε τον Ηλία Πανταζόπουλο τα τελευταία τρία χρόνια. «Πέρυσι όμως, το φθινόπωρο του 2020, δημιουργήθηκαν οι συνθήκες ώστε η σκέψη αυτή να αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα. Ήρθα σε επαφή με τον Νίκο (σ.σ. Γαϊτάνο) με τον οποίο γνωριζόμαστε πάνω από είκοσι χρόνια και τον θεωρώ έναν από τους καλύτερους vegan chefs στην Ευρώπη, αν όχι τον καλύτερο. Εξετάσαμε τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας κίνησης, δουλέψαμε την ιδέα αρκετούς μήνες, βρέθηκαν οι χώροι, στελεχώθηκαν με κατάλληλο εξοπλισμό, προσωπικό και ξεκινήσαμε την παρασκευή γευμάτων και την παραγωγή ελληνικών vegan προϊόντων. Αυτό που θέλαμε ήταν να δημιουργήσουμε ένα εργαστήριο γεύσεων χωρίς ζωικά προϊόντα, χωρίς πολλά από τα απαιτούμενα ενός κανονικού εστιατορίου αλλά με όλη την προσοχή στραμμένη στα προϊόντα και την παρασκευή των γευμάτων, μια κουζίνα εστιατορίου χωρίς χώρο σερβιρίσματος».

Από τη στιγμή που δεν πρόκειται για έναν ανεπτυγμένο τομέα του φαγητού στην Ελλάδα, πώς ενημερώθηκε για τα εστιατόρια που υπάρχουν και δεν υπάρχουν ταυτόχρονα, για τις κρυφές κουζίνες πασπαρτού; Όπως λέει ο ίδιος, μέχρι φέτος αγνοούσε τον όρο «ghost kitchen». «Δεν ήξερα ότι αυτό που είχαμε σκεφτεί υπάρχει κι αλλού, ότι έχει συγκεκριμένο όνομα. Η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη μας να κάνουμε τρεις διαφορετικά vegan μενού προκειμένου να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο χωρίς να χρειαστεί απαραίτητα να στήσουμε τρία διαφορετικά εστιατόρια. Στα μέσα της διαδικασίας είδαμε ότι αυτό υπάρχει ως concept και στο εξωτερικό, κυρίως στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη».

vegan souvlaki Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στην πρώτη κουζίνα «φάντασμα» της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μαζί λοιπόν με τον σεφ δημιούργησαν την εταιρεία Vego, η οποία αποτελείται από το «Vegan souvlaki» και το «Vegan only pizza» που θα βρείτε στις γνωστές πλατφόρμες διανομής φαγητού. Θα πει κανείς ότι ένα σουβλατζίδικο ή μια πιτσαρία δεν είναι απαραίτητο να διαθέτουν χώρο για καθήμενους και θα έχει εν μέρει δίκιο, αν και προσωπικά δεν συνηθίζω να παραγγέλνω από μέρη που δεν έχω δει από κοντά.

Ανακάλυψα όσα κάνει η Vego όταν την Καθαρά Δευτέρα, που βρέθηκα να τρώω σε ένα φιλικό σπίτι «χταποδάκι», «καλαμαράκια» και «σουπιές» από μανιτάρια πλευρώτους, «μπακαλιάρο» από τζακφρουτ, (πεντανόστιμες) «γαρίδες» από κόντζακ και μια «ταραμοσαλάτα» από μίσο και φύκια, ρώτησα πού ακριβώς είναι το εστιατόριο που τα ετοίμασε όλα αυτά. Οι οικοδεσπότες είχαν φάει πολλές φορές από το «Greek vegan kouzina» αλλά δεν είχε χρειαστεί να κάνουν ποτέ κράτηση σε αυτό. 

Στον Άγιο Δημήτριο, τα δύο από τα τρία εστιατόρια της Vego συνυπάρχουν στην ίδια κουζίνα καταλαμβάνοντας ογδόντα περίπου τετραγωνικά το καθένα κι έχοντας διαφορετικούς μάγειρες, το τρίτο, το «Greek vegan kouzina» βρίσκεται σε ξεχωριστό χώρο.

Ποια είναι για τους δημιουργούς της τα πλεονεκτήματα της πρώτης ghost κουζίνας της Αθήνας; «Αν και ως εταιρεία θα προχωρήσουμε και στην εστίαση, θεωρήσαμε ότι με την κουζίνα φάντασμα θα ήταν ευκολότερο να περάσουμε στον κόσμο τη vegan διατροφή από ό,τι αν ξεκινούσαμε με κανονικά εστιατόρια τα οποία δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν μέσα στην πανδημία». Πιστεύουν πως η επανεκκίνηση της εστίασης θα επηρεάσει αισθητά το delivery;  «Είναι λογικό να το επηρεάσει για κάποιο διάστημα, αλλά όχι τόσο τις δικές μας κουζίνες, αυτά που κάνουμε είναι ιδιαίτερα και δεν τα βρίσκεις σε πολλά εστιατόρια» λέει ο Ηλίας Πανταζόπουλος.

Στα σχέδιά τους είναι η δημιουργία κουζινών και σε άλλες περιοχές της Αθήνας και σε άλλες πόλεις, «ώστε να μπορέσουν όλοι να δουν ότι η φυτική διατροφή δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη ζωική». Θα προχωρήσουν επίσης στην παραγωγή και διάθεση ελληνικών vegan προϊόντων τα οποία φτιάχνουν ήδη αλλά προς το παρόν χρησιμοποιούν μόνο για την παρασκευή των δικών τους γευμάτων.

Μέσα στην πρώτη κουζίνα «φάντασμα» της Αθήνας Facebook Twitter
Οι κουζίνες φαντάσματα είναι για μένα μια ιδέα πρωτοποριακή και οικονομική γιατί μπορεί ο επιχειρηματίας να προσφέρει πολλά διαφορετικά μενού κάτω από την ίδια στέγη με πολύ λιγότερο προσωπικό ενώ ο πελάτης μπορεί με ένα τηλεφώνημα να τα δοκιμάσει όλα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Νίκος Γαϊτάνος είχε σταματήσει να τρώει κρέας πριν μπει στις επαγγελματικές κουζίνες, οπότε, το να σταματήσει να το μαγειρεύει ήταν κάτι απολύτως φυσικό για τον ίδιο. «Παρόλο που αρχικά πίστεψα ότι μπορεί να χρειαστεί να αλλάξω επάγγελμα, στάθηκα αρκετά τυχερός. Σε εποχές που στην Αθήνα υπήρχαν ελάχιστα χορτοφαγικά εστιατόρια είχα την ευκαιρία να δουλέψω σε όλα και να συλλέξω εμπειρίες. Δεν ήμουν vegan και ούτε υπήρχε αμιγώς vegan εστιατόριο όταν ξεκίνησα, όλα τους όμως είχαν και vegetarian επιλογές. Η αποκλειστικά φυτική μαγειρική όμως μου άρεσε πάρα πολύ, αυτό που έλεγα και λέω ακόμα είναι ότι με λιπαρές ζωικές τροφές, με αυγά, τυριά και λιπαρές κρέμες, είναι εύκολο να δώσεις γεύση στο φαγητό, δεν χρειάζεται να είσαι καλός μάγειρας. Αντίθετα, στη φυτική μαγειρική τίποτα δεν έχει πάνω από 10% λιπαρά κι εκεί βρίσκεται η πραγματική μαγειρική πρόκληση». 

Μετά από δεκαπέντε χρόνια αποχής από το κρέας, πριν από τέσσερα έγινε vegan, καθώς «πλέον είχα και ηθικούς λόγους να μη χρησιμοποιώ ζωικά παράγωγα στην κουζίνα μου». Θυμάται ότι μέχρι το 2015 τα εστιατόρια της Αθήνας που σέρβιραν μόνο plant-based πιάτα ήταν μόλις τρία κι αυτά λειτουργούσαν σχεδόν αποκλειστικά με τουρίστες.

Τότε πήρε την απόφαση να φύγει από την Ελλάδα και να δουλέψει στην Αγγλία, αφού «εκεί υπήρχε μεγάλη ζήτηση για vegan chefs, είδα για πρώτη φορά αναγνώριση σε αυτό που κάνω. Γύρισα όμως πίσω γιατί η ζωή στην Αγγλία δεν ήταν για μένα. Όταν επέστρεψα κάτι είχε αλλάξει, οι vegans είχαν αυξηθεί κατά πολύ, οι Έλληνες άρχισαν να αποδέχονται τη φυτική διατροφή, έτσι που σήμερα έχουμε πάνω από τριάντα vegan εστιατόρια μόνο στην Αθήνα».

Έχω δοκιμάσει διάφορα πιάτα του κι αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι ότι πολλά από αυτά μπερδεύουν αφού φέρνουν σε πραγματικό κρέας και ψάρι. Από τη στιγμή όμως που έχει πολλά χρόνια να τα καταναλώσει, πόσο εύκολο είναι να πετύχει την υφή και τη γεύση τους; «Μια φορά να δοκιμάσεις κρέας έχεις γευστική μνήμη για όλη σου τη ζωή. Μετά από τριάντα τρία χρόνια θυμάμαι ακριβώς τι γεύση έχει το κάθε ζώο και το κάθε φαγητό. Ως μάγειρας όμως ήξερα κάτι πολύ βασικό, ότι το κρέας δεν είναι τίποτα αν δεν έχει τα σωστά μπαχαρικά, χρησιμοποιώ λοιπόν αυτά σε λίγο μεγαλύτερες ποσότητες προκειμένου να πετύχω νόστιμα φυτικά υποκατάστατα που θυμίζουν κρέας. Το ψάρι μού είναι ακόμα πιο εύκολο, πρώτον γιατί έτρωγα μέχρι πρόσφατα, δεύτερον γιατί τα ψάρια παίρνουν γεύση από τα φύκια που τρώνε, οπότε μαγειρεύοντας με φύκια φτιάχνω γεύσεις θαλασσινές. Αυτό που σκεφτόμουν έντονα όταν σταμάτησα να μαγειρεύω κρέας ήταν ότι θέλω να δώσω στους χορτοφάγους νόστιμα φαγητά ώστε να μην τους λείπει γευστικά τίποτα και να δείξω στους κρεατοφάγους πως για να φάνε νόστιμα δεν είναι απαραίτητο το κρέας». 

vegan πίτσα Facebook Twitter
Vegan πίτσα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πώς είναι για έναν σεφ για χτίζει ένα μενού αλλά να μην μπορεί να το επικοινωνήσει από κοντά, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να ακούσει ζωντανά τα σχόλια των πελατών του και να δει τις αντιδράσεις τους; «Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο για έναν μάγειρα από ένα γεμάτο εστιατόριο. Ο ήχος του τηλεφώνου ή της παραγγελίας στην πλατφόρμα δεν θα αντικαταστήσει ποτέ την ικανοποίηση να βλέπεις χαρούμενα πρόσωπα και η αιτία γι' αυτά να είναι το φαγητό σου.

Ζούμε όμως σε μία εποχή στην οποία όλα αλλάζουν και πρέπει να προσαρμοστούμε. Δεδομένης λοιπόν της κατάστασης μέσα στην οποία ανοίξαμε, στο Vego καταφέραμε να προσφέρουμε όλες τις γεύσεις που αγαπάει ο κόσμος μέσα από μία μόνο κουζίνα και αν υπολογίσουμε ότι αυτές οι γεύσεις προέρχονται από φυτικές πρώτες ύλες τότε το επίτευγμα είναι ακόμα πιο σημαντικό, δεν προσφέρουμε μόνο νόστιμο φαγητό αλλά  παρουσιάζουμε το μέλλον της διατροφής και αλλάζουμε συνειδήσεις. 

Οι κουζίνες φαντάσματα είναι για μένα μια ιδέα πρωτοποριακή και οικονομική γιατί μπορεί ο επιχειρηματίας να προσφέρει πολλά διαφορετικά μενού κάτω από την ίδια στέγη με πολύ λιγότερο προσωπικό ενώ ο πελάτης μπορεί με ένα τηλεφώνημα να τα δοκιμάσει όλα. Μέχρι τώρα, αν σε μια οικογένεια τρία ατόμων ήθελε ο ένας να φάει σουβλάκια, ο άλλος πίτσα και ο τρίτος μουσακά έπρεπε να γίνουν τρεις διαφορετικές παραγγελίες από τρία διαφορετικά μαγαζιά, πλέον, όλα αυτά μπορούν να φτάσουν σπίτι τους και με μία. Ευτυχώς ή δυστυχώς, πιστεύω ότι οι ghost kitchens θα αναπτυχθούν, γιατί το επιβάλλει η εποχή». 

σπετζοφάι Facebook Twitter
Vegan σπετζοφάι

Vegan Souvlaki, Vegan only pizza, Greek vegan kouzina, 2109764555, delivery μέσω efood και wolt.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

#BREAKBINARY: Η Νίκη Χάγια για τη διαδρομή της στον βιγκανισμό

#Breakbinary / #BREAKBINARY: Η Νίκη Χάγια για τη διαδρομή της στον βιγκανισμό

Πώς η δημοσιογράφος Νίκη Χάγια, από παιδί που μεγάλωσε κοντά στο κρεοπωλείο του θείου της, έγινε σταδιακά χορτοφάγος και στη συνέχεια vegan, διανύοντας μια πορεία που της πρόσφερε ευεξία και ηθική πληρότητα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Γαλιάντρα: Mια νέα καντίνα κρυμμένη πίσω από μια διατηρητέα πρόσοψη του Μεταξουργείου

Γεύση / Γαλιάντρα: Mια νέα καντίνα κρυμμένη πίσω από μια διατηρητέα πρόσοψη του Μεταξουργείου

Στην πλατεία Αυδή η Γωγώ Δελογιάννη αναβαθμίζει το φαγητό του δρόμου, σερβίρει ποιοτικά σάντουιτς, τα διάσημα κεφτεδάκια της και μαζί με τη Νέλλη Μποφίλιου του Μπλε Παπαγάλου και τον Μιχάλη Δημάκο μάς υποδέχονται σε έναν χώρο που θα θυμίζει κάθε μέρα φεστιβάλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς (και τι) θα τρώμε φέτος στην Αθήνα;

Γεύση / Πώς (και τι) θα τρώμε φέτος στην Αθήνα;

Από την άνοδο των φυσικών κρασιών μέχρι τα γλυκά με τις πιο απαιτητικές τεχνικές, αυτές είναι οι τάσεις που εξαπλώνονται σε μια πόλη, η οποία, μετά από έξι μήνες, ζει όσα στερηθήκαμε και τώρα μπορούμε να γνωρίσουμε, να απολαύσουμε και να χαρούμε πάλι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Lucinda

Γεύση / Lucinda: Η νέα πίτσα της Αθήνας έχει την υπογραφή τριών ηχηρών ονομάτων της γεύσης

Ο Δημοσθένης Κουβαράκης του Juicy Grill, o Αντώνης Δρακουλαράκος του Sushimou και ο Κυριάκος Λιοδάκης της Granello pizza αποφάσισαν να φτιάξουν ένα μαγαζί για να τρώνε επιτέλους καλή πίτσα στον Χολαργό. Για να είμαστε ακριβείς, ο Αντώνης Δρακουλαράκος ήταν εκείνος που επέμενε ότι δεν είχε βρει κάτι που να τον ικανοποιεί στη γειτονιά του και οδηγούσε μέχρι την Καισαριανή για βρει πίτσα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 190 αιώνα

Γεύση / Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 19ο αιώνα

Το «εναλλακτικό» δημητριακό προέκυψε ως συμπλήρωμα εναλλακτικών θεραπειών που προσφέρονταν σε σπα της εποχής, συνδέθηκε με το κίνημα των χίπις τη δεκαετία του ’60, έφυγε από τη μόδα και επανήλθε πολλές φορές. Πρόσφατα δημιουργήθηκε μια λίστα αναμονής 17.000 ατόμων που ήθελαν να αγοράσουν μια συγκεκριμένη, ενώ πλέον υπάρχουν και ελληνικά brands που την προσφέρουν ποιοτική και σε πολλές γεύσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Γεύση / Καφενείο ή μπαρ; Στο «Πλάι» στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Ο Γιώργος Σουμπάσης και η Μαρίνα Φαρασοπούλου του Morning bar έστησαν έναν χώρο λιτό που προσφέρει απλά ποτά, φρούτο με τυρί και τυλιχτό με ψάρι για μεζέ, μπουκέτα λουλούδια για να πάρουμε φεύγοντας. Άλλοι το λένε καφενείο και άλλοι μπαρ. Το νέο στέκι της Αθήνας δανείζεται στοιχεία από αυτά, αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Γεύση / Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Με παχιά ζύμη, με ύψος και γεμίσεις, η πίτσα του Σικάγο που ζήλεψε το Ντιτρόιτ μπορεί να εξοργίσει τους Ναπολιτάνους με τον τρόπο που φτιάχνεται, ενώ είναι η ένοχη απόλαυση πολλών, ακόμα και στην Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Γεύση / Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Ένα από τα ιστορικά ζαχαροπλαστείο της Αθήνας που θα επισκεφτείς για τις αυθεντικές πολίτικες γεύσεις και τη ρετρό ατμόσφαιρα που παραμένει αναλλοίωτη παραπάνω από μισό αιώνα.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα τέσσερα εστιατόρια

Γεύση / Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα 4 εστιατόρια

Είναι κοινό μυστικό ότι η Θεσσαλονίκη έχει μια ακμάζουσα γαστρονομική σκηνή. Κι αυτό γιατί τέσσερα εστιατόρια δημιουργούν κάτι πραγματικά μοναδικό, επιδεικνύοντας εκπληκτικό ταλέντο για σύγχρονα πιάτα που αντλούν έμπνευση από την παράδοση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Guerilla chef

Γεύση / «Guerilla chef»: Το νέο μπεργκεράδικο της Αθήνας έχει μόνο ένα μπέργκερ, τίποτα παραπάνω

Value for money φαγητό στο χέρι, μπίρες από μικροζυθοποιούς και πανκ: Αφού φτιάχτηκε σε πέντε μεγάλα φεστιβάλ και κατάφερε να κάνει όνομα απέναντι στα υπόλοιπα, τα πολύ πιο πληθωρικά, το λιτό μπέργκερ του Fahd-Αλέξανδρου Hassan Kassem απέκτησε μετά από πέντε χρόνια το δικό του μαγαζί στα Εξάρχεια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Βασίλης Χαμάμ

Γεύση / Βασίλης Χαμάμ: Ο επόμενος μάγειρας της Θεσσαλονίκης που θα συζητηθεί

Άφησε τη δουλειά στην Tate Modern και την ενασχόλησή του με την τέχνη για να αφοσιωθεί σε μια άλλη που μέχρι τότε είχε για χόμπι. Αυτοδίδακτος στη μαγειρική, o ταλαντούχος σεφ του νέου εστιατορίου που ετοιμάζει το πολυβραβευμένο δημιουργικό γραφείο των Beetroot κάνει μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα με επιρροές από τη γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου, φαγητό που σχετίζεται με τη μετανάστευση και τις ρίζες του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ