Μέχρι το 2020 τα λαχανικά θα έχουν αντικαταστήσει το κρέας, σχεδόν μαγικά

Μέχρι το 2020 τα λαχανικά θα έχουν αντικαταστήσει το κρέας, σχεδόν μαγικά Facebook Twitter
Εδώ γίνεται λόγος για ολική αντικατάσταση του κρέατος από τα λαχανικά, κάτι που ούτε ο πιο ορκισμένος vegan δεν θα μπορούσε να φανταστεί.
5

Δεκαετίες τώρα το ζητούμενο ήταν να πειστούν οι μικρότεροι σε ηλικία να καταναλώνουν περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών και οι μεγαλύτεροι να στραφούν στην υγιεινή διατροφή, όχι στο πλαίσιο κάποιας δίαιτας, αλλά σε μία συνολική αλλαγή στάσης ζωής. Ποτέ, όμως, δεν έγινε εφικτό κάτι τέτοιο, ενώ τα αποτελέσματα των ερευνών μιλούν για το ακριβώς αντίθετο: πανευρωπαϊκά η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βρίσκεται στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, ενώ οι προβλέψεις δεν είναι καθόλου ευοίωνες και για τα παιδιά. Η παιδική παχυσαρκία -και για τα επόμενα χρόνια- είναι μια ξεκάθαρη απειλή για την παγκόσμια υγεία. 

Κι όμως, κάποιοι -από την καρδιά της γαστρονομίας και των καταναλωτικών μας συνηθειών- επιμένουν ότι μέχρι το 2020 το κρέας θα έχει εκλείψει δραματικά από το τραπέζι μας και τις διατροφικές μας συνήθειες και σε ένα μεγάλο μέρος τους τα πιάτα με κρέας θα έχουν αντικατασταθεί από γενναίες ποσότητες λαχανικών και φρούτων. Ουτοπικό; Καθόλου. 

Σύμφωνα με την Eve Turow, συγγραφέα βιβλίων γαστρονομίας με πιο πρόσφατο το "A Taste Of Generation Yum" είναι η γενιά των 30 - 35+, που θα αλλάξει οριστικά τις διατροφικές μας συνήθειες μέσα σε λιγότερο από μία 5ετία και με τρόπο οριστικό και μη διαπραγματεύσιμο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε άρθρο του Observer, πρόκειται για τη γενιά που μεγάλωσε μισώντας τα λαχανικά. Ήταν η γενιά που κάθε φορά που άκουγε "φάτο γιατί σου κάνει καλό", "ή αν δεν το φας, δεν θα γίνεις δυνατός", ήταν πεπεισμένη ότι θα δοκιμάσει κάτι άνοστο στην καλύτερη περίπτωση, αηδιαστικό στη χειρότερη. 

Τα λαχανικά δεν είναι το καινούριο κρέας. Είναι το καλύτερο δυνατό που έχουμε ως εναλλακτική.

Επίσης, είναι η γενιά που υπέφερε περισσότερο από προβλήματα σχετιζόμενα με το βάρος: παχυσαρκία, παιδική παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, διάφορες μορφές καρκινογενέσεων, διαταραχές του αναπνευστικού συνεπεία των περιττών κιλών και τόσες άλλες ασθένειες, έχουν ξεκάθαρα εδώ και χρόνια συνδεθεί με την ανεξέλεγκτη κατανάλωση κρέατος. Μόλις πριν από λίγο καιρό έρευνα του πανεπιστημίου Johns Hopkins είχε συνδέσει τις σοβαρότερες ασθένειες της σύγχρονης Δυτικής ζωής (καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, καρκίνο και αιφνίδιους θανάτους) ακριβώς με την κατανάλωση κρέατος. Ταυτόχρονα, επίσης πρόσφατη έρευνα της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ απέδειξε ότι η λήψη πρωτεΐνης από τροφές, όπως οι φακές -και όχι από το κρέας - αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και προστατεύει από καρδιαγγειακές νόσους.

Κατά την Turow, όλο αυτό το πλέγμα είναι ικανό να αναστρέψει αυτό που γονείς, γιατροί, σεφ και διατροφολόγοι προσπαθούσαν για χρόνια: να πειστεί ο κόσμος να βάλει φρούτα και λαχανικά στο τραπέζι του. Όμως, εδώ μιλάμε για κάτι περισσότερο: ο λόγος γίνεται για ολική αντικατάσταση του κρέατος από τα λαχανικά, κάτι που ούτε ο πιο ορκισμένος vegan δεν θα μπορούσε να φανταστεί. 

"Οι 35άρηδες είναι το κλειδί σε αυτή τη στροφή", αναφέρεται στο ίδιο άρθρο του "Observer", όχι μόνο γιατί εκείνοι αποφάσισαν να αναχαιτίσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η υγεία τους, "αλλά και επειδή οι εταιρείες τροφίμων προσπαθούν να παραμείνουν κοντά στις ανάγκες που εκφράζει αυτή η γενιά που δείχνει ότι ενδιαφέρεται για το φαγητό που καταναλώνει και ταυτόχρονα νοιάζεται για το περιβάλλον και τη διατήρηση της ισορροπίας του". Το γεγονός ότι μελέτη του 2014 εμφάνιζε αυτή τη γενιά ως την πιο συνειδητοποιημένη στις αγορές, στον τρόπο ζωής και στις διατροφικές του συνήθειες έχει ήδη πείσει κάποιους ότι έως το 2020 το κρέας θα είναι μια μακρινή ανάμνηση ή έστω θα υπάρχει στη ζωή μας, όπως παλιά: μόνο σε γιορτές και μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις. 

"Τα λαχανικά ωθούνται ξεκάθαρα προς το κέντρο του τραπεζιού μας, για την ακρίβεια ως κυρίως πιάτο του δείπνου μας και δεν είναι μακριά ο καιρός που θα καταλάβουν τη θέση του κρέατος στο διατροφολόγιο και κυρίως στη βιοθεωρία μας. Μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια, θα μπορείτε να παραγγείλετε ένα πιάτο που δεν σχεδιάστηκε απλώς για να κατευνάσει τη δυσφορία των χορτοφάγων, αλλά που δεν θα υστερεί σε γεύση - και θρεπτικά συστατικά - από μία μπριζόλα σκέτη, ίσως με λίγο κουνουπίδι δίπλα για συνοδευτικό. Το να απαλείφεις από τη διατροφή το κρέας, δεν σημαίνει ότι παραιτείσαι από τη γεύση, τα αρώματα, τις εμπειρίες και την ικανοποίηση που προσφέρει ένα πραγματικά πλούσιο πιάτο. Τα λαχανικά δεν είναι το καινούριο κρέας. Είναι το καλύτερο δυνατό που έχουμε ως εναλλακτική", καταλήγει το άρθρο. 

Με στοιχεία από τον Observer  

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Γεύσεις που σκάνε σαν κύμα: Η παράδοση του Αιγαίου στο πιάτο

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ