Μαυρομάτικα τσίφτικα και θρεπτικά

Μαυτομάτικα τσίφτικα και θρεπτικά Facebook Twitter
Το ντρέσινγκ της σαλάτας μπορεί να είναι ένα ενδιαφέρον κρεμώδες μπαλσάμικο, από τα τόσα που κυκλοφορούν στην αγορά, με άρωμα σύκου, ροδιού κ.ο.κ., με λίγο ελαιόλαδο ή ακόμα πιο ωραία μια σπιτική βινεγκρέτ με Dijon μουστάρδα, ελαιόλαδο, ξίδι (που τόσο ταιριάζει στα μαυρομάτικα!), αλάτι και πιπέρι.
0

ΤA MAYΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ είναι από τα υλικά που δεν χρειάζονται μούλιασμα, ούτε –όπως στα περισσότερα όσπρια– να περιμένεις το νερό να βράσει για να τα ρίξεις μέσα. Πεινάς; Σε λιγότερο από μία ώρα τρως! Ποιοτικά, θρεπτικά και χορταστικά.

Ξεπλένεις τα μαυρομάτικα σε ένα μπολ με κρύο νερό της βρύσης, πετάς όσα επιπλέουν γιατί είναι τζούφια (μόνο φλοιός δηλαδή), τα βάζεις στην κατσαρόλα σου και τη γεμίζεις με κρύο νερό μέχρι τη μέση. Ανάβεις τη φωτιά και ξεκινάς το μαγείρεμα.

Όσο απλό είναι βέβαια το βράσιμο του μαυρομάτικου τόσο χρονοβόρο είναι να ψιλοκόψεις λαχανικά και μυρωδικά για να φτιάξεις μια θρεπτική σαλάτα ιδανική για μεσημεριανό και εύκολη στη μεταφορά για το γραφείο. Αλλά αξίζει!

Τι λαχανικά θα προσθέσεις; Οπωσδήποτε πολύ ξερό και φρέσκο κρεμμύδι. Καρότα τριμμένα στον τρίφτη ή περασμένα γρήγορα στο μπλεντεράκι. Κολοκυθάκι ωμό σε καρεδάκια ή λεπτές φετούλες ή σοταρισμένο. Πράσινη, κόκκινη, κίτρινη, πορτοκαλιά πιπεριά σε καρεδάκια. Καυτερή τσίλι πιπερίτσα. Ντοματίνια ψιλοκομμένα. Σέλερι ή σέλινο. Αγγουράκι σε μικρά καρεδάκια. Μαϊντανό, βασιλικό και δυόσμο ή και κόλιανδρο (αν σου αρέσει). Γλυστρίδα, αλλά και ψιλοκομμένη ρόκα στο τέλος για ντεκόρ.

Όταν ήρθε η ώρα της βινεγκρέτ, την έκανα περήφανη με τις αναλογίες, ακριβώς όπως υπαγορεύουν οι Γάλλοι, και τη στιγμή που δοκίμαζα το αλάτι… σλουπ! Μια μεγάλη ποσότητα πάστα wasabi προσγειώθηκε στη βινεγκρέτ μου!

Προσωπικά, στην καρδιά αυτής της σαλάτας ακουμπώ και μία χονδρή σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση, έτσι για να αφήσει το άρωμά της και την αφαιρώ πριν από το σερβίρισμα, μην τη φάει κανένας χριστιανός και πει τον Χριστό Μανώλη.

Το ντρέσινγκ της σαλάτας μπορεί να είναι ένα ενδιαφέρον κρεμώδες μπαλσάμικο από τα τόσα που κυκλοφορούν στην αγορά με άρωμα σύκου, ροδιού κ.ο.κ με λίγο ελαιόλαδο ή ακόμα πιο ωραία μια σπιτική vinaigrette με Dijon μουστάρδα , ελαιόλαδο, ξίδι (που τόσο ταιριάζει στα μαυρομάτικα!), αλάτι και πιπέρι. Οι περιπετειώδεις θα λατρέψουν και μια ιδέα wasabi (τη γιαπωνέζικη ρέβα), εγώ το βάζω σχεδόν πάντα στα ντρέσινγκ για φρέσκιες σαλάτες, τους δίνει την ένταση και τη φυτική φρεσκάδα που δεν έχουν πια οι πράσινες σαλάτες.

Είπα wasabi και θυμήθηκα τον αγαπημένο μου φίλο, τον σεφ Βασίλη Καλλίδη, που εκείνος πρώτη φορά μου το έδειξε πώς να το χρησιμοποιώ πέραν των sushi. Ελεύθερα! Ήμουν καλεσμένη σπίτι του και ενώ εκείνος έκανε περί τα 6.000 διαφορετικά φαγητά για τους καλεσμένους του, μου έδωσε και μένα, της πτωχής food blogger να κάνω τη σαλάτα. Να, μου είπε, πάρε αυτά, πλύν’ τα και κάνε μια σαλατάρα να τα σπάει.

Όσο εκείνος, λοιπόν, χόρευε ανάμεσα σε κατσαρόλες και ταψιά στην κουζίνα του, εγώ έπλενα σχολαστικά ένα-ένα τα μαρουλόφυλλα, μπας και μου ξεφύγει κανένα έντομο ή, φευ, κανένα σκουληκάκι και γίνω ρόμπα στον σεφ με την εμπιστοσύνη που μου είχε δείξει να κάνω εγώ τη σαλάτα στο τραπέζι του! Ψιλόκοβα με τρακ άνηθο και κρεμμυδάκια κοιτώντας τον με την άκρη του ματιού να δω αν επιδοκίμαζε τη σχολαστικότητά μου. Μπά, οι κανόνες δεν τον ενδιαφέρουν τον Καλλίδη.

Όταν ήρθε η ώρα της βινεγκρέτ, την έκανα περήφανη με τις αναλογίες, ακριβώς όπως υπαγορεύουν οι Γάλλοι, και τη στιγμή που δοκίμαζα το αλάτι… σλουπ! Μια μεγάλη ποσότητα πάστα wasabi προσγειώθηκε στη βινεγκρέτ μου! «Έλα, ανακάτευε γερά και σέρβιρε. Να γνωρίσεις τα υλικά καλά» μου είπε «στέλνοντάς με στα θρανία», αλλά συγχρόνως απελευθερώνοντας τη φαντασία μου και προσθέτοντας έκτοτε κέφι και χαρά στις μαγειρικές μου.

Όταν με το μικρό μου δακτυλάκι δοκίμασα μια ελάχιστη ποσότητα ντρέσινγκ, έντονου και φυτικού, κατάλαβα γιατί μερικά υλικά τα λέμε τσίφτικα στην κουζίνα. Γιατί από μόνα τους μπορούν να απογειώσουν ακόμα και μια απλή μαρουλοσαλάτα –ή, εν προκειμένω, μια καλοκαιρινή σαλάτα μαυρομάτικα– σε γευστικό έπος!

Η βινεγκρέτ των Γ-άλλων

½ κουταλιά της σούπας σχοινόπρασο, εξαιρετικά ψιλοκομμένο

½ κουταλιά της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί

¼ κουταλιά της σούπας αλάτι

Τον χυμό από ένα λεμόνι

½ κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon (αυστηρά και μόνον)

1/3-1/2 κούπας ελαιόλαδο

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση

1 κουταλιά της σούπας wasabi

Τοποθετήστε όλα τα υλικά σε ένα μικρό γυάλινο βαζάκι ή σε ένα σέικερ για φραπέ, κλείστε καλά το καπάκι και ανακινήστε με δύναμη για λίγα δευτερόλεπτα. Διατηρήστε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε, αφού τη φέρετε πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΦΙΤΑ: Το εστιατόριο του Νέου Κόσμου που μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να γίνει κλασικό

Γεύση / ΦΙΤΑ: Το εστιατόριο του Νέου Κόσμου που μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να γίνει κλασικό

Το γαστρομαγειρείο που αλλάζει μενού κάθε μέρα άρχισε να συζητιέται πριν ακόμα ανοίξει και δύο καλοκαίρια μετά έχει αποκτήσει φανατικούς θαμώνες. Ο Φώτης Φωτεινόγλου και ο Θοδωρής Κασσαβέτης έμαθαν στην Αθήνα το μυξινάρι και την ντάσκα, έκαναν κάποιους να παραγγέλνουν τις ταραμοσαλάτες δυο-δυο, να ξεφυσάνε όταν δεν βρίσκουν σπαγγέτι αυγοτάραχο, να ζητάνε εκλέρ καραμέλα πριν ακόμα αποφασίσουν τι θα φάνε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ