Maxim: Στη Νέα Σμύρνη ζυμώνουν ένα από τα πιο ωραία πολίτικα τσουρέκια της Αθήνας

Maxim: Στη Νέα Σμύρνη ζυμώνουν ένα από τα πιο ωραία πολίτικα τσουρέκια της Αθήνας Facebook Twitter
Το παραδοσιακό πολίτικο, μυρωδάτο και μαστιχωτό και τόσο - όσο τσουρέκι είναι το δυνατό τους χαρτί. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Ίσως τα μόνα παλιά μαγαζιά της Αθήνας που επιβιώνουν πιο εύκολα στον χρόνο να είναι οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία. Γιατί όσο και αν αλλάξουν οι καιροί, όσες τάσεις και αν έρθουν και αν φύγουν, κάποιες γεύσεις είναι τόσο συνδεδεμένες με τη μνήμη μας, που τις αναζητάμε ακόμα και αν έχουμε δοκιμάσει κάθε third wave φούρνο που ανοίγει, κάθε λεπτοδουλεμένη δημιουργία των νέων και πραγματικά πολύ ταλαντούχων ζαχαροπλαστών που δραστηριοποιούνται σε αυτή την πόλη.

Ένα από αυτά τα απαράλλαχτα στον χρόνο ζαχαροπλαστεία, που το όνομά του ακούγεται εδώ δεκαετίες όσο πλησιάζει το Πάσχα, είναι αυτό του πολίτικου Maxim που τοποθετημένο καθώς είναι στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας της Νέας Σμύρνης, μπορεί να μην έχει τίποτα το φανταχτερό στην εμφάνισή του, αλλά έχει ουσία, βαθιά γεύση σε ό,τι κάνει και δικαιολογημένα φημίζεται γι’ αυτό.

«Αν αρχίσει να σου λέει για την Πόλη, δεν θα φύγεις από δω, συγκινείται όταν μιλάει γι’ αυτή, του έχει στοιχίσει που έφυγε», θα μου πει η Ελίνα για τον πατέρα της, τον Κώστα Αντωνιάδη, που είναι χωμένος στο μικρό του εργαστήριο προκειμένου να καταφέρει να ανταποκριθεί στη ζήτηση που θα είναι βέβαιο ότι θα έχει ένα συγκεκριμένο προϊόν τους αυτές τις μέρες.

H οικογένειά τους ήρθε το 1983 στην Αθήνα από τον Γαλατά της Κωνσταντινούπολης, με μόνο της σύνδεσμο εδώ την αδελφή του κ. Κώστα, την Αναστασία Δώριζα, που είχε φτάσει εδώ μερικά χρόνια νωρίτερα και είχε αρχίσει να δίνει χαλκαδάκια, τα στρογγυλά πολίτικα κουλουράκια από λάδι και κρασί, σε ένα ζαχαροπλαστείο στο Φάληρο – και είχαν μεγάλη πέραση. 

Υπάρχει λοιπόν και το στοιχείο της έκπληξης στο Maxim με τη σταθερή ποιότητα, που φτιάχτηκε από μια οικογένεια που αγαπάει πολύ, κάτι που θα καταλάβετε μόλις δοκιμάσετε όσα προσφέρουν.

Η μητέρα της Δέσποινα είχε αφήσει πίσω της τη δουλειά της σε ένα μαγαζί με ρούχα, ο πατέρας της τη δική του σε ένα εργοστάσιο εμφιάλωσης νερών, η Ελίνα ήταν μόλις δυόμισι ετών. Μην έχοντας αρχικά πού να μείνουν, μετακόμισαν μαζί με τη θεία και νονά της. Και εκεί που σκεφτόντουσαν πώς θα ξεκινήσουν από την αρχή, συνειδητοποίησαν πως μια έφεση στη μαγειρική την είχαν όλοι, ένας προς έναν στην οικογένεια, πως η γιαγιά τούς είχε κληρονομήσει μπόλικες συνταγές για να ανοίξουν μαγαζί. Ψάχνοντας να νοικιάσουν χώρο, βρήκαν το μαγαζί τους στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου.

Maxim: Στη Νέα Σμύρνη ζυμώνουν ένα από τα πιο ωραία πολίτικα τσουρέκια της Αθήνας Facebook Twitter
Το παραδοσιακό πολίτικο, μυρωδάτο, μαστιχωτό και τόσο-όσο τσουρέκι είναι το δυνατό τους χαρτί. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μόλις η δουλειά στο Maxim άρχισε να δείχνει ότι πηγαίνει καλά, οι γονείς της Ελίνας νοίκιασαν ένα σπίτι στην περιοχή, έγιναν δηλαδή Νεοσμυρνιώτες κανονικοί. Το όνομα του μαγαζιού δεν κρύβει κάποια ιστορία, «απλώς άρεσε στη νονά μου, μπορεί επειδή θυμίζει την Ταξίμ».

Οι πρώτες τους συνταγές ήταν τα αλμυρά χαλκιαδάκια που είχαν ήδη τεσταριστεί, τα τυροπιτάκια με τη φέτα και το μαχλέπι στη στεγνή –τύπου κουρού– ζύμη τους, τα σιροπιαστά τους, ο μπακλαβάς με άρωμα φρέσκου βουτύρου, το κανταΐφι με το τραγανό φύλλο και το φρεσκοτριμμένο καρύδι. ​​Ξεκίνησαν προσφέροντας και παραδοσιακό κυδώνι φούρνου με κανέλα, γαρύφαλλο, κάρδαμο, αμύγδαλο και αστεροειδή γλυκάνισο, που φεύγει μέχρι σήμερα πολύ σε περίοδο νηστείας. 

Παρότι δεν μιλάει αγγλικά, ο Κώστας Αντωνιάδης ήθελε να επενδύσει στην τέχνη του, δεν το έβαλε κάτω λοιπόν, ταξίδεψε πολλές φορές στο εξωτερικό προκειμένου να βλέπει όσα γίνονταν σε σεμινάρια ζαχαροπλαστικής που τον ενδιέφεραν, είχε καλούς και πρόθυμους φίλους που τον βοηθούσαν με τη μετάφραση των συνταγών που έπαιρνε από αυτά προκειμένου να καταλάβει τη διαδικασία τους.

Πίσω από τη βιτρίνα που θα αντικρίσετε με το που ανοίξετε την πόρτα τους, θα δείτε ένα καδραρισμένο δημοσίευμα για τον Χάρη Λένα, τον δημιουργό του ζαχαροπλαστείου Baylan και τον πρώτο που έφερε τον εσπρέσο, τον καπουτσίνο και το παγωτό στην Κωνσταντινούπολη τη δεκαετία του’40. Τον έχει κορνιζάρει γιατί κατά τον κ. Κώστα αυτός είναι ο ζαχαροπλάστης που τον βοήθησε περισσότερο απ’ όλους. «Ακόμα ψάχνεται ο πατέρας μου, τώρα πια που υπάρχει και το ίντερνετ ασχολείται με αυτό, βρίσκει καινούργιες συνταγές και κάνει καινούργια πράγματα». 

Maxim: Στη Νέα Σμύρνη ζυμώνουν ένα από τα πιο ωραία πολίτικα τσουρέκια της Αθήνας Facebook Twitter
Οι πιστοί του Maxim ξέρουν ότι το καζάν ντίπι του είναι άπαιχτο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Maxim: Στη Νέα Σμύρνη ζυμώνουν ένα από τα πιο ωραία πολίτικα τσουρέκια της Αθήνας Facebook Twitter
Τα μπατόν σαλέ του Maxim. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Βέβαια η φήμη της δουλειάς που κάνουν στο Maxim διαδόθηκε σε όλη την Αθήνα χάρη στο παραδοσιακό πολίτικο, μυρωδάτο, μαστιχωτό και τόσο-όσο τσουρέκι που πλέκουν, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό, το ξέρουν και οι ίδιοι πως πρόκειται για το πιο δυνατό τους χαρτί.

Ο μάστοράς του, ο οποίος έχει βοηθούς που είναι πια μαζί του εικοσιπέντε χρόνια, λέει πως πέρα από τη συνταγή της γιαγιάς του και τα αγνά υλικά, το μόνο μυστικό σε αυτό είναι το χέρι στο ζύμωμα. Είναι ένα τσουρέκι πυκνό, και μόνο που θα το σηκώσετε για να το δώσετε να σας το αμπαλάρουν θα καταλάβετε ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτά του εμπορίου, τα «τσουρέκια-αφρός» που λέμε.

Αεικίνητος καθώς είναι, ο κύριος Κώστας γέμισε πρόσφατα αυτή την κλασική του συνταγή με φιστικόπαστα που κάνει ο ίδιος, δεν βγάζουν όμως πολλά κομμάτια γιατί έτσι το τσουρέκι θέλει ψυγείο οπότε καλό είναι να το κάνετε παραγγελία.

Το κάνουν και γεμιστό με σοκολάτα, αλλά αν δεν έχετε ξαναγευτεί το τσουρέκι του Maxim, θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε με το απλό, αυτό θα σας πουν και εκείνοι. Είναι όπως όταν δοκιμάζουμε για πρώτη φορά μια πιτσαρία που μας έχουν προτείνει, από τη μαργαρίτα πρέπει να ξεκινήσουμε, που δεν πρόκειται να μας ξεγελάσει με φιοριτούρες. 

Maxim: Στη Νέα Σμύρνη ζυμώνουν ένα από τα πιο ωραία πολίτικα τσουρέκια της Αθήνας Facebook Twitter
Για τα εξαιρετικά σιροπιαστά τους προμηθεύονται φιστίκι από το Γκαζιαντέπ που είναι πιο μικρό σε μέγεθος, πολύ πιο πράσινο, πιο τρυφερό και αρωματικό από το Αιγίνης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Όπως συμβαίνει με όλα τα κλασικά και φημισμένα μαγαζιά της Αθήνας, έτσι και το Maxim έχει δει πελάτες τους να παίρνουν έξι-εφτά τσουρέκια προκειμένου να τα βάλουν στις βαλίτσες τους και να ταξιδέψουν μαζί τους, ακόμα και αν αυτό το ταξίδι είναι πολύ μακρινό.

«Προχθές ήρθε ένας ξεναγός που θα πήγαινε Ανταρκτική, του ζήτησα λοιπόν να μας κάνει στόρι από εκεί για να έχουμε να λέμε ότι μέχρι εκεί έφτασε το τσουρέκι μας», λέει η Ελίνα που αυτές τις μέρες περιμένει να την επισκεφθούν από διάφορες μεριές της Αθήνας.

Αν όμως δεν είστε από εκείνους που περιμένουν το Πάσχα για να απολαύσουν ένα ωραίο τσουρέκι, τότε αυτό του Maxim είναι εκεί για εσάς όλο τον χρόνο, όπως και η πολίτικη βασιλόπιτα που δεν σταματάνε να τη βγάζουν, και είναι ακριβώς η ίδια ζύμη με αυτή του τσουρεκιού τους, απλώς πλάθεται διαφορετικά και δεν κάνει τις ίνες του, ενώ έχει σουσάμι από πάνω αντί για αμύγδαλο. Οι Κωνσταντινουπολίτες την τρώνε πρωινό συνήθως με κασέρι – δοκιμάστε το.

Εκτός όμως από το τσουρέκι, οι πιστοί του Maxim ξέρουν ότι το καζάν ντίπι του είναι άπαιχτο. Ειδικά αν έχετε οδηγήσει από μακριά για να φτάσετε μέχρι εκεί για μένα δεν πρέπει να φύγετε από εκεί αν δεν πάρετε έστω μια μερίδα από αυτό.

Για τα εξαιρετικά σιροπιαστά τους προμηθεύονται φιστίκι από το Γκαζιαντέπ που είναι πιο μικρό σε μέγεθος, πολύ πιο πράσινο, πιο τρυφερό και αρωματικό από το Αιγίνης. Με αυτό κάνουν και τον κουρού μπακλαβά τους, δηλαδή τον ξερό, που τρώγεται με το χέρι, χωρίς να τρέχουν τα σιρόπια, και για μένα είναι από τα πιο νόστιμα γλυκά πράγματα που μπορεί να φάει κανείς αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα, χωρίς υπερβολή.  

Φημίζονται και για το προφιτερόλ τους, που το κάνουν με bitter σοκολάτα, αλλά δεν θα το δείτε να σας περιμένει στο ψυγείο, συνηθίζουν να το φτιάχνουν κατόπιν παραγγελίας και μόνο στις μεγάλες γιορτές μπορεί να ετοιμάσουν μερικά για να φύγουν.

Φτιάχνουν και αυθεντικά σεκέρ παρέ από σιροπιασμένο σιμιγδάλι και με φρέσκο βούτυρο, σομπιγιέ, δηλαδή, τρίγωνα από φύλλο μπακλαβά γεμισμένα με κρέμα και φιστίκι. Κάνουν και μια παραλλαγή στα κλασικά τρίγωνα πανοράματος όπως τα ήθελε η Ελίνα, με πραλίνα φουντουκιού και σπασμένο καραμελωμένο φύλλο μιλφέιγ μέσα. 

Maxim: Στη Νέα Σμύρνη ζυμώνουν ένα από τα πιο ωραία πολίτικα τσουρέκια της Αθήνας Facebook Twitter
Ο κύριος Κώστας γέμισε το τσουρέκι με φιστικόπαστα που κάνει ο ίδιος, δεν βγάζουν όμως πολλά κομμάτια γιατί έτσι θέλει ψυγείο οπότε καλό είναι να το κάνετε παραγγελία. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τη φιστικόπαστα του κύριου Κώστα θα τη βρείτε και σε βαζάκι και είναι ό,τι πρέπει για να τη βάλετε σε σάντουιτς με μορταδέλα, να τη συνδυάσετε με μέλι και ταχίνι στο ψωμί σας ή να τη βάλετε σε πιατέλες με τυριά και αλλαντικά για να συνοδεύσετε το κρασί σας. 

Η κυρία Αναστασία, η θεία και νονά της Ελίνας, φτιάχνει γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, τα τυροπιτάκια με το μαχλέπι σε γιορτές ή κανένα Σαββατοκύριακο. Αναλόγως με το τι όρεξη έχει, θα ετοιμάσει το κάτι παραπάνω στο μαγαζί. Μπορεί να φτιάξει γαλακτομπούρεκο για να δώσει στην κόρη της και θα βγάλει και μερικά κομμάτια για τους πελάτες, υπάρχει λοιπόν και το στοιχείο της έκπληξης στο Maxim με τη σταθερή ποιότητα, που φτιάχτηκε από μια οικογένεια που αγαπάει πολύ, κάτι που θα καταλάβετε μόλις δοκιμάσετε όσα προσφέρουν. 

Κουβάλησα διάφορα από το Maxim στο γραφείο και ήταν από εκείνες τις φορές που θα θυμάμαι τον ενθουσιασμό που προκάλεσαν γεύσεις διαφορετικές. Τα μπατόν σαλέ τους κέρδισαν τη Μαρία, η Μερόπη ενθουσιάστηκε με τα σιροπιαστά τους, η Νινέττα μου είπε ότι αυτό είναι το πιο αγαπημένο της τσουρέκι, και ας μην το είχαμε συζητήσει μέχρι εκείνη τη μέρα. Ψίχουλο δεν έμεινε.

Τσακίρογλου 23, Νέα Σμύρνη, 2109324603

Maxim: Στη Νέα Σμύρνη ζυμώνουν ένα από τα πιο ωραία πολίτικα τσουρέκια της Αθήνας Facebook Twitter
Κάνουν και μια παραλλαγή στα κλασικά τρίγωνα πανοράματος με πραλίνα φουντουκιού και σπασμένο καραμελωμένο φύλλο μιλφέιγ μέσα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Maxim: Στη Νέα Σμύρνη ζυμώνουν ένα από τα πιο ωραία πολίτικα τσουρέκια της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO




 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα «εναλλακτικά» πασχαλινά τσουρέκια της Αθήνας

Γεύση / Τα εναλλακτικά πασχαλινά τσουρέκια της Αθήνας

Από τα πανετόνε σε πασχαλινές γεύσεις και την colomba di pasqua μέχρι το «a la Tropézienne» με έμπνευση από το Σεν Τροπέ και όλα εκείνα που συνοδεύονται από χειροποίητα spreads, τα τσουρέκια που κυκλοφορούν φέτος στην πόλη μάς έχουν ενθουσιάσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μυρωδάτο τσουρέκι, βασιλόπιτα όλο τον χρόνο και πολίτικες γεύσεις στο Πελίτ

Γεύση / Μυρωδάτο τσουρέκι, βασιλόπιτα όλο τον χρόνο και πολίτικες γεύσεις στο Πελίτ

Το μικρό ζαχαροπλαστείο στην οδό Σπάρτης, κάτω από την πλατεία Αμερικής, επιμένει να φτιάχνει αυθεντικά πολίτικα γλυκά, τσουρέκια και γιαγλί simit που θα βρεις μόνο στα στενά της Πόλης.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Πώς θα βάψετε κόκκινα αυγά χωρίς χημικές βαφές, με ριζάρι

Γεύση / Πώς θα βάψετε κόκκινα αυγά χωρίς χημικές βαφές, με ριζάρι

Πολλές φορές νιώθουμε ότι περνάει μια γιορτή ή μια εποχή, πριν προλάβουμε καν να τη νιώσουμε ή να την καταλάβουμε. Αν μπούμε πιο βαθιά στην κουλτούρα της, ίσως καταφέρουμε να τη ζήσουμε πραγματικά. Για αρχή, ας βάψουμε μερικά αυγά.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Σαν από άλλη εποχή: Ο φούρνος 1907 στου Ψυρρή

Γεύση / Φούρνος 1907: Ένας από τους πιο παλιούς φούρνους της Αθήνας σερβίρει ακόμα τέλειο ψωμί στου Ψυρρή

Στις παρυφές του Ψυρρή, στην οδό Σαρρή, βρίσκεται από το 1907 ένας φούρνος που θυμίζει γειτονιά, μοσχοβολάει προζύμι και σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της Αθήνας.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ