MasterChef: Παυλίτο, σε ευχαριστούμε για την ορατότητα!

Παυλίτο, από όλους εμάς, Douze points! Facebook Twitter
Μακάρι να βρισκόσουν στο Αγγλικό MasterChef, όπου λαμβάνουν μέρος μόνο ερασιτέχνες. Θα το είχες σηκώσει σίγουρα το έπαθλο.
0

EΦΤΑΣΕΣ ΤΟΣΟ ΨΗΛΑ χωρίς ποτέ σου να το περίμενες, ενώ εμείς ήμασταν σίγουροι για σένα.

Δικαίωσες όλους εμάς, που δεν έχουμε δουλέψει ποτέ μας σε επαγγελματική κουζίνα, αλλά αγαπάμε τόσο πολύ τη μαγειρική, που ταυτιστήκαμε μαζί σου από το πρώτο λεπτό!

Μακάρι να βρισκόσουν στο Αγγλικό MasterChef, όπου λαμβάνουν μέρος μόνο ερασιτέχνες. Θα το είχες σηκώσει σίγουρα το έπαθλο.

Από το πρώτο επεισόδιο του MasterChef ουρλιάζω, ότι εφόσον το ελληνικό φορμάτ ανακατεύει ερασιτέχνες με επαγγελματίες, δεν υπάρχει καμία μα καμία πιθανότητα να κερδίσει κάποιος που δεν έχει δουλέψει σε πραγματικό περιβάλλον επαγγελματικής κουζίνας. Οι ερασιτέχνες βρίσκονται εκεί για να τροφοδοτούν το ριάλιτι κομμάτι του παιχνιδιού. Σκληρό κι άδικο, αλλά έτσι είναι.

Παύλο, η γεύση που μας άφησες όλους αυτούς τους μήνες, είναι πιο γλυκιά από οποιοδήποτε γλυκό που έφτιαξες. Ο σεβασμός που εξέπεμπες με τη συμπεριφορά σου είναι για μένα ό,τι πιο σημαντικό, πιο θετικό μπορούσες να χαρίσεις στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Δεν έχουμε λόγια για να σε ευχαριστήσουμε!

Παύλο, ακόμα και την τελευταία μέρα, εντυπωσίασες με τη φαντασία σου και τη «σεξοβόμβα της Αλάσκας». Η αρχική ιδέα μπορεί να ήταν της Μαργαρίτας, αλλά εσύ, κοίτα πόσο θάρρος βρήκες να το φτιάξεις στον ημιτελικό! Όλα τα πιάτα που έκανες στο παιχνίδι θέλουν απλά λίγη δουλίτσα και το ζαχαροπλαστείο που ονειρεύεσαι θα κάνει θραύση!

Ό,τι και να δημιουργήσεις από εδώ και πέρα, αφού έχεις καταλάβει ότι το μυστικό είναι η αγάπη και το πάθος, θα έχεις επιτυχία. Ο δρόμος σου στο παιχνίδι σ' το απέδειξε αυτό τρανά.

Παυλίτο, από όλους εμάς, Douze points! Facebook Twitter
Η Alaska Bombe του Παύλου.

«Καρμπονάρα σουπιάς με αυγοτάραχο» έκανε η Μαργαρίτα μας, και ήταν ένα πιάτο που στην κυριολεξία μάς έστειλε αδιάβαστους. Έτσι η «ωδή στη σουπιά» γλίτωσε το κοριτσάκι μας από τη δοκιμασία αποχώρησης. «Ωδή στην κακαβιά», μια συνταγή του σεφ Παπανικολάου.

Ανέβηκε δίκαια πρώτη στον εξώστη, μπαίνοντας στους τέσσερις, και θα έχει το προνόμιο να επιλέξει τον αντίπαλό της στην επόμενη δοκιμασία για τον τελικό.

Ο Κουτσόπουλος είπε στη Μαργαρίτα ότι το πιάτο της ήταν «Ω, να σου…». Νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που έχουμε ακούσει από τον σεφ.

Για πρώτη φορά έχουμε δύο γυναίκες μέσα στην τελική τετράδα του παιχνιδιού. Είναι πολύ συγκινητική στιγμή για όλες μας.

Η Μαρίνα, η οποία μαγείρεψε το αυγοτάραχο μαζί με το προστατευτικό κερί που έχει απ’ έξω και μάλιστα χωρίς καν να αναφερθούν οι κριτές σε αυτό, κατά την αξιολόγηση του πιάτου, νομίζω ότι ακόμα κι αν φτάσει στον τελικό, είναι σίγουρο ότι θα χάσει.

Παυλίτο, από όλους εμάς, Douze points! Facebook Twitter
Η Μαργαρίτα ανέβηκε δίκαια πρώτη στον εξώστη, μπαίνοντας στους τέσσερις, και θα έχει το προνόμιο να επιλέξει τον αντίπαλό της στην επόμενη δοκιμασία για τον τελικό.

Όλοι οι άνθρωποι που αγαπάμε το MasterChef, νιώσαμε σήμερα τη χαρμολύπη να φεύγει ο Παυλίτος μας, ένας άνθρωπος που μέσα από την τηλεόραση αγαπήσαμε βαθιά. Μας έκανε, με τη συμπεριφορά του, τόσα μαθήματα ζωής, που δεν φτάνει ένα άρθρο μου για να τα περιγράψω.

Το Happy, από το Xάππιλος βγαίνει τελικά! Χάππι χαρτορίχτρα, Χάππι σουπιά, Χάππι φορέβερ!

Παύλο, η γεύση που μας άφησες όλους αυτούς τους μήνες, είναι πιο γλυκιά από οποιοδήποτε γλυκό που έφτιαξες. Ο σεβασμός που εξέπεμπες με τη συμπεριφορά σου είναι για μένα ό,τι πιο σημαντικό, πιο θετικό μπορούσες να χαρίσεις στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Δεν έχουμε λόγια για να σε ευχαριστήσουμε! Παρά μόνο να σου ευχηθούμε το ταξίδι σου από εδώ και στο εξής να είναι γεμάτο με μπόλικες ευτυχισμένες στιγμές, γιατί αξίζεις την αγάπη όσο λίγοι.

Θυμάμαι στις οντισιόν που έλεγες ότι ήσουν κατά 60% ευχαριστημένος με το πιάτο σου. Είχες φτιάξει και πέστο φρέσκου κόλιανδρου, που μας παρέπεμπε καθαρά στην Κύπρο, σαν να ήθελες να ξεκινήσεις από εκεί που ήταν οι ρίζες σου. Πλέον, όμως, τα κλαριά του δικού σου δένδρου έχουν ψηλώσει μέχρι τον ουρανό. Νομίζω ότι η εμπειρία του MasterChef σ' το χάρισε αυτό απλόχερα. Δεν είναι μόνο η μαγειρική γνώση που έλαβες, αλλά και η ψυχολογική υποστήριξη κι η συνειδητότητα σε πολλούς τομείς. Πολλά κενά μέσα σου καλύφτηκαν από τη δική σου αγάπη για τον εαυτό σου, κι έτσι, κάθε σου βήμα γινόταν όλο και πιο σταθερό, από επεισόδιο σε επεισόδιο. Το όποιο τραύμα σου το αντιμετώπισες με αυτοσαρκασμό, με γέλιο, και μάλιστα όταν το έφερνες μπροστά στην κάμερα, το κοινό συνέπασχε πλάι σου και εκλάμβανε τη διαφορετικότητα ως κάτι θετικό. Η φωνή σου ακουγόταν και μετρούσε στα μάτια του τηλεθεατή. Εσύ το έκανες αυτό. Μόνος σου, Παύλο! Η συμμετοχή σου σε ένα ριάλιτι είναι αναμφίβολα μια κομβική στιγμή της ελληνικής τηλεόρασης. Διαμόρφωσες, με την ορατότητα που θαρραλέα έδειξες, συνθήκες ώστε να ανατραπεί μία μέχρι τώρα πατριαρχική «κανονικότητα» στο MasterChef. Σε ευχαριστούμε βαθιά.

top 4 master chef Facebook Twitter
Οι τέσσερις κορυφαίοι του διαγωνισμού.

Εδώ και καιρό ήξερα από ποιον θα ζητούσα μια συνταγή όταν ερχόταν η ώρα να σε αποχαιρετήσουμε, Παύλο.

Ο Μπεν Προβής είναι ένας σεφ που γνώρισα στη Μύκονο πριν από χρόνια και είναι από τους ανθρώπους για τους οποίους έχω απεριόριστο σεβασμό. Είναι ο άνθρωπος πίσω από την κάρτα του Tamarind, που είναι το αγαπημένο ταϊλανδέζικο στέκι όλων μας στο Μεταξουργείο, αλλά και ο executive chef στο ξενοδοχείο Petasos Beach Resort στη Μύκονο.

gay
Mπεν Προβής, Gay σημαίνει... Χαρούμενος!

Είναι ένας διανοούμενος σεφ, που αγαπάει τη γραφή όσο και τη μαγειρική! Το βιβλίο του «Gay σημαίνει χαρούμενος» έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να διδάσκεται στα σχολεία.

Του ζήτησα να σου αφιερώσει ένα ποίημα από την πρώτη του ποιητική συλλογή, που θα εκδοθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Με πολλή αγάπη, από τον σεφ Προβή, για σένα, Παύλο.

Να τους χαμογελάς

Να χαμογελάς,
σ’ αυτούς που δε γελούν με τα μάτια

Και μονάχα μουτζουρώνουν με φτήνια,
ακριβά κραγιόν τα χείλη τους

Για ένα χαμόγελο σε επιφάνεια
Για ένα γέλιο δίχως διαφάνεια

Γιατί βαρύ φορτίο τους είναι
τόσο η χαρά, όσο κι ο πόνος

Αβάσταχτα  και τα δυο σε δαύτους
που το μοίρασμα δεν αντέχουν

Να τους χαμογελάς
Μη τους λυπάσαι

Αυτούς, που στη λήθη έθαψαν την αλήθεια
της ψυχής τους το μέγα θρήνο

Άσε τους να στέκονται σε σκαλοπάτια,
είναι που μετρούν στον ίσκιο το μπόι τους

Σκιάζονται, μη νομίζεις
το ανάστημά σου

Μετρημένο από πράξεις είναι
ελεγεία λέξεων δικών σου

Ενώ των δικών τους τα λόγια
λυρισμός πλανόδιου παλιατζή άκουσμα

Γι’ αυτό να τους χαμογελάς
Και να μη τους λυπάσαι

Γιατί το χαμόγελό σου
λύπη είναι για το κενό της ψυχής τους


Και για συνταγή τι άλλο θα διάλεγε, παρά κάτι ανατολίτικο, σαν όλα αυτά που αγαπάς! 

LAHP Facebook Twitter
Lahp: Η «σαλάτα» της καλής τύχης

Ένα πολύ παραδοσιακό είδος φαγητού της ταϊλανδέζικης κουζίνας ονομάζεται «λάαμπ», με προέλευση από την περιοχή Ισάαν στη Β.Α. Ταϊλάνδη. Στην τοπική διάλεκτο σημαίνει «καλή τύχη», γι' αυτό τον λόγο σερβίρεται κατά την παράδοση στις γιορτές και τους γάμους, ως ευχή για ευημερία και καλή τύχη.

Καταναλώνεται είτε σε συνδυασμό με άλλα φαγητά είτε μόνο του, ως είδος «μεζέ» συνοδεύοντας το ποτό.

Μια σαλάτα «λάαμπ» μπορεί να παρασκευαστεί από διάφορα είδη κρέατος, όπως κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι, πάπια, ακόμα και ψάρι. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές ως προς την εκτέλεσή του, αναλόγως την περιοχή, καθότι διαδόθηκε ευρύτατα στη χώρα, μα το γνώρισμα της αυθεντικής συνταγής βασίζεται στο «καβούρντισμα» του κρέατος με φρέσκα μυρωδικά. 

Σερβίρεται παραδοσιακά στον βορρά με «sticky rice», μια ποικιλία ρυζιού που φύεται στην περιοχή και το μόνο είδος που μαγειρεύεται κυριολεκτικά στον ατμό, μέσα σε πανέρι από μπαμπού. Λόγω της πικάντικής του γεύσης, τρώγεται με φρέσκα  λαχανικά και πράσινα φύλλα, με τα οποία τυλίγεται το λάαμπ, προκειμένου να μειωθεί η σπιρτάδα του πιάτου.

Lahp Nua / Σαλάτα «λάαμπ» με μοσχάρι

Υλικά:

250 γρ. μοσχάρι σπάλα

1 κ.σ. fish sauce (άρτυμα ψαριού)

3 κ.σ. χυμός λάιμ

10 γρ. φρέσκου δυόσμου

10 γρ. ψιλοκομμένος κόλιανδρος

1 κλωνάρι lemon grass ψιλοκομμένος

4 φύλλα kaffir

2 φρέσκα τσίλι ψιλοκομμένα

1 πρέζα κάρδαμο σε σκόνη

1 πρέζα κίμινο σε σκόνη

Αλεύρι για πανάρισμα

Αλάτι / Πιπέρι / Ζάχαρη / Λάδι

Εκτέλεση:

Κόβουμε το κρέας σε πολύ λεπτές φέτες και πανάρουμε με το αλεύρι. Με μια σίτα κοσκινίζουμε το περίσσιο αλεύρι και τηγανίζουμε το κρέας έως ότου γίνει τραγανό.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε μια κουταλιά του γλυκού λάδι και προσθέτουμε το lemon grass, τα φύλλα kaffir, το τσίλι, το μοσχάρι και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν τα μυρωδικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μπαχαρικά, συνεχίζουμε ελαφρώς το σοτάρισμα και ρίχνουμε το άρτυμα ψαριού και το χυμό λάιμ. Αρταίνουμε κατά βούληση και αποσύρουμε από τη φωτιά. Τέλος ρίχνουμε τον δυόσμο και τον κόλιανδρο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε ένα μπολ. Συνοδεύουμε με φέτες αγγουριού, φύλλα λάχανου, iceberg ή μαρουλιού.

Sticky Rice

Μουλιάζουμε 250 γρ. sticky rice σε νερό για τουλάχιστον τρεις ώρες και το μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και τοποθετούμε το σουρωτήρι με το ρύζι μέσα, χωρίς να εφάπτεται στο νερό. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε το ρύζι στον ατμό για 20 λεπτά.

————————————

Ειλικρινά και μέσα από την καρδιά μας, καλή τύχη, Παύλο, Παυλίτο, Παυλάρα!

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ