Λυκαβηττός: Ο φούρνος που έκανε την Αθήνα να δοκιμάσει βαρύ γερμανικό ψωμί 

Λυκαβηττός: Ο φούρνος που έκανε την Αθήνα να δοκιμάσει βαρύ γερμανικό ψωμί  Facebook Twitter
Βγάζει μέχρι σήμερα τα γερμανικά ψωμιά που του χάρισαν -μεταξύ άλλων- το όνομα που έχει, το μαύρο ξινό και προζυμένιο Holstein, ένα με βιολογικό αλεύρι και καρύδι, ένα με μέλι, λινάρι, κεχρί, σιτάρι, σίκαλη, κύμινο, και ψωμί ντίνκελ. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Τα έχουμε ξαναπεί, ο τρόπος που τρώμε και εκτιμάμε το ψωμί μας έχει αλλάξει ριζικά τελευταία. Οι Αθηναίοι σχηματίζουν ουρές έξω από new age φούρνους που προσφέρουν μπαγκέτες με γαλλική συνταγή και προζυμένια ψωμιά αργής ωρίμανσης, σκέτα ή με διάφορες ευφάνταστες προσθήκες, όπως το γνωστό που βγαίνει στην οδό Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι με το μέλι, το κακάο και τη μαύρη σοκολάτα. 

Έχουμε δοκιμάσει πολλά και διαφορετικά μπριός, μπορούμε να κάνουμε συνδρομή για να φτάνουν στο σπίτι μας καρβέλια και χειροποίητες φέτες για τοστ, πρόσφατα αρχίσαμε τις επισκέψεις σε έναν φούρνο που φτιάχνει μόνο ιταλικά ψωμιά. Τα καλά εστιατόρια δεν θα μπορούσαν να μείνουν έξω από την τάση, έτσι αυξήθηκαν αυτά που προσφέρουν τη δική τους εκδοχή για το ψωμί. 

Κάποιοι ξυπνάνε αχάραγα για να πετύχουν το τέλειο στοφάρισμα και να προσφέρουν ζύμες με πολλές δεκάδες στρώσεις που, φτιαγμένες με προζύμι και ποιοτικό βούτυρο, χρειάζονται ακόμα και εβδομήντα δύο ώρες για να ολοκληρωθούν και να γίνουν ένα μυρωδάτο κρουασάν.

Ζούμε πλέον σε μια πόλη όπου χρησιμοποιούνται οι λέξεις «croissanterie» και «viennoiserie», ενώ υπάρχουν μαγαζιά που κρεμάνε πανετόνε ανάποδα όλο τον χρόνο. Έχουμε γίνει Παρίσι, Βιέννη, Μιλάνο ταυτόχρονα και κάπως γρήγορα. 

Το να φουρνίζεις αυτήν τη στιγμή σε αυτή την πόλη έχει (καλώς) αποκτήσει ένα στάτους, σημαίνει πλέον ότι κατέχεις μια τέχνη που πολλοί θαυμάζουν και σχεδόν όλοι θέλουν να δοκιμάσουν, και να τη συζητήσουν ακόμα, και να τη συγκρίνουν.

Το να φουρνίζεις αυτήν τη στιγμή σε αυτή την πόλη έχει (καλώς) αποκτήσει ένα στάτους, σημαίνει πλέον ότι κατέχεις μια τέχνη που πολλοί θαυμάζουν και σχεδόν όλοι θέλουν να δοκιμάσουν, και να τη συζητήσουν ακόμα, και να τη συγκρίνουν. Από τη στιγμή που το επίπεδο του ψωμιού έχει ανέβει κατακόρυφα, έχει αναχθεί και σε κάτι πολύ ανώτερο από έναν τρόπο για να σπρώξουμε το φαγητό στο πιρούνι μας.

Φυσικά, μαζί με τις νέες διευθύνσεις που το προσφέρουν ποιοτικό και διαφορετικό είναι και οι παλιές, που επιβιώνουν στον χρόνο. Υπάρχει κι ένας φούρνος που στους πρόποδες του Λυκαβηττού πειραματιζόταν και έκανε τους πελάτες να δοκιμάσουν πράγματα που, αν δεν είχαν ταξιδέψει, μπορεί να μην τα είχαν ακούσει. 

Λυκαβηττός: Ο φούρνος που έκανε την Αθήνα να δοκιμάσει βαρύ γερμανικό ψωμί  Facebook Twitter
Τα γύρω γύρω, οι πίτες και τα κρουασάν του είναι όλα χειροποίητα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Ο Σταύρος Ισκιδάκης έκανε τα πρώτα του ζυμώματα στον φούρνο του πατέρα του, στον Βύρωνα. «Για είμαι ειλικρινής, δεν ήμουν σίγουρος αν ήθελα να κάνω αυτήν τη δουλειά, τότε δύο ψωμιά ήταν όλα κι όλα, ένα ολικής άλεσης κι ένα σύμμεικτο, θα βγάζαμε καμιά φρυγανιά, κανένα παξιμάδι, κανένα τσουρέκι, αλλά μέχρι εκεί έφτανε ένας φούρνος, καμία σχέση με σήμερα». 

Στα είκοσι επτά του έπιασε το δικό του μαγαζί, ήταν 1987. Θυμάται τότε να υπάρχει ένας φούρνος στη Δεξαμενή, ένας άλλος στην Πλουτάρχου, ένας στη Σκουφά. Και το μαγαζί που πήρε εκείνος φούρνος ήταν πριν, αλλά δούλευε μόνο χονδρική.

«Αποφάσισα να ξεκινήσω κάτι με τους δικούς μου όρους, με περισσότερους πειραματισμούς παρά με προϊόντα εμπορικά. Έβγαζα κάτι και δεν με ενδιέφερε αν θα πάει καλά, ήθελα πρώτα να αρέσει σ' εμένα». Κάπως έτσι ξεκίνησε να βάζει στα ράφια του πράγματα που δεν υπήρχαν τότε στην αγορά, σε έναν χώρο που δεν έχει τίποτα το ντιζαϊνάτο, απ' έξω ο Λυκαβηττός είναι ένας «συνοικιακός» φούρνος. 

Λυκαβηττός: Ο φούρνος που έκανε την Αθήνα να δοκιμάσει βαρύ γερμανικό ψωμί  Facebook Twitter
Ο Σταύρος Ισκιδάκης έκανε τα πρώτα του ζυμώματα στον φούρνο του πατέρα του, στον Βύρωνα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Λυκαβηττός: Ο φούρνος που έκανε την Αθήνα να δοκιμάσει βαρύ γερμανικό ψωμί  Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Όμως με το μέσα έχτισε τη φήμη του. Ξεκίνησε κάνοντας βαριά γερμανικά ψωμιά με μετρημένες υγρασίες, ψωμιά για τα οποία φημίζεται μέχρι σήμερα. «Ήταν λίγοι οι προμηθευτές που έκαναν τότε εισαγωγή γερμανικά και αυστριακά άλευρα κι ένας από αυτούς απευθύνθηκε σε τρία-τέσσερα μαγαζιά για να δει πώς θα λειτουργήσουν, μας έφερε και ειδικούς τεχνίτες για να μας δείξουν πώς να τα χρησιμοποιήσουμε».

Τότε ήταν που ο Σταύρος Ισκιδάκης έμαθε ότι οι Γερμανοί δουλεύουν πολύ με σίκαλη, ότι κάθε περιοχή της χώρας έχει και το ψωμί της. Προκειμένου να μάθει περισσότερα γι’ αυτά άρχισε να επισκέπτεται τακτικά εκθέσεις αρτοποιίας στο εξωτερικό. «Θέλεις εμπειρίες για να μπορέσεις να πειραματιστείς. Πολλές φορές έβγαινα και πήγαινα απευθείας στους φούρνους της πόλης στην οποία είχα βρεθεί για μια έκθεση, χτυπούσα πόρτες, έλεγα “γεια σας, είμαι συνάδελφος από την Ελλάδα, μπορώ να δω τι κάνετε;” προκειμένου να μάθω τη δουλειά σε πραγματικές συνθήκες». 

Βγάζει μέχρι σήμερα τα γερμανικά ψωμιά που του χάρισαν, μεταξύ άλλων, το όνομα που έχει, το μαύρο ξινό και προζυμένιο Holstein, ένα με βιολογικό αλεύρι και καρύδι, ένα με μέλι, λινάρι, κεχρί, σιτάρι, σίκαλη, κύμινο, και ψωμί ντίνκελ. Όμως από τα ταξίδια και τις επαφές που έκανε γοητεύτηκε από μια άλλη σχολή, την πιο μεσογειακή.

«Οι Γερμανοί δεν παρεκκλίνουν από τα πρωτόκολλα στο ψωμί. Τα ακολούθησα κι εγώ πιστά για κάποια χρόνια, μετρώντας διαρκώς θερμοκρασίες, αλλά κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι υπάρχει και μια αρτοποιία, αυτή της νότιας Γαλλίας και της Ιταλίας, που με άφηνε να έχω περισσότερη φαντασία, να δουλέψω τα ζυμάρια με πολύ περισσότερο νερό και υγρασίες, με ζυμάρι που μπορεί να είναι πιο εύκολο να “φύγει”, αλλά με το να προσπαθήσω να το κρατήσω σκεφτόμουν και μάθαινα. Το ψωμί είναι κάτι ζωντανό, δεν μπορεί να μοιάζει και να αντιμετωπίζεται σαν φωτοτυπία». 

Λυκαβηττός: Ο φούρνος που έκανε την Αθήνα να δοκιμάσει βαρύ γερμανικό ψωμί  Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Έχοντας πάνω από είκοσι συνταγές, κάνει ψωμί με σκόρδο, ντομάτα και ελιά, με φουντούκι και κουρκουμά, που είναι ένα ακόμα σήμα κατατεθέν του, όπως επίσης είναι το μοναστηριακό, το μετσοβίτικο χωριάτικο ψωμί από κίτρινο σκληρό αλεύρι «που ξεκουράζεται πολύ», αλλά και το ψωμί χωρίς γλουτένη.

Τα γύρω γύρω, οι πίτες και τα κρουασάν του είναι όλα χειροποίητα. Μπορεί στους νέους φούρνους να θεωρείται αυτονόητο αυτό, αλλά για τους παλαιότερους δεν ήταν. «Κάποια στιγμή, γύρω στο '94-'95, έπρεπε να αποφασίσω τι κατεύθυνση θα πάρει το μαγαζί. Τότε ήταν η εποχή που οι φουρνάρηδες μετατρέπονταν σε μεταπράτες, είχαν τις σφολιάτες έτοιμες στην κατάψυξη, έβγαζαν κι ένα ψωμί, αλλά αυτό ήταν το μόνο δικό τους προϊόν. Βρέθηκα λοιπόν κι εγώ στο δίλημμα αν θα τα κάνω όλα πιο εύκολα ή αν θα φέρω προσωπικό, αν θα έχω παραπάνω κόστος, αλλά όλα εδώ μέσα θα είναι δικά μου. Διάλεξα τον δεύτερο δρόμο και μου βγήκε».  

Πιστός στην παράδοση που θέλει τη λαγάνα άζυμη, η δική του βγαίνει όλο τον χρόνο, του τη ζητάνε και την κάνει. Την Καθαρά Δευτέρα η ουρά που σχηματίζεται απ’ έξω θέλει υπομονή. Επίσης, ένα από τα πιο λαχταριστά του προϊόντα είναι τα μελομακάρονα-μπουκίτσες, τραγανά, με σωστό μέλωμα, που δεν λασπώνουν, ξεκινάει και τα φτιάχνει από του Αγίου Δημητρίου. Προσωπικά, τα θεωρώ τα καλύτερα μελομακάρονα της Αθήνας, αλλά δυστυχώς (ή ευτυχώς) αυτά παραμένουν εποχικά.  

Όπως θα έχετε καταλάβει, αυτήν τη στιγμή επικρατεί μια φρενίτιδα με τα πανετόνε, τόση ώστε να υπάρχουν δύο νέα μαγαζιά στην Αθήνα, δημιουργημένα από πολύ ταλαντούχους pastry-chefs που έβαλαν σκοπό να το κάνουν προϊόν ιδανικό για όλο τον χρόνο. Στον Λυκαβηττό το έκαναν αυτό before it was cool, πολύ πριν εμφανιστεί αυτό του Roy Shvartzapel και το ιταλικό γλυκό γίνει παγκόσμιο τρεντ.

Αν και δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ήταν εκείνος που το σύστησε στην Αθήνα –όπως ισχύει για το γερμανικό ψωμί–, ο Σταύρος Ισκιδάκης ήταν από τους πρώτους που παιδεύτηκαν προκειμένου να βγάλουν πανετόνε τη δεκαετία του '90.

Λυκαβηττός: Ο φούρνος που έκανε την Αθήνα να δοκιμάσει βαρύ γερμανικό ψωμί  Facebook Twitter
Στον Λυκαβηττό ήθελαν να κάνουν το πανετόνε ιδανικό για όλο τον χρόνο, before it was cool. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Λυκαβηττός: Ο φούρνος που έκανε την Αθήνα να δοκιμάσει βαρύ γερμανικό ψωμί  Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

«Η συνταγή είναι από τη Βερόνα, από μια έκθεση επαγγελματιών που πραγματοποιήθηκε εκεί. Ιταλοί και Έλληνες συνάδελφοι ανταλλάξαμε τεχνογνωσία. Την πείραξα ελαφρώς, βάζοντας λίγο βούτυρο παραπάνω. Όταν τελικά το έβαλα στον φούρνο, εκτός από τους κοσμογυρισμένους, οι υπόλοιποι πελάτες δεν το γνώριζαν, αλλά υπήρχε κοινό, φανατικό μάλιστα. Έτσι αποφάσισα να το φτιάχνω όλο τον χρόνο, κάτι που κάνω μέχρι σήμερα, προσφέροντας το κλασικό με σταφίδες, ζαχαρωμένο πορτοκάλι, ρούμι και κονιάκ, ενώ τις γιορτές ετοιμάζω και με σοκολάτα. Πέρυσι πήρα ένα πανετόνε που φούρνισα τα Χριστούγεννα, το πήγα στο εξοχικό μου και το άνοιξα τον Ιούνιο – το είχα στο ψυγείο βέβαια. Ήταν καταπληκτικό, είχε βγάλει όλα τα αρώματα». 

Είναι λογικό να θαυμάζουμε τους γαλλικούς φούρνους, αλλά όταν ένας ανταποκριτής του γαλλικού καναλιού TF1 ήταν στην Αθήνα αποφάσισε να αφιερώσει τηλεοπτικό χρόνο στον φούρνο της Δεινοκράτους. Αν προμηθεύεστε το αγαπημένο σας σάντουιτς από κάποιο καφέ σε ακτίνα δύο-τριών χιλιομέτρων από αυτόν, ρωτήστε από πού είναι το ψωμί, είναι πολύ πιθανό να είναι δικό του.

Όσο για το πιο συχνό σχόλιο που ακούει ο φούρναρης «στα ορεινά» του Κολωνακίου; «Μου λένε ότι θα πρέπει να τους πληρώσω τον διαιτολόγο!». 

Δεινοκράτους 59, 210 7211348

Λυκαβηττός: Ο φούρνος που έκανε την Αθήνα να δοκιμάσει βαρύ γερμανικό ψωμί  Facebook Twitter
«Αποφάσισα να ξεκινήσω κάτι με τους δικούς μου όρους, με περισσότερους πειραματισμούς παρά με προϊόντα εμπορικά. Έβγαζα κάτι και δεν με ενδιέφερε αν θα πήγαινε καλά, ήθελα πρώτα να αρέσει σ' εμένα». Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ