Το καλύτερο φαγητό στην Κορυτσά

Το καλύτερο φαγητό στην Κορυτσά Facebook Twitter
Andoneta στη Μπομποσίτσα: Eστιατόριο αναφορά για όποιον θέλει να φάει το καλύτερο αλλά και να βιώσει μια μοναδική εμπειρία με χίλια πρόσωπα...
0

Άλλοι ονειρεύονται να ταξιδέψουν στο Λονδίνο και τη Ν. Υόρκη. Εγώ πάλι, χρόνια τώρα, είχα φαγωθεί να δω από κοντά την Αλβανία. Τόσα χρόνια οι Αλβανοί στη χώρα μας, θεωρώ ντροπή να μην ξέρεις πού ζούνε κι ούτε ένα αλβανικό εστιατόριο στην πόλη, να δοκιμάσεις τί τρώνε. Από τις Αλβανίδες φίλες μου την είχα ακούσει πανέμορφη, από τα χέρια τους είχα δοκιμάσει μαγικές πίτες με σπιτίσιο φύλλο, που όση ώρα το άνοιγαν, με συγκίνηση μου μιλούσαν για τα νόστιμα κρέατα της πατρίδας τους, περιγράφοντας με νοσταλγία τις συνταγές τους.

Όταν πήρα στα χέρια το σφραγισμένο διαβατήριο από το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, ένα τίποτα δρόμος από τη Φλώρινα, ένοιωσα ένα καρδιοχτύπι, μπαίνοντας στα γκρίζα βουνά, γεμάτα από τις μνήμες των ελληνικών πολέμων. Ο μισή ώρα δρόμος ως την Κορυτσά, διάσπαρτα χωριά με βίλες-τούρτες που χτίστηκαν από το χρήμα της ελληνικής φούσκας, τον ιδρώτα του μετανάστη που τώρα αναζητά δουλειά αλλού, στη Γερμανία πιο συγκεκριμένα.

H Korca μιλάει ελληνικά, είναι κάτι σαν συνέχεια της δικής μας Μακεδονίας και κρατά στους δρόμους της ένα κομμάτι της δικής μας ιστορίας. Τουρίστας στην Αλβανία, ναι, σας τη συστήνω ολόψυχα.

Κι ύστερα η Κορυτσά. Μια απείραχτη μαγική παλιά πόλη, κάτι σαν την Πλάκα πριν τις ανακαινίσεις, νοιώθεις πως σε λίγα χρόνια εδώ θα ανθεί ένας νέος τουρισμός, αυτός που τώρα αναστηλώνεται με χρήματα της Unesco στο μεσαιωνικό παζάρι της πόλης, αυτή τη στιγμή ένα βομβαρδισμένο τοπίο στον οργασμό της ανοικοδόμησης. Η αγορά, κάτι από Κάιρο, κάτι από Πόλη, υπέροχα λαχανικά, τυριά, όλα μια αγνότητα που έχουμε χάσει στον δυτικό κόσμο της υπερπαραγωγής.

Το καλύτερο φαγητό στην Κορυτσά Facebook Twitter
Γκιοζλεμέ ή λακρόρ: Τούρκικες κρέπες γεμιστές με σπανάκι και λευκό κρεμώδες τυρί.

Τα μαγικά σπίτια στις γειτονιές του πλούτου, ένα προσκύνημα στο εντυπωσιακό μνημείο των πεσόντων στον Β' Παγκόσμιο, το εργοστάσιο της τοπικής αγαπημένης μπύρας Korca, η πόλη κάτω αμφιθεατρική, ο δρόμος βγαίνει στα προάστια, εμείς πάμε στην Andoneta στη Μπομποσίτσα.

Eστιατόριο αναφορά για όποιον θέλει να φάει το καλύτερο αλλά και να βιώσει μια μοναδική εμπειρία με χίλια πρόσωπα. Πλάι στο ποταμάκι και μέσα σε μια ολοπράσινη βλάστηση, μια τεράστια αυλή με ξύλινα υπόστεγα, βραγιές, διαφορετικές γωνιές με πέτρινα γλυπτά, γεφυράκια για φολκλόρ-ειδυλλιακά ενσταντανέ, στο αλπικού στυλ κτίριο, κρεμασμένη στα ξύλινα κάγκελα μια θεόρατη προβιά αρκούδας.

Μέσα, μεγάλες αίθουσες αλλά και πριβέ δωμάτια με τα τζάκια και τα σεμέν τους, σαν σπιτικές αστικές τραπεζαρίες, οι Αλβανοί αγαπούν τα μεγάλα πριβέ τραπεζώματα με σύσσωμη την οικογένεια.

Το καλύτερο φαγητό στην Κορυτσά Facebook Twitter
Σαλάτα με ψητά στα κάρβουνα λαχανικά, κολοκύθι, πατάτα, μελιτζάνα, παντζάρι, κουνουπίδι, πιπεριά Φλωρίνης και λευκό τυρί, με μπόλικο σκόρδο και μαϊντανό...

Ο μπαμπάς βοσκός της περιοχής, που φημίζεται για το καλό της κρέας, η μαμά έφτιαχνε μόνη της πίτες και άλλα νόστιμα, το μικρό καλύβι έγινε διάσημο, μεταμορφώθηκε στην υπερπαραγωγή που είναι τώρα, όταν το πήραν στα χέρια τους οι τρεις κόρες με τους γαμπρούς. Θα τις βρεις και τις τρεις στην κουζίνα, η Άλμα, Αννούλα και η Ντιάνα, μαγειρεύουν σε τέσσερις διαδοχικές τεράστιες κουζίνες, μια με το παραδοσιακό σινί που ψήνει τις πίτες στη χόβολη, τον ξυλόφουρνο για τις γάστρες, άλλη για τα μαγειρευτά, άλλη για τις σαλάτες, άλλη για τα τηγανητά-αυτή με το χειροκίνητο μηχάνημα που κόβει ομοιόμορφη στρογγυλή την τηγανητή πατάτα την ώρα της παραγγελίας.

Από το δίπλα τραπέζι, ο Έλλην πρόξενος μας κερνά μπύρες και πιάνουμε γνωριμία, στο τραπέζι έχει ήδη έρθει ο λόγος που όλοι αγαπούν την Andoneta, τα γκιοζλεμέ ή λακρόρ, όπως λέγονται εδώ. Οι τούρκικες κρέπες που γεμίζουν με σπανάκι και λευκό κρεμώδες τυρί ή με κιμά ή με ντομάτα, κρεμμύδια και πατάτα, που ψήνονται αλάδωτες και τραγανές στο σινί (σάατς). Μια σαλάτα με ψητά στα κάρβουνα λαχανικά, κολοκύθι, πατάτα, μελιτζάνα, παντζάρι, κουνουπίδι, πιπεριά Φλωρίνης και λευκό τυρί, με μπόλικο σκόρδο και μαϊντανό, ονειρεμένοι γίγαντες στο φούρνο. Οι πέτουλες, κρέπες ψημένες στα κάρβουνα με τυρί στην επιφάνεια, η Αλβανία, ξέρει από φύλλο! Το χοιρινό μπουκιές τηγανιά, ντόπιο, αληθινό κρέας που ψήνεται μόνο με το λίπος του και λίγο μαϊντανό για τη δροσιά, παρέα με τις καυτές, ονειρεμένες τηγανητές πατάτες. Στο τέλος, ένας λεπτός, crispy μπακλαβάς με φύλλο και πορτοκάλι κι από πάνω μια μπάλα παγωτό καϊμάκι με βύσσινο, κέρασμα!

H Korca μιλάει ελληνικά, είναι κάτι σαν συνέχεια της δικής μας Μακεδονίας και κρατά στους δρόμους της ένα κομμάτι της δικής μας ιστορίας. Τουρίστας στην Αλβανία, ναι, σας τη συστήνω ολόψυχα.

Το καλύτερο φαγητό στην Κορυτσά Facebook Twitter
Οι πέτουλες, κρέπες ψημένες στα κάρβουνα με τυρί στην επιφάνεια
Το καλύτερο φαγητό στην Κορυτσά Facebook Twitter
Λεπτός, crispy μπακλαβάς με φύλλο και πορτοκάλι κι από πάνω μια μπάλα παγωτό καϊμάκι με βύσσινο...
Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ