Το καλύτερο φαγητό στην Κορυτσά

Το καλύτερο φαγητό στην Κορυτσά Facebook Twitter
Andoneta στη Μπομποσίτσα: Eστιατόριο αναφορά για όποιον θέλει να φάει το καλύτερο αλλά και να βιώσει μια μοναδική εμπειρία με χίλια πρόσωπα...
0

Άλλοι ονειρεύονται να ταξιδέψουν στο Λονδίνο και τη Ν. Υόρκη. Εγώ πάλι, χρόνια τώρα, είχα φαγωθεί να δω από κοντά την Αλβανία. Τόσα χρόνια οι Αλβανοί στη χώρα μας, θεωρώ ντροπή να μην ξέρεις πού ζούνε κι ούτε ένα αλβανικό εστιατόριο στην πόλη, να δοκιμάσεις τί τρώνε. Από τις Αλβανίδες φίλες μου την είχα ακούσει πανέμορφη, από τα χέρια τους είχα δοκιμάσει μαγικές πίτες με σπιτίσιο φύλλο, που όση ώρα το άνοιγαν, με συγκίνηση μου μιλούσαν για τα νόστιμα κρέατα της πατρίδας τους, περιγράφοντας με νοσταλγία τις συνταγές τους.

Όταν πήρα στα χέρια το σφραγισμένο διαβατήριο από το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, ένα τίποτα δρόμος από τη Φλώρινα, ένοιωσα ένα καρδιοχτύπι, μπαίνοντας στα γκρίζα βουνά, γεμάτα από τις μνήμες των ελληνικών πολέμων. Ο μισή ώρα δρόμος ως την Κορυτσά, διάσπαρτα χωριά με βίλες-τούρτες που χτίστηκαν από το χρήμα της ελληνικής φούσκας, τον ιδρώτα του μετανάστη που τώρα αναζητά δουλειά αλλού, στη Γερμανία πιο συγκεκριμένα.

H Korca μιλάει ελληνικά, είναι κάτι σαν συνέχεια της δικής μας Μακεδονίας και κρατά στους δρόμους της ένα κομμάτι της δικής μας ιστορίας. Τουρίστας στην Αλβανία, ναι, σας τη συστήνω ολόψυχα.

Κι ύστερα η Κορυτσά. Μια απείραχτη μαγική παλιά πόλη, κάτι σαν την Πλάκα πριν τις ανακαινίσεις, νοιώθεις πως σε λίγα χρόνια εδώ θα ανθεί ένας νέος τουρισμός, αυτός που τώρα αναστηλώνεται με χρήματα της Unesco στο μεσαιωνικό παζάρι της πόλης, αυτή τη στιγμή ένα βομβαρδισμένο τοπίο στον οργασμό της ανοικοδόμησης. Η αγορά, κάτι από Κάιρο, κάτι από Πόλη, υπέροχα λαχανικά, τυριά, όλα μια αγνότητα που έχουμε χάσει στον δυτικό κόσμο της υπερπαραγωγής.

Το καλύτερο φαγητό στην Κορυτσά Facebook Twitter
Γκιοζλεμέ ή λακρόρ: Τούρκικες κρέπες γεμιστές με σπανάκι και λευκό κρεμώδες τυρί.

Τα μαγικά σπίτια στις γειτονιές του πλούτου, ένα προσκύνημα στο εντυπωσιακό μνημείο των πεσόντων στον Β' Παγκόσμιο, το εργοστάσιο της τοπικής αγαπημένης μπύρας Korca, η πόλη κάτω αμφιθεατρική, ο δρόμος βγαίνει στα προάστια, εμείς πάμε στην Andoneta στη Μπομποσίτσα.

Eστιατόριο αναφορά για όποιον θέλει να φάει το καλύτερο αλλά και να βιώσει μια μοναδική εμπειρία με χίλια πρόσωπα. Πλάι στο ποταμάκι και μέσα σε μια ολοπράσινη βλάστηση, μια τεράστια αυλή με ξύλινα υπόστεγα, βραγιές, διαφορετικές γωνιές με πέτρινα γλυπτά, γεφυράκια για φολκλόρ-ειδυλλιακά ενσταντανέ, στο αλπικού στυλ κτίριο, κρεμασμένη στα ξύλινα κάγκελα μια θεόρατη προβιά αρκούδας.

Μέσα, μεγάλες αίθουσες αλλά και πριβέ δωμάτια με τα τζάκια και τα σεμέν τους, σαν σπιτικές αστικές τραπεζαρίες, οι Αλβανοί αγαπούν τα μεγάλα πριβέ τραπεζώματα με σύσσωμη την οικογένεια.

Το καλύτερο φαγητό στην Κορυτσά Facebook Twitter
Σαλάτα με ψητά στα κάρβουνα λαχανικά, κολοκύθι, πατάτα, μελιτζάνα, παντζάρι, κουνουπίδι, πιπεριά Φλωρίνης και λευκό τυρί, με μπόλικο σκόρδο και μαϊντανό...

Ο μπαμπάς βοσκός της περιοχής, που φημίζεται για το καλό της κρέας, η μαμά έφτιαχνε μόνη της πίτες και άλλα νόστιμα, το μικρό καλύβι έγινε διάσημο, μεταμορφώθηκε στην υπερπαραγωγή που είναι τώρα, όταν το πήραν στα χέρια τους οι τρεις κόρες με τους γαμπρούς. Θα τις βρεις και τις τρεις στην κουζίνα, η Άλμα, Αννούλα και η Ντιάνα, μαγειρεύουν σε τέσσερις διαδοχικές τεράστιες κουζίνες, μια με το παραδοσιακό σινί που ψήνει τις πίτες στη χόβολη, τον ξυλόφουρνο για τις γάστρες, άλλη για τα μαγειρευτά, άλλη για τις σαλάτες, άλλη για τα τηγανητά-αυτή με το χειροκίνητο μηχάνημα που κόβει ομοιόμορφη στρογγυλή την τηγανητή πατάτα την ώρα της παραγγελίας.

Από το δίπλα τραπέζι, ο Έλλην πρόξενος μας κερνά μπύρες και πιάνουμε γνωριμία, στο τραπέζι έχει ήδη έρθει ο λόγος που όλοι αγαπούν την Andoneta, τα γκιοζλεμέ ή λακρόρ, όπως λέγονται εδώ. Οι τούρκικες κρέπες που γεμίζουν με σπανάκι και λευκό κρεμώδες τυρί ή με κιμά ή με ντομάτα, κρεμμύδια και πατάτα, που ψήνονται αλάδωτες και τραγανές στο σινί (σάατς). Μια σαλάτα με ψητά στα κάρβουνα λαχανικά, κολοκύθι, πατάτα, μελιτζάνα, παντζάρι, κουνουπίδι, πιπεριά Φλωρίνης και λευκό τυρί, με μπόλικο σκόρδο και μαϊντανό, ονειρεμένοι γίγαντες στο φούρνο. Οι πέτουλες, κρέπες ψημένες στα κάρβουνα με τυρί στην επιφάνεια, η Αλβανία, ξέρει από φύλλο! Το χοιρινό μπουκιές τηγανιά, ντόπιο, αληθινό κρέας που ψήνεται μόνο με το λίπος του και λίγο μαϊντανό για τη δροσιά, παρέα με τις καυτές, ονειρεμένες τηγανητές πατάτες. Στο τέλος, ένας λεπτός, crispy μπακλαβάς με φύλλο και πορτοκάλι κι από πάνω μια μπάλα παγωτό καϊμάκι με βύσσινο, κέρασμα!

H Korca μιλάει ελληνικά, είναι κάτι σαν συνέχεια της δικής μας Μακεδονίας και κρατά στους δρόμους της ένα κομμάτι της δικής μας ιστορίας. Τουρίστας στην Αλβανία, ναι, σας τη συστήνω ολόψυχα.

Το καλύτερο φαγητό στην Κορυτσά Facebook Twitter
Οι πέτουλες, κρέπες ψημένες στα κάρβουνα με τυρί στην επιφάνεια
Το καλύτερο φαγητό στην Κορυτσά Facebook Twitter
Λεπτός, crispy μπακλαβάς με φύλλο και πορτοκάλι κι από πάνω μια μπάλα παγωτό καϊμάκι με βύσσινο...
Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ