Το Izakaya του Χρόνη Δαμάλα είναι μια γιαπωνέζικη gastropub

Το Izakaya του Χρόνη Δαμάλα είναι μια γιαπωνέζικη gastropub Facebook Twitter
Το Izakaya είναι καθημερινό, χαλαρό, ένας πολύ όμορφος χώρος, φτιαγμένος για να αρέσει... Φωτό: George Fakaros
0


Μόνο καλά λόγια έχω να πω για τη νοστιμιά και τη δελεαστική παρουσίαση του φαγητού διά χειρός Χρόνη Δαμαλά στο ολοκαίνουργιο γιαπωνέζικο Izakaya, που έκανε ντεμπούτο στο Κολωνάκι. Η ονομασία του δηλώνει και τις προθέσεις του. Πρόκειται για μια γιαπωνέζικη gastropub, κάτι ανάλογο της δικής μας ταβέρνας. Το Izakaya είναι καθημερινό, χαλαρό, ένας πολύ όμορφος χώρος, φτιαγμένος για να αρέσει. Η διακόσμηση δεν ακολουθεί τη μίνιμαλ αισθητική και ο Γιώργος Παντελούκας, που επιμελήθηκε τη σάλα, συνδύασε με χάρη τα βιομηχανικά στοιχεία και το γκρι χρώμα στους τοίχους, που δένει με το δάσος από κόκκινα κλουβιά που κρέμονται στη μία σάλα. Μπόλικο χρώμα χαρίζουν οι διαφημιστικές αφίσες που ντύνουν τη μία πλευρά του τοίχου, με μπάρα για σακέ και τσιμπολόγημα, μοντέρνες αναπαυτικές πολυθρόνες σε κόκκινη και γκρι απόχρωση, και στο βάθος ανοιχτή κουζίνα. Μόλις διαβείς το κατώφλι του Izakaya, σε αγκαλιάζει η αύρα του, αισθάνεσαι οικεία. Φροντίζει, όμως, και ο ταλαντούχος σεφ Χρόνης Δαμαλάς να περάσεις όμορφα με τα πιάτα που σερβίρει και ο ίδιος στα τραπέζια, εξηγώντας το περιεχόμενό τους. Είναι σαν να σε υποδέχεται σπίτι του.

Ο κατάλογος είναι δελεαστικός και μέχρι να αποφασίσουμε τι θα δοκιμάσουμε, ένα μπολ με φασολάκια σόγιας –τα edamame– με τσίλι, σκόρδο και σάλτσα oyster (€5) μας κρατάει συντροφιά, μαζί με το απαραίτητο σακέ, που, πριν σου το σερβίρουν, ρωτούν αν το προτιμάς ζεστό ή παγωμένο. Δροσιστικό σφηνάκι με αχινό, λεμόνι yuzu και γιαπωνέζικη μέντα (€6) έρχεται στο τραπέζι, δημιουργώντας στον ουρανίσκο ένα μαγικό παιχνίδι αρωμάτων και θαλασσινής γεύσης. Ευχάριστο, με νότες γλύκας είναι το Hijiki –μαύρα φύκια– με τόφου και καρότο (€5). Ο Δαμαλάς δίνει μια ωραία εκδοχή του ταρτάρ σολομού με αβοκάντο, ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και στην κορυφή μπρικ, που το σερβίρει μέσα σε τραγανό φύλλο σαν φωλιά (€9). Έντεχνες απολαυστικές μπουκιές, με τις υφές να παιχνιδίζουν προκλητικά. Το τηγανητό καλαμάρι αποκτά μια διαφορετική προσωπικότητα κομμένο σε λωρίδες και συνδυασμένο με πικάντικη μαρμελάδα τσίλι, ευωδιαστό λάιμ και κόλιανδρο (€12). Το μαριναρισμένο λαβράκι με yuzu, φρούτα του πάθους και γιαπωνέζικη μέντα έχει ένα απολαυστικό άρωμα και η γεύση του απογειώνεται με τον αχινό και την ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά (€14) – φουλ απόλαυσης.

Η παρουσίαση των πιάτων είναι εντυπωσιακή, τα τρως πρώτα με τα μάτια. Ράμεν νουντλς με αυγό, ψητό χοιρινό σε φέτες, σπανάκι και μανιτάρια σιτάκε (€12) σερβίρονται με ξύλινη κουτάλα που σου επιτρέπει να απολαύσεις τον γευστικό ζωμό. Ένα πιάτο που πατάει στη γιαπωνέζικη παράδοση και έλκει τις ρίζες του από την Κίνα, εκτελεσμένο άψογα από τον Χρόνη Δαμαλά. Ο πρόσχαρος σεφ περνάει την καλή του διάθεση και στα πιάτα του. Μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις ναμελάκα με πράσινο τσάι, λευκή σοκολάτα, ταπιόκα, φρούτα του πάθους και εκπληκτικής υφής σορμπέ μάνγκο (€10). Το Izakaya, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει στέκι αγαπημένο των φανατικών της γιαπωνέζικης κουζίνας. Βράδυ καθημερινής που το επισκεφτήκαμε και έχοντας μόνο λίγες μέρες που είχε ανοίξει τις πύλες του, έσφυζε από κόσμο. Το σέρβις είναι εξαιρετικό και στη λίστα, εκτός από μια σειρά σακέ, θα βρεις και κρασιά από τον ελληνικό και παγκόσμιο αμπελώνα. Άφησα τα σούσι, τα sashimi, το τηγανητό ρύζι και τον μαύρο μπακαλιάρο με μίσο και καπνιστή μελιτζάνα για επόμενη επίσκεψη.

Το Izakaya του Χρόνη Δαμάλα είναι μια γιαπωνέζικη gastropub Facebook Twitter
Το Izakaya, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει στέκι αγαπημένο των φανατικών της γιαπωνέζικης κουζίνας... Φωτό: George Fakaros

Izakaya, Λεβέντη 5, Κολωνάκι, 210 7244406

 

Το άρθρο από την έντυπη έκδοση της LIFO

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ