Ικαριώτικο: Το καφενείο-ορόσημο του Πειραιά άλλαξε διεύθυνση

Ικαριώτικο, το καφενείο ορόσημο του Πειραιά άλλαξε διεύθυνση Facebook Twitter
Tο Ικαριώτικο καφενείο από το 1956 έχει καταφέρει να γίνει ορόσημο και τόπος συνάντησης των θαλασσινών που πιάνοντας λιμάνι ήθελαν μια σταθερά να επιστρέφουν, αλλά και όλων όσοι είχαν και έχουν αδυναμία στην παράδοση και το νησιώτικο ταπεραμέντο της Ικαρίας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό στο άκουσμα του Πειραιά; Σε άλλους το λιμάνι –γενικό και ενδεικτικό–, σε άλλους το ρολόι στο Πασαλιμάνι και το φουσκωτό τόπι (θα είναι σινεφίλ), σε άλλους το Δημοτικό Θέατρο-κόσμημα της περιοχής, η Τρούμπα με τη μακρά ιστορία, η Ακτή Θεμιστοκλέους με τα ταβερνάκια και τη θέα.

Και σε κάποιους άλλους, το Ικαριώτικο, το καφενείο που από το 1956 έχει καταφέρει να γίνει ορόσημο και τόπος συνάντησης των θαλασσινών, που, πιάνοντας λιμάνι, ήθελαν μια σταθερά να επιστρέφουν, αλλά και όλων όσοι είχαν και έχουν αδυναμία στην παράδοση και στο νησιώτικο ταμπεραμέντο της Ικαρίας, που μοιάζει να ενσωματώθηκε στον χώρο του καφενείου, διατηρώντας την αύρα και τη γεύση του ανέγγιχτη παρά το πέρασμα των χρόνων.

Το Ικαριώτικο, ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Πειραιά, δεν θα μπορούσε απλώς να ξεριζωθεί παρά μόνο να μεταφυτευτεί, όπως και έγινε. Και το χώμα αποδείχθηκε εύφορο και καρποφόρο.

Όμως, οι αλλαγές των τελευταίων ετών στην περιοχή έφεραν μια αλλαγή και στο Ικαριώτικο που τους τελευταίους μήνες μάς υποδέχεται λίγα μέτρα μακριά από το μέρος όπου είχαμε συνηθίσει να δίνουμε το ραντεβού μας, σε νέα στέγη. Το γιατί έπρεπε να μετακινηθεί δεν μπορεί να απαντηθεί με σιγουριά. Κάποιοι κάνουν λόγο για ανάπλαση της περιοχής και την πρόθεση το κτίριο που το φιλοξενούσε να γίνει τελικά ξενοδοχείο. Το μόνο σίγουρο είναι πως το Ικαριώτικο, ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Πειραιά, δεν θα μπορούσε απλώς να ξεριζωθεί παρά μόνο να μεταφυτευτεί, όπως και έγινε. Και το χώμα αποδείχθηκε εύφορο και καρποφόρο.

Ικαριώτικο, το καφενείο ορόσημο του Πειραιά άλλαξε διεύθυνση Facebook Twitter
Σε νέα εδάφη, η ιστορία του Ικαριώτικου, του ξακουστού καφενείου του Πειραιά, απλώνει τις ρίζες της ακόμη πιο βαθιά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ικαριώτικο, το καφενείο ορόσημο του Πειραιά άλλαξε διεύθυνση Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Οι θαμώνες του, που χρόνια τώρα το νιώθουν σπίτι τους και γνωρίζουν τους άλλους θαμώνες και το προσωπικό με το μικρό τους, βρίσκονται εκεί. Ο κ. Νίκος, στο τιμόνι του Ικαριώτικου εδώ και 35 ολόκληρα χρόνια, φρόντισε να μη μείνει τίποτα πίσω, ούτε καν οι τοιχογραφίες του. Οι ψηλοτάβανοι τοίχοι του νέου χώρου έχουν στολιστεί με εικόνες της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων Ικαρίας, οι οποίες ζωγραφίστηκαν και πάλι από την αρχή, στο χέρι, από την εικαστικό Αριάδνη Χάγερ.

Αν πας πρωί, θα πιεις μερακλίδικο καφέ. Από τις 11 και μετά το τηγάνι και η σχάρα παίρνουν φωτιά για ψιλό ψαράκι, τραγανό χταπόδι και άλλα θαλασσινά, φρέσκα και ημέρας, από την αγορά, αλλά και αφράτα κεφτεδάκια που κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε ολόκληρο το στενό με τα αρώματά τους.

Ικαριώτικο, το καφενείο ορόσημο του Πειραιά άλλαξε διεύθυνση Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το τσιπουράκι συνοδεύεται από ποικιλίες με τουρσιά, ελιές, αλλαντικά, όσπρια. Τα τυριά έρχονται απ' την Ικαρία, όπως και ο ιδιοκτήτης, ο κ. Νίκος. Απολαμβάνοντας τα εδέσματα του καφενείου, ακούς παραδοσιακή, νησιώτικη μουσική και ιστορίες από τη θάλασσα όπως μόνο οι παλιοί καπετάνιοι και ναυτικοί μπορούν να διηγηθούν.

Το περιβάλλον, ίδιο, οι άνθρωποι, ίδιοι (και πίσω και μπροστά από το πάσο) – δεν φοβήθηκαν κύματα και θάλασσες, δυο στενά απόσταση θα τους πτοούσαν; Σε νέο χώρο, η ιστορία του Ικαριώτικου, του ξακουστού καφενείου του Πειραιά, απλώνει τις ρίζες της ακόμη πιο βαθιά.

Ικαριώτικο, το καφενείο ορόσημο του Πειραιά άλλαξε διεύθυνση Facebook Twitter
Ο κ. Νίκος, στο τιμόνι του Ικαριώτικου εδώ και 35 ολόκληρα χρόνια, φρόντισε να μη μείνει τίποτα πίσω, ούτε καν οι τοιχογραφίες του. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ικαριώτικο, το καφενείο ορόσημο του Πειραιά άλλαξε διεύθυνση Facebook Twitter
Οι ψηλοτάβανοι τοίχοι του νέου χώρου έχουν στολιστεί με εικόνες της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων Ικαρίας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ικαριώτικο, το καφενείο ορόσημο του Πειραιά άλλαξε διεύθυνση Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Αριστείδου 17, Πειραιάς

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ