Ικαριώτικο: Το καφενείο-ορόσημο του Πειραιά άλλαξε διεύθυνση

Ικαριώτικο, το καφενείο ορόσημο του Πειραιά άλλαξε διεύθυνση Facebook Twitter
Tο Ικαριώτικο καφενείο από το 1956 έχει καταφέρει να γίνει ορόσημο και τόπος συνάντησης των θαλασσινών που πιάνοντας λιμάνι ήθελαν μια σταθερά να επιστρέφουν, αλλά και όλων όσοι είχαν και έχουν αδυναμία στην παράδοση και το νησιώτικο ταπεραμέντο της Ικαρίας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό στο άκουσμα του Πειραιά; Σε άλλους το λιμάνι –γενικό και ενδεικτικό–, σε άλλους το ρολόι στο Πασαλιμάνι και το φουσκωτό τόπι (θα είναι σινεφίλ), σε άλλους το Δημοτικό Θέατρο-κόσμημα της περιοχής, η Τρούμπα με τη μακρά ιστορία, η Ακτή Θεμιστοκλέους με τα ταβερνάκια και τη θέα.

Και σε κάποιους άλλους, το Ικαριώτικο, το καφενείο που από το 1956 έχει καταφέρει να γίνει ορόσημο και τόπος συνάντησης των θαλασσινών, που, πιάνοντας λιμάνι, ήθελαν μια σταθερά να επιστρέφουν, αλλά και όλων όσοι είχαν και έχουν αδυναμία στην παράδοση και στο νησιώτικο ταμπεραμέντο της Ικαρίας, που μοιάζει να ενσωματώθηκε στον χώρο του καφενείου, διατηρώντας την αύρα και τη γεύση του ανέγγιχτη παρά το πέρασμα των χρόνων.

Το Ικαριώτικο, ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Πειραιά, δεν θα μπορούσε απλώς να ξεριζωθεί παρά μόνο να μεταφυτευτεί, όπως και έγινε. Και το χώμα αποδείχθηκε εύφορο και καρποφόρο.

Όμως, οι αλλαγές των τελευταίων ετών στην περιοχή έφεραν μια αλλαγή και στο Ικαριώτικο που τους τελευταίους μήνες μάς υποδέχεται λίγα μέτρα μακριά από το μέρος όπου είχαμε συνηθίσει να δίνουμε το ραντεβού μας, σε νέα στέγη. Το γιατί έπρεπε να μετακινηθεί δεν μπορεί να απαντηθεί με σιγουριά. Κάποιοι κάνουν λόγο για ανάπλαση της περιοχής και την πρόθεση το κτίριο που το φιλοξενούσε να γίνει τελικά ξενοδοχείο. Το μόνο σίγουρο είναι πως το Ικαριώτικο, ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Πειραιά, δεν θα μπορούσε απλώς να ξεριζωθεί παρά μόνο να μεταφυτευτεί, όπως και έγινε. Και το χώμα αποδείχθηκε εύφορο και καρποφόρο.

Ικαριώτικο, το καφενείο ορόσημο του Πειραιά άλλαξε διεύθυνση Facebook Twitter
Σε νέα εδάφη, η ιστορία του Ικαριώτικου, του ξακουστού καφενείου του Πειραιά, απλώνει τις ρίζες της ακόμη πιο βαθιά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ικαριώτικο, το καφενείο ορόσημο του Πειραιά άλλαξε διεύθυνση Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Οι θαμώνες του, που χρόνια τώρα το νιώθουν σπίτι τους και γνωρίζουν τους άλλους θαμώνες και το προσωπικό με το μικρό τους, βρίσκονται εκεί. Ο κ. Νίκος, στο τιμόνι του Ικαριώτικου εδώ και 35 ολόκληρα χρόνια, φρόντισε να μη μείνει τίποτα πίσω, ούτε καν οι τοιχογραφίες του. Οι ψηλοτάβανοι τοίχοι του νέου χώρου έχουν στολιστεί με εικόνες της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων Ικαρίας, οι οποίες ζωγραφίστηκαν και πάλι από την αρχή, στο χέρι, από την εικαστικό Αριάδνη Χάγερ.

Αν πας πρωί, θα πιεις μερακλίδικο καφέ. Από τις 11 και μετά το τηγάνι και η σχάρα παίρνουν φωτιά για ψιλό ψαράκι, τραγανό χταπόδι και άλλα θαλασσινά, φρέσκα και ημέρας, από την αγορά, αλλά και αφράτα κεφτεδάκια που κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε ολόκληρο το στενό με τα αρώματά τους.

Ικαριώτικο, το καφενείο ορόσημο του Πειραιά άλλαξε διεύθυνση Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το τσιπουράκι συνοδεύεται από ποικιλίες με τουρσιά, ελιές, αλλαντικά, όσπρια. Τα τυριά έρχονται απ' την Ικαρία, όπως και ο ιδιοκτήτης, ο κ. Νίκος. Απολαμβάνοντας τα εδέσματα του καφενείου, ακούς παραδοσιακή, νησιώτικη μουσική και ιστορίες από τη θάλασσα όπως μόνο οι παλιοί καπετάνιοι και ναυτικοί μπορούν να διηγηθούν.

Το περιβάλλον, ίδιο, οι άνθρωποι, ίδιοι (και πίσω και μπροστά από το πάσο) – δεν φοβήθηκαν κύματα και θάλασσες, δυο στενά απόσταση θα τους πτοούσαν; Σε νέο χώρο, η ιστορία του Ικαριώτικου, του ξακουστού καφενείου του Πειραιά, απλώνει τις ρίζες της ακόμη πιο βαθιά.

Ικαριώτικο, το καφενείο ορόσημο του Πειραιά άλλαξε διεύθυνση Facebook Twitter
Ο κ. Νίκος, στο τιμόνι του Ικαριώτικου εδώ και 35 ολόκληρα χρόνια, φρόντισε να μη μείνει τίποτα πίσω, ούτε καν οι τοιχογραφίες του. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ικαριώτικο, το καφενείο ορόσημο του Πειραιά άλλαξε διεύθυνση Facebook Twitter
Οι ψηλοτάβανοι τοίχοι του νέου χώρου έχουν στολιστεί με εικόνες της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων Ικαρίας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ικαριώτικο, το καφενείο ορόσημο του Πειραιά άλλαξε διεύθυνση Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Αριστείδου 17, Πειραιάς

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM