Έξι αθηναϊκά καφενεία αναλλοίωτα στον χρόνο

Έξι αθηναϊκά καφενεία αναλλοίωτα στον χρόνο Facebook Twitter
0

Στο graphic novel ΓΡΑ-ΓΡΟΥ των Ζαφειριάδη, Παλαβού και Πέτρου, κάπου στην παλιά εθνική οδό Βέροιας-Κοζάνης, πίσω από το ομώνυμο ζυθεστιατόριον, υπάρχει ένα πέτρινο, τοξωτό γεφύρι. Μέσα στην ομίχλη το βλέπουν μόνο όσοι είναι να το δουν. Το πού σε πάει, είναι άλλη υπόθεση, spoiler δεν κάνουμε εδώ. Πάντως τέμνει και ταυτόχρονα ενώνει, αυτό σαν πληροφορία αρκεί.

Δυστυχώς, το πραγματικό ΓΡΑ-ΓΡΟΥ με τη μακρά ιστορία δεν υπάρχει πια. Στην Αθήνα, σε πολλές περιοχές της, ίσως και να μπορείς να βρεις άλλα παρόμοια «γεφύρια» με διαφορετικό προορισμό και αφετηρία. Και αυτό που κάνουν είναι να ενώνουν το τότε με το τώρα, να γεφυρώνουν την παράδοση με το σήμερα. Κάποια καφενεία και καφενεία-ουζερί στην Αθήνα στέκουν εδώ και δεκαετίες αναλλοίωτα στον χρόνο. Κάποια άλλα υιοθέτησαν τον παλιό χαρακτήρα των ιστορικών κτιρίων τους και τον αναβιώνουν χρόνια μετά, μετά από πολλές αλλαγές χεριών ή/και ταυτότητας.

Τα καφενεία της Αθήνας περιμένουν με τον καφέ στο μπρίκι και τον κατάλληλο μεζέ αυτόν που θα τα επιλέξει. Το πού θα σε πάνε, αν καθίσεις στα τραπέζια τους, είναι άλλη υπόθεση.

Όπως και να 'χει, σε τέτοια μέρη παίρνουμε μια γεύση της κοινότητας του τότε, της συνήθειας, της διασκέδασης, της «Βουλής» των πολιτών, του κέντρου συνάντησης. Αλλού με μικρότερη κι αλλού με πιο γενναιόδωρη δόση του σήμερα. Τα καφενεία της Αθήνας περιμένουν με τον καφέ στο μπρίκι και τον κατάλληλο μεζέ αυτόν που θα τα επιλέξει. Το πού θα σε πάνε αν καθίσεις στα τραπέζια τους είναι άλλη υπόθεση. Spoiler δεν κάνουμε εδώ. 

Η ωραία Ελλάς

η ωραια ελλας Facebook Twitter
Tην παράσταση κλέβει η θέα από τις τζαμαρίες του πάνω ορόφου στον βράχο της Ακρόπολης, τη Ρωμαϊκή Αγορά, την Πλάκα, τα Αναφιώτικα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στην καρδιά της Αθήνας το καφενείο «Η ωραία Ελλάς» κάποτε φιλοξενούσε για δεκαετίες από καπετάνιους και αγωνιστές του 1821 μέχρι ποιητές, πολιτικούς, καλλιτέχνες, βασιλείς και απλούς περαστικούς. Εκείνο το καφενείο μπορεί να μην υπάρχει πια, όμως στην ίδια περιοχή ο κ. Γερολυμάτος αποφάσισε να πάρει το όνομα του ιστορικού καφενείου που έκλεισε τις πόρτες του το 1879 και να γράψει τη δική του σύγχρονη ιστορία με απόλυτο σεβασμό στην κληρονομιά του προκατόχου του, δημιουργώντας μια φιλόξενη χρονοκάψουλα.

Τους τοίχους κοσμούν αντικείμενα που ο ιδιοκτήτης συνέλεγε κοντά μισό αιώνα, δίνοντας στο σημερινό καφενείο-ουζερί της Μητροπόλεως έναν λαογραφικό χαρακτήρα. Από τη δροσερή σάλα του ισογείου με τα παλιά μωσαϊκά, τους πίνακες, τις προσωπογραφίες, τις παλιές φωτογραφίες, τα ιστορικά έγγραφα, τα κειμήλια και τις παλιές διαφημίσεις κλέβει ίσως την παράσταση η θέα από τις τζαμαρίες του πάνω ορόφου στον βράχο της Ακρόπολης, τη Ρωμαϊκή Αγορά, την Πλάκα και τα Αναφιώτικα.

Αν βρεθείτε στα μαρμάρινα τραπέζια του, σίγουρα θα πρέπει να απολαύσετε τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ στη χόβολη, που έρχεται μαζί με φρέσκο λουκούμι.
Μητροπόλεως 59 & (Στοά) Πανδρόσου 36, Αθήνα, 210 3216850

Η Μουριά

Μουριά Facebook Twitter
Η Μουριά των Εξαρχείων, με έτος ίδρυσης το 1915 και 7 ιδιοκτήτες ανά τα χρόνια, είναι ακόμα νεούδι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Οι μουριές έχουν τη φήμη δέντρων πολύ ανθεκτικών, που μπορούν να ζήσουν 200, ακόμη και 300 χρόνια. Η Μουριά των Εξαρχείων, με έτος ίδρυσης το 1915 και έχοντας αλλάξει επτά ιδιοκτήτες αυτά τα χρόνια, είναι ακόμα νεούδι. Και αυτή η ορμή και η ένταση που χαρακτηρίζουν τις νεότερες γενιές αντικατοπτρίζεται σε όσους θα καθίσουν στις πολύχρωμες καρέκλες της. Όχι γιατί είναι όλοι φοιτοτόκοσμος –που πολλοί απ' αυτούς είναι δηλαδή– αλλά γιατί το ετερόκλητο σινάφι διαφορετικών ηλικιών, πεποιθήσεων και υποβάθρων που συχνάζει εκεί πιο πολύ παραπέμπει σε πολύβουο μελίσσι παρά σε δέντρο στωικό, κι ας έχει το μαγαζί ρίζες που ξεπερνούν έναν αιώνα.

Σε αυτήν τη χαρούμενη γωνιά των Εξαρχείων βλέπουμε παππούδες, παιδιά και εγγόνια να μοιράζονται το ίδιο στέκι πάνω από τραπέζια με ελληνικούς καφέδες, αποστάγματα, μεζέδες και, για να μην τα πιούμε ξεροσφύρι, ίσως και κάποια σπιτικά μαγειρευτά της γυναίκας του ιδιοκτήτη. Κυρίως, όμως, όσοι επιλέγουν τη Μουριά, το κάνουν γιατί εκεί θα μοιραστούν απόψεις, συζητήσεις και στιγμές. Και μια δική μου παρατήρηση: φαίνεται πως όσοι κάθονται στα τραπέζια της, κοιτούν λιγότερο συχνά το κινητό τους. Και αυτό κάτι λέει.
Χαριλάου Τρικούπη 87, Εξάρχεια, 210 3812607

Πανελλήνιον

πανελληνιον Facebook Twitter
Το Πανελλήνιον έχει διττό χαρακτήρα. Είναι ένα καφενείο -σκακιστική λέσχη με μακρά ιστορία, σχεδόν κινηματογραφική. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στα Εξάρχεια και πάλι. Όμως, περνώντας απ' αυτό το καφενείο σίγουρα θα παρατηρήσεις κάποιες διαφορές. Εδώ οι θαμώνες είναι πιο ήσυχοι, συγκεντρωμένοι, με το βλέμμα στο τραπέζι τους. Το Πανελλήνιον έχει διττό χαρακτήρα. Είναι ένα καφενείο-σκακιστική λέσχη με μακρά ιστορία, σχεδόν κινηματογραφική. Η πρώτη παρτίδα παίχτηκε το 1885 σε ένα από τα πιο γνωστά καφενεία της εποχής με πορεία που έληξε άδοξα λόγω κατάρρευσης του κτιρίου. Όμως η αγάπη των εργαζομένων και των σκακιστών τού ξανά έδωσε ζωή, γιατί το παιχνίδι παιζόταν ακόμα και οι πραγματικοί σκακιστές δεν αφήνουν ποτέ μια παρτίδα στη μέση.

Η σημερινή του τοποθεσία είναι η τρίτη κατά σειρά στέγη και που στα τραπέζια του έχει φιλοξενήσει από τον Ωνάση, τον Θεοδωράκη και τη Μελίνα Μερκούρη μέχρι και τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι, Καρπόφ. Ο τελευταίος –στους τοίχους υπάρχουν αποκόμματα εφημερίδων από την επίσκεψή του εκεί τo 1992– σημάδεψε την ιστορία του καφενείου με σιμουλτανέ παιχνίδι σε 30 σκακιέρες. Τους κέρδισε όλους, και τους τριάντα. Αλλά όλοι όσοι έφυγαν από εκεί εκείνη την ημέρα έφυγαν κερδισμένοι. Μπορείτε κι εσείς να μυηθείτε στον κόσμο του, δίπλα σε έμπειρους σκακιστές-θαμώνες, συνοδεία καφέ, τσίπουρου και μεζέ.
Μαυρομιχάλη 16, Εξάρχεια, 210 3634492

Τα κανάρια

Κανάρια Facebook Twitter
Τα Κανάρια έχουν έναν παιχνιδιάρικο αέρα, μια αναζωογονητική ζωηράδα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αυτό το καφενείο είναι ίσως το παλαιότερο του Κεραμεικού, με έτος ίδρυσης το 1937. Τα Κανάρια έχουν έναν παιχνιδιάρικο αέρα, μια αναζωογονητική ζωηράδα. Το μαγαζί πήρε το όνομά του από τον πρώτο του ιδιοκτήτη πολλές δεκαετίες πριν, ο οποίος είχε μια αγάπη στα καναρίνια. Με τις μουσικές που «ξεχειλίζουν» από μέσα, τόσα χρόνια μετά, δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πιο ταιριαστό όνομα.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, με τα τραπεζάκια έξω από το αναπαλαιωμένο του ισόγειο κτίριο με τα ξύλινα παράθυρα και τα επιτοίχια φωτιστικά, έχει μια ταξιδιάρικη αύρα ελληνικού νησιού. Είναι καφενείο-μεζεδοπωλείο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να καθίσεις μέχρι αργά. Με ωράριο 8 το πρωί με 2 το βράδυ, τα Κανάρια δίνουν στον όρο all-day μια διαφορετική, πολύ πιο ελληνική εκδοχή. Οι μεζέδες δίνουν και παίρνουν, ενώ στο εσωτερικό η ξύλινη μπάρα του σου έχει ήδη σερβίρει ένα ποτό. 
Κεραμεικού 88, Μεταξουργείο, 210 3425166

Ικαριώτικο

ικαριωτικο Facebook Twitter
Οι θαμώνες του Ικαριώτικου είναι κυρίως νησιώτες και ναυτικοί που το επιλέγουν για δεκαετίες. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Εκεί όπου σήμερα υπάρχει το Ικαριώτικο, το καφενείο μέσα στη στοά στην Ακτή Ποσειδώνος, υπήρχε καφενείο από το 1956. Στα λιμάνια, ο κόσμος είτε έρχεται είτε φεύγει. Είναι τόποι γεμάτοι αναχωρήσεις και αφίξεις. Το Iκαριώτικο είναι τόπος συνάντησης, έστω και παροδικής.

Ανεβαίνοντας τα σκαλιά της εισόδου, τα κόκκινα αυτοκόλλητα της τζαμαρίας SAMOS-IKARIA-FOURNOI μοιάζουν με προορισμούς που ίσως φτάσεις μόλις διαβείς την πόρτα. Στους τοίχους, ένα θαλασσινό κολάζ. Ένα ξύλινο πηδάλιο, χάρτες, παλιές φωτογραφίες παραθαλάσσιων τόπων που ξεθώριασαν με τον καιρό απ' το χαρτί –ίσως και τη μνήμη–, εικόνες του Αγίου προστάτη των θαλασσινών με την εκκλησία του να κοσμεί το λιμάνι, με τον γαλάζιο τρούλο του σαν μαργαριτάρι, όχι πολύ μακριά απ' τα τραπέζια του καφενείου.

Αν πας πρωί θα πιεις καφεδάκι. Από τις 11 και μετά το τηγάνι και η σχάρα παίρνουν φωτιά για ψιλό ψαράκι και τραγανό χταπόδι, φρέσκα και ημέρας από την αγορά. Το τσιπουράκι συνοδεύεται από ποικιλίες με τουρσιά, ελιές, αλλαντικά, όσπρια. Τα τυριά έρχονται απ' την Ικαρία, όπως και ο ιδιοκτήτης, ο κ. Νίκος. Οι θαμώνες του, κυρίως νησιώτες και ναυτικοί που το επιλέγουν για δεκαετίες. Και αν έχετε γνωστούς και συγγενείς που πέρασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, γνωρίζετε από πρώτο χέρι πόσες ιστορίες έχουν να μοιραστούν.
Ακτή Ποσειδώνος 24, Πειραιάς, 210 413 0090

Καφενείο Ουζερί Λέσβιον

Λέσβιον Facebook Twitter
Το Λέσβιον αναδείχθηκε με τον καιρό σε καφενείο ουζερί-γαστρονομικό προορισμό του Γαλατσίου, γνωστό πολύ έξω από τα σύνορα της περιοχής του. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Από το 1965 που πρώτο άνοιξε το Λέσβιον στις ανηφόρες του Γαλατσίου μέχρι και το 2008 ήταν αποκλειστικά και μόνο καφενείο. Εκείνη η χρονιά όμως έμελλε να είναι και εκείνη που θα σηματοδοτούσε τη νέα του πορεία. Μια πορεία που θα το αναδείκνυε με τον καιρό σε καφενείο ουζερί-γαστρονομικό προορισμό του Γαλατσίου, γνωστό πολύ έξω από τα σύνορα της περιοχής του. Ο τελευταίος ιδιοκτήτης το ανέλαβε το 1986, αλλά ο γιος του ήταν εκείνος που διάνθισε τον χαρακτήρα του ακόμη περισσότερο προσθέτοντας στα ήδη υπάρχοντα μεζεδάκια του πατέρα του ένα πιο πλήρες μενού.

Στέκι και τότε, στέκι και τώρα, το πρωί με καφέ, τάβλι και τα νέα της ημέρας, από το μεσημέρι και μετά με κανονικά «στρωμένο» τραπέζι και γεύσεις που συνδυάζονται άψογα με παραπάνω από ένα –μια και το κατάστημα προσφέρει μια γκάμα επιλογών– ούζο Μυτιλήνης. Σήμα κατατεθέν του, τα χταπόδια, Λέσβου και αυτά, που λιάζονται κρεμασμένα σαν βρώσιμη γιρλάντα στην είσοδο, ενώ τον κατάλογο συνθέτουν η φάβα, τα φρέσκα ψάρια, τα μύδια, τα καλαμάρια, οι σουπιές, τα θράψαλα και άλλα φρέσκα ψαρικά, ανάλογα με την εποχή.
Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, 21 02923689

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καφενείο Καστέλλο: Ένα καρπαθιώτικο στέκι που μετρά 40 χρόνια στην Αθήνα

Γεύση / Καφενείο Καστέλλο: Ένα καρπαθιώτικο στέκι που μετρά 40 χρόνια στην Αθήνα

Στον δρόμο της Ευριπίδου ένα καφενείο που μένει παραδοσιακό μέχρι σήμερα περιμένει το πλοίο για να σερβίρει γεύσεις από το νησί και κασιώτικα ντολμαδάκια, ψωνίζει ψάρι από την αγορά και στήνει γλέντια που όμοιά τους δεν παίζουν αλλού στην πόλη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τιτάνας: Η Αθήνα μόλις απέκτησε ένα ιδιοσυγκρασιακό καφενείο

Γεύση / Τιτάνας: Η Αθήνα μόλις απέκτησε ένα ιδιοσυγκρασιακό καφενείο

Στη γειτονιά του Νέου Κόσμου, σε ένα μαγαζί ελάχιστων τετραγωνικών, δυο φίλοι συγκέντρωσαν όλα εκείνα τα αντικείμενα design που αγαπούν για να σερβίρουν γάλα με δημητριακά για πρωινό και λουκούμι για γλυκό, μπίρα και τσίπουρο, τους πιο απλούς μεζέδες και πατατάκια με αλάτι, για να φτιάξουν ένα στέκι απρόβλεπτο και χύμα, ένα καφενείο για τους thirtysomething.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Γεύση / Καφενείο ή μπαρ; Στο «Πλάι» στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Ο Γιώργος Σουμπάσης και η Μαρίνα Φαρασοπούλου του Morning bar έστησαν έναν χώρο λιτό που προσφέρει απλά ποτά, φρούτο με τυρί και τυλιχτό με ψάρι για μεζέ, μπουκέτα λουλούδια για να πάρουμε φεύγοντας. Άλλοι το λένε καφενείο και άλλοι μπαρ. Το νέο στέκι της Αθήνας δανείζεται στοιχεία από αυτά, αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ